Smarter playlists for Spotify

– Update: 20 april 2016 –

Wat een ontdekking! Een website waarmee je de ideale playlists voor Spotify kan laten genereren. Smarter playlists heet het. Dat kan van heel simpel tot ongelofelijk ingewikkeld. Als je een tijdje Spotify hebt gebruikt (wie niet?) dan wil je op een gegeven moment steeds meer. Meer soorten lijstjes, meer mogelijkheden. Een gedeelde publieke afstandsbediening bijvoorbeeld met je eigen design (Reign), kleine klikbare cover-art als mini player (via de App Silicio), en playlist-groepen (Afspeellijstmappen). Dat soort dingen.

Maar de kern van Spotify is toch de playlist. De mogelijkheid om je playlists te delen is al fantastisch, Spotify heeft dat als enige perfect op orde. Elke playlist die je maakt kun je publiek zetten – of niet. Maar die lijstjes zijn meestal handmatig. En vaak nogal kort. 1.000 Nummers is veel te weinig, dat gaat snel vervelen. En de Discover Weekly bijvoorbeeld, die werkt alleen maar als je favorieten gebruikt. Vind ik teveel werk…

Nu zijn er dus waanzinnige mogelijkheden bijgekomen om lijsten automatisch te genereren, met die Smarter Playlists. Helaas is de editor voorlopig nog erg ingewikkeld – ik snap er zelf geen bal van – maar met een kopietje van een paar voorbeelden ben ik toch wel een eind gekomen.

De beginners-handleiding is er niet, helaas, want de interface gaat geheel op de schop binnenkort. Zeggen ze. Goed idee, want wie begrijpt déze interface? Grafisch ziet het er goed uit, maar grafisch ontwerp of interaction design gaat verder gaat dan alleen visueel design. Het gaat meer om usability, en begrijpelijkheid.

Gelukkig is er wel één video, daar moet je ’t mee doen voorlopig:

Smarter playlists Spotify voorbeelden

Ik heb bijvoorbeeld een playlist gemaakt die telkens 2 Jazz-tracks afwisselt met 1 Fusion-track, maar dan alleen met tracks korter is dan 7 minuten, en die dat automatisch elke dag ververst. Shuffle kan je zelf in Spotify aanzetten (met ⌘-S of Control-S). Ik heb ‘m Jazz & Fusion alternated genoemd, en publiek gezet. Die kun je zien bij de Imports:

smarter playlists Spotify

Ook heb ik bij Imports de publieke playlist Study/chill eens even geïmporteerd. Daarna ietsje aangepast, en dat blijkt dus een ideale relax-playlist te zijn:

smarter playlists Spotify

Ziet er ingewikkeld uit, en is het ook, maar als je er wat langer naar kijkt begint er wel wat logica te dagen. Die vakjes die ik heb afgedekt heten allemaal “Concatenate” oftewel “achter-elkaar-zetten”. Die vakjes hoef ik niet te zien, maar zijn wel nodig, dus die schuif ik gewoon onder de Sample vakjes. Ach, ik zit ook maar wat te slepen. Wel zeer interessant allemaal. Stel: je wil wat minder klassiek, nou, dan verwijder je die klassieke blokjes gewoon, of je dubbelklikt ze, en zet daar het aantal tracks wat lager. Van die dingen. Da’s toch wel weer makkelijk!

Ik heb ook een lijst gemaakt met uitsluitend Jazz uit de jaren ’50 en ’60, met eerst Source: Jazz en daarna Date filter (release datum). Later heb ik die uitgebreid met alle subgenres van Jazz erbij. Dan moet je eerst per stream een aantal tracks Samplen en die via Concatenate aan elkaar plakken. Of zo –??!– Zoals hierboven eigenlijk. Die lijst heet nu 50’s 60’s 70’s Jazzy. Gelukt! Heerlijk lijstje!

Schermafdruk 2016-04-17 15.33.40

Het stukje met Examples is wel inzichtelijk en inspirerend. Wat een mogelijkheden! Het is allemaal nog nieuw en in ontwikkeling, en de interface kan in ieder geval nog begrijpelijker, mogen we hopen dan. Maar wat een lol!

Je kan bijvoorbeeld een lijst maken met alleen maar 5/4 en 7/8 maatsoorten. Of je eigen lijsten filteren op dansbaarheid. Of de Weekly Top 50 most Danceable, oftewel de meest dansbare nummers uit de Nederlands Top 50, per week dus. Of een lijst met alleen maar BPM 120 tot 122. Of alle live nummers wegfilteren uit een lijst. Of juist alleen de live nummers van een bepaalde band. Of alleen Miles Davis uit een bepaalde periode.

Je kan alleen de player zelf niet bedienen, om bijvoorbeeld een Fade Out te maken na 30 seconden, met daarna een pauze van 60 seconden. Dat zou een automatische Intro-Quiz zijn! Kan dus helaas niet… Kon wel als Apple Script in iTunes, heb ik destijds ooit eens geprogrammeerd. Was lachen.

En wat zou JOUW ideale playlist zijn?

 

Geef een reactie