Fotokalender 2023 met je eigen foto’s

kalender 2023 Word template

– Update: 20 januari 2023 –

Een fotokalender 2023 – met je eigen favoriete foto’s. Hier een template om zo’n kalender zelf te maken. In een tijdloos ontwerp van niemand minder dan AJ himself ;) Open het in Adobe Indesign of in Affinity Publisher, en sleep je plaatjes simpelweg in de fotokaders. (In Word of iets anders kan het ook, zie onderaan).

De officiële vrije dagen staan er al in, en de winter- en zomertijd ook. Er is ook genoeg ruimte om er allerlei dingen bij te schrijven:

fotokalender 2023

Uitprinten kan op een A3-printer. Of verklein ‘m tot A4 (dat is 71%) op elke gewone printer. Download het template hier. Je kan dat template openen in Adobe Indesign of in Affinity Publisher. (Of heb je het liever in Word of zo? Zie dan onderaan…)

Sleep je foto’s in de fotokaders. De kaders zijn zo ingesteld dat elke foto meteen al passend is. Je kan de plaatjes in de kaders verschuiven, of inzoomen: In Indesign dubbelklik je erop (of klik het rondje in het midden). Sleep om te verschuiven. De bruine kaderlijnen kan je verslepen, of de hoekpunten (met Shift ingedrukt). De lettertypes kan je ook veranderen: in Indesign zit dat bij Menu > Tekst > Lettertype zoeken/vervangen.

In Affinity gaat dat allemaal net weer even anders, maar daar kom je ook wel uit. Zie ook de korte cursus over Indesign, en de korte cursus over Affinity Publisher.

Je kan deze fotokalender 2023 zelf uitprinten, of naar een print-service sturen. Exporteer het dan als PDF. Kies bij de export voor Drukwerk-kwaliteit, en zet daar in de settings 3mm afloop en snijtekens aan (dat staat namelijk niet aan ). Die pdf kan je dan overal laten printen.

Het mooiste is een ringband (wire-O) met hang-haakje. Bij Drukwerkdeal (online printen) hebben ze dat, voor iets van 15,- (printen, snijden, binden en verzenden). Of doe meteen vier stuks, dat kost iets van 25,-.

fotokalender 2023 kalender met je eigen foto's
Vrije dagen en zomertijd staan er al in. Bij Drukwerkdeal kan je het printen op mooi dik papier, met ringband + hanghaakje.

Keti Koti op de fotokalender 2023

Keti Koti is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland. Daar is 1 juli een landelijke feestdag. De afgelopen jaren klinkt er een steeds luidere roep om die ook in Nederland in te voeren. Radiozender FunX startte er een petitie voor, die door meer dan 40.000 mensen werd ondertekend.

Opdracht voor studenten Media

 1. Verander de lettertypes naar eigen inzicht.
 2. Plaats jouw eigen foto’s. Vergroot en snij uit naar wens.
 3. Zorg dat de kwaliteit hoog genoeg is:
  – Check het via Weergave > Weergaveprestatie > Hoge kwaliteit
  – En check via Venster > Koppelingen > info uitklapper onderaan:
  de Effectieve PPI moet meer dan 200 zijn.
 4. Exporteer als drukklare PDF (met afloop en snijtekens)
  en lever die in op Teams, bij de opdracht.

Bijlage: kalender 2023 template in Word

Heb je geen Indesign, en ook geen Affinity Publisher? Hier een template in Word, ook op A3-formaat. Dat kan je ook openen in Apple Pages, of in alle andere Office-pakketten zoals die van Google of LibreOffice. Rechtsklik op de plaatjes > kies “Afbeelding wijzigen” > en kies je eigen plaatjes. Probeer maar; moet te doen zijn! ;)

kalender 2023 Word template

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik weet dat het nog even duurt, maar ik zou voor komend jaar dit ook wel willen gebruiken. Maar dan dat je ook verjaardagen kan toevoegen in de vakjes. Is dat makkelijk zelf aan te passen?

Geef een reactie