Tips voor afgeschermd internetten

– Update: 23 maart 2019 –

Ook bang geworden van de Facebook Pixel? Als je graag wat afgeschermder wil internetten, dan kun je bijvoorbeeld Opera als browser gaan gebruiken, want daar zit een VPN in. Die maskeert je IP-adres, zodat er niet meer te zien is waar je bent, en wie je bent. Je kan ook zelf een VPN instellen, maar meestal kost dat geld, zeg 10 euro per maand, en het is vaak ook nog traag. Bovendien moet je zo’n VPN ook maar vertrouwen: stel dat je een Amerikaanse VPN neemt! Of een Turkse, of een Chinese. 

  • Verder kun je als zoekmachine Duck Duck Go instellen, in plaats van Google. Dat is een zoekmachine die niets van je onthoudt.
  • Je kan je browser meestal ook wel in een Prive-modus zetten. In Safari bijvoorbeeld met Archief >  Nieuw Privevenster. Dan wordt er lokaal ook niets van je onthouden (zoals cookies en geschiedenis).
  • En verwijder in ieder geval de Facebook App van je mobiel. Die App kan jou mogelijk continu afluisteren, getuige dit soort filmpjes. Niemand die weet of dit waar is overigens. Vrijwel onmogelijk om te bewijzen. Dus doe de test zelf maar.
  • Je kan je camera ook afplakken. Volgens Snowden moet je dat ook echt doen. Kijk ook die schitterende film Snowden, van Oliver Stone.
  • Je kan je modem ’s nachts uitzetten, dat is sowieso beter tegen straling.
  • Gebruik nooit publieke wifi, maar gebruik je eigen mobiele verbinding, via je Personal Hotspot (als je jouw provider mag vertrouwen dan…).
  • Kies je eigen wachtwoorden in je modem, gebruik niet het standaard wachtwoord. Dit geldt zowel voor de admin (het direct inloggen op de modem) als voor de wifi. Anders kan iedereen op je wifi – logisch – maar erger is het als iedereen van afstand kan inloggen op je modem. Het zal je verbazen hoeveel mensen dit niet ingesteld hebben. Maar het zegt ook weer niet alles. Stel dat je een Amerikaanse modem hebt, of een Turkse, of een Chinese! In elke modem kan theoretisch een backdoor zitten. Een achterdeurtje, waar de fabrikant ongemerkt kan meekijken.
  • Niet alleen je modem maar ook je auto kan gehackt worden. Lees deze blog maar eens, over de film War Machine. De kritische Amerikaanse journalist die de film geschreven had werd door zijn eigen auto vermoord.

Okee, nog een paar dan:

  • Log niet in op sites en apps met de Facebook-knop. Dan geef je toestemming om alles wat je daar doet door Facebook te laten volgen.
  • Gebruik een Adblocker zoals uBlock en stel daarin de Privacy af, bijvoorbeeld met de knop EasyPrivacy. Of gebruik andere extensies zoals Ghostery om te zien welke trackers er in een website zitten, en om die uit te zetten.

Die laatste tip over de Adblocker is eigenlijk de belangrijkse. Je bent dan simpel in één klap vrijwel anoniem, en je ondermijnt de hele bedoeling van die tracking, namelijk het adverteren.

De tip over Opera (of een andere VPN) is ook van belang voor vliegtickets of vakantie-reserveringen. Door de VPN kan de website niet zien waar je vandaan komt, en krijg je mogelijk een goedkoper vliegticket, of een voordeliger aanbieding voor hetzelfde hotel of huisje.

Op je telefoon is het allemaal net weer anders, zie deze blog: Privacy op je telefoon: 10 Tips.

Geef een reactie