KZ PR2 review: is-ie nog beter dan de KZ PR1?

KZ x HBB PR2 review

– Update: 27 mei 2023 –

De KZ PR1 is alweer opgevolgd door de KZ PR2. Allebei zijn ze winnaars in de Strijd Der Titanen: de beste oordopjes als het wat meer mag kosten. En deze PR2 kost hier nog maar €50. Wat is het verschil dan met de duurdere PR1? Hier mijn KZ PR2 review. Voluit heet hij KZ x HBB PR2.

De KZ PR1 was verbluffend. De beste oordopjes die ik ooit had. KZ bracht de laatste tijd in een noodgang een enorme hoop nieuwe modellen uit. De PR1 was voor mij de kers op de pudding, vooral door die nieuwe planar drivers.

Maar ik moest er wel even aan wennen. Daar ging mijn review ook over: die mate van analytische helderheid en extreme bas had ik nog nooit gehoord. Het leek V-shape met U-shape: heel veel sublaag, laag, hoog en ultrahoog.

Maar, maar, maar – waarom had ik er dan geen EQ bij nodig? En waarom was het hoog nergens scherp? En het mid zo goed? En waarom was de bas dan nergens wollig? Nou, nou, nou – dat kwam dus door die planar drivers. Die zijn zo mooi en zuiver dat dat allemaal geen probleem was.

Toch zijn dit precies de punten die ze bij de KZ PR2 hebben aangepast. Door een extra dempende tuning-laag in de behuizing, en meer ontluchtende gaatjes, is die V-shape en U-shape bij deze PR2 neutraal geworden. En daardoor komt het prachtige en realistische middengebied meer naar voren. En daar houden de Echte Audio-Puristen & HiFi-Aficionados van.

De KZ PR2 klinkt prachtig ruimtelijk en transparant, met een optimale instrumentscheiding en -plaatsing, helder zonder enige scherpte, volledig neutraal, rustig en gedistingeerd, met een realistisch midden, en een gedefinieerde bas, met diep doorlopende subbas. Het lijken wederom wel oortjes van duizend euro.

Okee, dus die PR2 is nog weer beter dan die PR1? Moet ik nou ALWEER wat nieuws kopen, AARTJAN??

Nou ja… mocht je net als ik een voorliefde hebben voor een vette bas en wat extra analytische helderheid, hou dan die PR1 maar. Sterker nog: koop er eentje bij, nu het nog kan. Want die wordt uit productie genomen.

Maar als je een hekel aan V-shape en U-shape hebt, en vooral het meest realistische en ruimtelijke mid zoekt, bijvoorbeeld voor vocaal of klassiek, neem dan de KZ PR2. Daar kan je ook prima (tijdelijk) een V-shape van maken, met wat EQ of toonregeling, naar smaak.

 • De nieuwe KZ PR2 is hier te koop voor maar €50
 • Na inbranden worden ze nog ietsje warmer, dus na zo’n 50 uur normaal gebruik. De bas wordt pas echt goed als ze een tijdje in je oren zitten, als de tips beter afdichten. Maar dat geldt voor ALLE in ears.
 • Als de bijgeleverde tips niet volledig afsluiten (er zitten bij de PR2 zowel siliconen als memory foam tips) kan je hier op zoek naar andere eartips.
 • Het maximaal haalbare krijg je met een goede DAC of zo’n koptelefoonversterker. Ze moeten ook een stuk harder dan andere oortjes.
KZ x HBB PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
De verpakking is mooi en klein: ze kunnen door de brievenbus.
KZ PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Het zijn weer wonderschone fotomodelletjes hoor
KZ PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Die prachtig gestylede  roosters zijn ook nodig voor de bass-tuning
KZ x HBB PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Hier met mijn 16 core upgrade kabel en mijn eigen XXL eartips
KZ x HBB PR2 in ear fit
Zo zitten ze in je oren
pre amp photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Dit is mijn favoriete buizenversterker, zie verderop
DAP photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Dit is mijn favoriete DAP, een Zishan T1 met de beste AK chip
DAC photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
En dit is mijn favoriete kleine DAC voor de telefoon, ook met Japanse AK erin

De HBB in de naam KZ x HBB PR2 staat voor Hawaii Bad Boy, een populaire vlogger die een “collab” aanging met KZ.

Misschien binnenkort de KZ x AJ PR3 dan? Want AARTJAN zou het hoog en laag bijna als de PR1 tunen, met ietsje lower mids erbij. Hij zou er ook XL ear tips bijdoen, en alle ear tips revolutionair OVAAL maken. En naar keus een 16 core kabel, of een goedkopere zonder kabel. Geheid een hit!

KZ PR2 review: de nadelen?

 • Je hebt dus een goede DAC nodig voor het maximaal haalbare
 • De eartips zijn voor mij te klein, ook al zitten er nu behalve siliconen ook foam-tips bij
 • De bijgeleverde kabel is prima, maar voor audiofiele HiFi is een 16-core upgrade de moeite waard
 • Bassheads missen de extreem vette bas van de PR1
 • Hij is minder analytisch dan de extreem heldere PR1

Kabel

De stekkers zijn C-type, het beste systeem. Dan kan je ze ook draadloos maken, zie verderop. De bijgeleverde zilveren kabel is op zich prima. Plat, dat gaat minder in de war. De versie met microfoon is uitstekend, zoals altijd bij KZ. Links / rechts is moeilijk te zien, dat kan je beter voelen: de platte kant buiten.

KZ PR2 review PLANAR IN EAR OORDOPJES

Maar de kabel kan je ook upgraden naar een zilveren 16-core kabel of deze vergelijkbare kabel van Yinyoo. Kies QDC (oftewel 2-pin C-type). Neem deze 16 core QDC-kabel als je gebalanceerde stekkertjes wil.

beste planar oordopjes kz pr1 review
Voor draadloze opties: zie verderop

KZ PR2 review conclusie

 • KZ x HBB PR2 reviewDe beste betaalbare High End oordopjes, neutraler dan de PR1, zonder V-shape. Prachtig helder, ruimtelijk en transparant, zonder enige scherpte, volledig neutraal, rustig en gedistingeerd, met een realistisch midden en een gedefinieerde bas met diep doorlopende subbas (bassheads gooien er wat bas bij of nemen de PR1). Het lijken wederom oortjes van duizend euro.
  Hier te koop voor €50.
  Dit is zó vers-van-de-pers dat het niet eens op BOL en Amazon staat.
  Met losse kabel AUDIOFIEL bestel

DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1. Nog mooier is een buizenbak.

Met deze Bluetooth kabel kan je ze draadloos maken. Met Apt-X en AAC. En er is ook een andere top-Bluetooth kabel (kies C-type):

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

De Bluetooth Earhooks van KZ of de TRN Earhooks passen ook, als je 2-pin C-type kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze headset van. Dit systeem is mijn favoriet, want je voelt het nauwelijks zitten, het zit totaal niet in de weg, en het heeft een grote batterij.

BLuetooth headset earhooks TRN V90s

De KZ Earhooks AZ 09 zijn er nu ook in een Pro-versie. De vorige KZ earhooks (zonder Pro) gaven soms problemen met de verbinding.

ANC: echte noise cancelling

Ze dempen al prima het buitengeluid, dankzij het in ear systeem. Maar als je er ook nog echte Active noise cancelling bij wil, doe je er gewoon een ANC koptelefoon overheen. Werkt perfect!

KZ PR2 review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. Via die DAC test ik het ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1. En nu ook de nieuwe planar Hifiman.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

Deze KZ PR2 review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

EQ KZ PR1
Bij de PR1 deed ik soms iets meer lower mids, als contra V-shape, en soms nog wat hoog eraf. Dat hoeft bij de PR2 allemaal niet, maar daar doe ik er wel wat bas bij.

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. @Willem, ik heb ook de Kz zsx Terminator. Ik vond deze eerst ook goed, eenmaal je het vergelijkt dan ervaar je wat beter is. Ik heb een vergelijkingstest gedaan met KZ ASX, KZ PR1, Rock Zircon en Vesper. De bass van de KZ zsx terminator is zwak…, Zeer zwak ruimtelijk geluid en heeft een scherp sis geluid en heb ik dus te koop gezet op marktplaats.

  1. Dank je Maxim. Gebruik je ook een DAC mini b.v.? Twijfel er erg aan om ze draadloos te maken, maar dat is dan weer zonde van de aangeschafte DAC.

 2. Weer goede review Aartjan.
  Ik vond de PR1 ook net wat lekkerder klinken en heb de PR2 inmiddels verkocht via marktplaats.
  Vanmiddag ga ik eens jou eq instellingen proberen. Ik ben overgestapt van Apple music naar Spotify dus ik heb nu een eq.
  Gr. Pascal

Geef een reactie