KZ PR2 / PR3 review: nog beter dan de KZ PR1?

KZ x HBB PR2 review

– Update: 31 mei 2024 –

De KZ PR1 is alweer opgevolgd door de KZ PR2 / PR3. Allemaal winnaar in de Strijd Der Titanen: de beste oordopjes als het wat meer mag kosten. En de PR2 kost hier nog maar €35. Wat is het verschil dan met de veel duurdere PR1? Hier mijn KZ PR2 review. Voluit heet hij KZ x HBB PR2.

De KZ PR1 Balanced was verbluffend. De beste oordopjes die ik ooit had. KZ bracht de laatste tijd in een noodgang een enorme hoop nieuwe modellen uit. De PR1 was voor mij de kers op de pudding, vooral door die nieuwe planar drivers.

Maar ik moest er wel even aan wennen. Daar ging mijn review ook over: die mate van analytische helderheid en extreme bas had ik nog nooit gehoord. Het leek V-shape met Harman U-shape: heel veel sublaag, laag, hoog en ultrahoog.

Maar, maar, maar – waarom had ik er dan geen EQ bij nodig? En waarom was het hoog nergens scherp? En het mid zo goed? En waarom was de bas dan nergens wollig? Nou – dat kwam dus door die planar drivers. Die zijn zo mooi en zuiver dat dat allemaal geen probleem was.

Toch zijn dit precies de punten die ze bij de KZ PR2 en PR3 hebben aangepast. Bij de PR2 door een extra dempende tuning-laag in de behuizing, en meer ontluchtende gaatjes. Die V-shape en U-shape is bij de PR2 / PR3 neutraler geworden. En daardoor komt het prachtige en realistische middengebied meer naar voren. En daar houden de Echte Audio-Puristen & HiFi-Aficionados van.

De KZ PR2 / PR3 klinkt prachtig ruimtelijk en transparant, met een optimale instrumentscheiding en -plaatsing, helder zonder enige scherpte, volledig neutraal, rustig en gedistingeerd, met een realistisch midden, en een gedefinieerde bas, met diep doorlopende subbas. Het lijken wederom wel oortjes van duizend euro. En dat voor nog maar €35.

Okee, dus die PR2 / PR3 is nog weer beter dan die PR1? Moet ik nou ALWEER wat nieuws kopen, AARTJAN??

Nou ja… mocht je net als ik een voorliefde hebben voor een vette bas en wat extra analytische helderheid, hou dan die PR1 Balanced maar. Sterker nog: koop er eentje bij, nu het nog kan. Want die wordt uit productie genomen.

– – De PR1 Pro Second Generation vind ik de beste zonder EQ. De PR3 is qua geluidskarakter vrijwel identiek aan de PR2 (hier tijdelijk €35) – –

KZ PR1 Pro review
De PR1 PRO Second Generation
kz pr3 review
KZ PR3: de allernieuwste versie
kz pr3 review
Dit is de PR3. Ook weer prachtig. Het is vrijwel de PR2 qua sound, maar technisch anders gemaakt.

Maar als je een hekel aan V-shape en U-shape hebt, en het meest realistische en ruimtelijke mid zoekt, bijvoorbeeld voor vocaal of klassiek, en geen bass-head bent, neem dan de KZ PR2 / PR3.  Die zijn ook technisch hetzelfde, alleen heeft de PR2 wat hoog-dempend materiaal aan de binnenkant, en meer bas-dempende gaatjes in de behuizing. Bij de PR3 is de tuning niet met demping maar met elektronica gedaan, maar dat komt vrijwel op hetzelfde geluid neer.

 • De KZ PR2 is hier te koop voor €35 en de KZ PR3 hier is zeer vergelijkbaar.
 • Als de bijgeleverde tips niet volledig afsluiten kan je hier op zoek naar de beste eartips voor jou persoonlijk. Dat maakt enorm veel verschil voor het geluid.
 • Binnenkort hier ook reviews van de planars ARTTI T10 en van de Kinera Celest Pandamon.
 • Na inbranden worden ze nog ietsje warmer, dus na zo’n 50 uur normaal gebruik.
 • De bas wordt pas echt goed als ze een kwartiertje in je oren zitten, dan gaan de tips pas optimaal afdichten. Dat geldt ook voor ALLE in ears.
 • Het maximaal haalbare krijg je met een goede DAC of met zo’n schitterende buizen-koptelefoonversterker. Ze moeten namelijk ook een flink stuk harder dan andere oortjes.
 • Volgens de meetgegevens zit de PR1 Pro tussen de PR1 Balanced en de PR2 in, dus vergeleken met de PR1 Balanced heeft de Pro iets gematigder hoog en laag, iets minder V-shape / U-shape dus. Mijn voorkeur.
  – – UPDATE: De PR1 Pro is voor mij inderdaad de beste – –
KZ x HBB PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
De verpakking is mooi en klein: ze kunnen door de brievenbus.
KZ PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Het zijn weer wonderschone fotomodelletjes hoor
KZ PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Die prachtig gestylede  roosters zijn ook nodig voor de bass-tuning
KZ x HBB PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Hier met mijn 16 core upgrade kabel en mijn eigen XXL eartips
KZ x HBB PR2 in ear fit
Zo zitten ze in je oren
pre amp photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Dit is mijn favoriete buizenversterker, zie verderop
DAP photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Dit is mijn favoriete DAP, een Zishan T1 met de beste AK chip
DAC photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
En dit is mijn favoriete kleine DAC voor de telefoon, ook met Japanse AK erin

De HBB in de naam KZ x HBB PR2 staat voor Hawaii Bad Boy, een populaire vlogger die een “collab” aanging met KZ.

Misschien binnenkort de KZ x AJ PR4 dan? Want AARTJAN zou de PR1 Pro doen met iets bas erbij (door de gaatjes in de behuizing af te stellen). Hij zou er XL ear tips bijdoen, en die revolutionair OVAAL maken. En dan naar keus een 16 core kabel voor een tientje meer of juist zonder kabel, met korting. Geheid een hit!

KZ PR2 review: de nadelen?

 • Je hebt een goede DAC nodig voor het maximaal haalbare. Deze buizenversterker is werkelijk schitterend met deze planar oortjes.
 • Hij moet een stuk harder dan andere oortjes
 • De eartips zijn mij te klein. Ik doe er zelf deze TPE-tips op. Dit is extreem belangrijk voor het geluid.
 • De kabel is prima, maar een 16-core upgrade vind ik de moeite waard
 • Bassheads missen de extreem vette bas van de PR1 Balanced
 • PR2 is minder analytisch dan de extreem heldere PR1 (maar wel neutraler)

Kabel

De stekkers zijn C-type, oftewel QDC het beste systeem. Dan kan je ze ook draadloos maken, zie verderop. De bijgeleverde zilveren kabel is op zich prima. Plat, dat gaat minder in de war. De versie met microfoon is uitstekend, zoals altijd bij KZ.

Er is ook een kabel met Lightning stekker en ingebouwde DAC, voor iPhones.

KZ PR2 review PLANAR IN EAR OORDOPJES

Maar de kabel kan je ook upgraden naar een 16-core dikke top-kabel. Kies als stekkertje QDC (oftewel 2-pin C-type). Als je gebalanceerde stekkertjes wil is er bijvoorbeeld deze 16 core QDC-kabel.

beste planar oordopjes kz pr1 review
Voor draadloze opties: zie verderop

KZ PR2 review conclusie

 • KZ x HBB PR2 reviewDe beste betaalbare High End oordopjes, neutraler dan de PR1, minder V-shape. Prachtig helder, ruimtelijk en transparant, zonder enige scherpte, volledig neutraal, rustig en gedistingeerd, met een realistisch midden en een gedefinieerde bas met diep doorlopende subbas (bassheads gooien er wat bas bij of nemen de PR1 Balanced: zie de review). Voorheen kostte dit wel duizend euro. Nu hier voor €35.
  – – Of de KZ PR3 met vrijwel dezelfde sound hier nog even €35  – –
  Dit staat niet eens op BOL en Amazon.
  Met losse kabel AUDIOFIEL bestel

DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1. Nog veel mooier is een buizen-DAC: waanzinnig mooi met deze planars.

 • Of met de nieuwste KZ Earhooks, zonder nekdraad, in High End kwaliteit:

Buiten op de fiets?

Ik doe ze op de fiets niet aan want dat vind ik gevaarlijk. In het verkeer is je gehoor veel belangrijker dan je denkt. Ik heb een fietsongeluk gehad dat werd veroorzaakt door iemand met oortjes in. Wil je het toch per se op de fiets, doe dan dit.

KZ PR2 review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. De beste DAC vind ik de buizenbak. Via die DAC’s test ik het ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1 en nu de nieuwe planar Hifiman.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

Deze KZ PR2 review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

EQ KZ PR1
Bij de PR1 Balanced doe ik meer lower mids, als contra V-shape, en soms ook wat hoog eraf.
KZ PR2 EQ
Bij de PR2 / PR3 wil ik wat extra bas. Het hoog eraf is hier ook bedoeld als extra bas, in verhouding dus.
 • De PR1 Pro vind ik de beste. Eventueel met iets bas erbij en ietsje hoog eraf. Maar ik vind de PR1/2/3 allemaal verslavend mooi: de verschillen zijn met wat EQ uitstekend aan te passen, mits ook met een goede DAC erbij.

63 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hallo Aartjan,

  Als ik de standaard kabel verwissel voor een 8-core van TRN dan hoor ik een storend geluid op mijn PR-3 oortjes, ook als ik geen muziek luister. Maakt niet uit of ik gebruik maak van mijn Macbook of Iphone. Dezelfde kabel gekoppeld aan bv. mijn KZ-ZVX werkt perfect. Enig idee wat dit kan zijn? Tevens maak ik gebruik van een DragonFly Red. Maar ook zonder blijft het storende geluid aanwezig.

  Gr,

  Ron.

  1. Dat klinkt als impedantie (weerstand). De gevoeligheid van de oortjes is dan net te groot in verhouding tot de geluidsbron (de Red). Een dunnere kabel geeft net iets minder krachtig signaal door waardoor de impedantie geen probleem geeft.

 2. Kan ik een balanced kabel aansluiten op een KZ-PR1 en wordt ie dan een PR1-balanced? Heeft iemand een link voor me om er wat over te lezen?

   1. Merci, Pascal ook. Dus als ik het goed begrijp kun je van een PR1 wel een gebalanceerde versie maken maar niet DE PR1-balanced omdat deze een geoptimaliseerd ontwerp heeft.

     1. Dus als ik voor de PR1-pro ga en die tevens gebalanceerd uitprobeer, krijg ik dan ook een goede indruk van de verschillen? Of moet ik dan ook de PR1-balanced-edition uitproberen?

      1. Een balanced kabel geeft altijd iets meer volume, en de PR1-balanced-edition heeft een andere behuizing met meer bas.

 3. Misschien ben je hem zelf al tegen gekomen, maar ik lees en zie heel goeie dingen over the Artti T10 (schijnbaar gemaakt door Letshuoer). Kost nu zo’n 56 euro in de paar uur dat de New Years Bliss nog actief is. Ik slaap er nog even een nachtje over maar er is grote kans dat die morgen vroeg in mijn winkelmandje beland.
  De T10 lijkt een stap omhoog ten opzichte van de PR1 pro maar niet voor de hoge prijs die andere merken hebben. Ze zijn alleen oerlelijk

   1. Had hem gelezen! Heb zelf helaas geen ervaring met de Pr1 pro maar wordt er zo wel nieuwsgierig naar, al merk ik dat ik het warmere geluid wel kan appreciëren en niet altijd heel veel detail nodig heb. Ik verwacht toch dat ik binnenkort een stapje omhoog ga. Even kijken of er na het Chinese Nieuwjaar nog leuke planars uitkomen.

  1. Als je slim bent laat je die Pr2 links liggen en ga je voor de TRN Conch. Wil je toch een plannar neem dan de Pr1 ipv de Pr2 of de Pr3. Soms ga je bij vooruitgang juist achteruit. Daar weet Kz alles van 😬

 4. Beste Aart Jan,

  Ik heb inmiddels veel verschillende oortjes. De KZ PR3 heb ik nu ook; ze klinken voor mij zeer veel minder vol en veel minder aangenaam dan de Truthhear Zero (blauw). Truthear heeft ook meer bas. Ben dus wat teleurgesteld in de KZ PR3

   1. Pr1 Pro klinkt inderdaad zijdezacht ruimtelijk en in balans. Beter dan de Truthear Zero (blauw) die iets meer bas heeft. Heel fijne iem. Pr1 Pro zit ook comfortabel met Spinfit CP 100

  1. Ik heb de PR3 vandaag binnen gekregen. Ik vind dat ze teveel treble hebben al moet ik toegeven dat ik de laatste tijd minder goed tegen treble kan. De bas is maar mondjesmaat aanwezig hoewel als ik de bas knop op mijn Fiio Q3 gebruik (maken meestal het geluid slechter) reageert de PR3 daar goed op. De treble wat verminderen met de EQ en ze klinken al beter. Helaas is iOS en EQ een ongelukkige combinatie. Ik word gedwongen om Deezer te gebruiken om dat die als enigste een app hebben met lossless audio en een EQ. Beetje jammer.
   Ach, weer een IEM voor de collectie of om weg te geven.
   Ik kreeg trouwens eergisteren de Hidizs MP145 binnen. Klinken bijzonder goed. Delen nu de eerste plek met mijn 1more Penta P50. Heb ze gelijk verwend met een goede 7N LITZ aftermarket kabel en een set DUNU S&S tips.

  2. Ik ben het met je eens. Ook een Fiio Q3 of Ifi hip-dac 3 kunnen de Pr3 er niet bovenop helpen.
   Ik ben klaar met Kz. Van de 11 Kz IEM’s die ik dit jaar heb gekocht waren er 8 waardeloos. De DQ6, ZS10 Pro X en Pr1 waren balanced redelijk. Die heb ik in eerste instantie gehouden. Desondanks heb ik de Pr1 van de week verkocht, staat de Pr3 te koop en heeft mijn dochter de DQ6 en mijn zoon de ZS10 Pro X. De rest had ik al verkocht. Is de Pr3 weg dan heb ik geen Kz meer in mijn collectie van 11 IEM’s. Ik kan er geen traan over laten.

 5. Ha Aartjan, heb jij ooit de 1more triple en quad driver al eens geprobeerd? Die bestaan al jaren maar zijn nog steeds fantastisch. Ik had ze even links laten liggen vanwege alle goede tips van jou. Nu ben ik de vergelijking weer eens aangegaan tussen zowel de triple en quad driver met de p1 en p2. Tot mijn verbazing vind ik de beide 1more koptelefoons beter. Ze klinker voller, meer in balans en muzikaler vind ik. De kwaliteit van het materiaal is ook nog eens heel erg goed. De eartips passen perfect.- Ik heb ze beluisterd met de loconq E1.

  De triple driver is nog maar 50 euro, de quad driver 100. Ik vind het verschil tussen de triple en quad nauwelijks waarneembaar.

  1. Hoi Hans,
   Ik heb de nieuwe 1more Penta P50 met 5 drivers en deze zijn gewoonweg fantastisch. De beste IEM die ik tot nu toe heb (en ik heb er veel) maar is met 152,- euro wel wat prijziger. De Hidisz MP145 is onderweg en deze zou nog beter kunnen zijn. We zullen zien. De Hidizs MS2 en MS3 waren in ieder geval niet echt bijzonder. Ook is vandaag mijn Kz PR3 verzonden (samen met mijn TRN Conch) benieuwd hoe die klinken. Ik had ook earbuds gekocht (Fiio FF5) maar ondanks de lovende reviews heb ik ze toch omgeruild voor de Fiio FD3, deze klinken ook erg goed maar hebben helaas wel EQ nodig, maar dan heb je ook wat!

   1. Dag Pascal

    TRN lijkt me ook wel goed, ik heb de earbuds TRN EMX die ik het meeste van de tijd gebruikt, met de TRN boom mic.

    Voor gebruik op openbaarvervoer gebruik ik altijd de KZ AS16pro, die hebben 8 drivers en klinken geweldig. Worden goed aangestuurd door CCA BTX bluetooth, de goedkope versie van de AZ20, zelfde vormfactor maar aptX ipv aptX hd.

    (de PR3 is ook in aantocht)

    1. Ik heb de TRN Conch binnen. Niet te geloven! Ik heb Aartjan ook een mailtje gestuurd. Ze klinken waanzinnig goed en kunnen gemakkelijk meedoen in de +100,- IEM’s!
     Ik heb +30 IEM’s tussen de 15,- en 599,- euro maar dit zijn voor mij de grootste verrassing van het jaar! Eén accessoire pakket waar je u tegen zegt en een geluid waar je niet kan stoppen met luisteren. Wel de juiste nozzle en tips kiezen (voor mij de middelste nozzle en foam tips) en een dac/versterker is wel een pré. Met een dongle klinken ze om 1 of andere reden niet goed. Voldoe je aan de bovenste voorwaarden dan heb je een budget endgame IEM. Mijn 1more Penta, Fiio FD3 en Fiio FF5 (earbuds weliswaar) klinken maar marginaal beter terwijl deze tussen de 109,- en 169,- euro kosten! Echt een dikke aanrader!

   2. Fiio FD3 ook ingeruild voor de Fiio JD7. Ze moeten nog binnenkomen. De TRN Conch zijn gewoon fantastisch! Zowel de IEM als de accessoires.

  2. Ja, ik ben ook fan van 1More. Zie deze reviews hier. Ben ook benieuwd naar de 1More Penta, maar die zijn wel veel duurder dan KZ PR2 / PR3. Andere prijsklasse… en die zijn ook niet “single driver” en dat bevalt mij juist zo goed, bij deze KZ PR. De 1More Triple driver is geen planar, dus valt voor mij af.

   1. Ja de Penta’s P50 klinken ook erg goed maar een goede afdichting is een pre anders klinken ze slecht. Ik gebruik de grootste foam tips die ik heb en dan gaat het goed.
    Ja, ze hebben geloof ik 1 dynamische en 4 (onconventionele) plannars per kant. Zijn op dit moment mijn best klinkende IEM maar de Hidizs MP145 is onderweg en die heeft de potentie om de Penta van de troon te stoten.
    De Kz PR3 is ook onderweg maar Kz kennende zal dit een middelmatige IEM zijn.
    Maar die TRN Conch…. Man man man…

 6. De PR1 is nog steeds te koop. Rond de 50,- euro. Ze hebben toch wel door dat deze toch wel erg goed was… en is dat in mijn mening ook. Heb de PR2 (en veel andere) Kz oortjes snel weer verkocht maar heb de PR1 gehouden.

   1. Ik heb de PR3 gepreordered, release is 20 november.
    Ik heb ook de TRN Conch besteld, een potentiële budget killer met een accessoire pakket waar je u tegen zegt. Ik ben benieuwd. De PR1 balanced heb ik gehouden, de PR2 v1(ja er zijn meerdere versies, v2 word als slechter gezien)heb ik verkocht. Momenteel is de Moondrop Chu 2 mijn favoriete budget IEM. Voor nu is de 1more Penta P50 mijn endgame IEM maar die kost dan ook rond de 160,- euro maar beter dan dat en je gaat richting de 350,- euro….

  1. Nu gebruik ik de KZ foam (medium) tips.
   Ik gebruikte initieel the Dunu S&S XL tips, maar dit was na een tijd vermoeiend, door teveel hoog.

 7. Ik heb de KZ Krila besteld. “Beter dan IEM’s van 1000,- euro” volgens KZ (en dat voor 20,- euro!)😊. We zullen zien want dan kan ik stoppen met sparen voor de HiFiMan RE2000 Pro 😬

 8. Ik heb ze deze week ontvangen van Ali Express voor maar €37,84. Ongelooflijk goed, klinken beter dan die Sony wf-1000xm4 dopjes van ruim €200!

 9. Leuke review, deze lijken inderdaad echt goed te klinken! Alleen blijkt dat KZ op een gegeven moment heeft besloten (waarschijnlijk uit kostenoverwegingen) om het productieproces aan te passen. Latere versies hebben een (heel!!) sterk verhoogde treble. Meer hierover is hier te vinden: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/hbb-x-kz-pr2-planar-iem.44403/page-4, in post 63 wordt uitgelegd wat het verschil tussen de oude en nieuwe versie is.

  1. Jeetje! Nou, mijn tip zou dan de PR1 Pro zijn. Nu het nog kan, want die gaat volgens mij ook uit productie. Theoretisch is die qua metingen wat mij betreft de beste, namelijk tussen de PR1 Balanced en de PR2 HBB in. De drivers zijn hetzelfde, het verschil zit ‘m in demping en ontluchtingsgaatjes.

   1. Bij mijn PR2 zie ik overigens niet die dempende zwarte rechthoekjes, dus blijkbaar heb ik de nieuwe – en die klinken perfect. De PR2 is qua hoog gematigder dan de PR1. Maar de PR1 heeft weer veel meer bas, en daar hou ik van.

 10. Hi Aartjan, Dank voor de uitstekende review. Op jouw aanraden de PR2 besteld. Heb ze nu een paar weken en moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de PR2, helemaal gegeven wat ze kosten. Mijn referentie IEM’s zijn de AKG N5005. De PR2’s komen in vergelijking dicht in de buurt. De N5005’s zijn helderder, frisser en met een betere verdeling van hoog-midden-laag, ruimtelijker en duidelijker positionering van instrumenten. Maar wanneer ik ze op kostprijs vergelijk, dan zijn de PR2’s een winnaar. Voor mij voor situaties waar ik de N5005’s niet graag gebruik zijn de PR2’s een zeer welkome aanvulling.

 11. Voor €37 op de kop weten te tikken.
  Toen ik hem voor het eerst gebruikte met de foam tips, dacht ik: “wat een miskoop”. De Vespers gebruik ik ook met medium comply foam tips, dus dacht dat deze ook wel goed zouden zijn. De bijgeleverde tips zijn blijkbaar voor mij veel te klein-> Ik moest de L siliconen tips erin doen. Wat vreemd is, want ik gebruik altijd medium tips.
  Vanaf toen werd alles veel beter.
  Ik heb nog zitten spelen met de trasam q1 maar dat was geen goed huwelijk.
  Een o2 hoofdtelefoon versterker vond ik ook niet veel (eigenlijk geen) verbetering brengen.
  Toen heb ik een oude mini FIIO E06 versterker erbij gepakt. En toen kwam hij ineens tot leven! Dit is blijkbaar een nogal kieskeurig dingetje.
  Ik ben er nu heel blij mee. Dank je AJ!
  Maar het kostte wat moeite en uitproberen.

 12. en….. dePR1 Pro, is die ook weer beter dan de gewone PR1 of de PR2?Er zit in ieder geval wel een betere(Zilver)kabel bij,

  1. Volgens de meetgegevens zit de PR1 Pro tussen de PR1 Balanced en de PR2 in, dus vergeleken met de PR1 Balanced heeft de Pro iets gematigder hoog en laag, iets minder V-shape / U-shape dus. Aanrader dus, want dit is precies wat ik ook zou doen. Tenzij je een basshead bent: dan de PR1 Balanced.

 13. De KZ x HBB PR2 geweldig klinken.
  Ter referentie heb ik de KZ ZVX en Philips X2HR, die vind ik ook wel goed klinken maar ik vind de PR2 in het treble gedeelte beter.

  Ik gebruik de Creative Soundblaster X1, verkrijgbaar voor 49 euro.
  Deze stuurt die met gemak aan, de X1 bevat immers een DAC en een aparte versterker. Een AKM 4377 DAC, 24 bit /96 kHz en een versterker Ti/Burr-Brown™ INA1620.

  In de Creative App op Windows zet ik de equalizer preamp op -10dB om te luisteren op 8% van het volume – zonder preamp op 2%. Op Android kan je de SXFI App gebruiken om het volume naar beneden te schroeven.

 14. De PR2 klinkt op elk vlak beter is mijn ervaring. Wel zoals Aart zegt met goede dac. Ik heb de ibasso dc05 gekozen deze heeft een hoge mw output. Stevig volume bereik ik bij 60% dat is mooi in het midden van het bereik dus de dac is prima op sterkte. Ik heb daarnaast de eq app wavelet met volledige dump permissie en binnen die app bass tuner op sustain gezet de zwaarste stand en dan klinkt de PR2 in verhouding tot de PR1 op elk vlak beter ook bass die is meer gecontroleerd en net zo zwaar. Grote winst zijn de mids bij PR2 die waren voor mij echt te slap en te onnauwkeurig bij de PR1. Daardoor had ik bijna de letshuor s12 gekocht. Die heb ik reeds ook al eens mogen testen. Ik heb daarnaast een 24 core kabel gehaald en die maakt tegen mijn verwachting in echt een hoorbaar verschil ik hoor de lagen op de achtergrond beter erdoor. Dus ja pr2 + dac + eq + dikke kabel = BIZAR GOED! Kom van de aria af nooit gedacht dat het verschil zo groot kon zijn maar dat is het echt. Deze combo klinkt bijna net zo luchtig als een goede over ear set. Thanks aartjan jou enthousiasme heeft de kzndoen kopen in eerste instantie en de pr2 heb ik meteen besteld. 39 euro wat een koopje.

 15. @Willem, ik heb ook de Kz zsx Terminator. Ik vond deze eerst ook goed, eenmaal je het vergelijkt dan ervaar je wat beter is. Ik heb een vergelijkingstest gedaan met KZ ASX, KZ PR1, Rock Zircon en Vesper. De bass van de KZ zsx terminator is zwak…, Zeer zwak ruimtelijk geluid en heeft een scherp sis geluid en heb ik dus te koop gezet op marktplaats.

  1. Dank je Maxim. Gebruik je ook een DAC mini b.v.? Twijfel er erg aan om ze draadloos te maken, maar dat is dan weer zonde van de aangeschafte DAC.

    1. Hoe klinken ze icm met de az15?
     Ik twijfel om deze te kopen of de zs10 pro x met az15. Ik weet niet of het de moeite waard is om meer te betalen als ik ze enkel draadloos gebruik. Iemand ervaring met deze combinatie?

 16. Weer goede review Aartjan.
  Ik vond de PR1 ook net wat lekkerder klinken en heb de PR2 inmiddels verkocht via marktplaats.
  Vanmiddag ga ik eens jou eq instellingen proberen. Ik ben overgestapt van Apple music naar Spotify dus ik heb nu een eq.
  Gr. Pascal

  1. Ik heb Spotify gedumpt ivm slechte kwaliteit. Ik heb Apple music, Youtube music, Amazon music en Quobuz geprobeerd (Tidal is mij te duur ondanks dat mijn apparatuur de snake oil MQA ondersteunt) maar ben uiteindelijk bij Deezer gebleven. De enigste met lossles flac en een app met equalizer. Schijnt trouwens ook dat de hi-res muziek van Apple, Amazon en Tidal niks extra’s toevoegt vergeleken met de flac van Deezer. Verschil is niet te horen. Ik staarde me daar blind op en wilde perse een muziek provider met hi-res maar na het lezen van een uitgebreide review over de verschillen van flac tov hi-res (nihil, nul, geen audible verschil) lekker naar deezer gegaan. Heb ik lekker een EQ. Review over die audioformaten is van Soundguys https://www.soundguys.com/high-bitrate-audio-is-overkill-cd-quality-is-still-great-16518/

Geef een reactie