Review hoofdtelefoon Philips Fidelio X1 / X2HR: topgeluid

– Update: 1 december 2023 –

De Philips Fidelio X1 klinkt werkelijk schitterend. Veel mooier nog dan sommige nog duurdere Sennheisers, zie ook andere reviews hier. Het best klinkende systeem is het Open Over Ear systeem. Dat dempt het buitengeluid niet, maar klinkt daarom ook heel open en ruimtelijk. Dit is zo’n beetje de allerbeste koptelefoon wat mij betreft. Hij kreeg ook overal top-reviews.

Hij kostte destijds 300 euro (nu hier op BOL.com voor €120). Hij is ook prachtig afgewerkt. Maar dat luxe leer en metaal maken ‘m wel wat zwaar. Hij zit best okee, met dat velours en dat open systeem. Maar voor mij toch ook iets te zwaar en te zweterig. Dat velours had eigenlijk beter met protein leather memory foam pads gekund. Ik heb een superklein hoofd, en hij zakt dan ook te ver over mijn oren. Ik heb ‘m met een tie-wrap wat strakker afgesteld: nu zit hij wel perfect.

Die dikke superlange kabel is ook niet zo handig, met die grote jack-stekker. Er zit een verloopje bij, maar nu heb je een enorme klont stekkers, dat is lelijk, onhandig, en dat gaat een keer kapot. Het snoer is vervangbaar, dus ik heb er meteen een dunner en korter mini-jack snoer opgezet. Veel beter nu!

Verder is hij niet portable of opvouwbaar. Is ook niet de bedoeling. Toch jammer, want je had dit topding misschien ook draaibaar en superlichtgewicht uit kunnen voeren, met minder staal en leer. Ideetje voor de X3 Ultralight misschien, beste Philips designert? Kan zelfs goedkoper! Met een dunner en korter mini-jack-kabeltje, het liefst dan meteen met microfoon en snoerbediening… Nou? Wat dacht je???

Eindoordeel

De Philips Fidelio X1 heeft werkelijk topgeluid, prachtig open, met een grote open soundstage, schitterende strakke en open bassen, mooi helder hoog en een ruimtelijk en warm mid. De Fidelio X2HR is hier ook nog eens heel goedkoop: voor €120. Qua comfort is hij ietsje zwaar en zweterig, door al dat velours, staal en leer. En je moet er zelf nog een dun kort mini-jack-snoertje bij doen. Bij mijn kleine hoofd heb ik de pasvorm verbeterd door de band met een tiewrap iets in te korten.

Bijlage: EQ-stand

Ik doe er soms deze EQ-stand op, want ook al klinkt hij schitterend, open en ruimtelijk, ik vind er soms ietsje teveel 5K in zitten. En dan is dit gewoon zo’n beetje de beste koptelefoon die er is. Hij kost hier maar €125 en kan concurreren met de absolute top: de Sennheiser HD660 van €360.

philips fidelio x1 review
Alleen maar ietsje 5K eruit halen werkt ook perfect.

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

    1. Dit was de X1, inmiddels is dat de X2/X2Hr geworden met hele kleine verschillen, de X2 zit lekkerder, is iets lichter, nog ietsje beter hoog en mid maar ook ietsje minder bas.

Geef een reactie