Een quiz of toets maken in Canvas en MS Forms

quiz toets canvas ms teams converteer importeer

– Update: 27 april 2024 –

Een online quiz of toets is handig en leuk in het onderwijs. Microsoft Forms werd daar vaak voor gebruikt. Maar het onderwijs gaat steeds meer richting Canvas (of een ander open source LMS). De resultaten van toetsen in Canvas komen meteen in dat LMS, per student. Meerdere toetsen kunnen zo automatisch een gemiddeld rapportcijfer opleveren. Automatische feedback bij elk antwoord kan ook, en dat is educatief ook een grote stap voorwaarts.

Helaas is een toets of quiz in Canvas wel omslachtig. Kan dat niet simpeler? Ja! Schrijf de quiz of toets in platte tekst, in een teksteditor. Gebruik onderstaand format (dat heet een QTI). Dat importeer je in Canvas. Je kan met sterretjes de goede antwoorden aangeven en er zijn vier soorten vragen:

QTI quiz of toets voor Canvas: vier soorten vragen

 1. Multiple Choice
 2. Goed/Fout
 3. Met meerdere antwoorden
 4. Tekstinvoer voor open vragen

Hier de voorbeelden van de tekst-formattering (let op de haakjes en zo):

1. Welk systeem heeft individuele automatische feedback?
a) MS Forms
b) Kahoot
*c) Canvas
d) Mentimeter

2. Canvas is geschikt voor summatieve toetsen.
*a) Goed
b) Fout

3. Welke zijn geschikt voor online quizzen?
[ ] Eduarte
[*] Kahoot
[*] Canvas
[*] Mentimeter

4. In welk LMS zijn toetsresultaten gekoppeld aan de student?
___
 • Bij 4. worden die drie underscores dus een tekstvak
 • Sterretjes geven de juiste antwoorden aan
 • Bij 1. en 3. kan je ook meer of minder keuzes doen
 • Bij 3. moet je dus rechte haakjes gebruiken

Bewaar dit als platte tekst (.txt). Dit kan je converteren voor Canvas, zie stap 2. Het converteren van een Teams-toets naar Canvas of QTI kan helaas niet, maar via deze platte tekst kan dat toch nog enigszins.

Je kan ook aan Google Bard of ChatGTP vragen om een toets over een bepaald onderwerp in dit QTI format te maken en dat als voorzetje gebruiken. Of je vraagt ze om jouw tekst om te zetten naar dit format.

Stap 2: converteer en importeer de QTI in Canvas

 1. Coverteer je txt hier naar QTI zip.
  Je krijgt meldingen welke regels fouten bevatten.
  (Regelnummers kan je in Word zien bij > Indeling > Regelnummers)
 2. CANVAS: Startpagina > Bestaande inhoud importeren (knop rechtsboven).
  Kies in de dropdown voor QTI.
 3. De Quiz staat dan in de cursus, onderaan, maar nog niet gepubliceerd.
 4. Klik de Quiz. Check en corrigeer alles, en klik dan Publiceer.
 5. Feedback: bij elk antwoord kan je bij “Opmerkingen als de cursist dit antwoord kiest” nog uitgebreide tekst en uitleg invoeren.

Als de studenten de toets in Canvas doen komt het automatisch op hun naam, met hun eigen cijfer meteen na het insturen (en de docent ziet het bij Cijfers). Ze zien welke vragen ze fout hadden en wat het juiste antwoord was. Extra tekst en uitleg na elk antwoord kan ook, en die feedback kan de educatieve waarde nog verhogen. Dat is de toekomst van het onderwijs: geen docent meer nodig! ;)

Verder kan je ook een tijdslimiet instellen, en/of een uiterste inleverdatum enzovoorts. Er zijn veel opties, redelijk vergelijkbaar met MS Forms:

canvas toets opties
Er zijn meer opties, zoals inlever- en beschikbaarheidsdatum, toeganscodes, IP-filter

Problemen / wensen

Wat bij mij misging: studenten die willen herkansen of de toets later willen doen. Dat was in Canvas niet op te lossen en gaf een enorme puinhoop in de beoordeling waarbij alle vorige cijfers zelfs totaal verdwenen. Dat wil je geen tweede keer… dus dan maar in Forms?

Toets, quiz of enquete in MS Forms / Google Forms

Een toets in MS Forms of Google Forms kan op vergelijkbare manier. Haal de sterretjes weg met zoek-en-vervang. Bewaar het als DOCX en importeer dat in Forms. Het format is dan dus zo:

1. Wat is 2+3? 
a) 6 
b) 1 
c) 5 
d) Kweenie

De opsomming mag ook gewoon met de opsom-knop in Word, met A, B, C. Per vraag moet je in Forms later nog wel aangeven welk antwoord goed is, hoeveel punten, en of de vraag verplicht is. Feedback / uitleg na een antwoord kan in MS Forms niet. En het direct koppelen van de resultaten aan de student in het LMS kan ook niet.

Google Formulieren is goed en gratis, en ook voortdurend in ontwikkeling. Zeer geschikt voor enquetes bijvoorbeeld (surveys), waarbij de resultaten ook mooi inzichtelijk in visuele diagrammen komen.

 • Zie ook alle blogs hier over onderwijs
 • Mentimeter is ook heel geschikt voor online toetsen en quizzen. Maar net als Kahoot niet gekoppeld aan Canvas, dus als je dat wil valt het af.

Canvas is het grootste open source LMS wereldwijd. UVA en ROC gebruiken het nu ook. Maar Moodle (ook open source) wordt vaak beter beoordeeld.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Handig! Bestaat zoiets ook voor online vragenlijsten met automatische berekeningen van de uitkomsten en liefst met ook nog de interpretaties van de uitkomsten?

Geef een reactie