– Update: 25 juni 2024 –
Wat een verwennerij, zoveel nieuwe goede muziekfilms op een rij, achter elkaar. De biografische film over Queen: Bohemian Rhapsody. De documentaire over fenomeen Lady Gaga: Five Foot Two. En de remake van A Star is Born, dit keer als regie-debuut van supertalent Bradley Cooper, starring himself en Lady Gaga. Alledrie award winning, en alledrie terecht onvoorstelbare hits. En dan was er ook nog een film over Chet Baker, en een documentaire over Nederlands-Indische popsterren.
De film Bohemian Rhapsody is adembenemend. Met Mr Robot’s Rami Malek in een verbluffende hoofdrol. Voordat de film begint weet je al dat dit een topfilm gaat worden. Omdat de welbekende tune van Universal nu opeens door Brian May wordt gespeeld. Kippenvel. Meteen. Voortdurend, opnieuw, tijdens de hele film. Wie is niet met al die hits en albums opgegroeid? En we kennen toch zogenaamd alle ins en outs over Freddie Mercury? (Podium-beest maar privé heel zachtaardig, hetero, toen homo, toen bi, opeens Indiaas, en toen een van de eerste AIDS-slachtoffers). Maar we bezien dat nu allemaal van dichtbij en heel persoonlijk, zoals we dat ons misschien nooit echt gerealiseerd hadden.
Wat een ode, wat een muziek, wat een film. Cinema op z’n best.
De naam Lady Gaga komt van Radio Gaga, een van de monsterhits van Queen. Lady Gaga (Mother Monster) schreef en produceerde de meeste songs voor A Star is Born (okee, samen met een legertje aan topproducers en songwriters dan). Ook Bradley Cooper zelf schreef mee aan de liedjes, met de zoon van Willie Nelson, en zingt die ook zelf. En ook al is deze film “verzonnen” en bovendien de zoveelste remake, deze film is ijzersterk. Op-en-top muzikaal. Nooit eerder zag je Lady Gaga zo schitteren, zowel als actrice als zangeres. Oeps – als songwriter / performer.
De documentaire GAGA: Five Foot Two (op Netflix) helpt daar ook aan mee, omdat je daar ziet dat er – achter het imago van mode en handel en verkoop en keiharde commercie – gewoon een mens staat. Met alle worstelingen zoals eenzaamheid, onzekerheid, gezondheid (fibromyalgie, lupus) en werkdruk. En tegelijk met geniale creativiteit en met het hart op de goede plaats (althans, ze doet ons dat geloven). Kortom, ze is van de meest afstandelijke buitenaardse superster opeens afgedaald, en mens geworden. Daar houden wij van.
Move over Madonna, Beyonce en alle anderen. Lady Gaga is Queen.
Over muziekfilms gesproken: ook de Nederlandse speelfilm over de dood van jazzlegende Chet Baker (die uit zijn hotelraam in Amsterdam viel) My Foolish Heart is best leuk, alhoewel het verhaal nogal wazig is. Het grote probleem is de soundtrack: dat je zijn echte stem nooit hoort, zelfs zijn trompetje niet. Was natuurlijk niet mogelijk qua rechten denk ik. Mooi camerawerk, dat wel.
En dan de documentaire Klanken van Oorsprong, over Nederlands-Indische popsterren. Over de Blue Diamonds, de Tiel Brothers, Sandra Reemer, Anneke Grönloh, Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Liesbeth List en niet te vergeten Eddie van Halen: allemaal Indonesische vluchtelingen, tijdens de Bersiap net op tijd ontsnapt en naar Nederland gevlucht.