Sentinel: GPS fietsslot met alarm en sharing app

sentinel fietsslot met GPS

– Update: 4 april 2022 –

Ik zag op Indiegogo het ideale fietsslot. Met GPS tracker, alarm, een app om te unlocken (handig voor je AirB&B, of om je fiets te delen) en als optie een insteek-ketting. Het is de Sentinel uit België. Ik heb er meteen twee gekocht, want hier zat iedereen op te wachten. Ik tenminste wel. 

Voor een goed anti-diefstal GPS-systeem heb je allerlei dingen nodig:

 1. Een GPS-ontvanger
 2. Maar dan wel verborgen in de fiets
 3. Een batterij die lang meegaat
 4. En een SIM met abonnement

Om de GPS te integreren in het slot is meteen al geniaal. Anders moet het in de zitbuis, onder de zadelpen. Dat ligt erg voor de hand, en een beetje dief weet dat. Die haalt ‘m er dan gewoon uit en gooit ‘m weg…

Okee, de GPS kan wel in het slot dus. Een ringslot is een handig en goed systeem. Geen gerammel. Wil je extra zekerheid, dan doe je er ook nog een insteekketting bij. Die kan je er optioneel bijkopen en dat is aan te raden. Dan kan-ie ergens aan vast. Zo kan een langsrijdend boevenbusje ‘m niet gewoon met slot en al meenemen. Want hij zit vast aan iets.

De beste manier om je fiets op slot te doen is dus met TWEE sloten:
• Eén slot door het achterwiel
• En een tweede (ketting)slot, ergens aan vast

Er zit geen sleutel bij. Ideaal! Kan je die ook niet kwijtraken. We zijn daar al aan gewend, net als bij deelauto’s en -scooters. Met de app kan je de fiets van slot halen. Of met de twee RFID-sleutelhangers en de chip-kaart die je er bij krijgt. Als je gasten hebt kan je ze via email toegang geven tot de app. Op slot zetten gaat gewoon door de hendel naar beneden te doen – als je ‘m eerst iets naar achter duwt (extra veiligheid).

Als er aan je fiets gerommeld wordt gaat er een alarm af en krijg je een bericht. Als hij  gestolen wordt zie je precies waar hij is, via de GPS, op de app. Het abonnement en de Cloud service krijg je er voor drie jaar bij. Dat zit bij de prijs inbegrepen. Daarna kost het iets van 3 euro per maand.

In het Sentinel fietsslot zit een batterij die ongeveer een maand meegaat, oplaadbaar via USB-C. Je moet ‘m dus wel elke maand opladen.

Als je een ongeluk hebt dan belt je fietsslot automatisch jouw SOS-noodcontact. Mooi hoor. Okee, verkocht! Kost dat? 240 euro. Da’s okee voor de duurdere elektrische fietsen die geen GPS-slot hebben. Een goed slot kost ook al 80 euro, en een GPS-oplossing ook nog eens. Zo bezien is het niet zo heel duur.

UPDATE: de Apple AirTags kan je helaas niet goed gebruiken voor antidiefstal.

De Sentinel heeft alleen nog geen ART-certificaat. Een fiets-diefstal-verzekering kan vaak alleen maar als je een ART-3-sterrenslot hebt. Maar ik verwacht dat dit slot deze keuring gaat krijgen, want het is zeer sterk en degelijk.

Er zit geen Bluetooth op, dus ook geen geo-fencing (keyless entry). Je moet eerst een klap op het zadel geven, dan hoor je een piep, en dan kan je het slot openen met de app of met de tag.

Je moet de batterij wel ongeveer elke maand opladen, en als je er veel op fietst al sneller. Want eenmaal van slot geeft hij zijn positie elke dertig seconden door. Dat hoeft eigenlijk niet, en mogelijk kan je dat met een toekomstige update nog aanpassen zodat de batterij veel langer meegaat.

Het Belgische bedrijf maakte al eerder de sloten voor veel deelfietsen. Dat werkt op dezelfde manier. Het past op de meeste fietsen, kijk maar in de specs of en hoe het op jouw fiets past.

Sentinel fietsslot met GPS, track & trace en sharing app

Sentinel fietsslot met GPS, track & trace en sharing app

sentinel fietsslot track and trace

Zie ook de andere berichten over DE FIETS.

En zie ook alle GPS-anti-diefstal gadgets voor de fiets op Kettingbeschermer.nl

Sentinel fietsslot GPS mogelijkheden

Deze blog is niet gesponsord. Er zitten niet eens affiliate links in, dus ik kan er helemaal niks aan verdienen. Jammer hoor.

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Mijn slot, dat ik nU een flinke tijd gebruik, wil niet meer open. Ik denk na de laatste update van 1-2-2022. Sentinel heeft nog niet gereageerd op mijn dringende vragen. Heeft iemand ervaring hiermee?

  1. Met mijn slot het zelfde krijg als antwoord kan niet meer gemaakt worden en het is nog geen 3jaar oud .gekost € 169 . Merci sentinel

 2. Ik heb de sloten ook gehad. Er hangt een kabeltje uit het slot, waarschijnlijk een antenne.
  Heb je nog ontvangst als die er af geknipt wordt?

   1. Het antwoord staat op de Indiegogo site:
    Your lock has a cable at the back that is not mentioned in the manual. We are planning on making 2 version of the lock, with and without cable.
    The cable can be used to connect a solar panel that can be mounted on the rear rack of your bike. The solar panel will charge your lock’s battery and will increase the locks autonomy and even make external charging unnecessary.

 3. Kan je de herrie die het ding maakt als iemand aan je fiets zit ook uitzetten? Want ik heb persoonlijk een gruwelijke hekel aan scooter- en autoalarmen die af gaan. Soms heb ik zin in eigenrichting als zo’n ding kabaal staat te maken elke keer als er een tram voorbij dendert: de gracht in ermee!

  Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet. Geen herrie dus, misschien een discreet gezoem dat alleen hoorbaar is voor degene die je fiets verplaatst.

 4. Is het een goed slot? Ik bedoel menig slot of insteekkabel is snel kapot te krijgen?
  Werkt het slot ook op het Apple netwerk zodat ie makkelijk terug gevonden is?

 5. 26/1/2021: “The first batches of Sentinel locks are finally ready to be shipped to Belgium. The locks for our Indiegogo backers will be flown in so we can start delivery as soon as possible.”

  1. Ik zag het! Heel leuk. het is ze dus gelukt! Met vertraging, dat is okee. Ik ben zeer benieuwd en zal het hier updaten met een “Hands on review”.

 6. jammer dat veel goede dingen op indiegogo niet op tijd worden geleverd. het gaat niet vaak om 1 maaand maar veeeel langer. Ben dan ook zeer benieuwd naar de leverring en de werking van dit slot

 7. Er komen ook helemaal geen updates meer van Sentinel op Indiegogo. Mensen vragen zich al af of ze hun geld kwijt zijn.

  1. Er was nog een update over de las-machines: die werden nu allemaal gebruikt voor mondkapjes, dus de productie ligt helemaal stil. Ik wacht het maar af…

  1. Ik heb ‘m nog niet binnen, Corona-vertraging. Ik update het hier wel als ik nieuwes heb. ART weet ik nog niet, laat ik hier ook wel weten, wel belangrijk inderdaad, voor verzekering.

Geef een reactie