Schermdelen met Berichten (Messages) op je Mac met Gmail-account

– Update: 6 februari 2017 –

UPDATE

Vanaf OS X 10.9 Mavericks is schermdelen iets eenvoudiger, maar nog steeds niet kipsimpel. Het grote voordeel boven schermdelen via Skype is dat je via Berichten ook de andere computer kan overnemen, kan bedienen. Dat maakt support-op-afstand veel makkelijker. UPDATE: Vanaf OS X 10.10 Yosemite is alles eindelijk een stuk beter. Zie deze nieuwe blog.

Stappen

  • Start het programma Berichten (Messages) op je Mac.
  • In Voorkeuren (⌘-komma) > accounts zet je je Gmail-account aan.
  • In Venster > Contactpersonen (⌘-1) zet je jezelf op Beschikbaar.
  • In dit venster staat nu een Plus, linksonder. Via die knop voeg je de ander toe. De ander krijgt een melding en geeft akkoord.
  • Naast de Plus staan knoppen voor Tekstbericht, Audiogesprek, Beeldgesprek en Schermdelen. Klik op schermdelen. Na akkoord klikken zie je de opties vanzelf, de muis overnemen kan bijvoorbeeld meteen al.

Voordelen van Schermdelen via Berichten

  • geen Skype of wat dan ook nodig
  • betere verbinding en kwaliteit dan Skype
  • elkaars computer bedienen, dat kan met Skype niet
  • als het eenmaal werkt makkelijker dan andere screen-sharing methodes
  • gratis

Weet bijna niemand, dit! Superhandig, maar waarom niet met je iCloud-account?

Meer info

Berichten > voorkeuren > accounts: hier moet je mac.com of me.com adres ingeschakeld zijn (maar dan wel als AIM-account) of je Google Talk (gmail-account). Je iMessage account mag aanstaan, maar die kan geen schermdelen. Bonjour kan dat wel, maar alleen in je lokale netwerk, en dat lijkt mij meestal niet zo zinvol.

Verder moet Menu > Video > Schermdeling aanstaan, bij allebei. Dan kan je Schermdelen starten vanuit het menu Contactpersonen, maar je moet wel eerst een contactpersoon selecteren in het Berichtenvenster. Het kan ook via de knop rechtsonder in menu Venster > Contactpersonen.

Je kan niet schermdelen als je al video-belt. En het kan ook al niet via Facetime. Het moet dus via Berichten. En het kan ook niet met een simpel knopje, daar waar je ‘m verwacht (bijv rechtsboven bij Berichten of in Facetime).

Ten slotte is het handig (maar niet noodzakelijk) om elkaar toe te voegen via het plusje linksonder bij Venster > Contactpersonen, wel met precies dat emailadres van dat AIM-account, wat dus niet per se je normale mail-adres is, en al helemaal niet je iCloud-adres.

En waarom kan je eigenlijk niet ook je iPhone- of iPad-scherm delen? Dat zou nou ook eens handig zijn voor support op afstand!

Geef een reactie