Het Probleem van de Gevangene, een raadsel

probleem van de gevangene uit Het nieuwe Mentaal van Elke Geraerts

– Update: 11 december 2016 –

Grote kans dat je binnenkort eens “Het Probleem van de Gevangene” voor je kiezen krijgt. Dat is een raadsel uit een interessante passage van het boek “Het Nieuwe Mentaal” van Elke Geraerts. 

Een gevange zit in een toren. Hij heeft een mes, en een touw dat de halve lengte van de toren is. Hoe ontsnapt hij?

Het idee is dat je creatief moet denken. Als je moe bent gaat dat beter, en zie je de oplossing sneller. Ben je fit, dan ben je te rationeel en gaat het moeizaam. Dat beweert de auteur tenminste, en dat concept is erg interessant en vernieuwend: creativiteit stijgt met vermoeidheid.

– – – Neem even een moment en probeer het op te lossen! – – –

Je zou kunnen vragen “Hoe hoog is die toren eigenlijk?” 20 Meter is bijvoorbeeld al best wel een hoge toren. Maar de onderkant van een raam is minstens 2 meter lager. En dan heb je nog je 10 meter touw, en jouw lengte met uitgestrekte armen is ook meer dan 2 meter. Dan moet je 5 a 6 meter springen. Dat is toch te doen?

Verder kan je ook antwoorden dat je gewoon even wacht op een dik pak sneeuw. Dan kan het misschien zelfs wel zonder touw en zonder mes, afhankelijk van de dikte en het soort sneeuw.

En het mes alleen biedt ook mogelijkheden. Bijvoorbeeld door een ziekte te faken (zoals voedselvergiftiging), of door het touw opzichting uit het raam te hangen, en zelf achter de deur te verbergen, zodat het lijkt alsof je al ontsnapt bent. De deur zal opengaan en jij hebt je mes. Ja, ik heb teveel films gezien, dat klopt inderdaad!

Een smart-ass-antwoord zou zijn: “Da’s wel heel makkelijk. Mag het niet wat moeilijker? Zonder mes, en met een nog veel korter touw?” Touw is namelijk meestal gedraaid uit strengen, dus als je dat in de lengte in een rechte lijn doorsnijdt, dan heb je alleen nog maar heel veel korte stukjes waar je niks aan hebt. De gewone oplossing (het touw in de lengte doormidden snijden) is dus al bij voorbaat door de smart ass afgekeurd. Touw kun je wel meestal uit elkaar draaien, in meerdere strengen. Die knoop je vervolgens aan elkaar. Het touw kan veel korter zijn dan de helft van de toren, want minstens 4 a 5 meter heb je al gewonnen (zie hierboven) en je kan nog een stuk springen. En was het touw dik genoeg, dan kon het touw zelfs in vieren en kon het touw dus nog heel erg veel korter zijn. En allemaal zonder mes!

Probleem van de Gevangene uit Het nieuwe Mentaal van Elke Geraerts

Na dit probleem van de gevangene volgt in het boek een ander probleem, dat je wel op een heldere en rationele manier moet oplossen: Het Probleem van de Vrijgezellen. Tip: pak pen en papier, en schrijf de gegevens in schema-vorm op. Dan heb je de oplossing zo gevonden!

Geef een reactie