Zes oefeningen om je ogen te trainen

ogen trainen oefeningen

– Update: 25 april 2024 –

Je kan je ogen trainen, net zoals je spieren kan trainen. En dat werkt echt. Ik kan het beamen, want ik leef al twee eeuwen zonder bril, ook al zijn mijn ogen niet meer zo goed als vroeger. Ik had de oefeningen van een goede vriend en vond ze later ook hier nog eens van een oogarts.

De oefeningen en de theorie staan ook in een boek, Beter zien zonder bril van J. Barnes. Een beproefde methode voor het zelf behandelen van oogafwijkingen, gebaseerd op de ideeën van dr. H.W. Bates. Hier in het kort de dagelijkse oefeningen, die na een maand al verbetering geven:

 1. Afsluiten: Sluit je ogen een paar minuten helemaal af met je handpalmen, zonder dat je tegen je ogen drukt. Je kan eventueel je ogen verwarmen door eerst even in je handen te wrijven. Concentreer je  op het diepste zwart en adem even wat langzamer dan normaal.
 2. Kijk met één oog afwisselend in de verte en dichtbij, telkens een paar seconden. Dek het andere oog af zoals in  de oefening hierboven. Kies telkens twee punten die zo dicht mogelijk bij elkaar staan. Dus dichtbij spring je van een punt naar een ander en weer terug, vlak naast elkaar, bijvoorbeeld naar de bovenkant en de onderkant van deze A. En veraf idem. Zo train je allerlei oogspieren. Je lenzen worden soepeler, omdat je die blijft bewegen.
 3. Dichtbij kan je Oog push ups doen: hou het object dan nog iets dichterbij, en stel zo goed mogelijk scherp (dit kost moeite).
 4. Doe de 20-20-20-regel. Als je veel achter een scherm zit, kijk dan elke 20 minuten even 20 seconden lang naar iets op 20 meter afstand.
 5. Knipperen: Als je lang achter een scherm zit drogen je ogen uit omdat je dan minder knippert. Knipper dus wat vaker, bijvoorbeeld met deze oefening:
  – Knipper lichtjes en snel zes keer, en doe dan drie tellen je ogen heel stijf dicht. Je ogen worden dan niet alleen bevochtigd maar ook doorgesmeerd (ja, echt, met olie!). Herhaal dit een paar keer.
 6. Zonnebaden: Sluit je ogen en hou ze in de zon. Draai met je neus cirkeltjes zodat het zonlicht door je gesloten oogleden overal in je oogbol terecht komt.
  Gebruik ook minder vaak een zonnebril.
 7. Achtjes draaien: kijk naar een denkbeeldig object 3 meter van je vandaan. Doe alsof het object hele grote achtjes draait. Zonder je hoofd te bewegen, dus draai alleen met je ogen. Wissel na acht keer van richting, de andere kant op.

BONUSTIP: minder bril. Gebruik je bril of lenzen minder vaak. Gebruik ook je zonnebril en leesbril minder. Het zijn allemaal momenten om je ogen te trainen.

Elke oogarts kan beamen dat deze oefeningen echt werken, ook al kan je er geen wonderen van verwachten. Het hele idee is dat je je ogen kan trainen, dus dat de kwaliteit van je ogen niet een vaststaand feit is, zoals vaak wordt beweerd.

Grote oogafwijkingen kan je zo niet genezen, maar deze oefeningen zijn voor iedereen altijd goed, of je nou wel of geen bril draagt, en of je nou jong bent, of twee eeuwen oud.


Toch een bril?

Je kan ook goedkoop multifocale geslepen brillenglazen inclusief cilinder-afwijkingen op AliExpress bestellen, bijvoorbeeld hier.


Boek: Beter zien zonder bril

In het boek “Beter zien zonder bril” van J. Barnes wordt alles nog eens heel wetenschappelijk uitgelegd. Het menselijk oog blijkt nogal uniek in het dierenrijk te zijn, mede omdat de koppeling met de hersenen veel gecompliceerder in elkaar zit dan bij andere zoogdieren. Onze ogen hebben zelfs eigenschappen die je alleen in vogels ziet, dus “Arendsoog” is niet eens zo’n gekke naam.

En net als bij computers hebben wij ook een dedicated graphics card: de ogen hebben een zelfstandig hersen-deel dat losstaat van de normale hersenen. Ook zijn er meer spieren in de ogen dan men dacht: de oogbol zelf kan ook samentrekken bijvoorbeeld, dus niet alleen de lens, om de “cylinder-afwijking” te corrigeren.

Dat ogen gecompliceerder zijn dan we dachten bewijst ook het recente onderzoek naar de Olifantvis die via een elektrisch veld met elkaars ogen kan zien.

Fotocredit bovenaan: Pixabay @ Pexels

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Helpen deze oefeningen ook voor een slap geworden oog?
  Ik heb aan 1 oog nl zo vaak een niet bacteriële ontsteking gehad dat het ooglid nu 2 mm kleiner is dan het andere
  Oogarts haalt schouders op dus ik zal zelf mijn oog weer strak moeten krijgen
  Ga in ieder geval wel meteen oefenen en hoop van ganser harte op resultaat

 2. Hey AJ,
  Wat ik eigenlijk nog interessanter vind, is hoe jij de 200 hebt gehaald?! :-P (Het verbaast me dat hier nog niemand iets over heeft gezegd.)

 3. Hele mooie basis voor oogoefeningen. Heb je deze website als eens gelezen? Ik volg de lessen uit het boek op deze site en heb ook nog steeds geen leesbril nodig. En zoals voor ons hele lichaam telt, het zit ‘m in de ontspanning. Lees en leer…

Geef een reactie