Beste tv-series aller tijden

Beste tv-series: Game of Thrones

– Update: 20 maart 2022 –

Hier mijn persoonlijke lijst met de beste recente tv-series. We leven niet voor niks in de hoogtijdagen van de tv serie. Wat zijn dan de beste tv series aller tijden?

De beste TV-series aller tijden

Wil je een ellenlange, compleet gesorteerde lijst, kijk dan eens hier op IMDB’s favorites. TV series krijgen daar vaak veel hogere beoordeling-cijfers dan films. En dat is niet voor niks. Ze hoeven niet te voldoen aan het ijzeren schema van 110 minuten, en kunnen daardoor soms veel origineler, verrassender, meeslepender en diepgravender zijn dan speelfilms. Bij een tv serie staan er vaak één creatief genie aan het hoofd, en dat is bij films steeds minder het geval – helaas.

Blue Planet, Planet Earth

Voorafgaand aan de lijst nog even een reminder dat je dit soort BBC-natuurseries niet moet vergeten. Dit is allemaal zo verschrikkelijk goed gemaakt, en mooi, en indrukwekkend… daar kan eigenlijk geen drama-serie tegenop.

UPDATES 2021-2022: Succession en meer

Een krantenmagnaat, een soort Rupert Murdoch, zo eentje die presidenten in zijn broekzak heeft, wordt oud en moet een keer opgevolgd worden. Door een van zijn kinderen? Ja, maar… Een zwarte satirische komedie volgt. Zo noemen ze het. Erg goed geschreven en geacteerd allemaal. Heel talig, dat wel. Aanvankelijk denk je: hoezo ga ik mee in zo’n verhaal over macht en rijkdom? Maar het is zo menselijk allemaal, en vaak zeer verrassend. Met geniale dialogen en superslimme verhaallijnen. Ook al was het voor de schrijvers ongelofelijk moeilijk om zich in te leven in die absurde rijkdom.

En als je van Science fiction houdt: Isaac Asimov’s Foundation. Van Apple, met enorm budget, heel ingewikkeld en intelligent allemaal, maar erg goed en entertainend. Net als Raised by Wolves overigens. Mede door Ridley Scott. En met Travis Fimmel.

The Nevers: anachronistische superhelden in Brits 18e eeuws High Society kostuumdrama, door niemand minder dan super-superhelden-expert Joss Whedon. Verrassend, maf, anachronistisch vermaak. En als we het toch over superhelden hebben: Marvel in de bocht met top-series WandaVision, toen Winter Soldier, en later ook Loki. Allemaal top. Als je van superhelden houdt dan.

The Undoing – spannend, mooi, goed, een who-dunnit op zijn best

The BOYS – superhelden, maar dan totaal anders: het zijn hier een stel klootzakken met een enorme marketing-machine erachter. Briljant.

Sex Education: leuk, humor, lief – en Gillian Anderson!

Warrior – Kung Fu, Chicago rond 1800, geschreven door niemand minder dan Bruce Lee. Niemand wilde het script destijds, dus verstofte het. Nu dan maar, in 2019. Topserie, vermakelijk, Western style, Kung Fu, met toch echte historische achtergrond, eigenlijk veel beter dan je denkt.

Big Little Lies

Upperclass housewifes in Monterey, California. Ze brengen hun kids naar school en daar begint alle ellende al. Ze praten veel en snel, hebben teveel geld, worstelen met van alles, moeten in relatie-therapie, hebben soms de mooiste maar ook de engste mannen, en kunnen soms ook elkaar wel schieten. Letterlijk. De karakters zijn extreem goed uitgewerkt. Realistisch, maar tegelijkertijd zijn de verhaallijnen ook superspannend. Ongelofelijk goed geschreven, geacteerd en geregisseerd. Regie is in handen van de Canadees Jean-Marc Vallée (van Wild en Dallas Buyers Club), en inderdaad zou je denken dat er een Canadees voor nodig is om zo hard en scherp deze rijke Amerikanen in toch mooie karakterstudies te portretteren. Alhoewel het boek Australisch is, van Liane Moriarty – die ook meeschreef aan de serie. Hoogtepunten zijn onder andere de therapie-sessies met Alexander Skarsgard en Nicole Kidman, die naar verluidt ongerepeteerd zijn opgenomen. En die spanningsboog, die van triviaal naar bloedspannend opbouwt. Of de manier waarop muziek is verwerkt: dat is ongekend goed en origineel gedaan. Verder met Reese Witherspoon, Laura Dern, Shailene Woodley, Zoe Kravitz, Adam Scott. Wat een cast ook!

Mindhunter

Seizoen 1 zit er op, het was steengoed. Van Dave Fincher, en die zit er helemaal doordrenkt in, in alle hoeken en gaten. Hij heeft ook gaandeweg steeds meer gedaan, uiteindelijk schijnt hij de latere afleveringen ook zelfs geschreven en/of geregisseerd te hebben. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. In de jaren 70 begint een FBI-agent een psychologische studie naar serie-mooordenaars, als een soort profiler, en richt daarmee een nieuwe tak op binnen de FBI. Seizoen 2 volgt in 2018, seizoen 3 komt er ook aan.

The Crown

Topkwaliteit Britse serie, kosten noch moeite gespaard, geschreven door een Royalty-expert, dus het waarheidsgehalte zal wel snor zitten. Over koningin Elizabeth II van Engeland. Haar stotterende vader King George VI en zijn broer King Albert (die was maar een jaartje koning ), Winston Churchill, prins Philip, prins Charles, geheime liefdes, schandalen: het komt allemaal langs.

Olive Kitteridge

25 Jaar uit het leven van de cynische ijskoude maar toch lieve lerares Olive (Frances McDormand) en haar huwelijk met Henry. Naar het beroemde gelijknamige boek van Elizabeth Strout.

The People v. OJ Simpson

Amerikaanser kan het niet. Het is 1994. OJ Simpson vlucht in zijn witte Ford Bronco, na een dubbele moord. Bijna 100 miljoen Amerikanen kijken ademloos toe, op live tv. En dat gaat ruim een jaar duren. Hij wordt vrijgesproken, ondanks alle bewijzen tegen hem. Alle betrokken personen in het proces worden nationale beroemdheden. De tv-serie legt de ziel van de Amerikaanse samenleving genadeloos bloot, met zijn gekke  advocaten, gestoorde celebrities, Kardashians, politiegeweld, massahysterie en rassenrellen. De beste en spannendste tv is op waarheid gebaseerd, zo blijkt maar weer.

Anderhalf jaar later opent de vader van een van de slachtoffers opnieuw een civiele zaak, en wordt OJ wel schuldig bevonden. Hij komt weg met een schadevergoeding van 33 miljoen dollar. Hij schrijft een boek getiteld I DID IT, met een heel kleine IF in de eerste letter, en verdient daarmee ruimschoots die 33 miljoen dollar. In 2008 wordt hij uiteindelijk toch nog veroordeeld, voor een gewelddadige beroving. Hij krijgt dan 33 jaar, maar komt na slechts 9 jaar celstraf alweer vrij, in 2017.

The Get Down

Over de muziekindustrie eind jaren zeventig in New York. Van virtuoos Baz Luhrmann (Moulin Rouge), die nu zijn eerste tv-serie maakt. Over de ontstaansgeschiedenis van hip-hop, tijdens de hoogtijdagen van de disco, in The Bronx. Samen met de serie over OJ Simpson is dit dan ook eindelijk iets échts, tussen al die overdreven fictie. Een Netflix Original van maar liefst 120 miljoen. Duurder dan Game of Thrones. De eerste 6 afleveringen zijn er inmiddels. Waanzinnig goed. Een visueel, verbluffend, muzikaal spektakel. Met leuke acteurs en een romantisch retro-sfeertje, maar ook zeer historisch verantwoord. Een fascinerende inkijk bij de geboorte van een compleet nieuwe muzikaal genre, doorspekt met Rap- en DJ-lessen, vette disco, funk en hip-hop, mode, graffiti, authentieke archiefbeelden, geschiedenis en politieke ontwikkelingen. Set against the background of a burning and new emerging New York. Het begint bombastisch, met een hoog Broadway-gehalte, en het wordt gaandeweg realistischer, pakkender, minder blank, meeslepender. Een classic! Zo maar een reden om Netflix te nemen.
The Get Down Soundtrack – op Spotify

Westworld

Vroeger vond ik het altijd één van de beste films ooit. De tv-serie is steengoed, de meest recente afleveringen krijgen zelfs een 9,8 op IMDB! Dat komt bijna nooit voor, behalve bij Game of Thrones. Aan de ene kant is het heel plat, met geweld en zo, aan de andere kant heel diepzinnig en filosofisch. Waar begint Artificial Intelligence te leven? Hoe creëer je het idee van leven met scripts? Gemaakt / geschreven / geregisseerd door het broertje van Christopher Nolan en zijn vrouw. Met een enorme top-cast. Kosten noch moeite gespaard. Het lijkt weer een hit te worden voor HBO, net op het moment dat ze de stekker uit HBO Nederland hebben getrokken.

Game of Thrones

The mother of all. Over een eeuw kijken ze er nog naar. De enige tv serie die ik drie keer heb gezien. Mensen sluiten een HBO-abonnement af, alleen maar voor deze serie. Straks is het alweer 10 jaar geleden dat het begon. En ook al hou je totaal niet van Fantasy – zoals ik – je gaat voor de bijl, want dit is echt ijzersterk. Gruwelijk, ook dat, maar die verschrikkingen zijn wel vaak gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Beste tv-series: Game of Thrones

Mr. Robot

Seizoen 1 was fantastisch. Twee is net begonnen. Met natuurlijk awards voor Rami Malek, in de verbijsterend goede hoofdrol. Hij is een geniale maar doorgedraaide en tikje gestoorde hacker. De hack-methodes in de serie zijn zeer realistisch. Voor het eerst klopt het allemaal. Van UTP-kabeltje tot social hacking. Huiswerk voor mijn studenten.

The Night Of

Lange afleveringen met prachtig camerawerk en ijzersterk acteerwerk. John Turturro! En in de hoofdrol Riz Ahmed: die gaat ook Emmies krijgen. Het verhaal schroeft met elke aflevering langzaam en ijzingwekkend steeds verder dicht. De meest populaire genres zitten er allemaal perfect in verwerkt: gevangenis-drama, rechtbank-drama, advocaten-drama, coming-of-age-drama.

Stranger Things

Ja, het was heerlijk. Wat een nostalgie. Je wordt ondergedompeld in de jaren zeventig. Compleet Steven Spielberg revisited, Close Encounters en zo. Spanning en sensatie, maar vooral terug naar je jeugd. Een beetje horror, maar niet te erg. Science Fiction op de goede manier. Met die verrukkelijke synthesizer-muziek. Seizoen 2 was natuurlijk iets minder. Geeft niet.

The Newsroom

Een van de best geschreven series ooit. Van Aaron Sorkin, de nummer één ter wereld. Need I say more? Ja, Olivia Munn!

Vinyl

Tjee wat was dat goed. Ook al over de muziekindustrie eind jaren zeventig in New York, maar deze is van HBO. Die aflevering met Bowie! En met onze eigen Hocus Pocus van Focus! Met de zoon van Mick Jagger! Olivia Wilde EN Juno Temple, in één serie! Martin Scorsese die zich ermee bemoeit! Legendarisch. Jammer dat het alweer afgelopen is. En nog jammerder dat het geen vervolg krijgt. Het was helaas lang niet zo’n grote hit als ze bij HBO hadden gehoopt. Ik denk dat Amerikanen niet graag zien dat hun geslaagde zakenmannen ook maar gewoon doorgesnoven non-creatieve gekken zijn, want dat zijn de hoofdpersonages (de platenbazen) hier.
Music of Vinyl on Spotify

Backstrom

Onbekend, maar wat een top-serie. Humor! Remake van een Scandinavische serie. Over een eigenwijze geniale detective die altijd met iedereen overhoop ligt, met zijn chef, zijn ex, zijn huisgenoot, zijn huisarts, zijn verleden, met wie of wat niet eigenlijk.
“I am you………”
zegt hij dan, en dan komt het!

Silicon Valley

Superslimme komedie over een stel digitale ondernemers. Veel realistischer dan je zou denken. Denk Apple, Google, Uber, AirB&B en zo. Ze zitten in het hol van de leeuw daar. Maar wel totaal hilarisch. Ook huiswerk voor Nieuwe Media-studenten.

Atlanta

Prijswinnende comedy. Beetje gek allemaal, maar erg creatief en leuk. Verfrissend. Bijna een soort nieuw genre. De schrijver is Donald Glover, tevens de hoofdpersoon. Over twee neven die het poberen te maken in de muziek-rap-business. Het onderliggende thema is Being black in Atlanta these days. Het tweede seizoen volgde in 2018. Zo mogelijk nog beter. Blijft verrassen.

Downton Abbey

Als je het nog niet gezien hebt, dan heb je nog wat om naar uit te kijken. Dit vindt iedereen goed. Zes seizoenen Britse BBC-topkwaliteit. Op een Engels landgoed begin 1900 volgen we het wel en wee van de bewoners, van de hoge adel tot beneden bij het personeel. De enorme omwentelingen in de tijdsgeest gaan we allemaal meemaken. De hele wereld hoopt – nee SMEEKT – om NOG een seizoen. Maggie Smith speelt haar ultieme rol. Ze moest huilen toen het definitief stopte.

Luke Cage,
Jessica Jones,
Daredevil

Guilty pleasures: superhelden. In de speelfimwereld is het tegenwoordig een overkill, je wordt er mee doodgegooid. Maar deze drie tv series zijn gewoon steengoed. Echt waar! Okee, ik keek ook Arrow, nog veel guiltier. Maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Nou ja, pas in seizoen 6 dacht ik.

Tip: negeer het superhelden-concept. Luke Cage is onkwetsbaar. Saaaaaai. Boeie! Je kijkt om die fantastische bandjes live op het podium te zien. Om nu eens eindelijk een ander, zwart New York te zien. Om je te laven aan een vreemd soort tijdloosheid. Om Simone Missick.

Braindead

Sodeju, dat was ook goed. En leuk. Ten tijde van de verkiezingen, een slimme comedy, een kruising tussen Invasion of the Body Snatchers en politiek Amerikaans drama. Ook als je niet van body snatchers houdt (ja, hoe heet dat genre eigenlijk? SF horror?).

Sherlock

Beste BBC-serie ooit. Samen met Downton Abbey en The Crown dan. Elke aflevering is weer een complete speelfim. Maar dan veel beter dan een speelfim eigenlijk.

Luther

Met elke keer een totaal ander seizoen. Soms 3 afleveringen, soms 12. Maar allemaal goed. Wel een beetje eng en bloederig bij vlagen, er komt in Engeland namelijk nooit een einde aan verse enge gestoorde serial killers. De imposante Idris Elba lost het allemaal wel op. Dat is Luther. Maar ondertussen zit de politie ook achter hem zelf aan, wat zo mogelijk nog gevaarlijker is dan het uitdijende clubje psychopathen. Gelukkig vindt de gevaarlijkste en slimste gek van allemaal hem onweerstaanbaar sympathiek – net als de kijker zelf overigens.

Vikings

Zo goed dat ik er een hele blog aan heb gewijd.

13 Reasons why

Ozark

Breaking Bad

Better Call Saul

Bloodline

Mad men

Suits

Person of Interest

Scorpion

The Last Kingdom

Fargo

True Detective

Generation Kill

House of Cards

The Walking Dead

Sense8

Homeland

Top of the Lake

Happy Valley

Allemaal onwaarschijnlijk goed. The golden days of tv series!

Humans

Daar heb ik maar een klein stukje van gezien. Ja, okee, ook andere Scandinavische series zoals Borgen en The Bridge ontbreken. Heb ik wel hele stukken van gezien. Goed hoor, maar ik zet ze soms wel op double-speed. Anders gaat het mij te langzaam. Kan aan mij liggen, sorry… 1,4 speed is ideaal.

En oudere maar onvergetelijke shows zoals The Wire, The Office, 24, Lost, Blackadder, Twin Peaks, Rome, Six feet under en zo – die staan hier ook niet bij.

De beste tv-series uit Nederland? Ik vond Penoza erg leuk. Daar is inmiddels een Amerikaanse remake van (Red Widow) die overigens niet al te best is. En Hollands Hoop – onze eigen Breaking Bad – was ook top!

Peaky Blinders

Heb ik nog maar één aflevering van gezien. Is het goed, wat vinden jullie?
En wat moet er nog meer in dit rijtje met beste tv-series?

TV serie apps

Meer van die beste tv-series apps staan hier, of neem deze lijst. De bekendste tv-app is TV Showtime.

Geef een reactie