Basisch water: Ontzuur je lichaam – niet alleen tegen jicht

– Update: 12 december 2022 –

Ik gebruik basisch water (of basische tabletten) om jicht-aanvallen te voorkomen. Dat werkt bij mij al zo’n vijftien jaar behoorlijk goed. Over hoe het precies werkt – en waar het nog meer goed voor is – heb ik informatie hier samengevat. Het werkt ontzurend, ontstekingsremmend, voorkomt artrose en het bindt “vrije radicalen”. En het verlaagt de bloeddruk. Dat is voor iedereen gezond. Het kan ook zonder basisch water: met de Wim Hof Methode.

Alles over basisch water en ontzuring, samengevat

 • Het lichaam verzuurt steeds meer, hoe ouder je wordt.
 • Het lichaam gebruikt kalk uit botten om te ontzuren. Dat veroorzaakt osteoporose (broze botten) en dat voorkom je met basisch water / basische mineraalpillen.
 • Het lichaam slaat een teveel aan zuur op in kristallen. Dat leidt tot nierstenen, jicht en artrose.
 • Bij jicht veroorzaken die kristallen ontstekingen in de gewrichten, meestal beginnend in de voeten. De kristallen zijn scherpe naalden. Ze beschadigen zo ook lever en nieren. Bij artrose tast het zuur het kraakbeen aan.
 • Bloed en cellen kunnen meer zuurstof bevatten als het minder zuur is. Het zuurstofgehalte van je bloed kan je meten met een oximeter.
 • Basisch bloed is dunner, stroomt makkelijker, en geeft makkelijker en dieper zuurstof af dan zuur bloed.
 • Om verzuring tegen te gaan kun je basisch water drinken, of mineraaltabletten slikken. De basische atomen binden het zuur.
 • Bronwater en water uit bergbeekjes is vaak basisch, tot zelfs PH-waarde 10. Boven de 7 is het basisch, daaronder zuur. De meeste frisdranken zijn heel zuur: 3,5. Cola is zelfs 2,5. Maagsap en zoutzuur zijn 1,5.
 • Fruit en groente is goed en werkt ontzurend (zelfs zuur fruit zoals citroenen).
 • Al het andere eten (koolhydraten, eiwitten, suiker) verzuurt sterk.
 • Sporten veroorzaakt verzuring in spierweefsel, maar maakt het lichaam ook efficiënter wat zuurstof betreft. Gematigd sporten en bewegen is dus juist goed.
 • Je huid moet juist zuur zijn, dat is natuurlijk en normaal: zuur beschermt. Gebruik dus geen basische producten (zeep) voor je huid.
 • Basisch water is een antioxidant, omdat het vrije radicalen bindt, door de extra elektronen.

basisch water - het boekMeer informatie over basisch water o.a. op alkalife.nl, fonteine.com/zuurbalans.html en in het boek Jonger door Ontzuren (Reverse aging) van de Koreaanse wetenschapper Sang Whang uit 1991. Hij stelt dat verzuring gelijkstaat aan veroudering.

 

 

Artrose

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen artrose. Dat is aantasting van het kraakbeen, veroorzaakt door overtollige afvalzuren. Hoe zuurder, hoe sneller het kraakbeen afbreekt. Bewegen wordt dan moeilijk en gewrichten zoals heupen gaan ontsteken. Dat kan je voorkomen met basisch water.

Hoe kom je aan basisch water?

basisch water

Pascoe Basentabs, 100 stuks voor 18,- inclusief teststrips, bij BOL.com. Met zink.
Basische druppels, met zink, bij BOL.com. Voordeligste optie. 3 druppels in een glas water, 5 glazen per dag, maar wel altijd op een lege maag, anders werkt het niet.
250 basische tabletten, bij BOL.com. Pillen hoeven niet op een lege maag: dit kan altijd.

Het duurt wel even voor het effect heeft

Het gaat om het duurzame evenwicht tussen zuur en base in het lichaam. Je moet het eerst zo’n twee maanden gebruiken voordat je lichaam weer ontzuurd is. Het helpt zo bij het VOORKOMEN van jicht. Het helpt niet tegen een acute jicht-aanval. Dan kan je ontstekingsremmers nemen.
Je kan ook elke dag een half uur een voetenbadje nemen in lauw water met een half kopje appelazijn erin.

Persoonlijke ervaringen

Ik heb jarenlang erg veel last gehad van jicht. Tijdens jichtaanvallen kon ik meestal drie dagen nauwelijks lopen en gebruikte ik NSAID’s (ontstekingsremmers). Toen ik basische druppels begon te gebruiken heb ik 10 jaar lang nauwelijks meer jicht gehad. Daarna ben ik gestopt met de basische druppels en heb ik toch weer veel last van jicht gekregen. Toen ben ik de Wim Hof Methode gaan doen. Ook dat werkte jarenlang heel goed, zelfs zonder basisch water. Tegenwoordig combineer ik beide methoden: Wim Hof + basische druppels en tabletten. Ik heb geen zware aanvallen meer, alhoewel de jicht nog wel altijd blijft terugkomen.

De appelazijn in een voetenbadje ben ik nu ook aan het proberen. Over een half jaar kan ik daar meer over zeggen.

Over jicht

Bij jicht slaat urinezuur neer als kleine scherpe kristallen in je bloed. Vooral in koude delen van het lichaam, dus handen en voeten, omdat in warmer bloed het urinezuur vloeibaar en opgelost blijft. Als je je voeten altijd warm houdt kan dit dus jicht voorkomen. Urinezuur wordt onder andere gevormd door purine in voedsel, maar je lichaam maakt het ook zelf aan. Als je aanleg voor jicht hebt moet je voedsel met veel purine vermijden. Purine zit in extreme mate in ansjovis, haring, makreel, lever (leverworst), Marmite (gist) en mosselen, en in mindere mate in zalm, het vel van kip, en in peulvruchten (dus ook pinda’s, bonen, erwten, hummus etc). Purine komt ook vrij als vetcellen verbranden, dus als je afvalt, of als je veel sport.

Een jichtaanval kan je tijdelijk behandelen met ontstekingsremmers zoals Diclofenac (Voltaren), Ibuprofen of, in mijn geval het beste met Naproxen. Er is ook een natuurlijk Ayurvedisch middel dat ontstekingsremmend werkt: Guggulu.

(Of Colchicine, duizenden jaren oud middel, maar dat kan gevaarlijk zijn in verkeerde dosering. Bijnierschorshormoon zoals Prednison werkt ook ontstekingsremmend).

Ter voorkoming van jicht zijn er (naast basisch water / warme voeten / Wim Hof-ademhaling) ook goede medicijnen: Allopurinol of Probenecide, Benzbromaron of Febuxostat. Dat moet via je huisarts. Hier kun je ook die ontstekingsremmers bij gebruiken, want de klachten kunnen juist aanvankelijk verergeren.

Diuretica (plaspillen) vormen een extra risico voor jicht. Verder is tegenwoordig bewezen dat Vitamine C (zelfs in een lage dosis) jichtaanvallen kan voorkomen. Ook kersen gaan verzuring tegen, volgens duursporters. Vitamine C kun je het beste organisch nemen, met vers fruit, of met capsules van Amalaki oftewel Amla.

Nyacine (onderdeel van vitamine B3) kan juist weer leiden tot jicht. Je moet dus geen vitamine B3 bijslikken als je jicht hebt. Check je vitaminepillen!

Ontzuren met de Wim Hof Methode

Wim Hof is wereldberoemd als The Iceman. Zijn methode bestaat onder andere uit ademhalingsoefeningen en koude-training. Dit ontzuurt het lichaam  en werkt  ontstekingsremmend. Die combinatie is heel goed tegen jicht. Zie de blog over mijn ervaringen met de Wim Hof Methode.

Zie ook het artikel over Hartcoherentie.

Wim Hof Methode en blote voeten

Wim Hof loopt meestal op blote voeten. Dat is wetenschappelijk onderzocht en het blijkt heel gezond te zijn. De aarde geeft zo vrije elektronen (stroom) door aan het lichaam. Deze elektronen kunnen vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen stelen normaliter elektronen uit lichaams-moleculen en kunnen daardoor die moleculen beschadigen. De extra elektronen via je blote voeten voorkomen zo allerlei ziektes en verlagen je bloeddruk.

Je kan ook ’s nachts je hele lichaam aarden, met een aarde-mat op je matras. Dat geeft je ook extra elektronen.

Basisch water doet ook hetzelfde, want dat geeft ook extra elektronen.

Het is tegenwoordig extra belangrijk, omdat er steeds meer vrije radicalen in je lichaam zitten door luchtvervuiling, door minder voedingsstoffen in het eten en door elektromagnetische straling.

Meer info hierover in het boek Het CelHerstel Concept.

Kalktabletten (Calcium) en ontzuren?

Kalk ontzuurt ook, maar om calciumtabletten te gebruiken om te ontzuren is nogal kort door de bocht. Zie de-leugen-die-calcium-heet.

Natriumbicarbonaat (baking soda ofwel zuiveringszout) is ook ontzurend en veel goedkoper toch?

Je kan ook natriumbicarbonaat gebruiken om te ontzuren. Maar de website van Alkalife waarschuwt hiervoor:
“Het valt niet aan te raden om gewoon natriumbicarbonaatpoeder op te lossen in water en dit dan op te drinken. De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kan de bloeddruk stijgen door de verhoogde zoutvorming.”

In de Alkalife-producten zit overigens ook natriumbicarbonaat, maar dan gecombineerd met Kalium, in een bepaalde verhouding. Nu heeft Alka ook Magnesium-tabletten.

Oximeter / hartslagmeter

oximeter zuurstofmeter

Je kan op deze oximeter behalve je zuurstofverzadiging ook je hartslag zien. Je kan zien dat bij een inademing je hartslag omhoog gaat (bij mij rond de 80) en als je langzaam uitademt je hartslag omlaag gaat (bij mij 65). Met behulp van deze meter kan je uitzoeken bij welke ademhaling bij jou het verschil het grootst is: dat is namelijk het gezondst. Zie ook deze blog.

 


 

Tot zover dingen die niet met kanker te maken hebben. Maar ik heb in 2010 veel informatie over kanker en basisch water gevonden. Hieronder mijn samenvatting van destijds:

Het verband tussen kanker, gebrek aan zuurstof en verzuring

In gebieden in het lichaam waar een gebrek aan zuurstof is, of die verzuurd zijn, kunnen kankercellen kwaadaardig worden. Goedaardige kanker is bij iedereen in het lichaam aanwezig. Kankercellen kunnen glucose niet alleen met zuurstof verbranden, maar kunnen glucose ook “fermenteren”. Het afval daarvan is (melk)zuur. De omgeving wordt dan steeds zuurder en dat bemoeilijkt verbranding, zodat het steeds erger wordt. Alleen kankercellen kunnen in een zure omgeving overleven, omdat ze energie uit fermentatie kunnen halen (via anaërobe glycolyse=fermentatie). Op PET-scans zie je dat: hoe meer anaërobe glycolyse, des te kwaadaardiger de tumor.

Heel simpel gezegd: Goedaardige tumor wordt op plekken met zuurstofgebrek kwaadaardig. Als je ervoor zorgt dat zuurstof overal diep in je lichaam kan komen, voorkom je kanker. Basisch bloed is dunner, kan dieper doordringen en bevat meer zuurstof dan zuur bloed.

Fermentatie: Glucose wordt zonder zuurstof (anaeroob) omgezet in energie en melkzuur. Bij een mens ontbreken de enzymen om via fermentatie alcohol te maken, in plaats daarvan wordt er melkzuur geproduceerd. De omgeving van de cellen wordt dan steeds zuurder, en dat bemoeilijkt zuurstof-opname.

Verbranding met zuurstof levert tot 15x zoveel energie als fermentatie.

Deze wetenschappelijke theorie uit België uit 2009 zegt dat kankercellen die voldoende zuurstof krijgen goedaardig blijven, en niet door het lichaam gaan reizen. Weefsels, ook kankerweefsels, geven de voorkeur aan aerobe verbranding, want dat levert veel meer energie dan anaerobe fermentatie. Bij een tekort aan zuurstof laten kankercellen eerst extra bloedvaten in de buurt van de tumor groeien. Deze kunstmatige bloedvaten zijn echter abnormaal, het bloed stroomt er moeilijk doorheen en de kankercellen krijgen alsnog te weinig zuurstof. Daardoor gaan kankercellen òf anaeroob verbranden, of verhuizen naar andere delen van het lichaam. Op dat moment is de kanker kwaadaardig / uitzaaiend geworden.

“Het is algemeen bekend dat kanker veel voorkomt in gebieden die zuurstofarm zijn.”
De vraag is wat de oorzaak is dat die cellen geen zuurstof meer krijgen:

 • Als er gebieden zijn waar de bloedtoevoer beperkt is, bijvoorbeeld door dichtgeslibte aderen
 • Als er niet genoeg zuurstof is, als gevolg van een verminderde conditie: te weinig capillarisatie (de vorming van kleine bloedvaatjes) en minder efficiënte hart en longen. Als de zuurstofcapaciteit van het lichaam hoger is, is er meer zuurstof beschikbaar en dat vertraagt de vorming van zuur bij elk soort activiteit.
 • Als er teveel zuur is. Een zure omgeving bemoeilijkt glucose-verbranding omdat het de werking van de benodigde enzymen vertraagt.

Bron   |   bron   |   bron

Keto-dieet

In de Volkskrant van 25 april 2015 stond een artikel over het “uithongeren” van een hersentumor met een Keto-dieet. Gewone lichaamscellen kunnen behalve glucose desnoods ook direct vet verbranden. Als je lange tijd helemaal geen koolhydraten binnenkrijgt raakt het lichaam in een staat van ketose. Bij de Inuit bijvoorbeeld, omdat daar gedurende lange tijd uitsluitend eiwit en vet te eten is. In plaats van glucose kunnen cellen vet gebruiken als brandstof. Alleen de hersens kunnen dat niet, want vet kan niet vervoerd worden naar de hersenen. De lever breekt vet dan af tot ketonen, die de hersenen wel bereiken, en ook als brandstof dienen. Een hersentumor kan je zo genezen: omdat ketonen de hersenen wel kunnen bereiken, en vet niet, en omdat tumorcellen in de hersenen alleen glucose kunnen verbranden, en dus afsterven als er geen glucose is. Een ketose-dieet is streng en moeilijk vol te houden.

34 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Nee dat is dan al super basisch! Moet je weer niet te veel van drinken, want teveel is ook weer niet goed. Waar de grens ligt weet ik niet.

  1. Kefit is gezond als pro-biotica en levert mineralen en vitaminen. Maar het is niet basisch, juist zuur (PH waarde ver onder de 7). Dus er gaat denk ik geen basische werking vanuit.

 1. Ik heb sinds begin dit jaar ook de diagnose jicht gekregen, heb nu de tweede aanval. Ondanks 10 kilo afvallen, veel water drinken en meer groenten en minder vlees. Wil nu ook beginnen met basische druppels. Maar gebruik nu maagbeschermers tijdens de aanval samen met naproxen. Het gebruik van maagbeschermers lijkt me helemaal tegen de werking van de druppels in gaan. Hoe doe jij dat met pijnstillers tijdens een aanval. Gebruik je dan ook de druppels door. Met vriendelijke groet, Siebe. Ps een mooi en duidelijk geschreven stuk.

  1. Ja kijk uit met maagzuurremmers (dat is hetzelfde als maagbeschermers). Boven de 50 is de kans erg groot dat je maag juist TE WEINIG maagzuur aanmaakt. Ik gebruik ze niet, het kan zelfs averechts werken.

   Ik doe 12 druppels in een literfles water en drink daar twee flessen van, per dag. Altijd op een lege maag. Het kan twee a drie maanden duren voordat het echt effect heeft.

   Ik gebruik zo weinig mogelijk ontstekingsremmers, maar soms kan het niet anders. Ik gebruik dan per aanval / week telkens andere (Ibuprofen of Diclofenac of andere, van verschillende merken, soms zetpillen als ik teveel last van mijn maag heb). Dus nooit veel van dezelfde (maar nooit door elkaar!). Ik begin altijd met een dubbele grote dosis (bijv Ibuprofen 2 x 500). En daarna om de 4 uur telkens nog 1.

   Veel kersen eten tijdens het begin van de aanval lijkt te helpen. Ook diepvries-kersen. De Wim Hof-ademhalingsoefeningen helpen ook goed.

 2. dit is wel de meest positieve side die ik de laatste jaren lees,zeer intresant allemaal.heb zelf helaas te horen gekregen jicht te hebben.binnen 3 week al 2 aanvallen.van de huisarts nu colchicine .ga me verdiepen in een alternatieve manier.

 3. Dank je voor de uitleg, ik ging gewoon op zoek naar info over jicht, omdat m’n echtgenoot er niet vanaf geraakt, mss een domme vraag, kan ik van spa blauw basisch water maken?

  1. Spa blauw is zuur. Bij mineraalwater staat de PH-waarde vaak op het etiket. Onder de 7 is zuur, erboven is basisch. Dus je kan beter kraanwater gebruiken (dat is PH-neutraal: 7)

 4. Als aanvulling op mijn reactie hierboven heb ik online 500 lege RD-capsules in de maat “00” besteld en een capsulevulmachine. Hiervoor was ik bij elkaar nog geen 50 euro kwijt. Het voordeel van de RD-capsules zijn dat ze, in tegenstelling tot normale gelatine capsules, maagsapresistent zijn en dus pas oplossen in de darmen, waarbij het Natrium Bicarbonaat niet wordt geneutraliseerd door de maag maar in de darmen wordt opgenomen.

  Hiermee bereik ik hetzelfde als de Alka-pillen, maar dan tegen een veel lagere prijs.

 5. Ook ik heb sinds een paar jaar af en toe flinke steken in mijn grote teen wat alleen maar erger en frequenter werd. Gelezen dat het innemen van baking soda helpt. Bij de Jumbo een doosje Arm & Hammer Baking Soda (het oranje doosje) gekocht voor € 1,49 en ’s morgens en ’s avonds voor het eten een theelepeltje ingenomen. Ik dacht: voor dat geld baat het niet dan schaadt het niet en na een paar dagen merkte ik al dat ik geen last meer had van steken!

  Na een maand ermee gestopt om te kijken of het terug kwam en na een week begon ik af en toe weer getintel en lichte steekjes te voelen. Toen meteen weer begonnen met een theelepeltje en de klacht verdween weer! Het is helemaal niet nodig om die peperdure pillen of druppels te kopen waar in feite gewoon hetzelfde in zit als in het oranje doosje.. Ik snap wel dat Alkalife “waarschuwt” op hun website, want ze verdienen immers flink aan hun pillen en druppels. Hou je geld in je zak en gebruik gewoon Baking Soda!

  1. interessant leesvoer hier. heb echter wel een vraag.
   baking soda oplossen in een glaasje water of gelijk zo innemen?

  1. Super. Ik heb ook met besteld hier. Niet mbt jicht maar chronische aanhechtingspijn of fibromyalgie. Kijken wat dit op mag leveren. Ze zijn keurig met de prijs

 6. Top, maar over dat basische water innemen snap ik iets niet. In je maag is het toch altijd sterk zuur? Ik zie dan voor me dat daar een glaasje licht basisch water in valt en dat het basisch karakter direct vergaat door het zuur. Zo komt het basische water toch nooit in je systeem?

  1. Tijdens en vlak na eten niet, maar op een nuchtere maag wel. Een nuchtere maag schijnt helemaal niet zo zuur te zijn, maagzuur wordt pas aangemaakt als de maag vult, en is zeer tijdelijk en vluchtig. En met basische tabletten heb je dat probleem ook niet.

   1. Maar je hebt wel gelijk bij een gevulde maag, want dan heffen base en zuur elkaar op! Dus basische duppels moet je niet tijdens of na een maaltijd nemen.

Geef een reactie