Anker Soundcore Q45 en Space One review

anker soundcore q45 review

– Update: 17 april 2024 –

De Q45 is de opvolger van de mega-populaire Anker Q30. Wederom de beste voordelige ANC koptelefoon? Met prachtige sound, riante bas, AAC en LDAC, custom EQ, echt werkende Multipoint, windfilter en 50 uur batterij. En met een hoog draagcomfort. De ANC en de Transparency zijn sterk verbeterd. Wat wil je nog meer? Een Super Bass-knop misschien? Check! Zit er nu ook op. Hier mijn Anker Soundcore Q45 review. Er is ook een goedkopere versie: de Anker Space One.

Ik kocht ‘m op Amazon, daar stond hij even heel goedkoop. Ik had al jaren de Anker Q30 en die beviel mij uitzonderlijk goed. Deze Q45 is volledig nieuw en anders, vooral met nog betere ANC en met LDAC HD Audio.

Ik heb al veel andere ANC koptelefoons getest. Ook de peperdure maar tegenvallende B&W PX7 van €400. Of juist de verrassend goedkope Taotronics. Ik was ook altijd fan van de dure Bose 700 en de Sony WHM-1000. Maar de Anker Q30 was echt een openbaring: veel beter, mooier en completer dan al die andere – en veel goedkoper.

En deze nieuwe Anker Q45 dan?

Multipoint

De Multipoint kan je op de Q45 aanzetten in de Soundcore app. Je kan ‘m dan op twee apparaten tegelijk verbinden.Je luistert bijvoorbeeld muziek van je laptop, en je telefoon gaat dan ook gewoon over op je koptelefoon. De muziek pauzeert als de telefoon gaat. Of het nou een Android met een MacBook is, of een iPhone met Windows, of een andere combi: it just works. Dat is echt fijn, in de praktijk.

Multipoint kan alleen niet samen met LDAC, dus dan moet je AAC gebruiken. Op de Mac en iPhone / iPad is er geen LDAC, dus dan kan Multipoint altijd. Maar LDAC klinkt echt wel duidelijk hoorbaar beter.

De 5.3 verbinding is verder ook super-stabiel en reikt heel ver, door mijn hele huis.

anker soundcore Q45 review

Custom EQ via de app

Custom EQ is een must tegenwoordig. Je hoeft dan nooit meer te zeiken over te weinig bas, ietsje teveel hoge tonen, veel teveel V-shape of nét ff te weinig mid. Ieder stelt ‘m gewoon exact naar eigen wens af, in de Soundcore app. Hieronder mijn setting voor de Q45. Die setting blijft dan gewoon in je koptelefoon zitten, ook als je ‘m op een ander device gebruikt. Ik vind dit echt geweldig en belangrijk.

Volgens de metingen op AutoEQ is het deze gele EQ om ‘m neutraal te maken:

Anker Soundcore Q45 review custom EQ setting AutoEq

En dat komt precies overeen met mijn custom EQ, die je zo in de app maakt:

anker soundcore Q45 review eq settings neutraal
Ik gebruik deze EQ om ‘m neutraal te maken

Deze kan ook, die is weer volgens andere metingen:

anker soundcore Q45 review neutrale eq

space q45 space one
De app is goed

windfilter q45
Updaten kan via de Soundcore app. Windfilter kan hier ook aan. Bij Prompt kan je van alles kiezen. En Auto power off is ook handig.

Low latency

De latency is goed voor films, maar er zit geen ultra low gaming mode op.

Anker Soundcore Q45 review: de ANC

De noise cancelling is echt verbluffend goed. Nog veel beter dan op de Q30 en de Space One. Ongeveer net zo goed als de dure topmerken Bose en Sony. De ANC kan in vijf levels, en je kan ‘m ook adaptief zetten (automatisch). Verder zit er ook hele goede transparency op, dus met een klik op de linker-knop kan je alles om je heen juist WEL horen, versterkt zelfs. Die transparency werkt bijna net zo goed als bij Apple, en dat is dus echt uitstekend. Hierin is de Q45 dus stukken beter dan de Q30. Schakelen tussen Transparency, Normal en ANC kan met kliks op de linkerschelp.

De Q45 heeft ook veel minder last van sound leakage op hoge volumes dan de Q30, door de dikkere kussentjes. Dus anderen horen je koptelefoon niet (of minder).

ANC koptelefoon beste
Ik zet de ANC maximaal. Daar heb je ‘m toch voor? ;) Transparency kan met een druk op de knop, op de linkerschelp.

Batterij

De batterij is enorm: 50 uur. En met de fast charge laadt je er in vijf minuten weer vier uur gebruik bij, via USB-C. Je kan hem alleen tijdens het opladen niet gebruiken. Maar dat geeft natuurlijk niet! Want: vijf minuten!

Bedieningsknoppen

De knoppen die je nodig hebt – zoals volume, next en telefoon opnemen – zitten allemaal op logische plekken. Langklik volume is Next. Er is links een knopje voor Transparency – Normal – ANC. Dubbelklik die voor SUPER-MEGA-BASS. Er zit ook een keurige handleiding bij in het Engels.

ANC koptelefoon bediening

Draagcomfort

Het draagcomfort is goed. Licht van gewicht, goede pasvorm en op alle manieren instelbaar – en zelfs plat opvouwbaar. Met van die dikke superzachte proteine leather memory foam pads. De oorschelpen vallen over je oor heen, zijn goed ovaal en groot genoeg.

Maar de vorige Q30 is kleiner en lichter, en dat zit op mijn ieniemienie-hoofd toch nog beter. Deze Q45 heeft dan weer dikkere kussentjes, en dat dempt beter.

Anker Soundcore Q45 review – Geluidskwaliteit

Het geluid is uitstekend, mede dankzij die custom EQ en die LDAC. Ik doe mijn custom EQ aan in de Soundcore app – zie hierboven. De app is er hier ook voor Android. In deze stand klinkt hij neutraler en beter. LDAC zit er nu ook op, en dat klinkt echt duidelijk beter dan AAC. Het kost alleen iets meer batterij, en je hebt dan geen Multipoint. LDAC zit overigens niet op iPhones en Macs: daar gebruikt hij AAC.

Ik heb nog wel betere koptelefoons, zoals de Sennheiser HD660 of de goedkopere Philips Fidelio en zeker ook de KZ PR1 oortjes, maar die zijn allemaal bedraad via een DAC en zonder ANC. Deze Anker klinkt echt goed, en voor die prijs, met ANC en draadloos, is het zo’n beetje de beste. Zelfs beter dan Bose, Sony en Apple!

LDAC kan je op Android en Windows aanzetten in de Bluetooth settings, en daar kan je ook voor “Absoluut volume” kiezen.

Toch vind ik de vorige Q30 nog beter klinken: die klinkt natuurlijker, rustiger en neutraler. Maar die was daar dan ook uitzonderlijk goed in – absurd goed zelfs. Dus als het je niet om de allerbeste ANC gaat, of om al die nieuwe functies, dan kan je beter de goedkope Q30 nemen. Die is ook nog eens lichter en kleiner. Dat is dus ook mijn keus: deze Q45 gaat naar mijn dochter… fijn kadootje. Zij wil juist die extra goede ANC.

Super Bass

SUPER MEGA BASS kan ook: dubbeltik links. Of via de app. Leuk en fijn – als je daar van houdt dan, soms, af en toe. Als het erg lawaaiig is, bijvoorbeeld.

Windfilter

Verder heeft de Q45 een windfilter. Kan je aanzetten in de app. Werkt behoorlijk goed.

Microfoons

Er zit ook noise canceling met AI op de microfoons. Dat is fijn, met al dat online vergaderen, omdat jouw achtergrondgeluid dan weg wordt gefilterd.

Maar als je een nog betere microfoon wil, dan kies je simpelweg de microfoon van je laptop. Dan hou je deze koptelefoon op voor het inkomende geluid, met ANC aan. En dan gebruik je de microfoons van je laptop. Dan klink jij het beste voor de anderen.

Er zit ook een minijack-kabel bij, om ‘m bedraad te kunnen gebruiken. Maar de microfoon werkt dan niet. De koptelefoon gaat dan namelijk uit. En er is ook geen ANC meer. Maar daar heb je deze koptelefoon ook niet voor… deze gebruik je draadloos, toch?

Design en bouwkwaliteit

Dat is bij deze ook uitstekend. Uiteraard is-ie van plastic: dat is essentieel om het licht te houden. Die kussentjes slijten uiteraard, net als bij de dure merken. Nieuwe kussentjes kosten hier €8 dus dat is geen probleem. De oude haal je er af door een bot mes (zo’n gewone, van mes-en-vork) in de rand te wrikken: hij zit op 6 plekken vast.

Persoonlijk vind ik dat “b” logo echt verschrikkelijk, omdat het een soort NEPPE-BEATS suggereert. Waarom zou je! Ik vind Beats niet eens goed! Deze Anker is veel beter!! Doe gewoon de “A” van Anker!! Of de “S” van Soundcore!!!

Nou ja, ik koop ‘m niet om een of ander logootje. Ik vind het design verder goed en mooi, helemaal on par met de premium merken.

White noise op ontelbaar veel manieren

Om te relaxen zitten er in de app ook ontelbaar veel soorten ruis, zoals regen, wind, oceaan, haardvuur, stadsgeluiden, natuurgeluiden et cetera. Leuk, mooi en zelfs wetenschappelijk bewezen: dat werkt echt goed om te relaxen.

white noise in de app

  • Anker Soundcore Q45 review: conclusie

    De beste draadloze ANC koptelefoon, met het mooiste geluid – als je je eigen EQ aanzet. De ANC werkt nog veel beter dan de Q30, hij heeft nu ook LDAC Hi Res, Super Bass en een windfilter. Dat had de Q30 allemaal niet. Multipoint, de mega-batterij en draagcomfort zijn top. De nieuwe app ook. Hij heeft geen last van sound leakage, is plat opvouwbaar en je krijgt er een luxe opbergcase bij, met USB-C-laadkabel en 3,5 mm minijack-kabel. Maar het geluid van de oude Q30 is toch nog beter, mooier en natuurlijker, ook al klinkt deze Q45 ook heel prettig. En de oude Q30 is ook iets lichter en kleiner.

Deze Anker Soundcore Q45 review is niet gesponsord. Ik kocht ‘m omdat hij zo veelbelovend was. En dat bleek hij dus inderdaad. Als je koopt via de links dan kan ik wat bijverdienen en blijft de blog in leven. DANK U – en tot de volgende!!

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

    1. Ja met alles beluisterd. Ik heb o.a. Android als telefoon, Apple als MacBook, iPads en tablets. LDAC is duidelijk beter dan AAC, maar de Q30 via AAC is nog steeds beter dan Q45 via LDAC. Dat komt omdat het heel andere speakers zijn. De Q30 was gewoon extreem bizar goed qua geluid. De Q45 heeft wel veel betere ANC en allerlei nieuwe extra’s.

  1. Ik heb voor 190 een Sony WH1000XM4 gehaald.
    Als je op een btw actie wacht of een goede 2e hands/refurbished vind kan het nog goedkoper.

    Na een paar ‘goedekope’ ANC headphones is de Sony wel een echt een verademing, betere ANC, beter geluid, betere bouwkwaliteit etc.

    De Anker Q45 is 150 op Amazon, dan zou ik toch even doorsparen en voor èchte kwaliteit gaan.

      1. Ja dat is de andere interessante :) Maar ik lees op meerdere plekken dat die Philips X2HR niet echt comfortabel zit. Ook in jouw review overigens. Maar zeker interessant – hij komt wel eens voorbij voor net onder de €100,-

  2. Prima koptelefoon…alleen de mijne ging binnen 4 maanden kapot. Het mechanisme waar die in klapt lijkt niet sterk genoeg (in mijn geval…en ik ben geen hardhandige gebruiker)

Geef een reactie