Waarom is de serie “Vikings” zo goed?

– Update: 26 juli 2020 –

– SPOILER ALERT! Alhoewel dit geschreven is vlak na Seizoen 1 – 

Iedere kunstvorm heeft zijn favoriete tijdperk. Cinema is wat mij betreft de meest indrukwekkende kunstvorm van de afgelopen eeuw. Of tv-series. De beste tv-series aller tijden zijn niet voor niets recent: Breaking Bad, Game of Thrones, Homeland, Silicon Valley, Sherlock, Luther, Downton Abbey, Mr Robot, Vinyl, Newsroom, Mad Men – om er maar een paar te noemen. En de laatste paar jaar kwamen daar nog eens knallers bij zoals The Morning Show, The Crown en Chernobyl. En wat was er zo goed aan Vikings?

Ragnar Lothbrok

Waargebeurd, of in grote lijnen historisch verantwoord allemaal. Ragnar Lothbrok: wat een personage, dramatisch gezien kan je ze niet beter verzinnen. Maar hij heeft blijkbaar dus echt bestaan. Behept met een abnormale hoeveelheid intelligentie, inzicht, leiderschap en nieuwsgierigheid. En moed, ook al waren die Vikingen  verschrikkelijke monsters en genadeloze slavenhandelaren.

Het personage van Ragnar heeft ook ongekend gruwelijke kanten. In een tv-serie werkt dat wel, in deze tijd waar horror, zombies en vampieren je om de oren vliegen…

Van Rusland tot Amerika

De Vikingen settelden zich over een enorm gebied, bijna vierhonderd jaar lang, mede door deze Ragnar. Heel Rus bijvoorbeeld (ja zo heette dat toen) is zo’n beetje gesticht door de Vikingen. Amerika werd ontdekt, zo’n 500 jaar voor Columbus. Liep slecht af, dat wel. http://en.wikipedia.org/wiki/Norse_colonization_of_the_Americas
Heel zuid-Italië was in de 11e eeuw “Scandinavisch”. Delen van Frankrijk en Engeland, tientallen of honderden jaren lang Scandinavisch.

Rollo, viking-voorvader van Prince William

De historische Rollo (in de serie de broer van Ragnar – niet bewezen, maar ook geen absurde aanname) is inderdaad echt de vader van Willem I van Normandië, en grootvader van Willem de Veroveraar. Zodoende stamt het hele Engelse Koningshuis af van deze Viking Rollo. Prince Willam, zie je ‘m al voor je, naast zijn over-overgrootvader Rollo? De ongelofelijke scenes hoe Rollo met een paar scheepjes de Seine opvaart en Parijs verovert: allemaal waargebeurd. Belooft nog wat voor de komende seizoenen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rollo

Rollo. Even de Seine opvaren en 1100 jaar later zijn je kids nog steeds King. Van Engeland dan.
Prince Viking William. Ja, ik zie wel gelijkenis ;)

 

Alle zonen van Ragnar: ook historisch verantwoord. Ivar the Boneless bijvoorbeeld. In Seizoen 1, aan het eind, nog maar net geboren, met zijn handicap. Vandaar zijn bijnaam, maar daar gaat de wereld nog veel van horen. Of zijn halfbroertje Björn Ironside, hoe die met een paar mannen en vrouwen Italië verovert, door verslagen en ten einde raad net te doen alsof hij dood is. En dan vanuit zijn doodskist op te springen. Midden in de belegerde stad. Wat een scenes gaan dat worden…

http://en.wikipedia.org/wiki/Ivar_the_Boneless
http://en.wikipedia.org/wiki/Björn_Ironside

En hoe IJsland ontdekt wordt… door Floki. Ook al historisch verantwoord.

Van Blood Eagle tot slangenkuil en Zonnesteen

De dood van Ragnar, in de serie zijn we daar nog (lang) niet na seizoen 1, maar dat wordt me ook weer een spektakel. Gewoon de historie volgen, dan heb je me daar toch een verhaal. Met verraad, wraak, slangenkuilen en al.

De vrouwen van Lothbrok, Lagertha en prinses Aslaug – het is allemaal historisch verantwoord. En vrouwen vochten inderdaad gewoon mee:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lagertha
http://en.wikipedia.org/wiki/Aslaug

De onbeschrijfelijk gruwelijke Viking-marteldood – de Blood Eagle. Zo gek kan je het niet verzinnen. Als filmscene werkt dit buitengewoon krachtig, daar kan geen Scorsese tegenop. Het duikt niet voor niets ook al op in een andere serie, True Detective.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_eagle

Ook historisch verantwoord is de manier waarop de Vikingen konden navigeren. Het is nog maar net bekend dat de magische Zonnesteen werkelijk heeft bestaan. Dat is een soort kwarts-gesteente dat van nature een Polaroid-achtige werking heeft waardoor je de exacte positie van de zon kon zien, door de steen heen. Ook als de zon onzichtbaar is bij zware bewolking. De hele wereld veroverd, dankzij zo’n steentje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sunstone_(medieval)

Intrigerend is ook de rol van het Christendom. Binnen 100 a 200 jaar bekeren de Vikingen zich tot het Christendom. Ze settelen en integreren zich, en dat was min of meer ook het doel van hun hele expansie. De strijd tussen monotheïsme en de Oude Goden wordt prachtig verbeeld in de serie, bijvoorbeeld door de innerlijke strijd van Rollo. Of die van de Athelstan: een Christelijke monnik, die als slaaf verhandeld wordt maar later het geloof in Natuurgoden leert begrijpen en waarderen. Het personage Athelstan is ook al op waarheid gebaseerd.

“Vikings” is ook een van de weinige series die een intelligente oplossing voor het taalprobleem heeft. Natuurlijk spreken ze in de serie Engels, met een Scandinavisch accent. Maar op slim gekozen momenten spreken de personages even hun historisch verantwoorde taal: in Engeland bijvoorbeeld spraken ze toen Saksisch of Oud Engels, in Frankrijk een oer-voorloper van het Frans.
http://www.englishclub.com/english-language-history.htm

Om al deze redenen is Vikings wat mij betreft dus pure kunst.

PS in de iets nieuwere tv serie The Last Kingdom komen de zonen van Ragnar (Ubbe, Ivar en Halfdan) ook voor als historische personages, evenals King Alfred en King Edmund.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Goed beschreven! Dat zijn idd een aantal elementen die me ook aanspreken. Ik heb de serie pas ontdekt en tot seizoen 6 af levering 10 gekeken! Te gek!
    Weet je hoe ik aan de laatste 10 afleveringen kan komen?

Geef een reactie