24V / 12V Koelbox op zonnepaneel + loodaccu

koelbox 41l absorptie 12V

– Update: 5 mei 2024 –

Een koelbox of koelkast op 12 of 24 Volt is ideaal in een tent, camper, caravan, boot, camping of tuinhuis. Of op het strand. Maar een koelbox trekt wel veel stroom. Je hebt dan grote lood-accu’s nodig of een Power Station. En wel 300W aan zonnepanelen. Hier informatie, tests en mogelijkheden voor complete zonnelader-sets met koelkast. Met voorbeelden van kleine, middel en grote sets. Een gewone koelkast op 220V kan ook op accu’s, als-ie maar zuinig is. Helemaal onderaan staan de korte conclusies. Of check de korte blog over de beste Solar Koelkast.

Maar een groot 380W 36V glazen paneel is eigenlijk nog beter, en zelfs goedkoper. Zoals zo’n nieuw all black 400W paneel. Glas/aluminium gaat langer mee dan de flexibele panelen, is mijn indruk nu, na jarenlang van alles testen. Dan moet je er wel een 24V systeem van maken, in plaats van 12 Volt. Zo’n groot paneel is het best geschikt voor 24V-systemen. Dat kan met twee accu’s in serie, zie verderop. En met zo’n MPPT laadregelaar. Getest en goed bevonden. Die schakelt automatisch tussen 12V en 24V.

Parallel of in serie

Voor een koelkast heb je ook minstens twee grote 100Ah accu’s nodig (oftewel bij elkaar zo’n 2,5 KWh). De laadregelaar-uitgang sluit je eerst aan op de accu’s.  De twee identieke accu’s kan je parallel verbinden voor 12V, met de plus op de plus en de min op de min:

Of je kan er 24Volt van maken, door ze in serie te zetten, met de plus op de min:

Je moet dan identieke accu’s gebruiken die even vol zijn. Het zonnepaneel gaat in de ingang van het regelpaneel. Vanaf daar naar de accu’s.

Je kan er dan 220V van maken met een zuivere sinus 220V inverter op de uitgang van het regelpaneel (of direct op de accu’s). Die is er in diverse uitvoeringen. Het vermelde Wattage is het piek-vermogen, en het continue vermogen is dan ongeveer de helft. Ik heb er inmiddels twee: een voor 12V, en een voor 24V. Getest en goed bevonden. Ik had eerst de 12V met 800W piekvermogen. Ruim voldoende voor een koelkastje van 60W, en daarbij is hij dan ook geluidloos: de ingebouwde ventilator gaat niet eens aan.

Ik kocht ook een tweede voor een 24V systeem (vanwege het 36V zonnepaneel). Die ventilator draait helaas wel continue. Ik heb er een schakelaartje op gezet (open schroeven, ventilator zoeken, draadje naar buiten leiden, schakelaartje erop). Als hij te heet wordt doe ik de ventilator wel handmatig aan, en dat is nooit bij het gebruik van de koelkast, alleen als ik er iets zwaarders op zet. Dit gaat al drie jaar goed.

Die omvormer slaat automatisch af onder de 11,7V. De koelkast gebruikt dan dus automatisch alleen de stroom die over is, en de accu blijft vol genoeg voor alle andere dingen. Geen omkijken naar.

Je kan van 24V ook weer terug naar 12V met een DC DC converter (in allerlei uitvoeringen). Ik gebruik dat voor de 12V verlichting, op die 24V accu.

Stoppenkast

Een fuse box oftewel een stoppenkast is zeker aan te raden. Dat is simpelweg een beveiliging: bij een kortsluiting slaat de stop dan direct om. Dat voorkomt brand en ongelukken.

Bekabeling

Op 24V kan je ook dunnere kabels gebruiken dan op 12V. Kies de dikte van de bekabeling aan de hand van lengte en Ampere: zie deze tabel en info. Grofweg:

 • Neem voor de bedrading minstens 16AWG: daar kan tot 5A door als de kabel niet al te lang is. Bij 12V is het Amperage dubbel voor hetzelfde apparaat, dus dan heb je dikkere kabels nodig.
 • Neem de dikkere 10AWG als het lang moet of als er meer ampere door moet, zoals de kabels die direct uit een 300W zonnepaneel komen.
 • Dunnere bekabeling zoals 20 of 22AWG kan voor dingen met weinig Ampere, zoals led-lampjes.
 • Als kroonsteentjes kan je ook deze handige lasklemmen doen.
 • Een multimeter is altijd handig om alles te checken.
 • Een timer zoals deze is handig om bijvoorbeeld een pomp of koelkast automatisch een aantal uur per dag aan te zetten.

En je kan nu ook een complete set kopen inclusief bijpassend zonnepaneel, zoals deze zonneladerset op BOL.com. Dit zou eventueel ook net kunnen voor een koelbox, alhoewel deze geen zuivere sinus heeft (check bij de koelbox of dat kan):

Complete zonneladersset met alles-in-een: zonnepaneel, accu, 5V USB, 12V DC, 220V AC

Nog zo’n complete set op BOL.com is deze zonneladerset van ALLPOWERS, en die heeft wel die zuivere sinus. Het zonnepaneel is 120W en dat zou misschien net kunnen met een koelkast als je het paneel drie keer per dag vol naar de zon richt:

Koelkast: een gewone op 220V of een 12v koelbox?

Een zuinige mini-koelkast op 220V is bijvoorbeeld deze. Ik kocht een kleinere en goedkopere: deze Cuisinier koelkast op 220V (inmiddels is dat zoiets als deze). Hij is 60 Watt B-label (80 kWh/jaar). Het is een 38 liter tafelmodel, dat is vrij klein maar goed te doen. Bij mij al jaren in gebruik naar tevredenheid. Geluidloos ook. Aanrader dus:

Kleine goedkope 38L koelkast op 220V, met 60W verbruik

Maar een normaal formaat koelkast zoals deze Exquisit is veel groter en handiger, met vriesvak, superstil (37dB) en volgens de specs net zo zuinig: 87 kWh/jaar. Dus dat was eigenlijk nog beter geweest.

De allerzuinigste koelbox is deze Engel koelbox, overal het best getest qua zuinigheid en koelvermogen. Truckchauffers hebben ook vaak zo’n ding. Hij is vrij groot, veel groter dan een normale koelbox, maar de inhoud is 40 liter. Dat komt omdat de isolatie hier dikker en beter is, en dat de unieke koeltechniek (een schommel compressor) wat meer ruimte van binnen inneemt:

engel koelbox test

DE EERSTE TEST in 2019: twijfelachtig

De eerste test was een 100W zonnepaneel met een 110 AH accu, en een 85W Absorptie koelbox (volledig geluidloos) van 41 liter. 85W is erg veel (want dat is continu), dat haal je nooit met 100W zonnepaneel en accu’s. Je hebt dan 300W aan zonnepanelen nodig. En ruim 200Ah aan accu’s. Had ik toen even niet in de gaten, dus deze  poging mislukte jammerlijk.

Een gewone koelkast zonder vriezer met A+++ label verbruikt zo’n 90 kWh per jaar. Dat is 250wh per dag. Dat zou dus WEL kunnen, maar zoiets is nauwelijks te vinden op 12V. Ik wilde een absorptie koelbox omdat die geen geluid maakt. Ik had de Dometic CombiCool ACX 40 van €300. Maar dat kan dus alleen met 300W aan zonnepanelen en ruim 200Ah aan accu’s. Nou ja, hij kan ook nog op gas…

UPDATE mei 2021: dit is toch niet helemaal mislukt. Ik zet de koelbox nu alleen aan als de zon schijnt, en dat gaat prima. Met 300W aan zonnepanelen zou het zeker moeten kunnen. Dan kan de koelbox altijd aan blijven. Ik heb inmiddels wel 2 grote 110 Ah accu’s. Dat gaat ook goed. MAAR: ik heb inmiddels een 24V systeem. Daar kan hij theoretisch ook op, maar in de praktijk niet. Hij trekt 360W (15A), en dat is veel te veel: hij gaat roken! Er moet dus een begrenzer op, met max 8A, en die heb ik niet…

Later ga ik deze misschien nog proberen: 42liter COMPRESSOR koelkast 60W met gemiddeld verbruik van 14W. 336Wh per dag is dat. Ofwel 28Ah voor 12V. Dat scheelt gigantisch! Dat kan wel, als die 14W klopt. 42 Liter is wel erg klein overigens.

Maar nu heb ik dus ook een goedkope kleine koelkast op 220V, met een zuivere sinus inverter, 800W. Een superzuinige koelkast A+++  zonder vriesvak is de Liebherr TP 1760 van 360,- (vrijstaand, 120L, 35dB, 64kWh/jaar) of de Liebherr IKP 1920 van 850,- (inhouw, 140L, 33dB, 67kWh/jaar ). Dat verbruik is omgerekend ongeveer 25W continu. Zou dus makkelijk kunnen! Zelfs wel met 200W aan zonnepanelen.

Of een andere zuinige koelkast zoals deze Inventum (90kWh/jaar).

Maar die zonnepanelen die ik kocht bleken toch erg slecht: na een jaar of twee geven ze minder dan de helft van het vermogen wat ze nieuw nog wel hadden. Daarom kocht ik nu een groot zwaar glazen 250W paneel, een oude. En dat gaat perfect, als je er maar een 24V systeem van maakt.

Ook binnen het A+++ label zijn er grote verschillen in stroomverbruik. Het opgegeven verbruik klopt niet altijd. Zelfs bij de Consumentenbond staan er geen meetresultaten over stroomverbruik. Alleen een rapportcijfer, en koelkasten met het ONZUINIGSTE A+ label krijgen daar soms een hoog cijfer. Daar heb je dus niks aan. Beste Consumentenbond: graag het gemiddeld gemeten verbruik erbij zetten! Waar heb je anders zo’n test voor?

Ik nam uiteindelijk deze goedkope koelkast op 220V voor € 85,-.

Omvormers: maak van 12V/24V gewone 220V

Met een DC naar AC converter kun je 12V / 24V (DC) omvormer naar gewone 220V wisselstroom (AC). Zodat je elk apparaat met gewone stekker erin kan doen. Bijvoorbeeld met deze omvormer 300W (17,-). Deze werkt prima om mijn grote speaker en elektrische fietsen op te laden, MAAR: deze is niet “zuivere sinus“, dus geen aanrader voor apparaten waar een wisselstroom-motor in zit (wasmachine, wasdroger, en koelkast wellicht?). Deze omvormer maakt ook geluid, door de ventilator.

UPDATE: in de nieuwe Power Stations zit vaak ook al een omvormer naar 220V met zuivere sinus.

300W omvormer
Deze omvormer maakt van 12V gewone 220V. Maar deze is geen zuivere sinus, dus eerst dubbelchecken of jouw apparaat hier wel op kan.

Dus kocht ik deze zuivere sinus inverter: 800W voor € 30. Groter en krachtiger kan ook: deze van 4000W voor iets van 100 euro. In Nederland kost dit al gauw 400 euro.

DC naar AC omvormer
Zo sluit je de omvormer naar 220V aan

Hierboven dus die koelkast op 220V. De twee 110AH accu’s zitten in die houten kist. De omvormer links moet op de uitgang van het regelpaneel. Werkt prima! En geluidloos, zowel de omvormer als de koelkast.

Ik had dus eerst die kleine 300W omvormer (boven), maar de ventilator maakt geluid. De 800W omvormer is geluidloos zolang hij niet te zwaar wordt belast. Op het MPPT-regelpaneel zie je het stroomverbruik van de koelkast: dat schommelt tussen de 2 en 7 ampere. Maximaal 85W dus, maar niet continu, en ook nog in de hoogste stand. Er zijn zuinigere koelkasten, maar deze is goedkoop en doet het verder prima. En je kan hem ook in een lage stand zetten, zoals dat bij de meeste gewone koelkasten kan: dan is het misschien maar 25W.

Timer op regelpaneel

Op veel regelpanelen zit ook een timer. Verlichting kan dan bijvoorbeeld automatisch AAN als het donker is. Voor een koelbox zou andersom ideaal zijn: alleen overdag AAN, als de zon schijnt. Duurdere regelpanelen kunnen dat enigszins (en ik doe dat nu gewoon handmatig). Zo zou deze MISLUKTE set toch nog kunnen werken:

MPPT T20 regelpaneel manual / gebruiksaanwijzing

Als voorbeeld hierboven het MPPT T20 regelpaneel:
De zon levert nu 8A (= 96W). De accu heeft nog 13V. Het verbruik is 0A. De stroom staat UIT. De rest is instelbaar:

1 Uur na Zon ONDER gaat de stroom UIT.
5 Uur later gaat de stroom weer gedurende 5 uur AAN.

(dit laatste weet ik niet zeker, het kan ook zijn: 5 Uur na ZON OP gaat de stroom 5 uur AAN. Ben er nog steeds niet uit. Het is vaag.)

De accu wordt niet voller geladen dan 13,8 (PV off)
De accu wordt niet verder ontladen dan 11,8 (Load off)
Als de accu weer tot 12,8 opgeladen is gaat de stroom weer AAN (Reconnect).

11,8 is erg hoog en beschermt de accu extra. Door de timer gaat de koelbox ook niet lang aan.

Zie ook de info over het instellen van regelpanelen.

De TEST-onderdelen: Zonnelader-koelbox voor tuinhuis / boot / camper / caravan

 1. 41 Liter superstille Absorptie Koelbox (300,-) maar die trekt wel veel stroom (95W).
 2. 105Ah 12V Lood-accu (115,-) maar 1 is te weinig, ik heb er nu twee, identieke, PARALLEL voor 12V, of in serie voor 24V.
 3. 100W zonnepaneel (75,-) maar daar had ik er ook beter twee of drie van moeten doen. Ik had er nu EEN. Dat is te weinig. Bovendien bleek dit zonnepaneel na twee jaar al niet meer goed te werken.
 4. Een MPPT regelpaneel zoals deze (18,-). Ik had een andere, deze. Die is prima voor 1 paneel met 1 accu, maar voor alles boven de 100W kan je beter zo’n MPPT nemen. UPDATE: deze blijkt heel goed en handig. Aanrader! Ik heb de T20. Daar kan tot 260W aan zonnepaneel aan. Dus je kan er nog een tweede zonnepaneel bijzetten. De T20 heb ik per ongeluk kortgesloten en is kapot gegaan, dus nu heb ik dit MPPT regelpaneel. Die is ook goed, en zeker veel handiger.
41 Liter superstille Absorptie Koelbox
41 Liter superstille Absorptie Koelbox. Deze kan op 12V, of op 220V, of op gas. Handig en mooi, maar trekt wel enorm veel stroom
105Ah 12V Lood-accu (115,-)
105Ah 12V Lood-accu (115,-) VRLA onderhoudsvrij. Deep Cycle houdt zijn lading lang vast maar laadt niet zo snel op. Ik had er meteen twee moeten nemen. Of zelfs drie.
100W zonnepaneel
100W zonnepaneel. Twee stuks is wel beter, voor een koelkast. Of drie.
MPPT solar controller regelpaneel zonnepaneel
Een MPPT regelpaneel is beter voor boven de 100W. Topding.

Het MPPT regelpaneel hierboven was top, 20A voor 18 euro. Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller (16,- voor 40A) hieronder getest en ook goed bevonden. Voordelen van deze laatste zijn: 40A, extra DC in- en uitgangen, 2 x 10W USB uitgangen. Het is geen echte MPPT volgens mij, maar een digitale, dus zonder dikke spoelen erin. Maar het werkt prima. Zie de blog over regelpanelen instellen.

Nog een nieuwere (en wellicht betere) is deze zeer complete MPPT Tracer, vanuit de EU, dus snel en zonder problemen verzonden:. Zelfs met optionele Bluetooth en wifi erop, met apps en zo. Ik neem aan dat dit echte MPPT is.

Een MPPT tracer, met alle kabels en toebehoren vanuit de EU

Hoe snel kan een lood-accu opladen

Een lood-accu kan sneller ONTladen dan OPladen. Het is geen Fast-Charger. Deep Cycle accu’s kunnen nog minder snel opladen, die zijn voor boot / tuinhuis, om de lading langer vast te houden. De platen zijn dan dikker. Daar kan geen extreem hoog Amperage uit komen (dat moet wel bij een start-accu).

 • Een gemiddelde auto-accu van 50 Ah kan je ongeveer met 10A en 12V opladen, dus met 120W.
 • Het maximum Ampere om op te laden is 1/5 van de capaciteit: dus een 100Ah accu zou je met 20A kunnen laden (240W).
 • Start-accu’s kan je sneller laden, tot 1/1 van de capaciteit, dus tot wel 50A (=600W) voor een 50Ah accu .
 • Deep Cycle accu’s kan je beter langzaam laden, met een lager Amperage. Het advies is: 2A per 50Ah. Bij mij kan er 8A = 96W in een 210Ah Deep Cycle Calcium accu. Dat zou kunnen met een 100-200W zonnepaneel. Bij 24V mag het keer twee.
 • De praktijk: een lood-accu helemaal opladen kost vaak wel 16 uur
 • Neem een goed en efficiënt regelpaneel zoals deze (18,-).  Die heeft metertjes voor Volt en Ampere. Belangrijk om de status te kunnen zien.

DE TWEEDE TEST:
Kleine koelbox + zonnepaneel + accu

 1. Kleine elektrische koelbox 12V / 22 liter van de ACTION (25,-) of vergelijkbaar
 2. Een gewone auto-accu: 45Ah 12V lood-accu (54,-) of groter, of twee parallel
 3. Een 100W zonnepaneel (75,-) – maar die bleek na twee jaar niet meer goed te werken
 4.  Een MPPT regelpaneel (18,-)

Bij de ACTION staat een 12V Peltier-koelbox van 22 liter voor € 25. Vermogen is rond 40W. Het stroomverbruik is van veel factoren afhankelijk. Hopelijk rond 14W bij zuinig gebruik. Update: ook dit is gedeeltelijk mislukt. Het werkt wel een beetje maar niet goed genoeg. Dat lag vooral aan het zonnepaneel: dat leverde geen 30W maar hooguit 5W. Met een echt goed 100W zonnepaneel zou dit prima moeten werken.

TIPS: Graaf de koelbox zo mogelijk in. Leg er koude dingen in, diepvries-erwtjes of zo, of koude koelelementen. Of een bevroren 1,5 liter waterfles. Scheelt enorm.

Zie de handleiding over hoe je alles aansluit en alle informatie over het regelpaneel.

Het is de voordeligste manier die goed kan werken. Een ingegraven koelbox met koelelementen ZONDER stroom werkt al behoorlijk. Dat heb ik al eens een zomer gedaan. Zo’n 100W systeem is ideaal, voor al je telefoons, verlichting en laptop, waarbij je overtollige energie in de koelbox doet. Is er geen stroom over, dan kan je  bijkoelen met koelelementen. Een 7Ah accu is al genoeg ZONDER koelbox. Je hebt nu dus met een normale grote auto-accu dan 45Ah over voor koeling. Moet kunnen!

Rekensom

Verbruik: 14W / 12V = 1,2A.
Dat maal 24 uur = 29 Ah per dag. Die trekt een 50Ah accu pas in 1,5 dag leeg.

Ik had aanvankelijk een 30W zonnepaneel (18V * 1,7A) maar die was slecht en leverde maar iets van 5W. Doe meteen een goed 100W paneel. En een MPPT regelpaneel (18,-).

elektrische koelbox 22 liter 12v
Koelbox 21 liter op 12V van de ACTION
30W zonnepaneel met regelpaneel
Dit 30W zonnepaneel met regelpaneel was dus waardeloos. Neem meteen maar een 100W paneel….

Zie ook de blog over lood-accu en regelpaneel instellen

De derde test: Zonnelader-koelkast-set Large

 1. Een kleine A+++ compressor koelkast op 12V, zoals deze INDEL 42L met gemiddeld verbruik van 14W voor 630,-. Of een gewone maar zuinige koelkast op 220V zoals deze Polar, met een omvormer erbij om 12V om te vormen naar 220V. Of deze goedkope kleine 60W koelkast op 220V voor € 85,-.
 2. 105Ah 12V Lood-accu (a 185,-) en dan twee of drie daarvan:

  105Ah accu
  105Ah 12V Lood-accu (a 185,-)
 3. 3 x 100W + regelpaneel + bekabeling, vanuit Spanje of België, voor iets van 275,- euro. Het kan nu zelfs in het allernieuwste ETFE materiaal. Ik heb deze nu een tijdje en hij doet het perfect. Echt 100W, en je kan  ‘m ook heel makkelijk verplaatsen voor de maximale opbrengst. Maar ook die bleek na twee jaar nog maar 30W te geven, AFRADER DUS:

  ETFE zonnepaneel 100W
  Het nieuwste is ETFE: kleiner, lichter, sterker, buigzaam, en nu ook betaalbaar: 100W voor 115,-
 4. MPPT regelpaneel zoals deze voor 18 euro.

Rekensom

Verbruik: 14W / 12V = 1,2A.
Dat maal 24 = 29 Ah per dag (of 50Ah voor de Liebherr) Die trekt een 50Ah accu dan pas in 1,5 dag leeg. Een gewone auto-accu zou dan zelfs kunnen! Als het niet goed werkt kun je er gewoon een identieke tweede bij zetten, parallel (de Plus op de Plus).

100W zonnepaneel: jaargemiddelde per dag: 375/12 = 31 Ah
Goede zomerdagen: 600/12 = 50 Ah

Dit zou dus kunnen. Alleen in de winter niet, maar dan hoeft het ook niet.

Dit kan dan ook met dit regelpaneel. Neem dan de 40A versie (14,-) want die heeft ook een uitgebreider display. Nieuwe en geavanceerde regelpanelen zijn van het type MPPT. Zoals bijvoorbeeld deze hier voor 18 euro. Een aanrader voor zonnepanelen vanaf 100W, en ook voor meerdere zonnepanelen in serie. Met een MPPT-regelpaneel haal je meer rendement uit je panelen. Ik heb ‘m inmiddels en deze is TOP, erg handig met die meters erop, en het werkt goed:

MPPT solar controller regelpaneel zonnepaneel

Vierde test: Koelkast + Power Station

Dit moet ik nog eens gaan doen, maar is nu al veelbelovend. Kost bij elkaar ongeveer €1000:

 1. Een normaal formaat koelkast zonder vriesvak zoals deze Inventum.
 2. Een complete zonneladerset zoals deze zonneladerset van ALLPOWERS, met zuivere sinus en 220V. Het zonnepaneel is 120W en dat zou net kunnen als je ‘m drie keer per dag altijd vol naar de zon richt. Zet er liever nog zo’n zonnepaneel bij.

Vijfde test: 24V zelfbouw-systeem, de winnaar

 1. Een zuinige koelkast op 220V, bijvoorbeeld deze.
  Of deze goedkope kleine 60W koelkast op 220V. Getest en goed bevonden
  Of een normaal formaat koelkast zoals deze Inventum.
 2. Twee grote 110Ah loodaccu’s in serie: de plus op de min, dan wordt het 24V. Getest en goed bevonden
 3. Een groot 380W glazen paneel. Of zo’n all black 400W paneel.
  Grote 36V panelen zijn alleen geschikt voor 24V, dus niet voor 12V.
 4. Een MPPT controller, schakelt automatisch tussen 12V en 24V
  Getest en goed bevonden
 5. Zuivere sinus inverter: 800W voor € 30. Kies in dit geval de 24V-versie.
  Getest en goed bevonden, alleen draait de ventilator continue: daar heb ik nu een schakelaartje op gezet (open schroeven, ventilator zoeken, draadje naar buiten leiden, schakelaartje erop). Als hij te warm wordt moet hij aan, als hij niet heel warm wordt kan hij uit.
 6. Een car charger met USB-C: kan je laptops mee laden. Die zijn er ook voor 24V.
  Getest en goed bevonden
 7. Led-strips van 12V kunnen ook op 24V: als je er een DC DC converter tussen zet.
  Getest en goed bevonden
 8. Bekabeling voor 12/24V staat hier (22AWG is dun, alleen voor led-lampjes en zo). Als er meer stroom door moet heb je dikkere 10AWG nodig. Voor kortere kabels of minder Ampere kan je dunnere 14AWG kabels doen
 9. Als kroonsteentjes deze Wago Lasklemmen
  Getest en goed bevonden
 10. De stekkers van de grotere  zonnepanelen vanaf 100 Watt zijn meestal waterdichte MC4-connectors. Hier 10 paar voor 6 euro, IP67 waterdicht. Je moet de dikte van de kabel aanpassen op de stekkers, anders is het nog steeds niet waterdicht. 10 AWG is gangbaar voor grote panelen.
 11. Een timer zoals deze is handig om een koelkast automatisch een aantal uur per dag overdag aan te zetten, en ’s nachts uit.

KORTE CONCLUSIE: neem de vierde of vijfde test

Wat een bizarre conclusie: de grote sets met gewone koelkasten op 220V zijn de beste, en bij zelfbouw en 24V ook nog de voordeligste. Het kost in zijn geheel grofweg €700 tot €1200.

Goedkoopste Solar Fridge koelkast

 1. Een nieuw zonnepaneel van 400W a €150
 2. Twee grote 100Ah accu’s parallel voor 24V: €300
 3. Een 24V zonneregelaar €20
 4. Een omvormer van 24V naar 220V voor €30
 5. Een klein en zuinig koelkastje

Zie de links in het artikel. In totaal €600.

Nu in 2023 kan je in plaats van accu’s, regelpanelen en omvormers ook een alles-in-een Portable Power Station doen. Of een thuisaccu:

BIJLAGE: Thuis-accu LiFePo

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het is schaalbaar, dus het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Vier betekent dat je dan een 12V accu hebt van 105Ah, dus dat zijn ongeveer twee normale grote loodzuur-autoaccu’s, maar dan dus bijna tien keer zo klein.

En met acht cellen kun je voor rond de 800 euro een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 3KWH meestal ook wel genoeg, en dat kan in de zomer al met één 360W zonnepaneel. Zoals dit 360WP zonnepaneel voor 200,-.

 


De oude tekst, een vroege versie van deze blog, ging zo (haha!):

Dit heb ik nu in mijn tuinhuis. Alles werkt. TE GEEEEK!!! Maar ik ga er wel nog een accu bijzetten. En een MPPT regelpaneel in plaats van een PWM. Updates volgen hier na wat langer gebruik:

12v accu + regelpaneel + koelbox

Inmiddels heb ik dus twee van die accu’s, in serie voor 24V, en een 250W zonnepaneel, met een omvormer naar 220V, met een gewone koelkast erop.

96 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi hoi,
  Zoektocht mbt een Electrolux RC1600E 24V)75W en of deze bruikbaar is. De 33L absorptie koelkastjes zie je geregeld maar deze werkt alleen op 24V en met thermostaat, de truckers uitvoering. Andere zijn vaak de combi gas/230v/12v. Bij continue draaien zou het verbruik 3,1A zijn, wat in de praktijk is blijft gewoon afwachten. Schijnt een lastige vraag te zijn maar als ik ‘m op 12V zou willen laten draaien, ik er een omvormer voor wil zetten, heb ik dan te maken met aanloopstroom/startstroom? (=10Xnominaal vermogen dus 750W).
  Groet.

  1. 3,1 A x 24V = 75W, dat is veel en dat is continu. Op 12V kan inderdaad met een omvormer, maar je kan ook gewoon de 220V nemen met een omvormer van 12V naar 220. Anyway, het trekt meer stroom dan een gewone koelkast op 220V. Zie ook dit artikel.

 2. Ik heb een gebruikt offgrid systeem gekregen maar zonder documenten en al gedemonteerd. Het heeft bij een klein huisje op het Spaanse platteland gestaan. Nu wil ik het in onze Spaanse bovenwoning gebruiken om bij afwezigheid een aantal systemen aan te kunnen laten staan (internet, camera, alarm?, koelkast). De set bestaat uit een grote accu: Turbo Energy 250Ah c100, een ARS 230 FP/156-60/2BB pv panel (by Gimborn trading) waar de connectors vanaf zijn (wat is plus en wat is min?, een Phoenix compact inverter 12v 2000A, een steca solarix mppt 2010 en een soléner RSD (DSD) monitor.
  Ik probeer het allemaal aan het draaien te krijgen. Hiervoor heb ik een installatieschema nodig, omdat een deel van de snoeren los Ijn en deels gemonteerd op een bord.
  Ik weet bijvoorbeeld niet wat de plus en wat min is van het PV paneel. Nu hoop ik dat hier wat input te krijgen is om mijn puzzel gelegd te krijgen. Ook vraag ik mij nog af of ik met de kale kabels van het paneel moet gaan “rotzooien” en dan toch maar een “nieuw” paneel moet zoeken. Hoeveel meer vermogen zou dat paneel dan mogen hebben ipv de 230wp?
  Gr Bastiaan

  1. Op de solarix mppt moet je even kijken wat het maximum is en dan weet je meteen hoeveel watt er op een evt nieuw paneel kan. Ik zou denk ik een nieuw 400w paneel kopen. Verder zou ik er een multimeter bij doen, bijv die van de Action. Dan kan je alles doormeten en zie je ook wat de plus is.

   1. Dank je.

    Solarix MPPT 2010: “De laadregelaar kan met max. 20 ampere de accu laden en maximaal 10 ampere geven aan de gebruikers”.
    Accu is 12V.
    Dan is toch 240 Watt maximum? 🤔

    Ik zit ook nog wel met een uitdaging mbt het veilig “opbergen” van de accu en bijbehorende apparatuur. De zon kan hier best heet zijn en wil niet dat de apparatuur oververhit raakt.
    Het balkon staat dagelijks een paar uur in de zon en het moet dus naast temperatuur temperend (?) ook wind en waterbestendig zijn. Heeft iemand tips voor een goede bescherming van de apparatuur? Ik wil zowel accu als apparatuur buiten houden en alleen een 230v kabel naar binnen trekken.
    Kan ik bijvoorbeeld de accu achter/onder het pv-paneel plaatsen of is dat risicovol? Het paneel komt op hoek 45 graden op de vloer te staan met verzwaring.

    Als het allemaal niet te moeilijk en risicovol gaat worden…

    1. Buiten is prima maar de accu moet wel droog staan. En in de schaduw. En op de tocht. De schaduw van het zonnepaneel zelf is niet aan te raden want die wordt snoeiheet. En inderdaad die 240w is dan het maximum voor die MPPT regelaar.

 3. Beste Aartjan,
  Op ons tuinhuis hebben we een 325W zonnepaneel met een MPPT 30A, een180A accu en een omvormer van 300W. Als Ik het goed begrepen heb kan daar dan een Primo mini koelkast van 40l en een jaarverbruik van 80kWh op aangesloten worden?

   1. Bedankt voor je snelle reactie. Dat zou mooi zijn als het lukt. Ga het proberen. Zonnepaneel ligt overigens vast op het dak en heeft vanaf de middag zon.

 4. Beste AJ en medelezers,
  Ik heb een proef opstelling gemaakt van optie 5.
  Met 1x 110ah accu(dag aan de druppel lader gelegen), regel paneel en omvormer zoals hierboven en een zuinige 220v koelkast(aansluit waarde 45w).
  Echter slaat de koelkast na een aantal seconden uit en geeft de omvormer een foutmelding. Het volt niveau van de accu daalt naar 11.2v volgens de omvormer, en slaat hierna af.
  Als ik een ander keukenapparaat van 300w aansluit blijft alles het wel doen.
  Heeft iemand een idee waar dit aan ligt?
  Of is het 24v systeem het antwoord? Zo ja waarom dan?

  1. 45W is een gemiddelde, in het begin gebruikt hij veel meer, ook al is dat misschien maar kort. Kijk maar hoeveel Ampere hij dan trekt (aan het snel zakkende Voltage kan je zien dat hij even heel veel stroom trekt). Een druppellader is ook niet genoeg, je moet ‘m minstens continu met 200W vullen op de momenten dat de accu belast wordt, oftewel op de momenten dat de koelkast vol aanslaat. 1x 110Ah is ook te weinig, dat moeten er 2 zijn. 12V of 24V maakt in dit geval niet uit. Met 12V heb je alleen dikkere kabels nodig.

   1. Helder verhaal. Ik ga het proberen met een 2e identieke accu.
    Echter in de praktijk (met zonnepanelen) is het onmogelijk om continu 200w bij te laden.
    Red jij het met jou opstelling om je koelkast draaiende te houden?

    1. Die 200W hoeft niet continu maar vooral op de momenten dat de koelkast op moet starten.
     In mijn opstelling heb ik door schaduw te weinig uren zon per dag, dus moet de koelkast toch nog vaak ’s nachts uit helaas.
     Een plek waar de hele dag zon is zal twee tot drie keer meer opbrengen.
     En een paar keer per dag het paneel naar de zon draaien scoort ook weer dubbel zo veel.

     1. Nieuwe proef opstelling in de maak, alleen dan nu de vraag; op welke accupolen sluit je de omvormer aan bij 2 accu’s parallel geschakeld?

      1. Op de plus en de min. Beide plussen zijn met elkaar verbonden bij 12V. En beide minnen ook. Dus het maakt niet uit welke plus, of welke min. Maar veel beter is het op de uitgang van het regelpaneel.

 5. Wow AartJan, wat een ontwikkelingen op deze pagina. Ik had bijna een hybride compressor koelbox gekocht, maar zie nu dat die veel meer verbruiken dan een gewoon action dingetje, zoals ik al heb. Je hebt me weer behoed van een verkeerde aankoop. Dank daarvoor!

 6. Beste Aartjan, geweldige blog! Heel veel nuttige informatie. Ik wil graag een mini koelboxje gaan aansluiten op een offgridd systeem voor de koeling van medicatie in geval van nood. Is het ook mogelijk om met https://www.warmteservice.nl/Duurzaam/Zonnepanelen/Zonnepaneel/JA-Solar-Mono-all-black-zonnepaneel/p/07158448?origin=Search%20Results zonnepaneel een 110ah 12v accu te laden en te gebruiken? Ik lees in je blog dat je bij grotere panelen beter een 24V systeem kan maken maar dat kan mijn medicijn koelkastje niet aan. Kan je vertellen of het ook op 12v kan en zo niet waarom niet? Alvast bedankt! Geweldige blog!

   1. Hartelijk bedankt voor de zeer vlotte reactie! Kan je uitleggen waarom het persé een 24v systeem moet zijn als je een paneel hebt met die capaciteit? Ik zou graag een 12v systeem maken omdat ik dan ook maar één accu nodig heb en dat scheelt ruimte en gewicht.
    Uiteraard moet dit wel mogelijk zijn, vandaar dat ik u vraag waarom 24v en geen 12v? :)

    Alvast bedankt voor de uitleg!!

 7. Zelf heb ik dit forum gebruikt om mijn caravan te voorzien van zonnepanelen voor de koelkast.
  Als Scandinaviër ganger sta ik in de vrije natuur al 35 jaar en de grootste uitdaging is om daar LPG of gewoon gas te kunnen laden. Het alternatief is; Wat nu als mijn koelkast op 12V kan werken, dat scheelt echt veel gas. In onze oude caravans hebben wij nu na 16 jaar een nieuwe Domatic geplaatst koelkast geplaatst (2021). Als je 12V wil gebruiken, is het aanvangsvermogen ongeveer 145W, eenmaal bezig met koelen, zakt deze na 20 minuten naar 122W en dat staat in de gebruiksaanwijzing (!) De koelkast schakelt uit als de als deze voldoende gekoeld is (ongeveer 50% aan / 50% uit) Zo ook schakelt hij automatisch overschakelt tussen 220 / 12 / gas. (ehh 220V hebben we niet in het bos) Ik ben begonnen met de “bekende panelen 100W” waar na gerefereerd is: Het nieuwste is ETFE: kleiner, lichter, sterker, buigzaam, en nu ook betaalbaar: 100W voor 115,-, Het zijn echte “China Whats”, echt diep triest en helemaal mee eens geen aanrader, maar wat dan wel? Ik was begonnen met 3X 100W, dramatische opbrengst in de voorjaarsvakantie, dus meteen 3X bijbesteld. Dus 600W op het dak en parallel geschakeld. De data heb ik, kom nou niet met “Je had ze in serie moeten zetten” want er staat ook wel eens een boom in de weg als ik in het bos sta. De minimale opbrengst is 13,8V bij 0,1 A (6 panelen) dus ook serie schakelen gaat de opbrengst niet verbeteren om een accu te laden. Met 600W moet het goed komen…dacht ik. Voorzien van, wat mij betreft de beste omvormer, namelijk de Epever 30A met als backup 2x 70Ah Varta professional AGM dus 140Ah. (22Kg per stuk dus op elke as 1) Dan nu de resultaten in Scandinavië, met in 2021 een redelijk droge zomer meestal bewolkt, en af en toe een zonnetje. Maximaal heb ik ooit wel eens 360W gezien als opbrengst van mijn “600W panelen”!! op een piek moment. (de vlag ging uit) maar over een langere periode wil ik er wel wat over roepen. In juni hebben ze in 3 weken 30KWh opgebracht, in augustus in 3 weken 20KWh. Tijdens het rijden werkt mijn auto mee in het leveren van vermogen, echter gezien de lengte van de ondanks dikke bedrading is dat maar 50%, de rest komt van de panelen. Ik rij ongeveer 7500 km per zomer en kwam op ongeveer 7KWh in 6 weken. De koelkast gebruikt volgens het boekje 2,4KWh per 24 uur (101KWh in 6 weken). Totaal 57KWh in 6weken hebben de zonnepanelen opgeleverd. Mooi verhaal, maar waar komt het nu op neer? Als de zon al vroeg opkomt schakelt de koelkast over op 12V panelen in combinatie met de accu, dat houd hij vol tot een uur nadat de zon zijn kracht verloren is. In de Epever heb ik ingesteld dat de accus maximaal tot 12.0V ontladen mogen worden. Heel bewust op 50% om de levensduur van de toch al dure accu te waarborgen (500 laadcycli) Hou er rekening mee dat het laden van een accu ongeveer 1,5X langer duurt dan het ontladen van die accu’s. Conclusie: Na 6 weken hoefde ik maar 14 Liter gas (LPG) te laden!!! dat is dus inclusief spaarzaam koken (kampvuur bakt ook prima) een besparing van 57%. De investering van dik 800 euro weegt echt niet op tegen wat je aan gas bespaart, met een literprijs van 65 eurocent heb ik dit jaar 6,60 euro verdiend. Dus als mijn caravan nog 121 jaar meegaat haal ik het er uit…mijn nageslacht dus. Maar als je geen gas kan krijgen in Scandinavië is het wel fijn om te weten dat je 10 weken kan doen met een LPG tank van 27L met een netto vulling van 22,5L (80%). Ben ik blij?…ja toch wel, ondanks mijn financiële aderlating en het avontuur wat ik aangegaan ben. Dus iemand die mij probeert te overtuigen dat de toekomst licht in zonnepanelen, zal aan mij geen medestander vinden. Tot zo ver mijn ervaring met zonnepanelen op de huidige moderne caravans voorzien van een Domatic koelkast dus niet de campers met een compressor koelkast van 30W toch een ander verhaal maar hier heb ik geen data van.
  Ik hoop dat ik hier iemand mee heb kunnen helpen, we zijn allemaal op zoek naar het ultieme, en daar ben ik ook voor gegaan. Geslaagd of niet, ze zitten er toch al op, laat ik er maar het beste van maken. Groet Rob

 8. Bedankt voor de super uitgebreide informatie op jouw website! Ik ben een stuk wijzer geworden, maar ik zit nog wel met twee vragen. Op een volkstuin wil ik een 12V waterpomp gebruiken. Op het label staat 8A en Max 15.0A. Ik wil deze pomp +/- 1 uur per dag in de zomermaanden gebruiken. Ik denk er aan om een 50W polycristallijn zonnepaneel te kopen (die ik had gevonden via de link op jouw website), levert die genoeg om de accu in 24 uur weer op te laden als ik de pomp een uur gebruik? En welke accu zou ik het beste kunnen kopen?

  1. Laten we die 15A nemen, bij 12V: dat is 15Ah.
   Een gewone autoaccu is meestal 50Ah, dus ruim voldoende.
   Een andere maatsoort: 15Ah = (15 x 12) = 180W gedurende een uur, dus 180Wh
   180Wh kan met een 50W paneel in vier uur volle zon.
   Dus als alles goed werkt (even in volle zon doormeten) moet het inderdaad lukken!

   1. Ik ga morgen voor het eerst aansluiten en testen, spannend of het werkt. De + en – kabel die van de pomp afkomen, hebben een oog aan het einde van de kabel dus ik dacht die direct aan te sluiten op de accu. Maar in de handleiding van de Charge Controller lees ik dat verbruiksapparaten direct hierop aangesloten kunnen worden. Kan ik de pomp aansluiten op de accu of kan ik beter dat oog er af knippen en aansluiten op de Charge Controller?

    1. Op de Charge Controller, want die stopt als de accu te leeg raakt (instelbaar) om de accu te beschermen.
     Sommige apparaten kunnen ook zelf stoppen als het Voltage onder de 11,5V komt. Die kunnen wel direct op de accu.

 9. Allereerst, wat een top blog! Ik blijf bij deze terugkomen op mijn zoektocht naar een oplossing voor stroom op onze volkstuin :-)

  Ik heb inmiddels een MPPT omvormer en 3x 100W flex panelen besteld, en ik heb op dit moment nog een 105Ah loodaccu liggen.

  Nu wil ik op onze volkstuin alleen iets wat meer gebruiken als wat onze accu nu (Vermoedelijk) trekt.
  Domelpomp (320W), Koelboxje (40W – en alleen als we op de tuin zijn) en af en toe een electrische grondfrees (750W).

  Ik zag dat jij bij testopstelling 1 en 3 verschillende Accu’s gebruikte. Wat is het grootste verschil tussen deze 2, en welke zou jij adviseren in mijn situatie? Ik vermoed dat ik er in mijn opstelling zon 3 nodig zal hebben.

  1. Ik zou er in ieder geval een tweede 105Ah accu bijzetten. En dan maar proberen! Het ligt er helemaal aan hoe lang je die apparaten aanzet.
   Mijn nieuwste inzicht is om naar 24V te gaan, met de accu’s in serie: de plus op de min. Dan kan je er ook een echt groot 350W zonnepaneel aan hangen. Dat kan niet bij een 12V systeem. En ik begin nu ook te vermoeden dat de flex-panelen niet lang meegaan. Dus dat glas toch veel beter is.

   1. Ik had zoiets gelezen inderdaad. Gelukkig heb ik ze gekocht via Amazon en bied Dokio 10 jaar garantie op het rendement. (vingers gekruist want het blijft China).
    Kan ik een ander type accu parallel schakelen? Ik dacht zelf dat dit altijd hetzelfde type/merk/serie moest zijn – vandaar dat ik nieuwe dacht te bestellen.

    Als er geen groot verschil is tussen de batterijen die jij in testopstelling 1 en 3 hebt gebruit ga ik uiteraard voor de voordelige (scheelt toch weer zon 70 euro per stuk.)

 10. Hallo beste Aartjan
  Ik ga over na 12v systeem voor tv en verlichting!
  Heb een 275w paneel, een mppt van 40A, daaronder twee gel accu s van 65 Ah elke en een ovormer van 1500w.
  Een led tv van 38w+reciver+5v antenne zijn de geplande aparaten.
  Led verlichting via usb.
  Het probleem is dat ik niet weet hoe ik de tv met de accu moet verbinden.
  Voor de koelkast gebrukte jij dc sockets maar ik weet weer niet hoe dat moet.
  Zou jij het mij willen vertellen? Heel simpel graag en met foto s, het liefst
  En omvormer behouden voor sporadisch gebruik gereedschaps accu laden kan niet of….
  Vriendelijke groet

  1. Kies een tv die direct op 12V kan, die zijn er in ruime mate. Die kan dan gewoon direct op de uitgang van de accu. Zonder omvormer.
   MAAR: ik denk dat het 275W paneel alleen op 24V kan! Dus niet op 12V

 11. Beste Aartjan,

  Ik ben bijzonder gecharmeerd van dit artikel gezien onze leegtrekkende peltier koelbox van vorige zomer. En nog meer van een draagbare versie voor kamperen vanuit onze kleine auto.

  Ik zit nu te kijken naar de koelbox van de Lidl in samenwerking met een AGM accu en zonnepaneel. Alleen ben ik niet heel zeker hoeveel ampère deze peltierbox trekt.

  Hier overizcht van de technische gegevens:
  https://i.imgur.com/9bMmBYG.png

  Verbruik staat op 0,203 kWh / 24 h bij 230 V, Alleen daar kan ik geen 12V kaas van maken.

  Als ik de formule W/V=A gebruik, dan zou het volgens de gegevens ongeveer 3.75 A moeten zijn. En dat is dan 90 Ah per etmaal (3,75×24) wat ik aan de forse kant vind. Een 100 Ah accu houdt het dan een dikke dag vol, maar deze zijn zo prijzig.

  Mijn vraag is of een 100 watt zonnepaneel uberhaupt genoeg energie geeft om een 45 of 100 Ah accu af te toppen èn een peltierkoelbox 24h draaiend kan houden. En is 45Ah accu genoeg of moet ik meer zonnewat inslaan?

    1. Ik zie het, het staat ook in de gebruiksaanwijzing van Lidl; Regelaar werkt niet bij 12V aansluiting, altijd maximaal vermogen. Betekent ook dat het kan bevriezen.

     Blijkbaar is maximaal vermogen ca. 42W effectief. Dat is bij 24 uur op 12V dus 84 Ah.

     Misschien op te lossen met een temperatuurregelaar 12V? Of alleen overdag koelen met de (MPPT)regelaar?

     https://www.amazon.nl/Fengyuanhong-temperatuurregelaar-Waterproof-Temperature-Thermostaat/dp/B08LH6S3BQ/

     1. Ja ik denk inderdaad dat hij 42W trekt, vrijwel continu. raar dat het er niet bij staat. Dus dan heb je toch een 100Ah accu nodig. En minstens 200W aan zonnepanelen. In normale koelkasten zit er altijd een draaiknop om ‘m lager te zetten, maar dat zit in deze koelboxen niet. Daarom zou ik misschien toch een echte koelkast doen, een superzuinige.

 12. Dag Aartjan,…. ten eerste wil ik een compliment maken voor je blog. Niet alleen de Hosanna-verhalen,.. maar meer hoe je door schade en schande wijs geworden bent ! Ik ben mijn Renault Trafic aan het ombouwen , zodat we , mijn vrouw en ik ermee kunnen toeren. Ikzelf ben redelijk elektronisch onderlegd,.. maar op een gegeven moment weet je het niet 100%. Toen zag ik jouw blog en ben gelijk gegaan voor die 3X accu’s 105AhU. De omvormer en de regelaar moeten nog uit China komen,…. maar ik heb de accu’s al en een 220v koelkastje https://www.bol.com/nl/p/proline-brf45/9200000116957349/?promo=pdp_818_recentbekeken-MCM-slot_D99__19_&bltgh=oQ6sNf1PTGxWPH1WaHNBRQ.2_36_0_1.20.ProductImage gelijk getest opvermogen enz,. en hij verbruikt slechts 37,82W (0,185 A) Dit betekent dat ik met die 3 accu’s makkelijk 65 dagen weg kan zonder bijladen (???) Dus ik hoef geen zonnepaneel op mijn dak ! Nu wil ik bijladen met een druppellader als we onderweg zijn, of is het beter om rechtstreeks van de auto-accu bij te laden, met een vermogens-diode er tussen ??? Ik had nog een 300W omvormer liggen, die ik geprobeerd heb ,….. 2 minuten ging het goed en daarna ging het in beveiliging. Bij inspectie van dit signaal op de oscilloscoop, was er meer een vervormde blokgolf te zien i.p.v. een mooie sinus ! Daar had je ook al voor gewaarschuwd,.. haha Gr. Erik

  1. Koelkast van 38W lijkt me wel kloppen. Maar die 0,2 A is met 220V. En de accu’s zijn 12V. Dus dan is het 3,1A (3,1A x 12V = ong 38W). Dan is een 105Ah accu zo leeg, in een dag ongeveer. Dus met 3 accu’s heb je 3 dagen, dat moet makkelijk kunnen, kan misschien zelfs met 1 of 2. Maar ik zou er wel minstens 200W aan zonnepanelen bijdoen. Of 300W, want met bewolkt weer geven die misschien maar 50W in totaal.

   1. Dag Aartjan,… bedankt voor de reactie. Ik heb inmiddels een 315Wp zonnepaneel (nog niet aangesloten, nog geen tijd). Maar ook heb ik de 1000W omvormen 12 -> 220V (50Hz) en de MTTP (40A) zoals je omschreef. Bij aansluiten leek alles goed,.. de omvormer gaf 12,4V aan en bij het inschakelen van (bovenstaande) koelkast 38W ging de omvormer defect. De interne zekering 40A was defect. Deze heb ik met 2 kabels naar buiten gebracht met een zekering houder (zodat ie iets makkelijker te vervangen is !) . bij de 2e poging ging het weer mis ! (de omvormer gaf wel 220V ) ,…. waar kan het aan liggen ?? gr. Erik

    1. Het kan zijn dat de koelkast tijdelijk eventjes veel meer stroom trekt, bij opstarten of zo.
     Die 38W is een gemiddelde, misschien dat hij soms even 200W of zo trekt.
     Maar 40A: dat is 460W! Dat lijkt me wel heel erg veel.
     Misschien is er ergens kortsluiting, dat kan ook.

      1. Je kan de koelkast eens op een gewone 220V stekker doen, en dan meten hoeveel stroom hij soms als piek trekt.
       En je kan checken of de omvormer wel “zuivere sinus” is, alhoewel een zekering daar niet van kan doorslaan.

      2. Ja daar klapt de 40a dan meteen eruit. Want 220 x 5A = 1100 watt.
       En 12 x 40A = 480W

      3. Ik heb alle NTC-weerstanden die ik had liggen (5) in serie gezet op de 220v van de koelkast. … Voorlopig blijft alles nog draaien en koelt de koelkast

      4. Dag Aartjan ,.. ik ben nu met het zonnepaneel bezig, maar deze geeft een DC-spanning van 32V. Kan ik deze zo wel aansluiten op het regelpaneel (MPPT 40A) ?? of moet er d.m.v. een spanningsstabilisator terug gebracht worden ?? gr Erik

      5. In de specs van het regelpaneel moet ergens het max input Voltage staan.

      6. bedankt,.. daar staat; max solar input– 12 v battery , the highest 23V. Het paneel geeft 31,5V schaduw en 39,5V in de zon. Moet daar een spanningsstabilisator tussen naar 23 V (of is 15V beter ?? ) gr. Erik

      7. Onlangs toch ook de 3000W omvormer binnengekregen. E.e.a. werkt echt fantastisch,.. tot dat er (bijna) niet meer bijgeladen werd,… (gelukkig was het toch de laatste dag). Nu blijkt het zonnepanaal defect (!) Hij levert bij volle zon nog maar 1,2 A en wanneer hij belast wordt zakt de spanning van 39V naar 5 V. (voorheen had ik gemeten dat bij bewolking de stroom 3,5A was en bij volle zon wel 12A) Het zonnepanaal is van Canadian Solar CS3K 315Wp . Was dit een verkeerde keus ?? of komt dit vaker voor ?? gr. Erik

      8. De grote 300W panelen kunnen niet op 12V, die moeten op 24V systemen. De omvormer en het regelpaneel kunnen zelf schakelen tussen 12V en 24V, maar dan moet de accu dus wel eerst 24V zijn: dat zijn twee 12V accu’s die in serie staan, dus de plus op de min. Als de accu’s zo verbonden zijn, herkent het regelpaneel de 24V situatie. Dan doe je het zonnepaneel er pas in, en de omvormer.
       Je paneel Canadian Solar is topkwaliteit (met garantie en zo) dus die is denk ik nog goed, ik denk dat alleen het regelpaneel misschien niet meer goed is. In ieder geval kan het regelpaneel in deze situatie niet werken met 12V.

      9. Ik heb d.m.v. een Yosoo (200W 15A DC-DC 8-60V 48V TO 1-36V 5V 12V 24V 19V ) step-down converter de spanning naar 23 V (max) terug gebracht. Het zonnepaneel heb ik afgekoppeld van het systeem en dan meet ik erg weinig stroom 1.5A bij een belasting van 5 ohm. Dus hij moet haast wel stuk zijn,( denk ik. ) Het heeft een week goed gewerkt . Kan het paneel ook stuk gaan door trillingen ?? of hitte ??

 13. Beste Aartjan,
  erg interessant allemaal!
  ik ben aan het kijken voor het huisje in mijn moestuin hoe daar stroom te hebben, vooral voor klein koelkastje en evt iets op te laden en klein lampje. Die large optie van jou klinkt erg goed met 300w panelen, maar moet ik altijd een accu hebben of kan het ook zonder zodat ik alleen stroom heb als de zon schijnt?

  alvast dank en groet, Wolf

 14. Ik ben gefascineerd door deze thread. Een heel specifiek probleem: Wij nemen graag wijn mee uit wijngebieden. Overdag verblijven we dan vaak in hotelkamers (airco), maar de auto is een issue. Vooral als je al wijn bij je hebt en nog een paar uur bij een andere wijngaard bent. De temperatuur in de auto loopt op, waardoor de wijn kan beschadigen. (Dit hebben we al een keer meegemaakt: kurk uit de fles geduwd door de temperatuur.) Zonde van de wijn!

  Idee is om een koeltas te maken met plaats voor drie dozen wijn. Het voordeel is dat er veel koeltemassa is die al op temperatuur is (alle wijngaarden geven de wijn mee op bewaartemperatuur ±12C, maar bewaren kan ook op iets hogere temperatuur, bijvoorbeeld ±18-20C voor kortere tijd. Het belangrijkste is dat de temperatuur niet te veel schommelt). Het nadeel is dan weer dat de temperatuur in de auto flink kan oplopen op een zonnige dag. Een graad of 40 kan zeker voorkomen. Als we rijden staat de airco aan en is de temperatuur al weer snel een graadje of 20-25.

  Het temperatuurverschil is dus kleiner dan voor een koelkast (maximaal dT= 20 ipv dT= 30 voor een koelkast op de camping), de koeling is voor kortere tijden en er komt zo af een toe een goede koudebron binnen.

  Zelf wat zitten rekenen en ik kwam op het volgende uit:
  3cm PIR schuim om de drie dozen, oppervlakte buitenkant dozen ±1.1m2. Volume lucht, glas en water uitgesplitst en berekend naar warmtecapaciteit (±2e4 J/K voor het gehele complex). Dan heb ik maar iets van 18Watt nodig aan koeling. Naar mijn idee heb zou ik dan aan een Peltier wel genoeg. Misschien zelfs een klein systeempje van iets van 40-50Watt vermogen aan koeling (±100Watt totaal vermogen). Dat zou dan ook zelf passen aan een klein zonnepaneel en een goede powerbank. Iedere avond de powerbank opladen, of uitwisselen met een andere volle powerbank. Zonnepaneel op de hoedenplank en tijdens het rijden opladen aan de sigaretten aansteker, etc.

  Maar! Als ik hierboven lees, dan is het toch een issue om dit werkend te krijgen. Dus, waar ga ik de mist in? Ben ik veel te positief over de isolatiewaardes, vereist vermogen en dergelijke of kan dit werken?

  1. Zolang de motor loopt kan je gewoon een hele koelkast (dus veel groter dan een koelbox) op 12V op de sigaretaansteker doen.
   De accu wordt dan voortdurend bijgeladen.
   MAARR: jij hoeft inderdaad niet enorm te koelen. Dus ik zou gewoon bevroren koelelementen in drie kleine goedkope koelboxen doen. Dan heb je niet eens elektriciteit nodig.
   En het kan evt zelfs ook nog op 220V, met een gewone koelkast, en een 220V inverter.

 15. Arjen
  Ik wil een Indel vrieskist aanschaffen, gegevens Gemiddeld opgenomen vermogen: 65W
  • Stroomverbruik: 2 Ah/h (25°C buitentemperatuur) / 2,5 Ah/h (32°C buitentemperatuur)

  wat zou ik nodig hebben aan zonnepanelen en accu;s om deze offgrid te laten werken.

 16. Dometic heeft sinds een jaar ofzo een range koelboxen die op 12volt werken, met compressor. Erg geschikt om te geburiken in combinatie met zonnepanelen. Dometic levert er zelfs een LiPo accu bij. Ook wel zeer prijzig: de 45 liter versie is 850 euro, en de bijbehorende accu nog eens 750. Voor de accu zijn denk ik minder prijzige alternatieven te verzinnen.

  Het verbruik van deze Dometic koelbox is ingeschaald op 1.03Ah bij 12 volt – bij een omgevingstemperatuur van 32 graden en een binnentemperatuur van 4 graden (erg koud). Dat zou uitkomen op zo’n 300 Wh per dag. Gemiddeld geeft Dometic een verbruik van 220 Wh per dag aan, voor het vergelijk met andere koelkasten. Er zijn ook kleinere en grote varianten, maar het verbruik daarvan is nauwelijks lager of hoger.

  Als je uitgaat van die 300 Wh per dag zou je dat in de zomer in Nederland met een 100 watt paneel al moeten halen (5 volle zonuren gemiddeld in Juni), zelfs als je alle verliezen bij het laden meerekent.

 17. Hoi,

  Even een kleine opmerking….
  Geen van die laadregelaars is daadwerkelijk mppt, zijn gewoon goedkope pwm met een andere opdruk.
  Oftewel je bent in Chinese marketing gestonken…Wat er opstaat is daar niet perse ook wat er in zit….Andere cultuur en vooral regels..;-)

  Goedkoopste echte mppt die ik ken is van Epever maar blijf oppassen want de Chinezen maken zelfs goed Chinees spul slecht na…..

  1. Dank. Maar hoe kun je checken of het werkelijk MPPT is? Uiteindelijk is MPPT ook maar een simpel algoritme. En alles wordt daar geproduceerd. Is westerse marketing eigenlijk wel 100% betrouwbaar?

  2. Rene, helemaal mee eens. Er zijn prachtige you tube filmpje waarin haarfijn uitgelegd wordt hoe je elektronisch bedonderd wordt. Zelf ook een Epever gekocht en wat testen gedaan. Ik ga in mijn caravan met een Domatic voor 300W aan zonnecellen, 185AH aan accu’s, op een koelkast van 120W. Ja ik weet, dat houd hij de hele nacht niet vol, maar ik ga in de zomer in noord Lapland waar de middennachtzon is. En als hij dan een paar uur op gas moet, dan is dat beter dan altijd op gas (LPG), beetje slecht verkrijgbaar daar. Groet Rob

 18. Ik heb een koelkast van Dometic. crx 50 compressor12-24 v DC . 1.1 ampère en 40 wat . En een AGM accu. Welk zonnepaneel kan ik het beste er bij nemen ? Is voor op de boot.

  Groet Jet

 19. Heb me een zonnepaneel van 100 W en daarop solar charge controller van 20 A een Platinum 110AH semitractie vdc31m en ook een green cell 12 v naar 230 v omvormer voor het opladen van mijn voederboot en vis vinder en afstandbediening voederboot koffiezet 500 w en voor de rest een led lamp van 5 w , mijn vraag is Aartjan zou dat lukken ,of moet ik iets veranderen nog.

 20. Aartjan,

  Nog een vraagje. In jouw stroomschema over de 220v omvormer sluit je die direct aan op de accu. Kan deze ook op de output van het regelplaneel? En dan op de omvormer alle apparaten aansluiten?

  Groetjes

  1. De bedoeling is direct op de accu. Er moet geen enkel “filter” tussen.
   CORRECTIE: het moet inderdaad WEL op het regelpaneel! Anders raakt de accu te leeg, en dan gaat de accu meteen kapot

 21. He Aartjan.

  Mooi duidelijk artikel, heb ik veel aan!
  Je hebt het over 2 accu’s en ik vroeg me af wat het verschil was tussen deze 2 behalve de prijs, bijna het dubbele namelijk.

  Het gaat om de Centurion en de CMF. Beide zijn 105 ah.

  Groetjes

 22. Hoi Aartjan,

  Dat zijn leuke experimentjes! Ik ben zelf niet zo’n electrotechneut, maar ik ben wel op zoek naar een light setup om mijn campingkoelkast (vergelijkbaar met jouw action koelkast, 12v met zo’n koelelementje en een ventilatortje in de deksel) in mijn voortent aan een zonnepaneel te koppelen. Dat 100w etfe zonnepaneel ziet er prima uit, maar moet ik daar per se een loodaccu tussen zetten? (Mijn auto zit al zo vol zware kampeerspullen!), of zijn daar ook kleinere oplossingen voor, zeg een uit de kluiten gewassen powerbank?

  1. Dat kan inderdaad wel, maar dan is 100 W te veel. Met een 25 W A 30W zonnepaneel zou dat wel moeten kunnen. En op de powerbank moet dan een 12 volt ingang zitten. Maar dan heb je weer als nadeel dat 25 W eigenlijk te weinig is voor de koelbox. Theoretisch zou je dan een 100 W zonnepaneel naar vieren moeten splitsen, dus naar vier powerBanks met 12 volt ingang. Dan kun je beter een gewone lood accu nemen met een regelpaneel!

      1. Nee, 9Ah is ook veel te weinig voor een koelbox.
       Gaat meer richting 50 tot 100Ah accu met een 100W paneel + regelpaneel.
       Maar als de koelbox is ingegravem, en als je er koelelementen bijdoet dan kan een kleine accu en klein paneel ook.

  2. In de auto zit al een lood accu, dus je kan ook de lood accu simpelweg voorzien van extra stroom met een zonnepaneel van zeg 25-30 W. Zou moeten werken!

 23. Ik wacht eigenlijk op een nieuwe koeltechnologie, net als gloeilampen–>spaarlampen–>ledlampen. Er zijn al een paar die interessant zijn, zoals:

  1. Met een heel simpel spoelsysteem krijg je de binnenkant van een gewone koelkast ZONDER ELEKTRICITEIT op de temperatuur van je LEIDINGWATER. Zie bijvoorbeeld.https://www.youtube.com/watch?v=P8zCo0Kmiko
  Nu nog even de kosten uitrekenen…

  2. En deze, die gebruikt maakt van de unieke eigenschap van water, namelijk dat het op 4 graden het zwaarst is. Op elk ander temperatuur is water lichter en daarom drijft het koudere en lichtere ijs op het zwaardere warmere water van 4 graden. Buitengewoon convenient voor onze koelbehoeften! Zie http://www.surechill.com/

  Ondertussen, kudo’s voor deze fantastische blog!

 24. Hoi Aartjan,

  Allereerst complimenten voor je gave website! Wat ik echter vaak een beetje mis in je berekeningen is de mate van maximale ontlading die het type accu aan kan zonder veel slijtage. Een auto accu mag eigenlijk niet verder dan 10% worden ontladen en is dus voor dit soort toepassingen onbruikbaar. Een semi-tractie accu mag je tot maximaal 50% ontladen. Dus een 74 Ah accu heeft niet een bruikbare capaciteit van 74×12= 888 Wh maar slechts 444 Wh. En dan alleen nog in de meest gunstige ontlaad tijdsperiode (meestal 20 uur). Een goede accu die de volle capaciteit kan leveren is van het type LiFePO4. Deze zijn echter nog flink aan de prijs en mi nog niet rendabel.

  Mvg,
  Mark

 25. Absorptiekoelkasten hebben sowieso een laag rendement. Het is ook een redelijk onlogisch proces: koelte maken door iets warm te stoken. Een compressorkoelkast heeft een veel beter rendement, maar is wel duurder. Hoewel, tegenwoordig heb je voor € 500,- een prima compressorkoelbox en dat lawaai van de compressor is nauwelijks te horen. Als je zuinig moet zijn met stroom (zonnepanelen hebben ook maar een rendement van 15%) zou ik gaan voor de compressorkoelkast.

  1. Okee dank! De kleine koelbox van de ACTION (en vergelijkbare) is van een ander type dus hopelijk zal die test beter verlopen.

   1. Ik ben thuis precies hetzelfde aan het maken voor mijn campeer vakantie. Ik weet alleen niet welke instellingen ik moet invoeren in mijn controller. Zou je eens willen vertellen welke settings jij hebt gebruikt voor jouw accu? Ik heb namelijk een 40w paneel en die sluit ik aan op mijn vw passat zodat ik mijn elektrische koelbox wil gaan koelen. Alvast bedankt!

   2. Weet je zeker dat het een compressor is? Ik denk een koelbox met peltierelement. Das nog weer een 3e variant naast de normale duurdere compressor (werkt met thermostaat die in en uitschakelt) Of de absorptie die stil is en soms ook naast 220V en 12V op gas kan. Peltier elementen vragen continue stroom, schakelen niet. Maar zijn vaak wel regelbaar. En lekker goedkoop. Mijn Mobicool T26 vraagt bij 12V de volle 50W. Maar bij 4V maar 6W. En dat laatste is genoeg voor snachts. Ik ga ermee testen. 40W paneel met 20ah accu.
    Super tof aartjan dat je deze blog hebt.

 26. Nice! … Bekijk trouwens ook eens het verbruik over de gehele dag… De koelkast gebruikt alleen stroom op het moment dat hij aan het koelen is.. als hij eenmaal op temperatuur is gebruikt hij even niet. Volgens mij kwam ik op nog geen 1 kwh/dag dus dat is 40 watt gemiddeld terwijl hij 80 watt oid gebruikte sla hij aan het (af)koelen was. Ik wacht alleen nog een thermostaatje om de temperatuur van mijn koelkastje op een hoger niveau te houden dan wat hij doet als hij op “minimaal” staat.

  1. Om te beginnen super gave blog en ongelovelijk duidelijk zeg!!! Ik ben zelf met een soortgelijk project bezig. De reden dat ik op de hierboven staande reactie reageer is omdat ik erg benieuwd ben naar het verbruik van de koelkast als die op de juiste temperatuur is.

   Zelf heb ik een caravan met een 260w zonnepaneel op het dak, daaronder zit een 72 kWh accu en zou graag de ingebouwde koelkast op dit systeempje aansluiten.

   1. Tnx! Hou de updates in de gaten. Wat voor accu is dat? Want dat is wel heel erg veel!! Bedoel je echt 72 kilowat / h of is het AH?

Geef een reactie