Een balkoncentrale is een zonnepaneel met stekker

balkoncentrale zonnepaneel stekker stopcontact

– Update: 16 augustus 2024 –

Hier de voor- en nadelen van een balkoncentrale. Dat is een zonnepaneel met een stekker. Gewoon in het stopcontact. Zonder installateur of elektricien. Stekker erin, en stroom besparen maar! Maar werkt dat echt? En hoe dan?

Zonnepanelen kunnen op allerlei manieren. Van kleine paneeltjes voor vakantie, en de iets grotere 300W installaties met accu’s voor tuinhuis, boot of camper, tot aan de grote installaties op je dak, aangesloten op 220V, zodat je nooit meer stroomkosten hebt.

Maar dit is iets nieuws: zonnepanelen met een stekker. Het blijkt perfect te werken. In sommige situaties is het echt een aanrader.

Okee, wanneer dan NIET?

  • Als je NIET op het stroomnet bent aangesloten. Dus niet geschikt voor boot, tuinhuis, camper of tent. Zie dan dit artikel over zonneladers.
  • Ook niet als je een grote krachtige installatie wil, vanaf zes panelen, voor een compleet huishouden. Want dan is een gewone installatie beter en soms zelfs goedkoper. Zie dit artikel over grote zonnepanelen op je dak.
  • Als je geen plek buiten hebt waar altijd zon is. Binnen achter glas levert het maar een derde op.

Maar als je altijd ergens buiten veel zon hebt, met ruimte voor twee panelen van ongeveer 1,15 x 1,75 meter, naar het zuiden gericht (of Oost-West), bijvoorbeeld op je balkon, aan je muur of ergens in je tuin: dan is dit de simpelste manier van zonnestroom. Je hebt geen aanpassingen in je meterkast nodig, en ook geen slimme meter of zo. Het is ook relatief goedkoop: je hebt de investering vanaf zo’n 400 euro voor twee panelen in ongeveer drie jaar terugverdiend. En het gaat wel 25 jaar mee. En de salderingsregel is nu ook weer verlengd. Dat is heel gunstig als je zonnepanelen hebt.

Zo’n balkoncentrale staat nu ook bij de Action, maar dat is een hele kleine set van maar 200W aan flexibele panelen die veel minder lang meegaan. Geen aanrader. Die set op BOL is 800 Watt, met stevige duurzame panelen van glas/aluminium. En dat is de hogere prijs dubbel en dwars waard.

Wat is salderen?

Salderen betekent dat je de stroom die je over hebt terug mag verkopen voor dezelfde prijs. Stroom die je zelf verbruikt hoef je sowieso niet te salderen. Deze gunstige salderingsregel is weer met een aantal jaar verlengd, dus de investering heb je er dan sneller uit: in zo’n twee jaar al.

Bevestiging en plaatsing

De panelen zijn groot en zwaar en moeten dus wel goed bevestigd worden. Als er geen bevestigingsmateriaal bij de set zit kan je dat ook zelf wel. Reken op zo’n honderd euro per paneel extra als je dat echt goed wil doen.

Verticaal rechtop of horizontaal plat kan allebei, maar een schuine hoek levert ruim 20% meer op. Pal naar het zuiden is het best, alhoewel een oost-west-opstelling ook kan: het liefst dan eentje richting zuidoost en eentje zuidwest – zie verderop, dan kan je eventueel zelfs vier panelen op 1 groep zetten en dat is zelfs gunstiger als het salderen  wordt afgeschaft.

Er moet geen schaduw op vallen, ook niet een klein beetje, want een klein stukje schaduw scheelt al bijna de helft. Binnen achter glas levert het ook maar een-derde op, dus dat heeft ook weinig zin. In de winter leveren zonnepanelen ook weinig op: tien keer minder dan in de zomer.

Omvormer naar 220V

In zo’n balkoncentrale zit ook al de goedgekeurde omvormer, zodat de stroom direct via de stekker in je stopcontact kan. Zonder elektricien of monteur, en zonder aanpassing in je meterkast. Zolang het maar niet meer dan 800W is, dus maximaal twee panelen. Of je moet een extra groep met aardlekschakelaar in je meterkast plaatsen: dan kunnen daar wel vier tot zes panelen op.

In een oost-west opstelling kunnen er eventueel wel vier panelen op een bestaande groep (afhankelijk van hoe zwaar die groep belast is: maximaal 3500 W, dus kijk uit met grote stroomvreters op die groep). Maar vanaf zes panelen kan je het beter en goedkoper op de gewone manier (laten) doen.

Elektrotechnisch is het net als een gewone installatie, maar dan met een stopcontact voor de invoer. Net als in je auto: daar kan je de accu ook opladen via de sigaret-aansteker, als je daar 14V op zet. De Output is daar ook de Input.

Je moet het officieel ook nog aanmelden (zowel het Wattage als het merk en type van de omvormer) bij je netbeheerder – maar dat is zo gepiept.

Voordelen van zo’n balkoncentrale

  • Je kan het eenvoudig en snel zelf plaatsen.
  • Geen aanpassing nodig in je meterkast (bij max 600-800W aan panelen).
  • Je stroomrekening gaat fors omlaag, met zo’n €300 per jaar, bij twee panelen (bij een stroomprijs van € 0,50 / kWh) – mits je ze goed geplaatst heb, buiten, op een plek waar geen schaduw valt.
  • Het is relatief goedkoop: vanaf zo’n 400 euro, voor twee panelen, met 0% btw
  • Verplaatsbaar en makkelijk mee te nemen naar een ander huis

Nadelen van die zonnepanelen met stekker

  • Je kan maar maximaal twee panelen ofwel 800W op 1 groep plaatsen (zonder aanpassingen in je meterkast) – of eventueel vier, als je ze in een oost-west opstelling zet en als de rest van de groep niet zwaar belast wordt
  • Bij meer panelen moet je een extra groep plaatsen met aardlekschakelaar. Dat is overigens niet duur en ook wel zelf te doen
  • Het levert per paneel 10-20% minder energie op dan hetzelfde paneel in een normale installatie
  • De bevestiging kost vaak ook nog honderd euro extra per paneel
  • Het kan alleen als je op het stroomnet zit – en je moet het officieel aanmelden bij je netbeheerder

Slimme meter?

Een slimme meter heb je niet nodig, en mag je zelfs weigeren. Die is namelijk nadelig als de saldering wordt afgeschaft. Want die meet apart de afgenomen stroom en apart de teruggeleverde stroom, met voor allebei een andere prijs. De oude meter kan alleen maar twee kanten op draaien, zonder prijsverschil.
Dat is voor jou veel slimmer!

Meet het zelf, met je eigen slimme stekkers

Waar koop je zo’n balkoncentrale?

Op Amazon staat een goede voordelige en complete 800W-set, uit Duitsland met monitor app. Plaats ze vol in de zon, richting zuid. Een oost-west opstelling kan ook, want dan kan je eventueel zelfs vier panelen op één groep zetten (als die groep niet te zwaar belast is).

balkoncentrale zonnepaneel met stekker 220V stopcontact balkoncentrale zonnepaneel met stekker 220V stopcontact

Waarom oost-west (eigenlijk zuidoost – zuidwest)? Dan belast je de groep minder, dus meer panelen mogelijk, je verdeelt de stroompiek beter over de dag, je hebt langer per dag stroom-opbrengst, je zit langer per dag rond het maximum van 600W en niet erboven. De omvormer zou dan ook kleiner en goedkoper kunnen, als je die apart zou kopen. In de toekomst zonder salderen wordt Oost-West steeds gunstiger: het levert meer stroom in de ochtend en avond, en minder grote pieken overdag.

Drie keer per dag de panelen loodrecht naar de zon richten levert dubbel zoveel op.

Op BOL staat ook zoiets, zoals deze hier:

Of, ook op BOL, deze set:

balkoncentrale zonnepaneel met stekker 220V stopcontact

balkoncentrale zonnepaneel met stekker 220V stopcontact 

Of deze Glampere op BOL.com:

Zelfbouw?

Zie de comments hieronder: je kan het dus ook zelf maken. Bijvoorbeeld met twee nieuwe goedkope grote panelen. De omvormer moet een nieuwe goedgekeurde zijn, zoals zo’n Growatt in allerlei sterktes. De omvormer kan het beste net onder het vermogen van de panelen presteren, dan is de opbrengst het hoogst. Je kan er zo’n stopcontact met Wifi en monitor app bij doen als er geen Wifi op de omvormer zit.

Elke hoek is goed, en 45 graden is het best. Als een hoek niet kan, dan is verticaal beter dan horizontaal, vooral in de winter. Pal op het Zuiden is het beste. Als je drie keer per dag de panelen pal naar de zon kan richten heb je dubbele opbrengst. Als er geen salderen meer is, dan is de helft van de panelen richting Zuid-Oost en de andere helft richting Zuid-West het gunstigst bij een vaste opstelling. Dan verdeel je de stroompiek beter. De omvormer kan dan ook kleiner en goedkoper (die kan het best ONDER het maximale vermogen presteren, en bij oost-west is dat een stuk lager).

En HOEZO maximaal 600-800 Watt op één groep?

Er kan wel 16 Ampere = 3.520 Watt op 1 groep. Hoezo dan 600 Watt maximaal aan zonnepanelen? Dat komt omdat de stop niet goed werkt als de stroom twee kanten op gaat. Als een apparaat 3.000 W verbruikt terwijl er zonnepanelen 1.000 W opwekken registreert de stop in totaal maar 2.000 W, terwijl er over de bekabeling dan echt 4.000 Watt aan stroom loopt. Die kabels worden dan te heet en kunnen in de fik vliegen.

Als je zelf meet wat voor apparaten er op die groep zitten kan je veel meer dan 600 Watt aan zonnepanelen plaatsen. Als alle apparaten op die groep bijvoorbeeld maximaal 1.000W bij elkaar zijn zou je nog 2.520W aan zonnepanelen op die groep kunnen plaatsen.

114 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

    1. Dank! Wel met wat minpuntjes: de panelen zijn flexibel en gaan dus minder lang mee. Ze zijn klein: 88x88cm dus kunnen niet veel stroom leveren, ik denk ongeveer 100W per stuk als ze nieuw zijn, en na een jaar dan al veel minder. Het Wattage staat er ook niet duidelijk bij – vreemd. Verder is de set dan ook niet goedkoop voor dat Wattage.

  1. Hey, ik ben nieuw. Ik heb een balkon op west maar de zon blijft enorm lang hier schijnen als ik thuis ben dus ik zou wel wat op willen hangen. Is wel een glazen balkonrand met een vierkant balk onder en boven en wat ruimte aan de onderkant voor wellicht montage materiaal. Ik vond de systemen via de links wel allemaal fors geprijsd, 2e hands setje kopen dan maar? Ik dacht dat panelen nu juist super goedkoop waren!

    Heeft u nog meer links naar aanbieders nieuw? Alvast bedankt!

  2. Hi Aartjan!

    Interessante blog, specifiek deze over een zonnepaneel op stekker. Ik vroeg me wel af of de afzekering van 16 ampere niet in gevaar komt omdat ik mogelijk op mijn oudere elektriciteitskabel hogere stroom krijg?

    En heb je enig idee wat verzekeringstechnisch mag? Mag een balkon zonnepaneel tot op zekere hoogte op het stopcontact worden aangesloten? Is dat de reden dat max 600 watt het beste is?

    Hartelijke groet,

    Sander

    1. Zonnepanelen op stekker kunnen het beste op een vrije groep aangesloten worden. Dan mogen er 4 a 5 DS3-L omvormers op die groep aangesloten worden. Bij aansluiting op een bestaande groep is er altijd het risico dat de groep overbelast wordt. Kies dan minimaal voor een groep die slechts belast wordt door 1 product dat een maximaal wattage heeft dat ruim lager is dan de max op de groep. Voorbeeld: een droger van max 1000W op een verder lege groep geeft nog ruim 2000W ruimte voor zonnepanelen. Hier kunnen dus makkelijk 2 ds3-l omvormers bij. Bij een wasmachine van 2500W zou ik geen set meer aansluiten en op een groep waar wel eens tuingereedschap of garagegereedschap op aangesloten wordt, zou ik nooit panelen aansluiten

  3. Ik zit te denken aan de volgende combi: een airco voor verwarming / koeling die gevoed wordt door een balkon zonnepaneel centrale. Is dat mogelijk? Of ingewikkeld omdat je verschillende groepen moet hebben?

    1. Ja dat kan prima. Gewoon maar proberen! De Airco en de solar-set kunnen allebei in het stopcontact, het liefst op verschillende groepen.

  4. Inmiddels is het kopen van enkele zonnepanelen niet meer rendabel. Als ik (met 2 zonnepanelen) een nieuw jaarcontract (meerjarig wordt zelfs niet aangeboden) bij bijvoorbeeld. Oxxio afsluit betaal ik zonder panelen 1 euro per maand méér dan een contract met 2 zonnepanelen. En met 12 euro opbrengst per jaar verdien je ze nooit meer terug. Laat staan als straks de saldering afgebouwd wordt.
    Zie onderstaande link.

    https://www.ad.nl/binnenland/eigenaar-zonnepanelen-tot-270-euro-per-jaar-duurder-uit~aa816f48/

    1. Veel experts zullen dat anders zien. Ik ook. Wat wel klopt is dat je nu opeens bij de meeste aanbieders een paar euro meer moet betalen als je zonnepanelen hebt – als je een nieuw jaarcontract afsluit.
      Salderen gaat alleen over dat wat je teruglevert, dus de stroom die je niet zelf gebruikt. Dat kan inderdaad alleen maar weinig zijn als je het over een heel jaar mag verrekenen. Een goed advies zou zijn om daar op te letten of nooit een slimme meter te plaatsen.

      1. Het klopt dat het pas van toepassing wordt bij het afsluiten van een nieuw contract. Wanneer je jaarlijks overstapt van leverancier levert je dat geen cashback-voordeel meer op. Via vergelijkingssites (zoals Gaslicht.com) blijkt dat, wanneer je aangeeft zonnepanelen te hebben je niet meer in aanmerking komt voor de cashback. Bij Oxxio (voor mij de goedkoopste aanbieder) scheelt dat 220 euro.
        Wanneer je dan 2 zonnepanelen hebt met een opbrengst van 600 kwh a 0,50 euro (in het meest gunstige geval), brengen deze zonnepaneel in plaats van de 300 euro door het mislopen van de cashback nog maar 80 euro per jaar op.

      1. ik denk dat je de verkeerde hebt want het gaat hier toch echt om een balkon versie. Als ik ook op de plaatjes kijk zie je enkel beschrijvingen rondom huis en er zit ook een plaatje bij met 220 stekker……..ik snap er niet heel veel van vandaar dat ik hier de vragen stel.

    1. Ook een waardeloos product. De omvormer kan maar 600W aan, terwijl de panelen 800W zijn. Dan halen ze op een normale mooie dag zo’n 700-720W, wat betekent dat je meer dan 100W niet kan terugleveren. De omvormer ziet er daarnaast uit als goedkope rommel.
      Voor 400 euro heb je 2 vergelijkbare panelen (bijvoorbeeld https://www.elektrototaalmarkt.nl/jasolar-405wp-zonnepaneel-4181593), een betere omvormer (DS3-L) en bekabeling. Het enige wat je dan mist is de ophanging. Die lijkt me geen 200 euro waard.

      1. Je vergeet dat je maar tot 600 W mag invoeren op een normale groep. Vandaar de begrenzing. Daarnaast is het zeldzaam dat je richting de Wp vermogen gaat, vuistregel is tot ca 75% ervan en dan loop je nauwelijks wat mis.

        1. Beste Jan,
          Dat is helaas onzin. Er is al jaren geen regelgeving meer hoeveel je mag terugleveren op een groep. De vuistregel van 75% is ook onjuist. Op zonnige dagen wordt 80 tot 90% van de WP gehaald. Dus je mist al snel een of twee tientjes opbrengst per jaar, waardoor de set vrij snel duurder uit komt

    1. Niet aan beginnen. Veiligheid zou je meer waard moeten zijn dan een paar tientjes korting. Als Enphase in de titel al verkeerd geschreven wordt, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Daarnaast is de omvormer niet geschikt voor de panelen, waardoor je enorm veel opwekt mist

  5. De 600WP regel is in 2017 afgeschaft en tevens niet van toepassing op plug and play zonnepanelen die vallen onder de NVWA. Je kan dus prima meer op een bestaande groep aansluiten, maar daar moet je wel heel voorzichtig mee zijn, dat je niet per ongeluk te zware apparaten er naast zet. De zekering zal dit niet opmerken namelijk. Daarom is het altijd aan te raden om toch een vrije eindgroep te gebruiken, zeker bij meer dan 2 panelen.
    Verdere duidelijke informatie is hier te vinden:https://www.elektrototaalmarkt.nl/alles-over/zonnepanelen-met-stekker
    De prijs van zonnepanelen is op het laagste ooit, dus komende maanden is nog het moment om een setje aan te schaffen. Geinstalleerd in een half uurtje. Heb zelf ook 2 setjes liggen.

    1. Mark
      Jij hebt 2 setjes liggen….ook op 1 groep??
      Heb namelijk 1 set liggen en wil er eigenlijk op die groep nog een set bijzetten, Verder zit er niet veel op die groep 2 Vrij nieuwe vriezers (Dus energiezuinig) en wat led tuinverlichting, volgens mij zou dat moeten kunnen

      1. Hans,

        Het uitgangsvermogen van de omvormer is 730VA. Bij 2 setjes is dat dus 1460VA, wat betekent dat er nog ruim 2000W vrij is. Let altijd goed op dat er niet nog losse stopcontacten op die groep zitten waar iemand per ongeluk een keer een heggenschaar, bladblazer of heater op aansluit. Maar 2 vriezers zou dus geen probleem moeten zijn

          1. Toch heb ik nog steeds twijfels over een situatie op een groep met andere gebruikers. Met het opgetelde vermogen zit je inderdaad goed.
            Echter; stel dat een vriezer door een mankement veel stroom gaat trekken, (maar geen volledige sluiting), en die stroom loopt naar 15 Amp, dan komt de zekering er niet uit. En met de zonnepanelen stop je er wel ca 6 Amp bij!
            In het gunstigste geval komt de aardlek er uit, maar hoe zeker is dat ?

            1. Nou ja de stop kan je gewoon weer omzetten als die doorslaat dus eigenlijk niks aan de hand.

            2. Hypothetisch kan de stop er inderdaad niet uitslaan en is er brandgevaar als er bijvoorbeeld 3000W wordt gebruikt en 1500W wordt opgewekt waardoor er 4500 over de lijn gaat. De kans daarop is natuurlijk erg klein, maar is er altijd. Daarom blijft het op eigen risico en zal het nooit officieel geadviseerd worden dat het kan.

            3. Beste Kees en Mark. Wat je verbruikt en wat je opwekt moet je van elkaar aftrekken, niet optellen. Als je overdag 1500 W verbruikt; tv, verlichting, pc, koelkast etc. en de zonnepanelen leveren 1500 W dan verbruik je geen energie van het net. De aardlek of stop slaat niet door.

            4. George,
              Dat is dus precies waar het mis gaat. De stop trekt ze van elkaar af, maar de bekabeling niet. Dus als er meer over de kabel gaat dan zou mogen, zoals in mijn voorbeeld, dan kan dit tot brand leiden omdat de stop er niet uit slaat

            5. Precies. Je kan het vergelijken met een snelweg: 10 auto’s per minuut de ene kant op, en 10 de andere kant op. Samen zijn dat 20 auto’s per minuut, maar de stop ziet er maar 10, en slaat dus niet door.

    2. Beste Mark, ik ben het niet met je eens. De zware apparaten gebruiken de stroom van de zonnepanelen. Ik heb een wifi energy socket in mijn schuur. Die geeft online het verbruik en de opbrengst aan via een app van het stopcontact in mijn schuur. Aan de socket heb ik een verdeeldoos aangesloten. Daar gaat de omvormer stekker in van de zonnepanelen. Bij zon geven de panelen circa 800 W teruglevering. Gisteren ging ik het gras maaien met een elektrische grasmaaier (ongeveer 1000 W) aangesloten op de verdeeldoos. De energy socket ging naar nul teruglevering bij het maaien van me gras. Het stroomverbruik op het stopcontact was dan circa 200 W. Dus 800W opbrengst – 1000W verbruik. Ook de grafiek van Vattenfall geeft aan dat toen ik aan het maaien was er geen teruglevering was maar verbruik. Dus de opgewekte zonnestroom gaat naar alle aangesloten apparaten in huis ongeacht de groep waar ze zijn aangesloten. Gebruik je wasmachine overdag als de zon schijnt!

      Er gaat niet meer stroom over de bekabeling bij zonnepanelen en grote verbruikers op een stopcontact; dat zie ik aan de grafiek van de energy socket.
      Een omvormer maakt van gelijkspanning uit de zonnepanelen wisselspanning. De wisselspanning van de omvormer is iets hoger dan de wisselspanning die van het (licht)net in je huis komt. Daarom kun je terug leveren aan het net. Je kunt het vergelijken met twee wateraansluitingen in je huis. De ene aansluiting geeft meestal overdag meer druk op je leidingen dan de andere aansluiting. Door de zon. Het water met de hogere druk stroomt door je kraan. De andere wateraansluiting geeft water als de zon onder is.

      1. Het is niet een kwestie van eens of oneens zijn. Als je kabel overbelast raakt, dan smelt deze of kan deze in brand vliegen. Je mag prima vinden van niet, maar dan ook niet klagen als je huis in de brand staat ;)

        1. Beste Mark, Aartjan heeft een goed verhaal geschreven. Jammer dat de reacties die je plaatst niet kloppen. Uiteraard kan een kabel brand veroorzaken bij overbelasting. Daar heb je een stop voor in de meterkast om dit te voorkomen. Maar bij zonnepanelen is dit niet het geval. Die veroorzaken geen overbelasting. Stroom gaat maar een kant op niet twee richtingen door een stop.

          1. George,

            Je kraamt alleen maar onzin uit. Verdiep je eens in hoe het werkt. Je kan dit overal lezen, op praktisch elke website over zonnepanelenaansluitingen. Aartjan heeft je het ook al uitgelegd.

            1. Hoi Mark. Ik probeer een positieve inbreng te leveren aan deze blog. Ik heb praktische ervaring niet gebaseerd op onzin. Geef eens een voorbeeld waar ik kan lezen dat de stroom van zonnepanelen in combinatie van apparaten die veel stroom verbruiken zoals het opladen van een elektrische auto overbelasting kunnen veroorzaken in de meterkast of de bekabeling in huis.

              Supersola.com heeft ook stekker zonnepanelen (innovatie prijs gewonnen) en daar lees ik:
              Hoeveel Supersola’s kan ik aansluiten op 1 groep?
              Omdat er veelal ook andere apparaten op de groep aangesloten zullen zijn, adviseren wij niet meer dan 3 Supersola’s per groep aan te sluiten. Zorg er wel voor dat het stopcontact waarop je de Supersola aansluit geaard is.

              Ook meer dan 3 Supersola’s aansluiten kan zonder ingrepen in de meterkast. Wil je bijvoorbeeld 6 Supersola’s plaatsen, dan adviseren wij op ze in groepjes van 3 over 2 stopcontacten te verdelen. Waarbij de 2 stopcontacten niet op dezelfde groep zijn aangesloten.

              Laat je een aparte groep in de meterkast aanleggen dan kan je tot maximaal 10 Supersola’s aansluiten op 1 groep in de meterkast.

              Ik heb 10 panelen over 2 stopcontacten op de zelfde groep (woonkamer, garage en schuur). Bijna 3000 Wp maar ze leveren max. 1300 W.
              Geen enkel probleem als ik het gras ga maaien etc.

            2. Ik heb het steeds gehad over zonnestroom en de stroom die normaal werkende apparaten gebruiken. Het kan mis gaan lees ik als er een apparaat defect raakt en opeens veel stroom gaat trekken en ook nog de stroom van de zonnepanelen gebruikt. Ik ga de stop van 16A vervangen voor een van 10A.

  6. Wat een fascinerend artikel over de voordelen van balkoncentrales! Duurzaamheid is iets waar ik zeer veel waarde aan hecht en dit soort innovaties zijn dan ook erg bemoedigend. Het gebruik van zonnepanelen met een stekker maakt duurzame energie toegankelijker en praktischer voor iedereen, iets dat we hard nodig hebben in deze tijd van klimaatverandering.

    1. Riskant. Zijn goedkoop, maar slecht bereikbaar. Hebben er ook weinig verstand van, geven foutieve adviezen, die ingaan tegen de adviezen van de fabrikant. Kom je met een probleem te zitten, dan ben je dus op jezelf aangewezen. Ik zou eerder voor een betrouwbare Nederlandse webwinkel gaan

    1. De NEN1010 is voor fabrikanten en installateurs. Niet voor particulieren. Ik mag zelf bepalen wat voor apparaat stekker ik in mijn stopcontact doe.

      1. Totdat bij een probleem de verzekering niet uitbetaald omdat e.e.a. niet volgens de norm is aangesloten. Je blijft namelijk zelf verantwoordelijk. Dat is wat anders dan de stelling dat je ’t zelf mag bepalen. Dat mag dus niet.

        1. Een Engelse stekker past niet in ons stopcontact. Daar heb je speciale reis pluggen voor. Een apparaat uit bv China zonder CE keurmerk denk aan een föhn die je dochter besteld via Wish. Wie is er dan verantwoordelijk? Wat veroorzaakt brand? Ik heb zelf meegemaakt dat een MC4 connector van een zonnepaneel was doorgebrand en gesmolten. Denk dat er vocht in de connector was gekomen. Een zandkorrel kan al de oorzaak zijn dat de stekkers niet meer waterdicht zijn.

  7. Ik heb twee systemen geplaatst met stekker in stopcontact. 4 stuks 2e hands 240Wp panelen op de garage (schuin op ZW) en 6 panelen nieuw 330 Wp plat op het dak van mijn schuur (hele dag zon). Alles op een groep van de woonkamer met aardlek schakelaar. Twee omvormers 1000W en 1300W (heel goedkoop uit China). Heb twee wifi energy sockets van homewizard tussen stekker en stopcontacten. Dus ik kan met een app de opbrengst zien. Vandaag warm en zonnig was de opbrengst 11,7 kWh. (4,70 euro), Systeem 1 geeft ongeveer max 500 W en systeem 2 max 900W. Het hele systeem zelf bedacht, geïnstalleerd. Systeem 1 kost circa 500 euro, systeem 2 kost circa 1000 euro. Terugverdientijd ongeveer 1 jaar. Groetjes George

      1. Vandaag 8 september is de opbrengst dit jaar 1266 kWh. Circa 500 euro besparing. Eind van het jaar de investering terug verdiend!!

    1. Tot nu 1281 kWh dit jaar opgewekt is circa 500 euro besparing. Volgens Vattenfall dit jaar terug geleverd aan het net: 626 kWh. Dus 50% direct in huis verbruikt.

  8. Bij het ophangen over de balustrade zal
    niet alleen de veiligheid maar ook de statuten in acht genomen moeten worden. In veel gevallen mag er niets op of over de balustrade gehangen worden.

  9. Hoe groot zijn ze in omvang en zijn ze zwaar. Ik ben een leek, 1 ding begrijp ik niet. Als ik de stekker in het stopcontact doe. Hoe gaat me wasmachine of koffie apparaat die gratis stroom dan gebruiken. Hoe komt dat daar dan. Ik hoor het graag van een kenner.

    1. Ik denk als je de stekker in het stopcontact steekt dat de opgewekte stroom direct in het net terecht komt, net als bij gewone zonnepanelen

    2. De zonnepanelen wekken de stroom op en gaan via de stekker je net in. Alles wat de zonnepanelen zo aan je net beschikbaar te stellen, hoef je niet af te nemen via de netaansluiting van het energiebedrijf. Dus zal er minder stroom door de meter gaan.

  10. Ik heb een chalet op een camping .maar de meter vande aansluiting van mijn
    chalet draaid niet terug . Kan ik ze dan ook plaatsen

      1. @enrico436: Ik denk dat u bij Balkonzon.nl werkt want u promoot dit wel heel erg. Zo’n goede prijs/kwaliteit hebben ze ook niet. € 1,5 per Watt. De door @aartjan genoemde setjes liggen net boven de € 1.

    1. Het begrip “terugdraaien” is een relatieve. Langzamer draaien tot eventueel stilstand zijn meer reële kreten.

      1. Je zal toch de veiligheid in acht moeten nemen want in de meeste statuten is beschreven dat er niets op of over de balustrade mag hangen.

      1. Veel te duur. Ruim € 2 per opgewekte Watt. Is bijna niet terug te verdienen. Kijk naar de links in het artikel zelf.

        1. Heb deze set zelf met het prachtige eenvoudig te installeren onderstel voor op plat dak. Heb je het onderstel niet nodig dan kun je die goed verkopen. Maar met een prijs van 949 euro en een kwh prijs van 33 cent heb je ze in 5 jaar terug verdiend. 600 (kwh per jaar opbrengst) x 0,33=€198 x 5= € 990,=

          1. @Pieter K. Ik heb het verder niet over hoe het te installeren is. Maar het is veel te duur. Dan is Solsys goedkoper in verhouding bijna de helft goedkoper.
            Daarnaast was ik mijn vorige opmerking vergeten te melden dat je helemaal niets aan die sets hebt, als je geen plat dak hebt. Het topic gaat over balkon panelen.

            1. Een qua vermogen gelijkwaardige set bij Solsys kost 699 dus de opmerking bijna helft goedkoper gaat niet op. En “mijn” set kun je ook eenvoudig op balkon bevestigen zonder onderstel wat je dan kunt verkopen.

  11. Leuk dat je aan geeft geen slimme meter te nemen. En je mag het weigeren (nog), maar volgens mij is nu 80 tot 90% al voorzien van een slimme meter.(te laat!) En een zgn confensionele(niet slimme) meter is ook digitaal met 4 telewerken. Dus ook nix meer terugdraaien. Helaas. Want meters wisselen ontkom je niet meer aan.
    Vrgr Ben

    1. De meter is eigendom van de netwerkbeheerder en deze heeft altijd het recht deze om te wisselen al is het maar ivm een technische reden .

  12. Ik was eerst vrij skeptisch over het gebruik van zonnepanelen met stekker. Via via kwam ik terecht bij een bedrijf genaamd https://www.sunetsolarpad.com/ die me alle voordelen goed hebben uitgelegd, ik besloot het een kans te geven. Ik ben er inmiddels ontzettend tevreden mee. Ik kan de pannelen makkelijk verplaatsen en het vereist geen aanpassingen in de meterkast oid! Ik kan het iedereen aanraden!

  13. Hallo Aartjan.
    Hoewel ik pas sinds kort een zelfbouw balkoninstallatie heb, ben ik ruim anderhalf jaar geleden gestart met een kleine installatie achter glas. In tegenstelling tot wat je zegt werkt deze ook! In een appartement met zuid-oost ramen wilde ik uitproberen of zonnepanelen überhaupt een optie waren. Dus 2 12Volt/110Watt panelen (ivm afmetingen) in serie op een 350watt omvormer achter de ramen geïnstalleerd. En ze werken, wellicht minder als buiten in direct zonlicht. Ter vergelijking dit jaar tot 3/6 voor mijn binnen installatie (220W) opbrengst ruim 20Kwh en mijn balkoninstallatie (550W) ruim 126Kwh. De opbrengst lijkt dus wel lager te liggen, maar als het niet anders kan is het een optie. Beide installaties zijn via een (intelligente dus geen slimme!!) Digitale meter aangesloten (Iskra) en meterstanden worden via de optische infrarood poort uitgelezen en rapporteren via Domoticz. Echt slimme personen nemen geen “slimme” meters! Voor mij is het terugverdienen niet het belangrijkste, ik probeer vooral mijn energie en CO2 voetafdruk te verminderen en wil anderen deze optie niet onthouden.
    Succes met je website.
    Ld

  14. Op termijn kun je beter in een batterij investeren denk ik. Jammer dat je de zomerstroom niet mee kunt nemen, want dan heb je veel te veel capaciteit nodig. Dit soort panelen gaat weer een hoop lelijkheid opleveren. Ik ga maar eens een windmolen knutselen van oude onderdelen en wat pallethout. Dan kan ik het hele jaar door voldoende stroom opwekken. Mijn panelen leveren al meer dan genoeg op zolang er gesaldeerd wordt, maar in de toekomst krijg je variabele tarieven. In de winter peperduur en in de zomer kost het geen klap meer vanwege overaanbod.

    1. Wanneer ga je een batterij gebruiken? Volgens mij als de zon niet schijnt . En wanneer laad je op ? Als de zon schijnt dus alleen als je over capaciteit hebt en dat is in de zomer en dan heb je de accu niet nodig dus je haalt je investering er nooit uit

      1. Met dynamische tarieven kan je geld verdienen met een batterij: als de stroom goedkoop is laad je de batterij op (en als de stroomprijs negatief is krijg je daar zelfs geld voor). Vervolgens verkoop je de stroom weer terug op de uren dat de prijs hoger is. Een slimme omvormer doet dat automatisch, op basis van jouw instellingen. Je kan zo ook je elektrische auto gebruiken om geld te verdienen.

        1. Aartjan

          Zal de kreet niet gebruiken dat met een batterij icm dynamisch contract geld verdient kan worden. Met deze kreet is de suggestie dat er een verdienmodel is. Dat verdienmodel is er niet.

          Dat verdienmodel is er niet omdat de investering op geen enkel moment rendeert met de inkoop en verkoop van stroom

          Een thuisbatterij rendeert op dit moment en ook in de situatie na afschaf vd saldering niet. Dit omdat de prijzen voor de thuisbatterij te hoog zijn en de capaciteit te beperkt.

          Het enige financiele argument om over te gaan op de thuisbatterij is als een huishouden of MKB’er door de inzet ve batterij van een 3x35A naar een 3x25A terug kan. Of als door de aanschaf ve batterij geen zwaardere aansluiting benodigd is. Dit omdat zo significant op het vastrecht kan worden bespaard danwel een gewenste ontwikkeling gerealiseerd kan worden.

    1. prima panelen! Wij hebben sinds januari van dit jaar, 3 panelen. (1×2 +1). Keurige levering en goede communicatie. Zeer tevreden 😀.

  15. @Rudy. Zes zulke zouden vast wel kunnen. Dan leg/zet je ze zo neer dat ze niet allemaal tegelijk in de volle zon staan. In een halve cirkel leveren ze de halve dag op, maar niet maximaal. Wel iets om met een deskundige te bespreken. Alleen , voor dat geld leg je beter een set normale panelen neer, goedkoper en meer opbrengt.

    1. Ik heb eerlijk gezegd 3 sets liggen in 3 windrichtingen. Het betroffen 3 ‘subsidie setjes’ die ik van 3 buren heb overgenomen. Met ‘subsidie setjes’ bedoel ik die 2 paneeltjes op een eengezinswoning om het een groen karakter te geven, die wilden dat uitbreiden maar kon niet. En dus die panelen er af en grote set er op. Kon 3 setjes van 600W kopen voor € 300 per set. Dus goedkoper dan dit kon niet. Tang, conrectors, 1 setje voor plat dak montage en kabel gehaald bij Warmteservice
      Inmiddels heb ik ook een grote set liggen en wek ik een ongelofelijke bak stroom op.

  16. Als ik me niet vergis is het volgens NEN1010 toegestaan om op een balkon met een stekker een aansluiting maken op een wandcontactdoos.
    Dat zal dan via een PV verdeler moeten. Maar dat is nou niet bepaald plug and play voor beginners.
    Of de AC kabel doortrekken naar de meterkast.
    Maar lijkt het me knap lastig een AC kabel door de woning naar de meterkast aan te leggen. En dan moet je ook nog weten wat je doet in de meterkast.

    1. Klopt. Sinds 1 januari 2017 mag je deze kleine installaties niet meer op een bestaande groep aansluiten volgens de nieuwe NEN1010:2015

  17. Ik heb sinds een jaar twee zonnepanelen met stekker op het platte dak van mijn schuurtje. Binnen een uur geplaatst op het bijgeleverde onderstel, stekker in het stopcontact en stroom opwekken. Sinds 20 augustus vorig jaar, nu 444 kwh opgewekt. Kosten inclusief prachtig esdec flatfix fusion onderstel: 949 euro. Dus het werkt perfect en dit iedereen eenvoudig te installeren.

      1. Met de dalende energieprijzen naar momenteel zo’n 33 cent per kwh is de terugverdientijd wel wat langer geworden (5 jaar). En kan nog langer worden met het mogelijk toekomstige afbouwen van de salderingsregeling.

      2. Hoi Aartjan, ze leveren toch meer op dan ik dacht. Heb ze nu precies een jaar en ze leverden 740kwh op. En dat terwijl ze tot 09.30 in de schaduw liggen. (Ze liggen wel in Vlissingen met ieder jaar de meeste zonuren van Nederland). Dus terugverdienen in 3 jaar gaat lukken.
        P.S. Blij met je blog, al veel artikelen naar alle tevredenheid aangeschaft na jou reviews. Top! 👍🏼

      1. Moeten voor het gebruiken van de zonnestroom apparaten op dezelfde groep aangesloten zijn, of kan dat in het hele huis? Is mijn vraag nu hetzelfde als van René11? Ik heb 3 Supersola-panelen op de schuur, naar volle tevredenheid.

  18. Kan iemand mij vertellen waarom 600W het maximum is voor dit?
    W = V x A. Dus 230V (wat er uit een stopcontact komt) x 16A (amperage van een groep) = max 3680 W belasting. Dan zou je strikt 6 installaties op 1 groep kunnen hebben (wat wel erg tegen de grens zit). Maar meer dan 1 zou geen probleem moeten zijn. Met 3 sets zit je nog niet op de helft van de capaciteit van een groep.

    1. 600W of 2,25A is het wettelijke maximum i.v.m. bijvoorbeeld een kortsluiting van een aangesloten apparaat op dezelfde groep. Alles hierover op internet te vinden. Vroeger kon je inderdaad het maximum van 3600W op een stopcontact aansluiten. Dit kan in principe nog op een vrije groep.

      1. Is dit werkelijk zo in de NEN1010 opgenomen met die 2,25 Amp ?
        Of waar komt dat anders vandaan?
        Hier kom je nog steeds tegenstrijdige berichten over tegen.

    2. Dat gaat ook prima. Ik heb op deze manier 2×4 panelen en 1×2 panelen via APsystem pal op het zuiden staan. Had al een 3 fase aansluiting en deze drie micro omvormers verdeeld over deze 3 fases.
      Op de top van een zonnige dag 3000 watt via deze panelen. Geen probleem.

    3. @Rudi: De groep waar je de panelen op aansluit krijgt via de stop stroom en van de panelen. Die twee stromen mag je optellen voor de zekering afslaat. Theoretisch kan er dan dan 32 A door bepaalde stukje draad lopen voor de stop doorslaat en dat is iets te veel van het goede.

Geef een reactie