KZ PR2 review: is-ie nog beter dan de KZ PR1?

KZ x HBB PR2 review

– Update: 19 juli 2023 –

De KZ PR1 is alweer opgevolgd door de KZ PR2. Allebei zijn ze winnaars in de Strijd Der Titanen: de beste oordopjes als het wat meer mag kosten. En deze PR2 kost hier nog maar €50. Wat is het verschil dan met de duurdere PR1? Hier mijn KZ PR2 review. Voluit heet hij KZ x HBB PR2.

De KZ PR1 was verbluffend. De beste oordopjes die ik ooit had. KZ bracht de laatste tijd in een noodgang een enorme hoop nieuwe modellen uit. De PR1 was voor mij de kers op de pudding, vooral door die nieuwe planar drivers.

Maar ik moest er wel even aan wennen. Daar ging mijn review ook over: die mate van analytische helderheid en extreme bas had ik nog nooit gehoord. Het leek V-shape met Harman U-shape: heel veel sublaag, laag, hoog en ultrahoog.

Maar, maar, maar – waarom had ik er dan geen EQ bij nodig? En waarom was het hoog nergens scherp? En het mid zo goed? En waarom was de bas dan nergens wollig? Nou – dat kwam dus door die planar drivers. Die zijn zo mooi en zuiver dat dat allemaal geen probleem was.

Toch zijn dit precies de punten die ze bij de KZ PR2 hebben aangepast. Door een extra dempende tuning-laag in de behuizing, en meer ontluchtende gaatjes, is die V-shape en U-shape bij deze PR2 neutraal geworden. En daardoor komt het prachtige en realistische middengebied meer naar voren. En daar houden de Echte Audio-Puristen & HiFi-Aficionados van.

De KZ PR2 klinkt prachtig ruimtelijk en transparant, met een optimale instrumentscheiding en -plaatsing, helder zonder enige scherpte, volledig neutraal, rustig en gedistingeerd, met een realistisch midden, en een gedefinieerde bas, met diep doorlopende subbas. Het lijken wederom wel oortjes van duizend euro.

Okee, dus die PR2 is nog weer beter dan die PR1? Moet ik nou ALWEER wat nieuws kopen, AARTJAN??

Nou ja… mocht je net als ik een voorliefde hebben voor een vette bas en wat extra analytische helderheid, hou dan die PR1 maar. Sterker nog: koop er eentje bij, nu het nog kan. Want die wordt uit productie genomen.

Maar als je een hekel aan V-shape en U-shape hebt, en het meest realistische en ruimtelijke mid zoekt, bijvoorbeeld voor vocaal of klassiek, neem dan de KZ PR2. Daar kan je ook prima (tijdelijk) een V-shape van maken, met EQ naar smaak. Technisch gezien zijn ze precies hetzelfde, alleen heeft de PR2 wat hoog-dempend materiaal aan de binnenkant, en wat meer bas-dempende gaatjes.

 • De nieuwe KZ PR2 is hier te koop voor maar €50
 • Na inbranden worden ze nog ietsje warmer, dus na zo’n 50 uur normaal gebruik.
 • De bas wordt pas echt goed als ze een tijdje in je oren zitten, als de tips beter afdichten. Maar dat geldt voor ALLE in ears.
 • Als de bijgeleverde tips niet volledig afsluiten (er zitten bij de PR2 zowel drie maten siliconen als memory foam tips) kan je hier op zoek naar andere eartips.
 • Het maximaal haalbare krijg je met een goede DAC of een koptelefoonversterker. Ze moeten namelijk ook een stuk harder dan andere oortjes.
 • Volgens de meetgegevens zit de PR1 Pro tussen de PR1 Balanced en de PR2 in, dus vergeleken met de PR1 Balanced heeft de Pro iets gematigder hoog en laag, iets minder V-shape / U-shape dus. Dat zou ook mijn voorkeur zijn.
KZ x HBB PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
De verpakking is mooi en klein: ze kunnen door de brievenbus.
KZ PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Het zijn weer wonderschone fotomodelletjes hoor
KZ PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Die prachtig gestylede  roosters zijn ook nodig voor de bass-tuning
KZ x HBB PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Hier met mijn 16 core upgrade kabel en mijn eigen XXL eartips
KZ x HBB PR2 in ear fit
Zo zitten ze in je oren
pre amp photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Dit is mijn favoriete buizenversterker, zie verderop
DAP photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Dit is mijn favoriete DAP, een Zishan T1 met de beste AK chip
DAC photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
En dit is mijn favoriete kleine DAC voor de telefoon, ook met Japanse AK erin

De HBB in de naam KZ x HBB PR2 staat voor Hawaii Bad Boy, een populaire vlogger die een “collab” aanging met KZ.

Misschien binnenkort de KZ x AJ PR3 dan? Want AARTJAN zou het hoog meer richting PR2 doen en laag meer richting de PR1, met ietsje lower mids erbij. Hij zou er XL ear tips bijdoen, en alle ear tips revolutionair OVAAL maken. En dan naar keus een 16 core kabel voor een tientje meer, of zonder kabel met korting. Geheid een hit!

KZ PR2 review: de nadelen?

 • Je hebt dus een goede DAC nodig voor het maximaal haalbare
 • De eartips zijn mij te klein, ook al zitten er naast siliconen ook foam-tips bij
 • De kabel is prima, maar een 16-core upgrade is ook de moeite waard
 • Bassheads missen de extreem vette bas van de PR1
 • Hij is minder analytisch dan de extreem heldere PR1

Kabel

De stekkers zijn C-type, het beste systeem. Dan kan je ze ook draadloos maken, zie verderop. De bijgeleverde zilveren kabel is op zich prima. Plat, dat gaat minder in de war. De versie met microfoon is uitstekend, zoals altijd bij KZ. Links / rechts is moeilijk te zien, dat kan je beter voelen: de platte kant buiten.

KZ PR2 review PLANAR IN EAR OORDOPJES

Maar de kabel kan je ook upgraden naar een zilveren 16-core kabel of deze vergelijkbare kabel van Yinyoo. Kies QDC (oftewel 2-pin C-type). Neem deze 16 core QDC-kabel als je gebalanceerde stekkertjes wil.

beste planar oordopjes kz pr1 review
Voor draadloze opties: zie verderop

KZ PR2 review conclusie

 • KZ x HBB PR2 reviewDe beste betaalbare High End oordopjes, neutraler dan de PR1, zonder V-shape. Prachtig helder, ruimtelijk en transparant, zonder enige scherpte, volledig neutraal, rustig en gedistingeerd, met een realistisch midden en een gedefinieerde bas met diep doorlopende subbas (bassheads gooien er wat bas bij of nemen de PR1: zie de review). Het lijken wederom oortjes van duizend euro.
  Hier te koop voor €50.
  Dit is zó vers-van-de-pers dat het niet eens op BOL en Amazon staat.
  Met losse kabel AUDIOFIEL bestel

DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1. Nog mooier is een buizenbak.

Met deze Bluetooth kabel kan je ze draadloos maken. Met Apt-X en AAC. En er is ook een andere top-Bluetooth kabel (kies C-type):

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

De Bluetooth Earhooks van KZ of de TRN Earhooks passen ook, als je 2-pin C-type kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze headset van. Dit systeem is mijn favoriet, want je voelt het nauwelijks zitten, het zit totaal niet in de weg, en het heeft een grote batterij.

BLuetooth headset earhooks TRN V90s

De KZ Earhooks AZ 09 zijn er nu ook in een Pro-versie. De vorige KZ earhooks (zonder Pro) gaven soms problemen met de verbinding.

ANC: echte noise cancelling

Ze dempen al prima het buitengeluid, dankzij het in ear systeem. Maar als je er ook nog echte Active noise cancelling bij wil, doe je er gewoon een ANC koptelefoon overheen. Werkt perfect!

KZ PR2 review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. De beste DAC vind ik de buizenbak. Via die DAC’s test ik het ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1 en nu de nieuwe planar Hifiman.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

 

Deze KZ PR2 review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

EQ KZ PR1
Bij de PR1 deed ik soms iets meer lower mids, als contra V-shape, en soms nog wat hoog eraf. Dat hoeft bij de PR2 niet, maar daar doe ik er wel weer wat bas bij.

23 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Nu gebruik ik de KZ foam (medium) tips.
   Ik gebruikte initieel the Dunu S&S XL tips, maar dit was na een tijd vermoeiend, door teveel hoog.

 1. Ik heb de KZ Krila besteld. “Beter dan IEM’s van 1000,- euro” volgens KZ (en dat voor 20,- euro!)😊. We zullen zien want dan kan ik stoppen met sparen voor de HiFiMan RE2000 Pro 😬

 2. Ik heb ze deze week ontvangen van Ali Express voor maar €37,84. Ongelooflijk goed, klinken beter dan die Sony wf-1000xm4 dopjes van ruim €200!

 3. Leuke review, deze lijken inderdaad echt goed te klinken! Alleen blijkt dat KZ op een gegeven moment heeft besloten (waarschijnlijk uit kostenoverwegingen) om het productieproces aan te passen. Latere versies hebben een (heel!!) sterk verhoogde treble. Meer hierover is hier te vinden: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/hbb-x-kz-pr2-planar-iem.44403/page-4, in post 63 wordt uitgelegd wat het verschil tussen de oude en nieuwe versie is.

  1. Jeetje! Nou, mijn tip zou dan de PR1 Pro zijn. Nu het nog kan, want die gaat volgens mij ook uit productie. Theoretisch is die qua metingen wat mij betreft de beste, namelijk tussen de PR1 Balanced en de PR2 HBB in. De drivers zijn hetzelfde, het verschil zit ‘m in demping en ontluchtingsgaatjes.

   1. Bij mijn PR2 zie ik overigens niet die dempende zwarte rechthoekjes, dus blijkbaar heb ik de nieuwe – en die klinken perfect. De PR2 is qua hoog gematigder dan de PR1. Maar de PR1 heeft weer veel meer bas, en daar hou ik van.

 4. Hi Aartjan, Dank voor de uitstekende review. Op jouw aanraden de PR2 besteld. Heb ze nu een paar weken en moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de PR2, helemaal gegeven wat ze kosten. Mijn referentie IEM’s zijn de AKG N5005. De PR2’s komen in vergelijking dicht in de buurt. De N5005’s zijn helderder, frisser en met een betere verdeling van hoog-midden-laag, ruimtelijker en duidelijker positionering van instrumenten. Maar wanneer ik ze op kostprijs vergelijk, dan zijn de PR2’s een winnaar. Voor mij voor situaties waar ik de N5005’s niet graag gebruik zijn de PR2’s een zeer welkome aanvulling.

 5. Voor €37 op de kop weten te tikken.
  Toen ik hem voor het eerst gebruikte met de foam tips, dacht ik: “wat een miskoop”. De Vespers gebruik ik ook met medium comply foam tips, dus dacht dat deze ook wel goed zouden zijn. De bijgeleverde tips zijn blijkbaar voor mij veel te klein-> Ik moest de L siliconen tips erin doen. Wat vreemd is, want ik gebruik altijd medium tips.
  Vanaf toen werd alles veel beter.
  Ik heb nog zitten spelen met de trasam q1 maar dat was geen goed huwelijk.
  Een o2 hoofdtelefoon versterker vond ik ook niet veel (eigenlijk geen) verbetering brengen.
  Toen heb ik een oude mini FIIO E06 versterker erbij gepakt. En toen kwam hij ineens tot leven! Dit is blijkbaar een nogal kieskeurig dingetje.
  Ik ben er nu heel blij mee. Dank je AJ!
  Maar het kostte wat moeite en uitproberen.

 6. en….. dePR1 Pro, is die ook weer beter dan de gewone PR1 of de PR2?Er zit in ieder geval wel een betere(Zilver)kabel bij,

  1. Volgens de meetgegevens zit de PR1 Pro tussen de PR1 Balanced en de PR2 in, dus vergeleken met de PR1 Balanced heeft de Pro iets gematigder hoog en laag, iets minder V-shape / U-shape dus. Aanrader dus, want dit is precies wat ik ook zou doen. Tenzij je een basshead bent: dan de PR1 Balanced.

 7. De KZ x HBB PR2 geweldig klinken.
  Ter referentie heb ik de KZ ZVX en Philips X2HR, die vind ik ook wel goed klinken maar ik vind de PR2 in het treble gedeelte beter.

  Ik gebruik de Creative Soundblaster X1, verkrijgbaar voor 49 euro.
  Deze stuurt die met gemak aan, de X1 bevat immers een DAC en een aparte versterker. Een AKM 4377 DAC, 24 bit /96 kHz en een versterker Ti/Burr-Brown™ INA1620.

  In de Creative App op Windows zet ik de equalizer preamp op -10dB om te luisteren op 8% van het volume – zonder preamp op 2%. Op Android kan je de SXFI App gebruiken om het volume naar beneden te schroeven.

 8. De PR2 klinkt op elk vlak beter is mijn ervaring. Wel zoals Aart zegt met goede dac. Ik heb de ibasso dc05 gekozen deze heeft een hoge mw output. Stevig volume bereik ik bij 60% dat is mooi in het midden van het bereik dus de dac is prima op sterkte. Ik heb daarnaast de eq app wavelet met volledige dump permissie en binnen die app bass tuner op sustain gezet de zwaarste stand en dan klinkt de PR2 in verhouding tot de PR1 op elk vlak beter ook bass die is meer gecontroleerd en net zo zwaar. Grote winst zijn de mids bij PR2 die waren voor mij echt te slap en te onnauwkeurig bij de PR1. Daardoor had ik bijna de letshuor s12 gekocht. Die heb ik reeds ook al eens mogen testen. Ik heb daarnaast een 24 core kabel gehaald en die maakt tegen mijn verwachting in echt een hoorbaar verschil ik hoor de lagen op de achtergrond beter erdoor. Dus ja pr2 + dac + eq + dikke kabel = BIZAR GOED! Kom van de aria af nooit gedacht dat het verschil zo groot kon zijn maar dat is het echt. Deze combo klinkt bijna net zo luchtig als een goede over ear set. Thanks aartjan jou enthousiasme heeft de kzndoen kopen in eerste instantie en de pr2 heb ik meteen besteld. 39 euro wat een koopje.

 9. @Willem, ik heb ook de Kz zsx Terminator. Ik vond deze eerst ook goed, eenmaal je het vergelijkt dan ervaar je wat beter is. Ik heb een vergelijkingstest gedaan met KZ ASX, KZ PR1, Rock Zircon en Vesper. De bass van de KZ zsx terminator is zwak…, Zeer zwak ruimtelijk geluid en heeft een scherp sis geluid en heb ik dus te koop gezet op marktplaats.

  1. Dank je Maxim. Gebruik je ook een DAC mini b.v.? Twijfel er erg aan om ze draadloos te maken, maar dat is dan weer zonde van de aangeschafte DAC.

    1. Hoe klinken ze icm met de az15?
     Ik twijfel om deze te kopen of de zs10 pro x met az15. Ik weet niet of het de moeite waard is om meer te betalen als ik ze enkel draadloos gebruik. Iemand ervaring met deze combinatie?

 10. Weer goede review Aartjan.
  Ik vond de PR1 ook net wat lekkerder klinken en heb de PR2 inmiddels verkocht via marktplaats.
  Vanmiddag ga ik eens jou eq instellingen proberen. Ik ben overgestapt van Apple music naar Spotify dus ik heb nu een eq.
  Gr. Pascal

Geef een reactie