Beste laptops voor studenten 2024–2025

macbook pro m1 2021 review

– Update: 14 juni 2024 –

Wat is de beste laptop voor studenten? Voor rond de duizend euro is de MacBook Air M2 vaak de eerste keus voor MBO, HBO en WO. Een stapje hoger en duurder is de MacBook Pro 14 inch. En Windows dan? Of een Chromebook? Zijn die niet veel goedkoper? Hier info en mogelijkheden.

De M1 / M2 / M3 van Apple zijn ongekend snel en zuinig. De Air is ook nog eens superlicht en dun. Met zo’n beetje de beste schermen die er zijn, met uitstekende kleuren. De batterij is absurd goed. Het toetsenbord is nu ook weer goed, met Touch ID om makkelijk overal in te loggen. Het grote trackpad is ook echt top. Ze zijn allemaal geschikt voor video-montage. Zo’n MacBook gaat ook wel zeven jaar mee, en heeft dan nog steeds een restwaarde.

Er zit nu minstens 256 GB SSD in, en minstens 8GB RAM. Dat is geschikt voor vrijwel alles. 8GB lijkt weinig, maar op Mac OS is dat vaak genoeg dankzij de goed werkende virtual memory op de supersnelle SSD. Upgrades zijn duur bij Apple, maar opslag kan ook goedkoop met een externe schijf (zie onderaan).

beste laptop voor studenten studie school
MacBook Air M1 / M2 / M3

De goedkope MacBook Air M1 is al geschikt voor alle toepassingen en alle opleidingen, zelfs voor AV (videomontage). Maar voor 3D en AV kan je beter de MacBook Pro 14 inch M3 nemen.

De 13 inch MacBook Pro is vrijwel hetzelfde als de Air M1, alleen met ventilator en Touch Bar. De Touch Bar is op alle nieuwe modellen weer verdwenen. De 14 inch Pro is beter en sneller dan de 13 inch Pro.

Welke MacBook moet het worden?

En Windows dan? Of een Chromebook?

Windows is soms goedkoper, maar niet altijd. Zeker niet als je de levensduur en restwaarde meetelt, en als er ook goede specs en een goede snelle videokaart voor 3D en videomontage op moet. Op Windows heb je minstens 16GB Ram nodig. Een MacBook is meteen geschikt voor videomontage, en Windows vaak niet (check alle specs dan uitvoerig). Op Windows heb je goede Antivirus nodig, die in de achtergrond moet draaien en die je altijd moet updaten.

Maar voor tekstverwerken, internet, mail en Office kan een goedkope Windows laptop ook prima, en de dure topmodellen zijn ook goed voor 3D en video.

Als het nog veel goedkoper moet kan een Chromebook soms ook de beste laptop voor studenten zijn:

Beste laptop voor studenten – budget-keus

Als je alleen online software nodig hebt kan alles met een Chromebook. Dat is zonder Windows, alleen geschikt voor apps. Het is eigenlijk een tablet met een toetsenbord. De meest populaire Chromebook is de 14 inch Lenovo Ideapad met 64GB + 8Gb. Of deze Acer Chromebook. Prima voor mail, internet, online Office, Netflix, boeken lezen, en zelfs om foto’s mee bewerken: zolang er maar een app voor is (in de Google Play Store). Maar alle échte software – zoals Windows of Adobe of 3D software – kan er dus niet op:

Dat kan wel op een Windows laptop. Een voordelige is deze Asus 16 inch i7 met 512GB + 16Gb. Of de kleinere en lichtere 14 inch Acer Swift 3 met 512Gb+16Gb. Die kunnen vrijwel alles, maar zijn alleen ietsje minder geschikt voor 3D en videomontage:

Dan heb je een gaming laptop nodig, met een sterke videokaart. Zoals deze voordelige Lenovo Ideapad Gaming voor 780,- (als je die met Ryzen 7 kan vinden dan). Of deze nu. Vergeleken met een MacBook met meer lawaai door de koeling en met een minder goede batterij. Veel groter en zwaarder ook, maar wel met een supergroot 16 inch scherm:

Als je op zoek gaat naar een Windows laptop zie je veel aanbiedingen, maar dan moet je heel goed naar de specs kijken: meestal zit er dan geen 16GB RAM op, of geen 512GB SSD. Of geen goede videokaart. Of geen snelle processor, zoals i7 / Ryzen 7 / 9. Dat heb je allemaal nodig voor zware toepassingen (3D en AV).

Voor creatieve studies (design, video, audio, 3D) heb je echt een snelle laptop nodig, zoals deze HP Envy 17 inch met GeForce MX450. Dat is zo’n beetje de beste laptop voor studenten, die dan ook voordeliger is dan een MacBook Pro 14 inch:

Of een Lenovo Ideapad 5 Pro met Ryzen 9 en 32Gb Ram – als je die kan vinden:

Als groot scherm kan je ook een 27 inch externe monitor doen, voor 350 euro. Zie verderop bij de accessoires. Dat is nog veel groter en luxer dan 16 inch, en heb je sowieso nodig voor 3D, AV en grafische studierichtingen. Dus dan kan je laptop ook weer kleiner, zoals een 13 of 14 inch.

Waarom geen tweedehands MacBook?

Okee, een tweedehands MacBook met M1 is ook prima. Echt! Of refurbished. Maar oudere MacBooks zonder M1 niet. Daar zitten slechte toetsenborden op, en die hebben ook niet die snelle M1. De batterij gaat ook niet lang mee. En er zit geen Touch ID op. Een M1 MacBook is dus beter, sneller, completer, gaat veel langer mee, krijgt langer updates en is in verhouding dan zelfs goedkoper. En kan dus ook tweedehands. En dan zie je ook meteen de hoge restwaarde! Want heel goedkoop zijn ze niet…

Beste laptop voor studenten – Accessoires

Op de nieuwste MacBook Pro 14 en 16 inch zit weer HDMI, SD en Magsafe. Op de vorige Pro 13 inch en MacBook Air heb je nog een USB-C hub nodig:

beste latop studie 20222 2023 school studenten macbook air usb-c hub thunderbolt hdmi sd

Een externe monitor is onmisbaar voor videomontage, grafisch, fotografie, audio, 3D, Office – nou ja, voor bijna alles. Aanrader is 27 inch 4K, zoals deze LG vanaf €199:

Voor camera’s heb je een 64GB SD-kaart nodig met UHS1 of sneller (60MB/s). Kost ongeveer €20:

Voor AV montage heb je ook een 1Tb externe harddisk nodig. Sowieso handig voor extra opslag en voor backups. Kan al vanaf €35,-.

Een supersnelle externe SSD kan ook. Dat is sneller, lichter en kleiner, zonder bewegende delen, dus minder kwetsbaar. Bijvoorbeeld zo’n Samsung SSD: die heb je ook nodig voor opslag-slurpende camera’s zoals de BlackMagic.

 • Een muis. Elke muis is goed, dus ook die van een paar euro bij de Action. Tuurlijk, het kan ook zonder muis! Maar met muis is veel fijner, sneller en vooral relaxter.
 • Eventueel een Wacom tekentablet, als je graag met een pen werkt.
 • De beste koptelefoon voor studenten is verreweg de Anker Soundcore Q30
 • De beste voordelige oordopjes zijn de Redmi Buds 4 Pro
 • De beste voordelige Bluetooth speaker is de XDobo X8

 

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aartjan,

  Wat zijn je gedachten over een MacMini M1?

  Mijn Unibody Macbook Pro uit 2009 is sinds een jaar toch echt wel aan vervanging toe, aangezien de klikfunctie van de trackpad al een jaar of 8 gesneuveld was en de accu zich sinds een jaar of 4 al mysterieus gedroeg was hij al een tijd als desktop en printserver naast de Windows laptop van mijn werk ingezet (over lange levensduur gesproken), inmiddels is hij niet meer vooruit te branden en ook security updates zijn er niet meer voor El Capitan. Ook zoek ik iets waar ik Garage Band op kan draaien.
  Voor alle mobiele wensen heb ik al een keer een Refurb iPad Pro aangeschaft, die kan in principe ook veel (zo niet alles), maar werkt niet echt lekker samen met muizen en externe beeldschermen.

  Dus…. Refurb MacMini M1, of zijn er betere opties?

  Met vriendelijke groet,
  Dennis

 2. “Op Windows heb je ook minstens 16Gb Ram nodig, terwijl bij een Mac 8Gb vaak al volstaat. Een MacBook is meteen geschikt voor videomontage, en Windows vaak niet (check de videokaart maar). Een Mac kan desnoods Windows-programma’s draaien. Andersom kan dat niet. En op Windows heb je goede Antivirus nodig, die altijd in de achtergrond moet draaien en die je ook altijd moet updaten.”

  Dit stukje is nogal een ongefundeerd Apple fanboy verhaal.
  – Ook op Windows volstaat 8GB doorgaans prima. Meer geheugen en een grotere SSD is echter niet zo duur als bij Apple en daarom wel aan te raden.
  – Er is weinig behoefte om Mac software op Windows te draaien omdat voor Windows wél alles beschikbaar is wat je verwacht.
  – Een virusscanner is onderdeel van Microsoft Defener wat standaard onderdeel is van Windows 10/11 en automatisch wordt bijgewerkt.

  1. Wij hebben hier 50 laptops die Photoshop niet eens kunnen opstarten met 8Gb. NIET EENS KUNNEN OPSTARTEN…
   Dat heb ik op een Mac nog nooit gezien, in de afgelopen 25 jaar.

   1. Adobe zelf geeft minimaal 8GB aan als systeemvereiste. Als dat niet werkt is er wat anders aan de hand. Maar ook voor Mac wordt 16GB of meer aangeraden.
    Los daarvan is 16GB voor een Windows laptop relatief goedkoop en daarnaast is Photoshop geen programma wat veel studenten nodig hebben. Hele volksstammen, studenten, bedrijven, particulieren, werken prima op een Windows laptop met 8BG.

    Een Macbook is goed hoor, maar correcte informatie is ook fijn.

 3. Je zou mogen verwachten dat wanneer je Apple koopt voor een over de top prijs dat je dan ook een topproduct mag verwachten. Echter wat ik vaak meemaak is dat mijn HBO studenten steen en been klagen over de traagheid en vastlopers van hun iets oudere shiny Apple macbookjes. En tja de marketing is altijd goed op orde bij Apple, dat was al sinds de oprichting. Ik prijs me gelukkig dat ik er nooit ben ingetrapt..;-)

 4. EHm.. Ik heb tijdens de lockdown ergens eens een virtuele mac omgeving gemaakt in virtualbox (OK was o mijn Linux PC, maar toch). Was meer om te zien of het kon.. hoe effectief het is in het draaien van mac-software weet ik niet. Mijn laatste mac-software was hypercard :-)

 5. Ken mac niet zo goed. Maar onder windows virtual memory aanspreken is een beroerd odee omdat de snelheid ervan veel trager is dan van memory in de computer zelf. En dat maakt je systeem veel trager. Masr wellicht is mac anders.

  1. Nog een kleine tip; neem wel een bluetooth muis. Anders zit je met die onnodige (USB-A) dongle die je in je MacBook niet eens kwijt kan.

   1. Zeker! Maar dan krijg je ook dit: “Meester, mijn muis wil niet verbinden! Meester, mijn muis is op, hoe kan ik opladen? Meester, mijn muis zit nu op mijn telefoon, hoe kan dat!?”

    1. Ik hoop dat je studenten de humor van je opmerking kunnen waarderen, maar als dat echt het niveau van je studenten is, dan heb ik met je te doen, AJ! 😂

Geef een reactie