– Update: 6 november 2021 –
Het zou toch fijn zijn als je drie keer sneller kon tikken? Met Dicteren kan dat! Of met Swype. Op Android gebruiken veel mensen een swype keyboard (Gboard, of anders Swype of Swiftkey). Zonder je vingers op te tillen veeg je een woord over het toetsenbord. De voorspellende software doet de rest. Maar Dicteren is nog handiger en sneller.
De bekendste swype app is Swiftkey, en die is er ook voor IOS. Tegenwoordig is het zelfs gratis. Swiftkey was ooit een van de best verkochte apps. Inmiddels is het van Microsoft. Fijn dat dit nu gratis is! Of zit er een addertje onder het gras?
Privacy misschien? Elke keyboard-app stuurt alles dat je intikt naar een server (die je helpt met tikken). Veilig en versleuteld natuurlijk, maar toch. Je moet zo’n bedrijf wel vertrouwen. Swiftkey waarschuwt zelf voor apps die op Swiftkey lijken. Ze erkennen dus het gevaar, maar beweren dat zij er geen misbruik van maken. De app is niet open source, dus niemand kan in de code kijken om dit te controleren. Bovendien is het nu van Microsoft (die erom bekend stond Google-resultaten te kopieren naar zijn eigen zoekmachine Bing – niet erg betrouwbaar dus).
Apple is altijd wel heel degelijk en betrouwbaar gebleken. Zelfs de CIA en FBI kunnen geen iPhones kraken. Jammer dus dat Apple zelf nog geen eigen Swype keyboard heeft. Misschien gaat dat nog komen, want het is iets dat veel mensen waarderen. De voorspellende tekst-optie is er alleen in het Engels op IOS, niet in het Nederlands. Voorspellende tekst is belangrijk: zonder dat kan swype niet werken. UPDATE: dit kan nu allemaal ook op Apple EN deze dingen werken nu ook op Android. Dus ook het dicteren van verderop zit nu prima op Android.
Dicteren is sneller dan swypen
Ik tik mijn emails en whatsappjes vaak niet meer in, maar ik dicteer ze. Dat gaat verbazend goed en snel. Nog veel sneller dan swypen. Het werkt op alle Apple apparaten, dus ook op je laptop. Je kan dicteren aanzetten in de Voorkeuren. Op IOS zit dicteren bij Instellingen > Algemeen > Toetsenbord.
Tik op het microfoon-ikoon bij je toetsenbord, en spreek je tekst in. Het wordt omgezet naar tekst, en automatisch gecorrigeerd. Leestekens kan je zelf inspreken, spreek dit maar eens in als test:
hallo tIm komma nieuwe regel
nieuwe regel
hoe gaat het met je bedrijf vraagteken
nieuwe regel
hier alles goed uitroepteken smiley
nieuwe regel nieuwe regel
groetjes komma
nieuwe regel
aart jan punt nl
Dit leidt tot de volgende tekst:
Werkt als een tierelier!
(TIP: de laaste drie regels had je niet hoeven inspreken: die kan je beter als handtekening instellen)
Android kan dit eindelijk ook, vanaf 2019. Punt, komma, vraagteken en uitroepteken: dat zijn de belangrijkste interpunctie dingen. Die doen het ook nu.
Hard-klik op het toetsenbord
Als je hard-klikt op je keyboard krijg je een trackpad. Dan kan je supersnel door de tekst heen om iets te corrigeren. Vanaf IOS12 werkt dit ook op oude iPhones: dan is het lang-klik op de spatiebalk.
Op Android is er iets vergelijkbaars: dan kan je over de spatiebalk vegen.
Swiftkey en dicteren
Bij het Swiftkey toetsenbord is het enige dat je mist het microfoontje van Dicteren. Om die te zien, ga je naar het gewone toetsenbord, door lang te klikken op de Emoticon-knop. Of door 3x snel te tikken op die knop.
Zie ook de blog over de Facebook Pixel en de blog over afgeschermd internetten.
Bijlage: leestekens en andere Dicteer-tips
(fragment uit de handleiding van Apple over dicteren)
Spreek de volgende woorden om deze tekens in te voeren:
- dubbelepunt :
- komma ,
- streepje –
- drie puntjes …
- uitroepteken !
- koppelteken –
- punt of dot .
- vraagteken ?
- nieuwe regel
En nog een paar:
- apenstaart @
- hashtag #
- euroteken €
- lachend gezicht met gekruiste ogen XD
- frons gezicht of frowney :-(
- lachend gezicht of smiley :-)
- knipoog ;-)
- plusteken +
- open rond haakje (
- sluit rond haakje )
Spreek de volgende woorden uit om de tekstopmaak te veranderen:
- allemaal hoofdletters (alleen volgend woord in HOOFDLETTERS)
- allemaal hoofdletters aan (allemaal HOOFDLETTERS)
- allemaal hoofdletters uit (standaardgebruik van hoofdletters en kleine letters)
- cijfer (volgend tekstfragment wordt opgemaakt als getal)
- nieuwe alinea (voegt alinea-einde toe)