Zonnepanelen op je dak – anno 2021

– Update: 27 november 2021 –

Hoe zit het nou, anno 2021, met die zonnepanelen op je dak? Wat is de terugverdientijd, wat is de huidige techniek, hoe zit het met subsidie? Ik heb het in 2016 samen met mijn buren aangeschaft. Die zonnepanelen waren in 7 jaar terugverdiend. Nu kan dat misschien zelfs in 1 jaar, want de prijs van elektra is vertienvoudigd in anderhalf jaar tijd. Als je dit jaar nog begint zit je ook nog in de gunstige stimuleringsregeling (het salderen).

Eerst maar eens een rekenvoorbeeld:

Zes grote zonnepanelen (1,70 x 1 meter, 280–330 Watt per paneel) leveren tesamen bijna 2000 kwh per jaar. Dat leverde je 450 euro per jaar op. Dat kan zomaar €4.500 per jaar worden, want de stroomprijs is nu TIEN keer duurder geworden, in anderhalf jaar tijd.

De gehele installatie kost bij een gerenommeerde installateur (zoals Zonenco of Zonnefabriek) zo’n 3000 euro ex btw, inclusief alles. Montage, omvormer, monitoring via app, materiaal, panelen, bedrading, aanpassing aan je meterkast, alles. Met garantie (25 jaar) en de best geteste panelen (Solarworld of Sunpower). Informatie over panelen is te vinden op zonnepanelen.net.

Inmiddels in 2021 is het nog goedkoper geworden. Zie de update onderaan: je kan ook alles zelf doen, met bijvoorbeeld deze complete set met 6 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal voor €1.998,-.

De prijs van elektra is nu tien keer duurder geworden in anderhalf jaar tijd. Je kan de kosten er dan in een jaar al uit hebben, als je geen langlopend contract had. Maar de prijs van jouw termijncontract zal ook duurder worden, als de hoge prijs aanhoudt.

Nieuwe eisen zonnestroom per april 2021

Iedereen die een nieuwe zonnestroom installatie aan het stroomnet wil verbinden, moet voldoen aan de nieuwe eisen. Je moet op ‘energieleveren.nl‘ de grootte van het systeem (in kiloWatt, kW) invullen, en het merk en model van een goedgekeurde omvormer: zie deze lijst.

Ons voorbeeld uit 2016

Wij hadden in 2016 gekozen voor Zonnefabriek, en na vrijf jaar kunnen we stellen dat alles perfect volgens belofte loopt. Onze panelen zijn de zeer goed geteste Amerikaanse Sunpower E20 en blijven inderdaad goed scoren.

De btw krijg je terug, als je geen ondernemer bent. Ben je wel ondernemer, dan kan je alles op naam van een huisgenoot zetten die geen ondernemer is. Dan moet je ook je stroom-abonnement op die naam zetten. Dit kun je ook allemaal laten doen, door Zonnefabriek of een andere installateur, en daar betaal je dan iets voor.

Wij verbruiken per huis ongeveer 2.000 kwh per jaar, dus met die 6 panelen hebben we vrijwel alle stroom gratis (we koken op gas en we hebben stadsverwarming). In zeven jaar terugverdiend. Nu veel sneller, met de stijgende stroomprijs. En de panelen blijven minstens 25 jaar goed.

Hier een overzicht hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Als je stroom wil besparen: gebruik dan LED-lampen, een laptop in plaats van desktop, neem een zuinige tv, en vervang je oude wasmachine en -droger. En blijf op gas koken. En neem een nieuwe superzuinige A-label koelkast (of eventueel een goedkopere C-label) als je nog een oude koelkast hebt.

KWH, wat is dat?

1 KWh (kiloWatt / hour) betekent dat je 1 uur lang een 1000 W apparaat (1KW) kan laten draaien. Of 1 uur lang 10 apparaten van 100 W. Op een zonnige dag leveren mijn 6 panelen 11 KWh, en op een slechte dag 2 KWh. De omvormer mag ook net onder het vermogen van de panelen presteren, dan is de opbrengst het hoogst.

Het piekvermogen van de 6 zonnepanelen is 2000 Watt (in de praktijk 1500 Watt). Dat levert 2000 KWh per jaar op, genoeg voor een gemiddeld zuinig huishouden, en dat levert 450 euro per jaar op aan besparingen.

Maar de zon schijnt toch niet de hele dag? En overdag heb je toch juist minder stroom nodig? Wat heb je er dan aan? En in de winter dan, of met bewolking? Moet je dan geen enorme grote dure thuis-accu hebben, a 5.000 euro? Of zo?

Nee, dat hoeft allemaal niet, dankzij voordelen die we in Nederland hebben. Ten eerste het salderen. Dat betekent simpelweg dat je meter terugloopt  als de zon schijnt. Wettelijk zo geregeld. Als je panelen overdag of in de zomer meer stroom opwekken dan je verbruikt, vloeit dat terug in het electriciteitsnet, en jouw stroommeter loopt terug. ’s Nachts en in de winter loopt je meter weer de andere kant op, met als resultaat dat je meter zelfs op 0 kan blijven. Zo bespaar je ook die dure accu. Dit werkt ook bij een slimme meter (dat is een digitale meter die aparte meters heeft voor verbruikte en opgewekte stroom).

UPDATE: een slimme meter is in de nieuwe wet verplicht. De salderingswet wordt aangepast en iets ongunstiger voor NIEUWE zonnepanelen, na 2023. Als je al zonnepanelen hebt blijft de huidige salderingsregel geldig. Als je na 2023 begint krijg je iets minder geld terug voor jouw zonnestroom, maar de terugverdientijd wordt wel op maximaal 7 jaar gehouden.

In het buitenland is zo’n salderings-regeling er niet overal. Bijvoorbeeld in Spanje: daar hebben ze dan ook nauwelijks zonnepanelen. En dat met die zon daar! Zonder zo’n regeling verdien je de investering in zonne-energie pas na 15 jaar terug, maar met goedkope panelen of met een 12-24 Volt systeem met gewone accu’s kan dat ook veel sneller, zelfs in 2 jaar. Nu in 2021 is de terugverdientijd sowieso maar iets van 3–4 jaar geworden.

Ten tweede: als je meer stroom levert dan je verbruikt, kan je geld verdienen. Greenchoice geeft hier een redelijke prijs voor, andere maatschappijen betalen minder. Overstappen dus! En hopen dat Greenchoice over 10 jaar ook nog steeds die redelijke prijs uitbetaalt. In Duitsland moeten de maatschappijen verplicht een redelijke prijs betalen – geen wonder dat Duitsland enorm voorop loopt met zonnepanelen. Daar kan je er dus gewoon geld mee verdienen.

Bij de Consumentenbond kun je zien wie écht groene stroom aanbiedt. De koplopers zijn Current, Om en Pure Energie. Maar ook Vandebron, Powerpeers, Huismerk EnergieGreenchoice, Eneco en HVC zijn goed. Er zijn helaas ook veel vervuilende aanbieders, zoals Nuon. Ik ben dus ook overgestapt, in mijn geval naar het Zweedse Powerpeers (Vattenfall). UPDATE: dat is inmiddels onderdeel van NUON….

zonnepanelen op je dak

Ten derde heeft iedereen in Nederland een Teruggave Energiebelasting. Kijk maar op je jaarafrekening. Het is een vast bedrag van iets van 320,-. Dat krijgt iedereen terug, ook al verbruik je nauwelijks stroom. Wettelijk door de overheid geregeld. Superslim, want dat betekent dat middel-grootverbruikers dure stroom betalen, en kleinverbruikers goedkope stroom hebben:
Verbruik je 2320,- euro aan stroom, dan moet je 2000,- betalen: kleine korting.
Verbruik je 400,- aan stroom, dan hoef je maar 80,- te betalen: enorme korting.
De prijs per kwh wordt dan in feite steeds hoger naarmate je meer verbruikt. Slim hoor. Rekentalentjes daar!

Je kan daarom het beste net iets MINDER panelen neerzetten dan je verbruikt.

Met één kanttekening: Als je juist enorm veel stroom verbruikt (bijvoorbeeld ter waarde van 30 grote zonnepanelen) dan val je vanaf een bepaalde hoeveelheid in het veel goedkopere tarief voor industrie en grootverbruikers. Jouw zonnestroom wordt dan eerst verrekend met het goedkope tarief, daarna pas met het DURE tarief. Kortom: als je zoveel verbruikt, dan moet je  net zoveel panelen neerzetten als je verbruikt.

zonnepanelen dak zonnepaneel zonne-energie
Ja het ligt er mooi bij!

Zonnepaneel met subsidie?

Vroeger had je subsidies. Nu niet meer. Maar de BTW-teruggave is ook een vorm van subsidie, evenals de salderings-regeling, en die teruggave energiebelasting eigenlijk ook. Dat maakt het geheel zo’n twee tot drie keer goedkoper dan zonder die regelingen, grof geschat. Bovendien zijn de panelen inmiddels goedkoper en krachtiger. En de waarde van je huis stijgt ook nog eens, met 5.000 euro. Bij verkoop heb je het dus meteen al terugverdiend, sterker nog – dan heb je meteen al winst.

En als je het niet voor jezelf of je portemonnee doet, doe het dan voor een betere wereld! Stroom wordt steeds belangrijker. Belangrijker dan olie. De wereld gered van het kwaad! En het klimaat ook gered!

Kijk uit voor slimme meters

Een ouderwetse stroommeter meet geen blindstroom (met LED en TL heb je veel meer blindstroom), en die blindstroom hoef je dan dus niet te betalen. Maar een moderne “slimme meter” meet dat juist wel. Die is dus vooral “slim” voor de energie-maatschappij zelf: want de blindstroom moet je dan zelf betalen. Bovendien blijken er ook slechte slimme meters te zijn. Als je een slimme meter hebt, check dan het model, in die link!

Elektrische auto en thuisaccu

Een Tesla is duur, maar er zijn ook goedkopere elektrische auto’s. Het belastingvoordeel was enorm, en de stroomkosten per kilometer zijn veel lager dan benzine. De minst zuinige Tesla heeft 0,2 kilowattuur nodig per kilometer, laten gebruikersgegevens zien. Als zo’n Tesla gemiddeld 30 kilometer per dag rijdt – net als de gemiddelde auto in Nederland – dan verbruikt-ie jaarlijks 2.320 kilowattuur: dat is een stuk minder dan een doorsneehuishouden, afgaande op CBS-cijfers.

Een elektrische auto kun je theoretisch ook gebruiken als thuisaccu. De zonnepanelen laden overdag de auto-accu op, en ’s avonds en ’s nachts kan je theoretisch de stroom uit deze accu thuis gebruiken. Overdag kan de accu ook pieken opvangen op, als je bijvoorbeeld wasmachine, wasdroger en magnetron tegelijk aanzet. Voor het stroomnet is dit heel gunstig, want die pieken zijn daar een probleem.

Maar het mooiste is: met zo’n auto-accu zou je zelfs geen aansluiting op het stroomnet meer nodig hebben! Volledig off grid. Dan gebruik je de auto als thuis-accu. Een thuisaccu van 10KWH kost 3.000 euro, zoals bijvoorbeeld twee van deze sets op AliExpress. Alleen de vier koude maanden (nov t/m feb) red je niet met zonnestroom als je helemaal off-grid wil. Dan moet er een windmolen bij, of een kleine noodgenerator op diesel.

Je kan ook overwegen om dan alles op 24V te doen (dus geen 220V), dat is veel zuiniger en goedkoper. Zonnepanelen en accu’s zijn uit zichzelf altijd 24V. Het omzetten naar 220V wisselstroom geeft veel verlies, en de converter is ook nog eens duur. Zie deze blog.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Op de site zonatlas.nl zijn de daken van Nederlandse woningen en bedrijven gescand op geschiktheid, rekening houdend met de schaduw van gebouwen en bomen. Na het intikken van een postcode verschijnt die informatie. UPDATE: de data op die site is mogelijk al verouderd.

Warmtepomp: helemaal van het gas af

Woon je in goed geïsoleerde nieuwbouw, dan kun je zelfs ook de verwarming elektrisch doen, met een warmtepomp. Dan heb je 3.000 kWh per jaar aan extra stroom nodig, dus ongeveer 10-12 grote zonnepanelen extra.

Een 6kW warmtepomp kan voldoende zijn, en kost ongeveer 10.000 euro, en daar krijg je nu ongeveer 1800,- subsidie op. MAAR: Hier zitten nog niet de radiatoren bij: Lagetemperatuur radiatoren € 2.500

Een ander nadeel is dat een warmtepomp ook wat herrie geeft: 50dB

GOEDKOOP ALTERNATIEF: infrarood panelen
De beste en fijnste goedkope elektrische verwarming is een infrarood paneel.
Meer info over infraroodpanelen. Het kost meer stroom dan een warmtepomp, maar je kan er heel plaatselijk en tijdelijk mee verwarmen, bijvoorbeeld bij je zitbank, of naast je bureau, en alleen op de momenten dat je daar zit. Je hoeft dus niet de hele ruimte te verwarmen. En dan is het wel weer heel zuinig, qua stroom. En het is heerlijk behaaglijke warmte.

Kom maar door met je commentaar!

Laat maar weten, in de comments hieronder, wat ik allemaal vergeten ben, of wat ik allemaal fout heb…

PS Meer interesse in compacte zonneladers? Zie m’n blog daarover!


UPDATE: recent voorbeeld 2019

Een voorbeeld in Amsterdam, maart 2019: Michiel kocht acht 305W panelen op zonnepanelen-voordelig. Hij installeerde alles zelf, want hij is handig. De panelen waren van Boviet: een goed getest Amerikaans merk, geproduceerd in Vietnam. De acht panelen waren in totaal 1200 euro incl btw. De houders (Van der Valk, bij Euro Electronics) waren 600 euro, de omvormer (Omnik) was 500 euro. Daar zit ook de app/website bij zodat je online de resultaten altijd kan zien. Hij kan nu al zien dat alles uitstekend werkt conform de specificaties. De aanpassingen aan de meterkast (Aardlekautomaat) deed hij ook zelf, en dat kostte iets van 70 euro aan materiaal.

De hele installatie met de plaatsing en bedrading nam nog geen twee dagen in beslag en kostte dus in totaal 2400 euro, met de btw eraf is dat 2000 euro. Dat is in minder dan drie jaar terugverdiend. En de komende 30 jaar heeft hij nauwelijks nog stroomkosten.

Hij keek van tevoren op allerlei websites met reken-tools om berekeningen te maken, en op Energieleveren.nl kon hij zich aanmelden om de saldering te regelen.

UPDATE 2021: tegenvaller bij dakreparaties

Bij ons lekt het dak. Een plat dak is natuurlijk ook vragen om problemen. De garantie was 10 jaar, en na 12 jaar is het dak gaan lekken. Een nieuwe dakbedekking dus. Kostbare operatie. Helaas moeten ook nog eens alle zonnepanelen eraf, en na de reparatie weer teruggeplaatst. We laten het door Zonnefabriek doen, en dat kost ons ongeveer 120,- per paneel. Tegenvallertje dus… daar gaat de hele winst  van anderhalf jaar!

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Een kleine opmerking over de eenheid KWh. In je verhaal noem je het “kilowatt per uur” maar het moet zijn: “kilowatt maal uur”, kortom kilowatt-uur. Het is een soort tijdseenheid, een speciaal soort uur, een kilowatt uur. Je verdere uitleg is helemaal correct.

  1. Het is juist geen tijdseenheid. kW = energie/tijd. kWh = energie/tijd x tijd = energie.
   Voor de natuurkundigen: 1kWh = 3600 kJoule.

 2. Ik ben Aart-Jan’s buurman en heb nu een jaar dezelfde (6) zonnepanelen. De opbrengst is boven verwachting, bijna 1900 kWh. Ik denk niet dat Nederland nog verder wil gaan achterlopen als het gaat om groene energie, dus die saldering zal blijven. Maar ik ben vooral trots dat ik een bijdrage lever aan de wereldwijde energietransitie. Nu nog een elektrische auto!

 3. Ik heb toch even de neiging om te reageren omdat ik de teksten – zoals helaas te doen gebruikelijk – nogal uitersten vind. Je toelichting is heel aardig Aartjan. Echter – zoals je zelf ook al aangeeft – zijn er bij veel ‘voordelen’ nogal wat kanttekeningen te zetten: zie de reactie van Hannov waarvan je aangeeft, je er aardig in te kunnen vinden.
  Ik heb met diverse leveranciers aan tafel gezeten en ben helaas tot de conclusie gekomen dat alle berekeningen zo zacht zijn als boter.
  Mijn conclusie: doe je het voor het milieu (zie visie Fred) dan moet je het zeker niet laten, maar economisch is het hoogst onzeker of je er op verdient. Maakt je dat niet uit? Dan zeker doen. Doe je het vanwege kostenbesparing, dan zou ik zeker voorzichtig zijn. Korte termijn zul je er zeker aan verdienen, maar lange termijn zijn er veel onduidelijkheden (bijv. kosten onderhoud/ vervanging, onduidelijkheid saldering, ontwikkeling prijzen energie etc. etc.) en is het nog maar de vraag of je er werkelijk wat aan over houdt.
  Kortom: hulde voor de enthousiaste omschrijving, maar wel kritisch blijven over haalbaarheid.

  1. En nog een kleine aanvulling: zonatlas.nl werkt met – zeer – verouderde data. Dus wel even heel goed kijken naar de foto’s waarop de gegevens zijn gebaseerd. In mijn geval is het platdak van mijn garage volkomen oninteressant vanwege bomen. Echter zijn die bomen inmiddels 5 jaar geleden gekapt…. Lekker up to date dus :-)

 4. Tja als je alles zo gaat bekijken als Hannov dan kan je maar beter aan de prozac gaan. Natuurlijk zijn en blijven dingen verkeerd gaan…..zie het ook eens vanuit het milieu;)) wat is nou schoner dan de ZON. Het verblijdt onze geest en je zorgt ook nog eens voor minder UITSTOOT.
  Hoe blij ☺️ Kan je dan niet zijn!
  Fred de Ligt

 5. Je vergeet dat de omvormer na 10 tot 12 jaar vervangen moet worden. Leuke kostenpost. Verder gaan de zonnepanelen promoters erin in hun kostenplaatjes gewoonlijk vanuit dat de elektriciteitsprijs ongeveer 5 % per jaar stijgt. Niet dus. Dit jaar gaat de prijs zelfs naar beneden. Dan nog de energiebelasting. Die wordt elk jaar weer iets verhoogd. Dat wil zeggen je krijgt minder terug en jouw voordeel als panelenbezitter krimpt dus.

  Wij hebben 12 panelen op het dak liggen. Die leveren met moeite 2000 kWh per jaar. Tel uit je winst. De omvormer maakt een tiefus herrie. En als ooit het platte dak vervangen moet worden, dan hebben we forse extra kosten omdat de hele installatie eerst verwijderd dient te worden.

  Garanties tot 25 jaar zijn een farce. Probeer maar eens iets te claimen. Zowel installateurs als fabrikanten gaan bij bosjes failliet. Van de Europese en Amerikaanse panelenboeren is er bijna geen een meer over. Op dit moment wankelt een hele grote Chinese leverancier.
  O ja, dat GreenChoice. Dat bedrijf pleegde jarenlang fraude met eindafrekeningen. Lekkere groene club.

  Eigenlijk is het onverantwoordelijk om nog zonnepanelen te promoten nu de salderingsregeling in 2020 vervalt. Als je bevoorbeeld ziet dat een club als Vereniging Eigen Huis nog steeds probeert zonnepalen te verkopen aan hun leden, dan vraag je je af wiens belang men dient. Die installateur van VEH is trouwens ook al failliet gegaan.

  Kortom begin er maar niet aan. Alleen als je voor 15 jaar zeker bent van subsidie, dan is het haalbaar.

  ps Grootverbruikers betalen dramatisch veel minder voor hun gas en elektriciteit dan consumenten. Geen wonder want zonder die lagere tarieven zou er van onze industrie en landbouw niets maar dan ook echt helemaal niets meer over zijn. Daarom grenst het ook aan economische zelfmoord om veel n zonnepanelen en conventionele windmolens te investeren.

  1. Dank voor dit uitgebreide tegengeluid! Klopt wel aardig volgens mij. Maar onze omvormers maken geen herrie en gaan hopelijk langer mee, onze panelen leveren wel de beloofde stroom, garantie hebben we al eens moeten gebruiken en dat ging goed, en dat de saldering afgeschaft wordt is niet zeker.

Geef een reactie