Zonnepanelen op je dak – anno 2023

– Update: 26 maart 2023 –

Hoe zit het nou, anno 2023, met die zonnepanelen op je dak? Wat is de terugverdientijd? Wij hebben het sinds 2016, samen met een aantal buren. Die zonnepanelen waren toen in zeven jaar terugverdiend. Nu zelfs in twee tot drie jaar, want elektra is nu veel duurder. Het volledige salderen wordt afgebouwd vanaf 2025. Maar een vorm van salderen blijft altijd bestaan. Dus hoe eerder je zonnepanelen plaatst, hoe beter.

Eerst maar eens een rekenvoorbeeld:

Zes grote zonnepanelen (1,70 x 1 meter, rond de 300 Watt per paneel) leveren tesamen 2.000 kwh per jaar. Dat leverde je destijds 450 euro per jaar op. Inmiddels misschien wel 1.300 euro per jaar, want stroom was in 2022 wel drie keer duurder. Nieuwe panelen zijn ook vaak al 450 Watt, dus die leveren alweer 30% meer op.

De gehele installatie kost bij een gerenommeerde installateur (zoals Zonenco of Zonnefabriek) zo’n 3.000 euro. Sinds 1 januari 2023 zit er geen  btw meer op, ook niet op de arbeid. Montage, omvormer, monitoring via app, materiaal, panelen, bedrading, aanpassing aan je meterkast, alles is nu btw-vrij, dankzij een EU-regel (dus niet dankzij onze regering…).

Informatie over panelen is onder andere te vinden op zonnepanelen.net. Tegenwoordig zijn alle merken goed, en is het bijna altijd monokristal glas. All black doe je alleen als je dat mooi vind, want het levert iets minder op. PERC levert ongeveer 4-5% meer stroom op, maar veroudert mogelijk ietsje sneller. Het scheelt dus allemaal niet zo heel veel.

Je kan ook alles zelf doen, bijvoorbeeld met zes grote 450W-panelen tesamen voor €1.900,-. Omvormer, bekabeling, montagemateriaal en aardlekautomaat komen er dan nog bij, zie onderaan een voorbeeld.

De stroom voor een zuinig huishouden kan met zes panelen. Voor een elektrische auto heb je gemiddeld zes panelen extra nodig. Voor een warmtepomp heb je tien panelen extra nodig, maar dan kan je ook van het gas af. Koken op elektra kost maar 1  zonnepaneel extra.

Je kan ook meedoen met gezamenlijke zonnepanelen in je buurt, als er niks op je dak kan: via de SCE (voorheen Postcoderoos).

Eisen zonnestroom per april 2021

Iedereen die zonnestroom aan het stroomnet gaat verbinden, moet nu op ‘energieleveren.nl‘ de grootte van het systeem (in kiloWatt, kW) invullen, en het merk en model van een goedgekeurde omvormer: zie deze lijst. Een slimme meter is niet verplicht en mag je weigeren. Een slimme meter is namelijk ongunstiger als het salderen verminderd wordt.

Ons voorbeeld vanaf 2016

Wij hadden gekozen voor Zonnefabriek. Onze panelen zijn de goed geteste Amerikaanse Sunpower E20 en die blijven inderdaad goed, ook na zeven jaar. Ook de SMA-omvormers zijn nog perfect en geluidloos.

Wij verbruiken per huis ongeveer 2.000 kwh per jaar, dus met die 6 panelen hadden we alle stroom gratis met het salderen (we koken op gas en we hebben stadsverwarming).

Hier een overzicht hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Als je stroom wil besparen: neem dan een zuinige A-label koelkast. Gebruik LED-lampen, een laptop in plaats van een desktop, neem een zuinige tv, en vervang je oude wasmachine en -droger. Zie ook dit artikel over energie-besparing.

KWH, wat is dat?

1 KWh (kiloWatt / hour) betekent dat een 1.000W-apparaat een uur kan draaien. Of een 100W-apparaat tien uur uur lang, et etera. Als de zon volop schijnt leveren mijn zes panelen in de zomer 13 KWh per dag, in de winter 3KWh. Als het bewolkt is in de zomer 2 KWh per dag, en in de winter 0,2KWh.

De omvormer mag net onder het vermogen van de panelen presteren, dan is de opbrengst het hoogst.

Maar de zon schijnt toch niet de hele dag? En overdag heb je toch juist minder stroom nodig? Wat heb je er dan aan? En in de winter dan, of met bewolking? Moet je dan geen enorme grote dure thuis-accu hebben? Of zo?

Nee, dat hoeft niet, dankzij het salderen. Dat betekent dat je meter terugloopt  als de zon schijnt. Overdag met veel zon leveren je panelen meer stroom dan je verbruikt, en dat vloeit dan terug in het net. Jij laadt het stroomnet dan op, en je stroommeter loopt terug. ’s Avonds en in de winter loopt je meter weer de andere kant op. Je meter kan zo op nul blijven staan. Zo heb je ook geen dure accu nodig.

Dit werkt ook bij een slimme meter: die heeft aparte meters voor gebruikte en opgewekte stroom. Na 2025 wordt gebruikte stroom elk jaar iets duurder dan opgewekte stroom, maar je blijft geld krijgen voor teruggeleverde energie. Het volledig salderen wordt dus afgeschaft, maar gedeeltelijk salderen blijft gewoon bestaan. Een slimme meter is dan wel nadeliger dan een oude meter.

Maar er komt zelfs een nieuw verdienmodel bij:

Thuisaccu’s worden slim. Als de zon schijnt is de stroom goedkoop en wordt je accu opgeladen, als de stroom duur is wordt jouw stroom terugverkocht aan het net. Je (af)wasmachine en droger worden aangezet als de zon schijnt. Als de stroomprijs negatief is (bijvoorbeeld met veel wind) krijg je zelfs geld als je accu’s en auto’s oplaadt. Zo kan je zelfs verdienen zonder zonnepanelen. Je hebt dan alleen een thuisaccu nodig met slimme software en een variabel tarief.

Parallel, in serie, of met optimizers

De eenvoudigste manier om zonnepanelen te verbinden is in serie. Maar als er op een paar panelen vaak meer schaduw valt dan op andere, dan kan je ze beter allemaal parallel verbinden. Dat is wel duurder. Maar een optimizer bij elk paneel kan ook, voor rond de 60 euro per stuk. Dan kan alles serieel blijven.

Wp: vermogen en zonintensiteit

Wp is Watt-Piek, oftewel het maximale vermogen in optimale condities (1000W/m²). In de praktijk haal je dat in Nederland nooit, hooguit 80% daarvan. Op Buienradar staat de actuele zonintensiteit in W/m²: 500 W/m² is dan dus 50%. Dan komt er uit een 300W paneel maar 150 Watt. Ander voorbeeld: Op een grijze dag in maart staat er 150W/m: dat is 15%. Een 300W paneel levert dan dus maar 45 Watt op.

In andere weerapps staat er vaak een UV-index. Dat is een vergelijkbare indicatie, meestal op een schaal van 1 tot 10. Dus 2 is dan ongeveer 20%. een 300W paneel levert op dat moment dan ongeveer 60 Watt.

Groene stroom

Bij de Consumentenbond kun je zien wie écht groene stroom aanbiedt.

zonnepanelen op je dak

Verder heb je in Nederland een Teruggave Energiebelasting. Kijk maar op je jaarafrekening. Het is een vast bedrag van iets van 320,- (nu veel hoger, tijdens de nergiecrisis). De prijs per kwh wordt zo lager naarmate je minder verbruikt:

Verbruik je veel, krijg je kleine korting (14%):
€2320 euro verbruik – €320 korting = €2000
Verbruik je weinig, krijg je hoge korting (64%):
€500 verbruik – €320 korting = €180

Je kan het beste iets MINDER panelen neerzetten dan je verbruikt.

Grootverbruikers vallen vanaf een bepaalde hoeveelheid in het goedkope tarief. Van jouw zonnestroom wordt dan een deel verrekend met het goedkope tarief, maar ook een deel met het dure tarief. Kortom: ook als grootverbruiker kan je het beste niet meer panelen plaatsen dan je verbruik is.

zonnepanelen dak zonnepaneel zonne-energie

Zonnepaneel met subsidie?

Vroeger had je subsidies. Nu niet meer. Maar die 0% BTW is ook een vorm van subsidie, en het salderen ook, en de teruggave energie-belasting ook. Bovendien zijn de panelen inmiddels goedkoper en 35% krachtiger. En de waarde van je huis stijgt, met 5.000 euro gemiddeld. Bij verkoop heb je het dus meteen al terugverdiend, sterker nog – dan heb je meteen al winst.

En als je het niet voor jezelf of je portemonnee doet, doe het dan voor een betere wereld! Groene stroom wordt belangrijker dan olie. De wereld gered van het kwaad! En het klimaat ook gered!

Kijk uit voor slimme meters

Een ouderwetse stroommeter meet geen blindstroom (met LED en TL heb je veel meer blindstroom), en die blindstroom hoef je dan dus niet te betalen. Maar een moderne “slimme meter” meet dat juist wel. Die is dus vooral “slim” voor de energie-maatschappij zelf: want de blindstroom moet je dan zelf betalen. Bovendien blijken er ook slechte slimme meters te zijn. Als je een slimme meter hebt, check dan het model! En ten slotte is een slimme meter ongunstig als de saldering verminderd wordt. Je mag een slimme meter ook gewoon weigeren.

Elektrische auto en thuisaccu

Een elektrische auto heeft een groot belastingvoordeel, en de stroomkosten per kilometer zijn meestal lager dan benzine. De minst zuinige Tesla verbruikt 0,2 kilowattuur per kilometer volgens deze gegevens. Als je 11.000 kilometer per jaar rijdt – zoals gemiddeld in Nederland – is dat 2.300 kWh. Met 6 a 7 zonnepanelen extra rij je dan vrijwel gratis op je eigen zonnestroom als je thuis kan opladen.

Sommige elektrische auto’s kun je ook gebruiken als thuisaccu. De zonnepanelen laden overdag de auto-accu op, en ’s avonds en ’s nachts kan je die stroom dan thuis gebruiken. Overdag kan de auto-accu ook pieken opvangen. Voor het stroomnet is dat gunstig, want als de zon schijnt komt er teveel stroom binnen. Je kan zo geld verdienen, door op die momenten stroom op te slaan, die je op dure momenten weer terugverkoopt aan het net.

Met zo’n auto-accu kan je ook zonder stroomnet: off grid. Een thuisaccu van 10KWH kost 3.000 euro, zoals deze sets, en dat soort accu’s zitten ook al in je elektrische auto. Alleen de vier koude maanden (nov t/m feb) lukt niet met zonnestroom. Dan moet er een (hele) grote windmolen bij, of een kleine goedkope dieselgenerator.

Je kan ook overwegen om alles op 24V gelijkstroom te doen, dat is zuiniger en goedkoper. En simpeler. Zonnepanelen en accu’s zijn altijd al gelijkstroom. Het omzetten naar 220V wisselstroom geeft wat verlies, en terug converteren ook. Zie deze blog. Een dubbel systeem kan ook: met in alle 220V wandcontacten ook nog een USB-C en/of 24V aansluiting, vanaf de thuisaccu.

Niet alle apparaten kunnen op 24V: de grootverbruikers zoals wasmachine, magnetron, waterkoker en kookplaten kunnen eigenlijk alleen op 220V.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Op de site zonatlas.nl zijn de daken van Nederlandse woningen en bedrijven gescand op geschiktheid, rekening houdend met de schaduw van gebouwen en bomen. Na het intikken van een postcode verschijnt allerlei informatie. (De data kan verouderd zijn).

Warmtepomp: helemaal van het gas af

Woon je in goed geïsoleerde nieuwbouw, dan kun je zelfs ook de verwarming elektrisch doen, met een warmtepomp. Dan heb je 3.000 kWh per jaar aan extra stroom nodig, dat zijn 10 tot 12 zonnepanelen extra.

Een 6kW warmtepomp kan al voldoende zijn, maar kost wel 10.000 euro. Daar krijg je nog wel 1800,- subsidie op. MAAR: Hier zitten nog niet de radiatoren bij: dat soort lagetemperatuur radiatoren kosten bij elkaar ook nog eens € 2.500.

Een ander nadeel is dat een warmtepomp ook herrie geeft: 50dB.

GOEDKOOP ALTERNATIEF: infrarood panelen
De beste elektrische verwarming is een infrarood paneel. Hier meer info. Of een airco die ook kan verwarmen. Het kost meer stroom dan een warmtepomp, maar je kan er heel plaatselijk en tijdelijk mee verwarmen, bijvoorbeeld bij je zitbank, of naast je bureau op de momenten dat je daar zit. Je hoeft dus niet de hele ruimte te verwarmen. Dan is het zuinig, qua stroom. En het is heerlijk behaaglijke warmte. Kan ook op de grond, in een mat.

Kom maar door met je commentaar!

Laat maar weten, in de comments hieronder, wat ik allemaal vergeten ben, of wat ik allemaal fout heb…

Meer interesse in compacte zonneladers? Zie m’n blog daarover.


UPDATE: recent voorbeeld 2019

Een voorbeeld in Amsterdam, maart 2019: Michiel kocht acht 305W panelen op zonnepanelen-voordelig. Hij installeerde alles zelf, want hij is handig. De panelen waren van Boviet: een goed getest Amerikaans merk, geproduceerd in Vietnam. De acht panelen waren in totaal 1200 euro incl btw. De houders (Van der Valk, bij Euro Electronics) waren 600 euro, de omvormer (Omnik) was 500 euro. Daar zit ook de app/website bij voor de online monitoring. Alles werkt conform de specificaties. De aanpassingen aan de meterkast (Aardlekautomaat) deed hij ook zelf, en dat kostte iets van 70 euro aan materiaal.

De hele installatie met de plaatsing en bedrading nam nog geen twee dagen in beslag en kostte dus in totaal 2400 euro, nu met 0% btw zou dat 2000 euro zijn. Dat is in minder dan twee jaar terugverdiend. En de komende 30 jaar heeft hij nauwelijks nog stroomkosten – zelfs als het salderen minder gunstig wordt.

Hij keek van tevoren op allerlei websites met reken-tools om berekeningen te maken. En op ‘energieleveren.nl‘ heeft hij de wettelijk verplichte gegevens van het systeem ingevuld.

UPDATE 2021: tegenvaller bij dakreparaties

Bij ons lekte het dak. De nieuwe dakbedekking was kostbaar. Ook alle zonnepanelen moesten eraf, en daarna weer terug. We lieten dat weer door Zonnefabriek doen, voor 120,- per paneel. Het is verder wel zonder problemen verlopen.

BIJLAGE: Rekenvoorbeelden

Goed filmpje, uit januari 2023. Het bevestigt mijn hele verhaal hier:

Zonnepanelen zijn in twee jaar terugverdiend:

Zonder salderen in drie jaar:

En zonder salderen en MET accu ook in drie jaar terugverdiend:

17 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Inmiddels gaan de prijzen van zonnepanelen wel door het dak (ondanks of dankzij 0% btw..?). 600 per paneel is heel normaal.

 2. Hoi, ik heb een loggia op zuiden(10 hoog geen obstakels) met een hekje van 270 x 110 aan de buitenkant. Ik zou ongeveer 50% van het hekje willen coveren met een paneel. Doel is om verlichting in de keuken en als haalbaar ook zuinig model tafelkoelkast te voorzien. Wat raad je me aan? Werken zonnepanelen ook verticaal?

  1. Alles waar de overheid zich mee bemoeit wordt duurder. Wel,of geen btw, het doet er niet toe. Je zult je eigen voordeel moeten zoeken. Voor mezelf? Niks twrugleveren, geen smartgrid etc. keep it simple. KISS

 3. Ik hoorde laatst dat het wel erg leuk is dat er zoveel mensen naar zonnepanelen over gaan, maar dat hierdoor op een zonnige dag het stroomnetwerk overbelast wordt door de hoeveelheid energie die terug geleverd word. Kortom Wij kunnen wel het beste voor hebben met het milieu, maar de infra structuur van de energie maatschappijen zijn er nog niet op ingericht. Hierdoor ligt overbelasting en uitval van het elektriciteitsnetwerk op de loer. Bijna alle systemen die nu geplaatst worden, kunnen zelf niet de overtollige elektriciteit opslaan, zodat je bij uitval tenminste nog een week stroom behoud. (Of je moet voldoende geld over hebben!)

  1. Je kan daarom straks geld verdienen met thuis-accu’s:
   Als de zon schijnt krijg je geld als je stroom afneemt. Dat sla je op in je accu.
   ’s Avonds moet je betalen als je stroom afneemt, maar je krijgt geld als je stroom teruglevert aan het net.
   Je hebt alleen een slimme converter nodig die dit zelf regelt: die zijn er al, van SMA.
   Zo verdien je zonder zonnepanelen, en is de capaciteit op het stroomnet gered.

 4. Een kleine opmerking over de eenheid KWh. In je verhaal noem je het “kilowatt per uur” maar het moet zijn: “kilowatt maal uur”, kortom kilowatt-uur. Het is een soort tijdseenheid, een speciaal soort uur, een kilowatt uur. Je verdere uitleg is helemaal correct.

  1. Het is juist geen tijdseenheid. kW = energie/tijd. kWh = energie/tijd x tijd = energie.
   Voor de natuurkundigen: 1kWh = 3600 kJoule.

 5. Ik ben Aart-Jan’s buurman en heb nu een jaar dezelfde (6) zonnepanelen. De opbrengst is boven verwachting, bijna 1900 kWh. Ik denk niet dat Nederland nog verder wil gaan achterlopen als het gaat om groene energie, dus die saldering zal blijven. Maar ik ben vooral trots dat ik een bijdrage lever aan de wereldwijde energietransitie. Nu nog een elektrische auto!

 6. Ik heb toch even de neiging om te reageren omdat ik de teksten – zoals helaas te doen gebruikelijk – nogal uitersten vind. Je toelichting is heel aardig Aartjan. Echter – zoals je zelf ook al aangeeft – zijn er bij veel ‘voordelen’ nogal wat kanttekeningen te zetten: zie de reactie van Hannov waarvan je aangeeft, je er aardig in te kunnen vinden.
  Ik heb met diverse leveranciers aan tafel gezeten en ben helaas tot de conclusie gekomen dat alle berekeningen zo zacht zijn als boter.
  Mijn conclusie: doe je het voor het milieu (zie visie Fred) dan moet je het zeker niet laten, maar economisch is het hoogst onzeker of je er op verdient. Maakt je dat niet uit? Dan zeker doen. Doe je het vanwege kostenbesparing, dan zou ik zeker voorzichtig zijn. Korte termijn zul je er zeker aan verdienen, maar lange termijn zijn er veel onduidelijkheden (bijv. kosten onderhoud/ vervanging, onduidelijkheid saldering, ontwikkeling prijzen energie etc. etc.) en is het nog maar de vraag of je er werkelijk wat aan over houdt.
  Kortom: hulde voor de enthousiaste omschrijving, maar wel kritisch blijven over haalbaarheid.

  1. En nog een kleine aanvulling: zonatlas.nl werkt met – zeer – verouderde data. Dus wel even heel goed kijken naar de foto’s waarop de gegevens zijn gebaseerd. In mijn geval is het platdak van mijn garage volkomen oninteressant vanwege bomen. Echter zijn die bomen inmiddels 5 jaar geleden gekapt…. Lekker up to date dus :-)

 7. Tja als je alles zo gaat bekijken als Hannov dan kan je maar beter aan de prozac gaan. Natuurlijk zijn en blijven dingen verkeerd gaan…..zie het ook eens vanuit het milieu;)) wat is nou schoner dan de ZON. Het verblijdt onze geest en je zorgt ook nog eens voor minder UITSTOOT.
  Hoe blij ☺️ Kan je dan niet zijn!
  Fred de Ligt

 8. Je vergeet dat de omvormer na 10 tot 12 jaar vervangen moet worden. Leuke kostenpost. Verder gaan de zonnepanelen promoters erin in hun kostenplaatjes gewoonlijk vanuit dat de elektriciteitsprijs ongeveer 5 % per jaar stijgt. Niet dus. Dit jaar gaat de prijs zelfs naar beneden. Dan nog de energiebelasting. Die wordt elk jaar weer iets verhoogd. Dat wil zeggen je krijgt minder terug en jouw voordeel als panelenbezitter krimpt dus.

  Wij hebben 12 panelen op het dak liggen. Die leveren met moeite 2000 kWh per jaar. Tel uit je winst. De omvormer maakt een tiefus herrie. En als ooit het platte dak vervangen moet worden, dan hebben we forse extra kosten omdat de hele installatie eerst verwijderd dient te worden.

  Garanties tot 25 jaar zijn een farce. Probeer maar eens iets te claimen. Zowel installateurs als fabrikanten gaan bij bosjes failliet. Van de Europese en Amerikaanse panelenboeren is er bijna geen een meer over. Op dit moment wankelt een hele grote Chinese leverancier.
  O ja, dat GreenChoice. Dat bedrijf pleegde jarenlang fraude met eindafrekeningen. Lekkere groene club.

  Eigenlijk is het onverantwoordelijk om nog zonnepanelen te promoten nu de salderingsregeling in 2020 vervalt. Als je bevoorbeeld ziet dat een club als Vereniging Eigen Huis nog steeds probeert zonnepalen te verkopen aan hun leden, dan vraag je je af wiens belang men dient. Die installateur van VEH is trouwens ook al failliet gegaan.

  Kortom begin er maar niet aan. Alleen als je voor 15 jaar zeker bent van subsidie, dan is het haalbaar.

  ps Grootverbruikers betalen dramatisch veel minder voor hun gas en elektriciteit dan consumenten. Geen wonder want zonder die lagere tarieven zou er van onze industrie en landbouw niets maar dan ook echt helemaal niets meer over zijn. Daarom grenst het ook aan economische zelfmoord om veel n zonnepanelen en conventionele windmolens te investeren.

  1. Dank voor dit uitgebreide tegengeluid! Klopt wel aardig volgens mij. Maar onze omvormers maken geen herrie en gaan hopelijk langer mee, onze panelen leveren wel de beloofde stroom, garantie hebben we al eens moeten gebruiken en dat ging goed, en dat de saldering afgeschaft wordt is niet zeker.

Geef een reactie