Beste laptops voor studenten 2022–2023

macbook pro m1 2021 review

– Update: 26 mei 2023 –

Wat is de beste laptop voor studenten? Voor rond de duizend euro is de MacBook Air M1 of M2 vaak de eerste keus voor MBO, HBO en WO. Een stap hoger en duurder is de MacBook Pro 14 inch. En Windows dan? Of een Chromebook? Zijn die niet veel goedkoper?

De M1 processor van Apple is ongekend snel en zuinig, en wordt overal geprezen. De Air is superlicht en dun. Met zo’n beetje het beste 13 inch scherm wat er is, met uitstekende kleuren. De batterij is absurd goed. Het nieuwe toetsenbord is ook weer goed, en heeft nu ook Touch ID (ter beveiliging). Het grote haptische trackpad is ook top. Hij heeft ook een goede videokaart, zelfs geschikt voor video-montage. De concurrentie blijft mijlenver achter, op alle vlakken. Zo’n MacBook Air gaat wel zeven jaar mee, en heeft dan nog steeds een restwaarde.

De vergelijkbare MacBook Air M2 is weer 25% sneller dan de M1, maar ook net zoveel duurder.

De MacBook Pro 14 inch en 16 inch met M1 Pro en M1 Max zijn zelfs nog sneller dan de M2 (de M1 Max is zelfs 40% sneller dan de M2). De vorige MacBook Pro 14 inch met M1 Pro is nu ook voordeliger vinden.

Bij de Apple Store krijg je altijd wat studentenkorting op vertoon van je studentenkaart, meestal rond de 7%. En er zijn ook vaak acties, zoals gratis AirPods bij een MacBook.

Er zit minstens 256 GB SSD in, en minstens 8GB RAM. Dat is geschikt voor vrijwel alles. 8GB lijkt weinig, maar op Mac OS is dat vaak genoeg dankzij uitgekiende virtual memory op de supersnelle SSD. Upgrades zijn altijd duur bij Apple, maar opslag kan je goedkoop uitbreiden met een externe schijf (zie onderaan).

beste laptop voor studenten studie school
MacBook Air M1

De Air M1 is geschikt voor alle toepassingen en alle opleidingen, zelfs voor AV (videomontage). Alleen voor de zwaarste 3D-en AV kan je beter de MacBook Pro 14 inch nemen.

De 13 inch MacBook Pro is vrijwel hetzelfde als de Air M1, alleen met ventilator en Touch Bar. De 14 inch MacBook Pro is veel beter en sneller dan de 13 inch MacBook Pro.

Welke MacBook is het best voor studenten?

 • Gewone gebruikers nemen de MacBook Air M1 rond de € 1.000.
  Of de iets snellere MacBook Air M2, hier voor € 1.270.
  Omdat er geen HDMI of SD op een Air zit moet er wel een USB-C-hub bij.
 • Grafische en AV-studenten nemen de grotere, snellere en completere MacBook Pro 14 inch. De vorige 14 inch M1 Pro is ook goed: hier vanaf €1.890.
 • Power users (3D en intensieve video) nemen upgrades naar wens. Als de hogere prijs geen probleem is, dan de M2 Pro of M2 Max. Maar de vorige MacBook Pro 14 inch met M1 Pro of Max is ook voor de power users nog goed.
 • De MacBook Pro 13 inch heeft geen bestaansrecht: neem dan de MacBook Air.

En Windows dan? Of een Chromebook?

Windows was goedkoper, maar niet altijd. Zeker niet als je de levensduur en restwaarde meetelt, en er ook een goede videokaart in moet. Op Windows heb je minstens 16GB Ram nodig, terwijl bij een Mac 8GB vaak al volstaat. Een MacBook is meteen geschikt voor videomontage, en Windows vaak niet (check de videokaart maar). Een Mac kan desnoods ook Windows-programma’s draaien. En op Windows heb je continu goede Antivirus nodig, die in de achtergrond moet draaien en die je ook altijd moet updaten.

Maar voor tekstverwerken, internet, mail en Office kan Windows – of een Chromebook – soms ook de beste laptop voor studenten zijn, zeker als het goedkoper moet:

Beste laptop voor studenten – budget-keus

Als je alleen online software nodig hebt kan alles met een Chromebook. Dat is een goedkope laptop zonder Windows, die alleen geschikt is voor online platforms (oftewel apps). Het is eigenlijk een Android tablet met een toetsenbord. De meest populaire Chromebook is de 14 inch Lenovo Ideapad met 64GB + 8Gb. Of deze Acer Chromebook. Prima voor mail, internet, online Office, Netflix, boeken lezen, en zelfs om foto’s mee bewerken: als er maar een app voor is (in de Google Play Store). Maar alle échte software – zoals Adobe of 3D software – kan er dus niet op:

Dat kan wel op een Windows laptop. Een voordelige is deze Asus 16 inch i7 met 512GB + 16Gb. Of de kleinere en lichtere 14 inch Acer Swift 3 met 512Gb+16Gb. Die kunnen vrijwel alles, maar zijn alleen ietsje minder geschikt voor 3D en videomontage:

Dan heb je een gaming laptop nodig, met een sterke videokaart. Zoals deze voordelige Lenovo Ideapad Gaming voor 780,- (als je die met Ryzen 7 kan vinden dan). Vergeleken met een MacBook met meer lawaai door de koeling en met een slechtere batterij. Veel groter en zwaarder ook, maar wel met een supergroot 16 inch scherm:

Als je op zoek gaat naar een Windows laptop zie je veel aanbiedingen, maar dan moet je heel goed naar de specs kijken: meestal zit er dan geen 16GB RAM op, of geen 512GB SSD. Of geen goede videokaart. Of geen snelle processor, zoals i7 / Ryzen 7 / 9. Dat heb je allemaal nodig voor zware toepassingen (3D en AV).

Voor creatieve studies (design, video, audio, 3D) heb je de snelste laptop nodig, zoals deze HP Envy 17 inch met GeForce MX450. Dat is zo’n beetje de beste laptop voor studenten die veel voordeliger is dan een MacBook Pro 14 inch:

Of een Lenovo Ideapad 5 Pro met Ryzen 9 en 32Gb Ram – als je die kan vinden:

Als groot scherm kan je ook een 27 inch externe monitor doen, voor 350 euro. Zie verderop bij de accessoires. Dat is nog veel groter en luxer dan 16 inch, en heb je sowieso nodig voor 3D, AV en grafische studierichtingen. Dus dan kan je laptop ook weer kleiner, zoals 14 inch.

Waarom geen tweedehands MacBook?

Okee, een tweedehands MacBook met M1 is ook prima. Echt! Of refurbished. Maar oudere MacBooks zonder M1 niet. Daar zitten slechte toetsenborden op, en die hebben ook niet die snelle M1. De batterij gaat ook niet lang mee. En er zit geen Touch ID op. Een M1 MacBook is dus beter, sneller, completer, gaat veel langer mee, krijgt langer updates en is in verhouding dan zelfs goedkoper. En kan dus ook tweedehands.

Beste laptop voor studenten – Accessoires

Op de nieuwste MacBook Pro 14 en 16 inch zit weer HDMI, SD en Magsafe. Op de vorige Pro 13 inch en MacBook Air heb je nog een USB-C hub nodig:

beste latop studie 20222 2023 school studenten macbook air usb-c hub thunderbolt hdmi sd

Een externe monitor is onmisbaar voor videomontage, grafisch, fotografie, audio, 3D, Office – nou ja, voor bijna alles. Aanrader is 27 inch 4K, zoals deze LG vanaf zo’n 350,-:

Voor camera’s heb je een 64GB SD-kaart nodig met UHS1 of sneller (60MB/s). Kost ongeveer €20:

Voor AV montage heb je ook een 1Tb externe harddisk nodig. Sowieso handig voor extra opslag en voor backups. Kan al vanaf €35,-.

Een supersnelle externe SSD kan ook. Dat is sneller, lichter en kleiner, zonder bewegende delen, dus minder kwetsbaar. Bijvoorbeeld zo’n Samsung SSD: die heb je ook nodig voor opslag-slurpende camera’s zoals de BlackMagic.

 • Een muis. Elke muis is goed, dus ook die van een paar euro bij de Action. Tuurlijk, het kan ook zonder muis! Maar met muis is veel fijner, sneller en vooral relaxter.
 • Eventueel een Wacom tekentablet, als je graag met een pen werkt.
 • De beste koptelefoon voor studenten is verreweg de Anker Soundcore Q30
 • De beste voordelige oordopjes zijn de 1More Comfobuds Pro ANC
 • De beste voordelige Bluetooth speaker is de XDobo X8

 

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aartjan,

  Wat zijn je gedachten over een MacMini M1?

  Mijn Unibody Macbook Pro uit 2009 is sinds een jaar toch echt wel aan vervanging toe, aangezien de klikfunctie van de trackpad al een jaar of 8 gesneuveld was en de accu zich sinds een jaar of 4 al mysterieus gedroeg was hij al een tijd als desktop en printserver naast de Windows laptop van mijn werk ingezet (over lange levensduur gesproken), inmiddels is hij niet meer vooruit te branden en ook security updates zijn er niet meer voor El Capitan. Ook zoek ik iets waar ik Garage Band op kan draaien.
  Voor alle mobiele wensen heb ik al een keer een Refurb iPad Pro aangeschaft, die kan in principe ook veel (zo niet alles), maar werkt niet echt lekker samen met muizen en externe beeldschermen.

  Dus…. Refurb MacMini M1, of zijn er betere opties?

  Met vriendelijke groet,
  Dennis

 2. “Op Windows heb je ook minstens 16Gb Ram nodig, terwijl bij een Mac 8Gb vaak al volstaat. Een MacBook is meteen geschikt voor videomontage, en Windows vaak niet (check de videokaart maar). Een Mac kan desnoods Windows-programma’s draaien. Andersom kan dat niet. En op Windows heb je goede Antivirus nodig, die altijd in de achtergrond moet draaien en die je ook altijd moet updaten.”

  Dit stukje is nogal een ongefundeerd Apple fanboy verhaal.
  – Ook op Windows volstaat 8GB doorgaans prima. Meer geheugen en een grotere SSD is echter niet zo duur als bij Apple en daarom wel aan te raden.
  – Er is weinig behoefte om Mac software op Windows te draaien omdat voor Windows wél alles beschikbaar is wat je verwacht.
  – Een virusscanner is onderdeel van Microsoft Defener wat standaard onderdeel is van Windows 10/11 en automatisch wordt bijgewerkt.

  1. Wij hebben hier 50 laptops die Photoshop niet eens kunnen opstarten met 8Gb. NIET EENS KUNNEN OPSTARTEN…
   Dat heb ik op een Mac nog nooit gezien, in de afgelopen 25 jaar.

   1. Adobe zelf geeft minimaal 8GB aan als systeemvereiste. Als dat niet werkt is er wat anders aan de hand. Maar ook voor Mac wordt 16GB of meer aangeraden.
    Los daarvan is 16GB voor een Windows laptop relatief goedkoop en daarnaast is Photoshop geen programma wat veel studenten nodig hebben. Hele volksstammen, studenten, bedrijven, particulieren, werken prima op een Windows laptop met 8BG.

    Een Macbook is goed hoor, maar correcte informatie is ook fijn.

 3. Je zou mogen verwachten dat wanneer je Apple koopt voor een over de top prijs dat je dan ook een topproduct mag verwachten. Echter wat ik vaak meemaak is dat mijn HBO studenten steen en been klagen over de traagheid en vastlopers van hun iets oudere shiny Apple macbookjes. En tja de marketing is altijd goed op orde bij Apple, dat was al sinds de oprichting. Ik prijs me gelukkig dat ik er nooit ben ingetrapt..;-)

 4. EHm.. Ik heb tijdens de lockdown ergens eens een virtuele mac omgeving gemaakt in virtualbox (OK was o mijn Linux PC, maar toch). Was meer om te zien of het kon.. hoe effectief het is in het draaien van mac-software weet ik niet. Mijn laatste mac-software was hypercard :-)

 5. Ken mac niet zo goed. Maar onder windows virtual memory aanspreken is een beroerd odee omdat de snelheid ervan veel trager is dan van memory in de computer zelf. En dat maakt je systeem veel trager. Masr wellicht is mac anders.

  1. Nog een kleine tip; neem wel een bluetooth muis. Anders zit je met die onnodige (USB-A) dongle die je in je MacBook niet eens kwijt kan.

   1. Zeker! Maar dan krijg je ook dit: “Meester, mijn muis wil niet verbinden! Meester, mijn muis is op, hoe kan ik opladen? Meester, mijn muis zit nu op mijn telefoon, hoe kan dat!?”

    1. Ik hoop dat je studenten de humor van je opmerking kunnen waarderen, maar als dat echt het niveau van je studenten is, dan heb ik met je te doen, AJ! 😂

Geef een reactie