BQEYZ KC2 review: met föhn en plakband de beste

bqeyz-kc2-review

– Update: 11 januari 2019 –

BQEYZ KC2 review: dit oordopje wordt overal bejubeld als een van de allerbeste oortjes ter wereld. Hij kost rond de 40-45 euro. Je ziet steeds vaker dit soort topkwaliteit 2BA+2DD Hybride oordopjes, zoals de TRN V80. In elk dopje zitten dan  twee speakers (drivers), voor laag en hoog. Deze KC2 lijkt ook op de veel duurdere topper Fiio F9 (120,-). Prachtig, TOP, maar je moet wel een föhn en plakband hebben! … EXCUSE ME??

Ik bestelde de BQEYZ KC2 hier op Aliexpress en hij arriveerde na twee weken. Geen gedoe met douane, want er staat als waarde “20 dollar” op de verpakking. Mooi design, van metaal, met een uitstekende afneembare kabel, alles lijkt dik in orde. Na een tijd luisteren ook zeer overtuigend qua geluid, maar toch zit er iets raars in. De hoge tonen zijn zo extreem goed dat het niet opvalt dat er eigenlijk weinig laag in het geluid zit, ook al lijkt het geluid aanvankelijk gebalanceerd. Bas en midden zijn ook echt extreem goed. De scheiding van instrumenten en de ruimtelijkheid zijn ook zeer overtuigend. Echt prachtig allemaal, ongekend voor die prijs. Maar als je het vergelijkt met allerlei andere hoofdtelefoons en oordopjes, met de beste uit de TOP 10, dan zit er naar verhouding wel heel erg weinig bas in. Gelukkig kan je dat oplossen.

Ten eerste zitten er gaatjes in, aan de achterkant van elk dopje, aan de binnenkant. Twee kleine gaatjes, bij elk dopje, zie het plaatje onderaan. Dat zie je vaker bij moderne in ear oordopjes, zo’n half open systeem. Deze gaatjes kun je beter afdichten, bijvoorbeeld met plakband. Dan is er meer bas. En zelfs dan is er nog te weinig bas. Dat is verder nog op te lossen met een equalizer, zie de blog over EQ. Dat is wel een nadeel, want niet op alle apparatuur heb je dezelfde EQ. Soms is EQ niet eens mogelijk, bijvoorbeeld bij 24bit-audio op de uitmuntende Shanling M0. Maar als je wel EQ gebruikt dan is dit een van de best klinkende oordopjes. Je moet ‘m ook nog inbranden, dus hij gaat na een aantal uren gebruik beter klinken.

BQEYZ KC2 review EQ

Als je de gaatjes niet afplakt dan is er weinig bas, en moet je erg veel EQ gebruiken.

BQEYZ KC2 review EQ

Als de gaatjes dicht zijn, en als je ‘m urenlang hebt ingebrand, dan is het een stuk beter. Met nog wat EQ zoals hierboven zijn het dan de best klinkende oordopjes.

Ik vergelijk het vooral met de vorige winnaar, de TRN V80. Die klinkt eigenlijk totaal anders, niet eens vergelijkbaar. Soms zelfs beter, en ook nog eens veel goedkoper. Maar vooral de hoge tonen van de BQEYZ KC2 zijn zo zijdezacht mooi, helder en nergens opdringerig dat deze toch eigenlijk beter is, alhoewel dit wel afhangt van de muziek. Het ene nummer klinkt beter op de TRN, en andere weer beter op de BQEYZ. Het zit ‘m niet in de muziekstijl, maar meer in de opname en de mix. Als de opnamekwaliteit matig is, dan hoor je dat op de BQEYZ onverbiddelijk. Dat is eigenlijk een goed teken. Toch nog weer een nieuwe nummer één dus – met wat aantekeningen dan.

De kabel is erg goed (gedraaid, geluidloos, stevig, afneembaar), maar de voorgevormde boogjes zijn nogal overdreven gebogen. Moeilijk om in te doen, ingewikkeld allemaal. Dat is gelukkig ook op te lossen: met een föhn. Je kan dat boogje terugbuigen onder een föhn, dan wordt het blijvend wat rechter.

Ja, ik föhn even het snoer van mijn oordopjes, dat zie je goed.

En dat zijn kleine plakbandjes van 2mm, inderdaad.

Nee hoor, verder alles goed.

De kabel is afneembaar, en dus kan je er een 2pin Bluetooth kabel opzetten voor een tientje, om ‘m draadloos te maken. In plaats van een Bluetooth-kabel kun je ook een Bluetooth ontvanger gebruiken (25,-) of een andere Bluetooth clip zoals deze (7,-). Of gebruik de waanzinnig onovertroffen super-DAP Shanling M0 (95,-). Die kan ook draadloos ontvangen.

Er zitten drie maten siliconen dopjes bij. Large is voor mij niet groot genoeg, dus die heb ik vervangen door andere. Je kan er je favoriete ear-tips op zetten (het gat is 3,5 mm) zoals Comply foam tips. Ik denk dat ze met memory foam beter klinken, want hoe beter ze afsluiten, hoe meer bas. Voor mij geen optie, want ik vind dat schuim te ingewikkeld, en het duurt mij te lang om ze in te doen. Verder is de pasvorm redelijk, alhoewel dit nogal grote onhandige dingen zijn. Lastig om een goede seal te krijgen: ze moeten 100% afsluiten anders heb je geen bas. Maar als ze eenmaal goed zitten is het zeer comfortabel en voel je ze niet meer zitten. Ze dempen het buitengeluid redelijk goed, zoals alle in ears, maar veel minder dan andere (dat ligt ook aan die ear tips).

De microfoon is supergoed, zelfs de beste die ik ooit hoorde, nog beter dan de vorige nummer één, de TRN V80.

Elk oordopje gaat nog beter klinken als je een goede DAC gebruikt. Bijvoorbeeld de Fiio K1 (voor USB, kost 50,-) of de Fiio i1 (voor iPhones, ook 50,-). De beste goedkope die ik heb gevonden is deze voor 24,-. Nieuwste tip is de multifunctionele Shanling M0 (95,-). En als je USB-C hebt dan zou ik nu de Sonata voor 23,- als DAC nemen!

In zwart of zilver, met of zonder microfoon

Met 3 maten siliconen dopjes. De afneembare top-kabel zit er al aan, maar kun je vervangen door een Bluetooth kabel (niet meegeleverd). 

De kabel is 2-pins 0,78mm met rechte stekkers. De oorhaken zijn voorgevormd, maar die kan je wat terugbuigen met een föhn.

bqeyz-kc2-review

Hier die twee gaatjes, die je kan afplakken met een stukje tape of SUGRU, voor een betere bas.

Zie ook de beste goedkope oordopjes en de beste Bluetooth draadloze headset

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Maakt voor de prijs niet uit.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hi Aartjan,

    Ik ben op zoek naar draadloze oortjes, is dit model met een apart aangeschafte bluetooth kabel qua kwaliteit ook beter dan de Aukey EP-B40?
    Thanks!

Geef een reactie