Bamboe ondergoed: beter dan katoen

bamboe ondergoed

– Update: 7 mei 2024 –

Het beste ondergoed is niet van katoen, maar van bamboe. Wat zijn dan de voordelen van bamboe? En waar koop je zo’n bamboe shirt of boxer short, het liefst een beetje goedkoop? Best moeilijk te vinden namelijk. Hier tests, reviews en tips van de zelfbenoemde ONDERBROEK-EXPERT ;)

De voordelen van bamboe

 • Het voelt nog fijner dan katoen, zacht en comfortabel
 • Het ademt net zo goed als katoen
 • Het neemt meer vocht op dan katoen
 • Het is anti-bacterieel (oftewel het stinkt minder snel)
 • Bamboe is milieu-vriendelijk, want de productie kost veel minder water
 • Er wordt veel minder pesticide en kunstmest gebruikt
 • Het geeft geen erosie bij de landbouw
 • De opbrengst per hectare is 20x hoger dan katoen.
 • Bamboe is 100% afbreekbaar.

Bamboe wordt net zo gemaakt als Viscose (oftewel Rayon). Dat is altijd van houtvezel of bamboevezel gemaakt. Net als Lyocell (oftewel Tencel), en dat is nog weer beter en milieuvriendelijker dan viscose, want daar worden minder chemicaliën voor gebruikt. Bamboe is hoe dan ook veel milieuvriendelijker dan katoen, ook al zijn er chemicaliën nodig voor de productie.

Nieuwe links bamboe onderbroeken

 1. Deze Dames-onderbroeken van bamboe in allerlei soorten en maten
 2. Of deze voor dames
 3. Nog meer Dames onderbroeken van bamboe
 4. Heren Boxer shorts van bamboe
 5. Nog meer Heren boxershorts van bamboe
 6. Maar deze zijn van polyester
 7. Deze onderbroeken zijn weer wel bamboe

Bamboe shirts nieuwe links

Papier van bamboe is op dezelfde manier ook veel milieuvriendelijker dan papier van hout. WC-papier van bamboe is er ook.

Er zijn wetenschappelijke studies gedaan naar de anti-bacteriële werking van bamboe (Echt! Het is nog waar ook!). Maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf je eigen geur-test doen. Wanneer ruik je een gedragen shirt? Na één dag? Twee dagen? DRIE?? En dat dan vergelijken met katoen, polyester of wol. Bamboe is dan altijd beter. Soms wel twee tot drie keer beter, want in mijn geval stinkt een polyester shirt al na een halve dag. En niet zo’n beetje ook.

Bij bamboe zit er meestal wat elasthaan bij (oftewel spandex / lycra), bijvoorbeeld 5%, om het elastischer en sterker te maken. Anders kan je geen goede stof maken.

Ik kocht allerlei ondergoed op AliExpress, en dat bleek meestal heel goed te zijn. Niet altijd overigens. Ik had ook eens een onderbroek die gewoon van polyester mesh was, met een klein inzetje van bamboe. Dat was dus niks.

Het is moeilijk om te controleren of het ECHT 100% bamboe is, en daarom heb ik het vergeleken met duur bamboe ondergoed dat je hier in Nederland kan kopen, zoals Bamigo en zo. Dat is soms wel tien keer zo duur. Wel van dikkere kwaliteit – dat dan weer wel. Ik check het ook bij experts, zoals de docenten textiel Jikke en Meraud. Die herkennen echte bamboe meteen. Zeggen ze ;)

Basics van Bamboe: boxer short onderbroek

De bamboe boxer short onderbroeken die ik hier kocht – voor iets van 2,50 per stuk – waren uitstekend. Ze lijken eerst een tikje klein, maar het is rekbaar en sterk, dus okee. Vrij dun materiaal, van 95% echte bamboe, met 5% elasthaan. In allerlei kleuren. Snel bezorgd, in een dag of 10, in envelopjes. Kan gewoon door de brievenbus.

Ook hier te koop. En die waren ook top. Zie hieronder, het is precies zoals deze plaatjes. Verder had ik ook nog deze voor 1,85 per stuk en die waren ook goed. De band bovenaan is veel minder breed bij deze, maar dat maakt mij niet uit.

basics bamboe boxer short goedkoop 100% bamboe onderbroeken per vier basics van bamboevezel bamboe boxershorts grijs onderbroek donkergrijs

Deze voor 1,85 per stuk waren ook goed. De band bovenaan is minder breed.

Bamboe ondergoed t-shirt basics

En de bamboe shirts die ik hier kocht waren ook perfect. Ongeveer een tientje per stuk, en dat is voor echte bamboe goedkoop. De stof was ook best dik, of in ieder geval niet superdun. Precies goed eigenlijk. Je moet wel 1 of 2 maten groter nemen. Maar dan zijn ze ook echt lekker ruim en lang (zelfs voor mijn 1,90 m lengte). Ze zijn er in ronde hals of V-hals, en in verschillende kleuren. Ook snel bezorgd, in een dag of 10, in envelopjes. Kan allemaal gewoon door de brievenbus:

bamboe t-shirt ondergoed bamboe ondergoed shirt basics shirt van bamboe goedkoop

Ik neem de XXXL (ik ben 1,90m). Het zijn dezelfde shirts als deze, die waren ook top.

En ik had hier ook al eens bamboe shirts gekocht, voor 11 euro. Die waren ook goed. Met een streepjes-print, en een iets ander, strakker model. In verschillende kleuren. De stof was wel een stuk dunner:

bamboe t-shirt basics

Dames ondergoed van bamboe

Ook best moeilijk te vinden! Maar deze hier was prima: 3 stuks voor 6 euro, in 11 verschillende kleuren, in 3 maten, van 95% bamboe + 5% elasthaan. Het was er in 10 dagen. Neem voor EU 2 a 3 maten groter:

dames ondergoed bamboe slim onderbroek

Of deze: een iets ander model, 95% bamboe + 5% elasthaan, 10 stuks voor €15, in 8 verschillende kleuren en in 5 maten (check de maattabel, het zijn geen EU-maten). Mevrouw Aartjan vond overigens de pasvorm niet zo goed. Ook niet van die hierboven. “Alleen geschikt voor in de winter in een slobberbroek” was het oordeel.

bamboe onderbroek dames slip

Bamboe sokken

Al die voordelen van bamboe zijn voor sokken al helemaal ideaal. Dus kocht ik ook maar deze bamboe sokken: 10 paar voor 10 euro. Ze gaan tot maat 46.

UPDATE: deze zijn VEEL te klein voor mij, wat een ieniemienie sokjes. Ook nog ’s heel dun materiaal, veel te dun voor mij. Voelt ook niet echt als bamboe. Te rekbaar ook. Maar veel mensen houden van superdunne sokken, en dan zijn ze wel goed. Omdat ze zo enorm rekken, passen ze dan altijd.

bamboe sokken grote maten

Is bamboe echt milieuvriendelijk?

Om de harde bamboevezels te bewerken tot zachte soepele stof worden er chemische stoffen gebruikt: natriumhydroxide en zwavelkoolstof. Maar als de fabriek dit netjes verwerkt, zowel voor de omgeving als voor de arbeiders, dan hoeft dit geen  milieubelasting te zijn. Verder scoort bamboe op veel milieu-punten juist enorm veel beter dan katoen:

 • Er zijn nauwelijks pesticiden nodig voor bamboe. Voor katoen worden wel 70 kg pesticiden per hectare gebruikt, die ook giftig zijn voor mensen.
 • Voor katoen wordt heel veel kunstmest gebruikt, voor bamboe niet.
 • Bamboe levert per hectare 20 tot 40 keer zoveel grondstof op dan katoen.
 • Bamboe groeit snel, en groeit door na de oogst, dus herplanten is niet nodig.
 • Wortels van bamboe voorkomen erosie. Bij katoen is er juist veel gevaar voor erosie, en verarmt de grond.
 • Bamboe vergt weinig water, terwijl katoen 20.000 liter water per kilo kost.
 • Bamboe kan op veel plekken groeien, en katoen niet.

Zie voor meer informatie dit uitgebreide onderzoek met bron-vermeldingen.

Zie ook de andere blogs over fashion.

Nog meer bamboe op Ali:

 1. 10 Paar Mannen Bamboe Sokken
 2. Women Menstrual Underwear Absorbent Bamboo Incontinence
 3. Plus size women bamboo underwear high waist body shaping

Niet gesponsord! Maar wel met Affiliate links erin. Die gaan direct naar winkels waar je het kan kopen. Handig toch? En het maakt voor de prijs niet uit.

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Aart Jan dank voor dit mooie artikel
  Echter als ik op de link druk voor dames ondergoed gebeurt er niets
  Ik krijg een blanco page
  Zou je de link op de site kunnen zetten of aan me kunnen mailen ? Hartelijk dank !

 2. Ik koop mijn bamboe boxershorts en sokken altijd bij Lotika, een leuke webshop met veel duurzame kleding.Bamboe draagt super fijn

 3. Ik heb het bamboe boxershort ontvangen, perfecte maat, goede kwaliteit.
  Alsook een grijs t-shirt van bamboe en de sokken, ook perfect :-)
  Dankje voor de tip!

 4. Ik heb de nodige “bamboe” shirts en ze hebben belangrijke pluspunten ten opzichte van katoen: het is inderdaad een luxe aanvoelende en fijn dragende stof en het is iets minder gevoelig voor geurtjes dan katoen. Dat het veel water opneemt zie ik niet onverdeeld als voordeel.
  Belangrijke punten die m.i. ontbreken in je blog:
  – Bij het productieproces van viscose uit bamboe worden nogal wat giftige stoffen toegepast, het is daardoor niet noodzakelijk milieuvriendelijker dan katoen.
  – Viscose is kreukgevoelig.
  – Viscose slijt snel, het pilt makkelijk en heeft weinig elasticiteit. Daarom wordt het vaak wat dikker dan katoen gemaakt en met een paar procent echte kunstvezel (Polyester of elastaan).

 5. Bedankt voor de tip! Ik heb het ondergoed en een basic t-shirt besteld. Ik post hieronder een review bij ontvangst. :-)

Geef een reactie