Beslagen ramen in de auto en bevroren sloten: 10 tips

– Update: 21 januari 2024 –

Wat kan je doen tegen beslagen ramen in de auto, of bij een bevroren slot? Hier vijf tips om je autoruiten te ontwasemen, en om dat te voorkomen. En ook nog vijf tips voor het ontdooien van bevroren sloten.

 1.  Direct ontwasemen: Zet de airco aan, op je voorruit. Meestal zit er ook al een ontwasem-knop in je auto, die doet hetzelfde. Kan ook met de verwarming aan.
  Pas als de motor warm is kun je ook warme lucht op de voorruit zetten. SUBTIP: met de zonnekleppen naar beneden blijft de warme lucht daar beter hangen.
 2. Maak je beslagen ramen schoon met een anticondens-doekje, zoals deze hier of deze. Dat zijn microvezeldoekjes: al dat soort doekjes zijn goed. Als het maar goed schoon en droog wordt.
 3. Doe dat schoonmaken met anticondens-spray. Dat ontvet. Werkt ook bij brillenglazen, motorhelmen en spiegels in badkamers.
  – DIT BLIJKT HET BESTE TE WERKEN –
 4. Of ontvet je ruiten met allesreiniger, afwasmiddel, zeep, scheerzeep, shampoo, spiritus of Glassex. Ontvetten voorkomt beslagen ramen.
 5. Leg een paar anticondens-sponzen in je auto. Zo’n vochtvreter neemt vocht op en daardoor beslaan je ramen minder. Je moet ‘m af en toe drogen: een minuutje in de magnetron of een tijdje op de verwarming. Herbruikbaar dus!

Ik heb het allemaal getest, en tip 3 bleek dus het beste. Beslagen ruiten zijn gevaarlijk, je kan er zelfs een boete voor krijgen. Mijn auto had er ook nogal last van. Ik zet dan altijd de airco aan (tip 1) met het ontwasem-knopje. Dat werkt snel en perfect. Maar dat moest ik wel vaak doen. Dus ik hoopte dat met deze tips die beslagen ramen in de auto worden voorkomen. En, inderdaad, het werkte!

Het doekje met anticondens-spray werkt dus het beste. Ik heb verder ook twee vochtvreters, dat werkt ook wel enigszins.

beslagen ramen anti condens doekje microfiber microvezel auto
Microvezel-doekje om de ramen van binnen schoon en droog te maken
auto Silica-gel-sponzen die vocht opnemen belagen ramen© 2022 AliExpress
Silica-gel-sponzen die vocht opnemen. Moet je af en toe drogen. Snel geleverd. Ik heb er twee.
Anti condens spray beslagen ramen en autoruiten
Anti condens spray (kan ook met shampoo of afwasmiddel)

De kieren in mijn auto zijn waarschijnlijk goed afgedicht, waardoor het vocht er slechter uit kan, met als gevolg dat deze auto juist meer beslagen ramen heeft. Een raampje openzetten kan ook. Dan kan de vochtige lucht eruit. Maar dat wil je niet de hele tijd! Steenkoud!

Bevroren slot in je portier / deur

 1. Gebruik slotontdooier of wat WD-40.
 2. Sleutel verwarmen met een aansteker.
 3. Warme adem in het slot blazen.
 4. Slot ontdooien met een föhn.
 5. Gebruik nooit heet water: dat gaat weer bevriezen.

BONUSTIP: Bewaar de slotontdooier NOOIT in je auto! Want wat nou als het slot dichtgevroren is? ;)

Voorruit-beschermer voor sneeuw en ijs

Als het vriest kan je ook zo’n goedkope sneeuw- en ijsbeschermer op de voorruit doen, met de ruitenwissers er overheen.

autoruit sneeuw ijs cover beschermer

Of een veel grotere, iets duurdere.

Zo’n grotere anti-vries-deken voor in de winter (tevens zonwering in de zomer) kan ook in dikkere kwaliteit, gewoon in Nederland op BOL.com. Dat is dan deze:

anti vries deken zonwering voorruit winter sneew ijs

Als je autoruiten aan de buitenkant ijsvrij en sneeuwvrij moet maken, dan gaat dat prima met lauw water in een plastic zak (niet heet water, dan breekt het glas). Beweeg de ballon-zak over de ruit. Antivries-spray werkt ook, en dat kun je ook zelf maken met twee delen azijn met één deel water. Of met twee delen 99% alcohol en water.

Nieuwe ijskrabbers

En er zijn ook van die nieuwe ijskrabbers:

Dit artikel over beslagen ramen in de auto was niet gesponsord. Er staan wel allemaal affiliate links in, om makkelijk te kunnen bestellen, en dat maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij en kan ik meer van dit soort artikelen en reviews schrijven. THaNk U, LoVe U All & CU NExT TiMe!

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Easy en goedkoop. Neem een plasticzakje (bijvoorbeeld boterhammen zakje) doe er warm/heet water in. Wrijf er langzaam mee over je ruit. Het ijs smelt meteen. Even ruiterwisser er over heen. Klaar. Je gelooft het niet. Zo simpel! Enjoy.

 2. Probleem in de winter is dat de airco beneden de 5 graden niet meer werkt. Dan is het lastig vocht uit de auto te krijgen. Blower met de kachel op hoog en op de voorruit gericht is dan het snelste. Wel met recirculatie uit, anders blijf je vocht rondblazen in de auto.

 3. Die anti condens doekjes zijn sws onzinnig. Microvezel doekjes en afwasmiddel/glasreiniger kan je zelf ook kopen voor een fractie van de prijs. Mijn vader een zeer kritische babyboomer met diverse sportwagens als liefhebber zweert bij de good old Spiritus. De belangrijkste voorwaarde is namelijk dat de ruit aan de binnenkant altijd brandschoon is. En dat heel regelmatig even snel herhalen. Aangezien je je raam nogal onder ‘ademt’ en die zogenaamd ‘schone’ lucht van buiten ertegenaan blaast steeds.. Werkt ook makkelijker dan scheerschuim en zeepsop ;-)

  Spiritus is dirt cheap en ontvet meteen heel goed. Je moet echter ook zorgen dat er geen vochthoudende items in je auto blijven liggen, en lekkage ergens goed opsporen anders is het dweilen met de kraan open. Als je een wat oudere auto hebt, kijk eens onder je vloerbedekking…. En airco gebruiken is idd ook een goede tip volgens hem, maar dan wel icm je verwarming. Hoeft niet lang te zijn, maar wel als je wegrijdt elke keer en tijdens het rijden regelmatig even aan. Is sws ook beste voor je airco want als je die niet regelmatig gebruikt krijg je er problemen mee, Rain-X of dergelijk spul, dat is dan wel een goed duur middeltje want het werkt echt volgens hem.
  Het blijft wel een gedoe allemaal :)

  1. Spiritus werkt inderdaad als een dolle maar ik neem aan dat je vader weet wat hij doet. Want bij verkeerd gebruik tast het je raamrubbers en ruitenwissers aan. Dus niet voor iedereen geschikt. Doe het op een doek en wrijf dan over het raam maar probeer elk contact met rubber te vermijden.

 4. Zet bij het verlaten van de auto de kachel op koud en de hoogste stand en dan de knop op dat de lucht via de roosters binnenkomt. Vervolgens de schuif op dat de lucht naar binnen kan stromen in plaats van circuleren. Hierdoor kan de lucht naar binnen en buiten en het vocht eruit trekken.

 5. Airco (acc) altijd aan trekt veel vocht id wagen, zoals bij een vorige reactie genoemd eerst uitzetten alvorens de wagen te parkeren helpt al. In de koudere maanden acc uit bespaard brandstof en mits af en toe met ramen open gereden gaat het vocht ook uit de wagen. Zeker met mooi vorstweer droogt een auto als een malle.

 6. Als je de airco gebruikt hebt, zorg er voor dat je de auto pas weer verlaat als de condensor droog is, want buiten het feit dat je schimmel lucht krijgt in de auto wanneer je dat niet doet, komt al het vocht meteen weer overal in je auto als je de ventilator (zonder airco) weer aan zet.
  Dus, zet de airco 7 minuten voor je op bestemming aan komt uit, met de ventilator nog aan + warme lucht en de raampjes achter een beetje open, dan raak je dat vocht in elk geval kwijt, maar het blijft lastig hoor…
  Alle doeken die je gebruikt hebt om de ramen droog te maken van binnen, niet in de auto laten liggen.
  Als de zon een keer flink schijnt, alle 4 de raampjes een beetje open en laten opwarmen in de zon. (kan ook vast niet in alle gemeenten :-) )

Geef een reactie