Apple AirTags: voor- en nadelen

apple airtag airtags

– Update: 14 oktober 2023 –

Apple AirTags zijn kleine labels waarmee je jouw waardevolle spullen makkelijk terug kan vinden. Je sleutelbos, je huisdier, je koffer, je fiets: je ziet op je telefoon precies waar ze zijn. Zijn er ook nadelen? En alternatieven? En hoe werkt het precies? 

De AirTag ziet er uit als een munt: rond en plat. Je kan ‘m in een sleutelhanger doen. Je ziet op de telefon waar hij is, in de “Find My” app. En hij kan ook piepen als je ‘m zoekt. En je kan ze nu ook delen. Bijvoorbeeld voor de sleutels van een deelauto, of voor de deelfiets.

Er zijn ook concurrenten met vergelijkbare tags, zoals die van Chipolo (hier op BOL.com), die van Tile, of de Samsung smarttags. Maar Apple had een enorme troef in handen: de Airtags kunnen namelijk het gehele netwerk van ALLE iPhones en Apple devices ter wereld gebruiken om jouw spullen terug te vinden. En er is altijd wel zo’n device in de buurt! Geniaal. Een oneindig groot bereik, zonder GSM-abonnement. Daar kan geen enkele fabrikant tegenop – nou ja, de Chipolo tags kunnen dat nu ook. En die zijn veel goedkoper. Maar die van Apple heeft nog meer troeven.

De Vind Mij-app zit op je iPhone, iPad of Mac. De AirTag gebruikt Ultra Wideband, en dat is veel preciezer dan Bluetooth, GSM, GPS of Wifi. En die U1 chip is ook nog eens veel energie-zuiniger. De knoopcel-batterij gaat wel een jaar mee, en kun je zelf simpel en goedkoop vervangen. Ook geniaal dus! (Samsung tags hebben ook Ultra Wideband). Maar:

Apple AirTag als antidiefstal?

Iemand anders kan jouw AirTag nooit wissen, of uitlezen, of opnieuw gebruiken. En iPhones waarschuwen ook als er onbekende AirTags in je buurt blijven. Zodat je niet ongewenst gevolgd kan worden, met een AirTag die stiekem in je tas is verstopt – bijvoorbeeld.

Maar dit is meteen ook een groot nadeel: je kan het dan ook niet meer als anti-diefstal gebruiken, als GPS-tracker dus, voor je dikke ebike / scooter / koffer. Want dat hoort de dief dan ook meteen, en die gooit de Airtag dan gewoon weg. Je hebt dus nog steeds slimme GPS-sloten nodig. Alhoewel je de piepende speaker eenvoudig kon verwijderen uit een AirTag, zie deze video. Dan kon het dus wel, en moet je ‘m alleen nog slim verbergen in je fiets.

In een fietsbel bijvoorbeeld (zoals deze op BOL.com):

Kan ook goedkoper op AliExpress. Of met deze Bike Mount (hier op Aliexpress). Daarmee kan je de AirTag onzichtbaar onder je bidon-clip doen. Er zitten bijna altijd wel van die bidon-gaatjes op je fiets:

airtag fietsmount bike mount

En het Apple-netwerk is inmiddels ook opengesteld voor andere trackers:

Netwerk opengesteld

Apple heeft zijn netwerk opengesteld voor concurrenten, zoals de redelijk vergelijkbare goedkopere tags van Chipolo (65 euro voor 4 stuks). En een VanMoof ebike kan je er ook mee terugvinden. Dan werkt het dus juist weer WEL als antidiefstal, zonder AirTag. Apple verdient dan aan het enorme iPhone-UWB-netwerk. Want bij betaalde abonnementen vangt Apple 30%. Bij VanMoof bijvoorbeeld.

Ik wacht dus nog even op het eerste UWB-fietsslot. Zoals die op VanMoof, maar dan los verkrijgbaar. Dat kan wel eens kanjergroot worden, want alle andere GPS-oplossingen zijn duurder, lastiger qua batterij en veel minder precies. Of een UWB-carfinder-tag.

IOS 17 Updates

In iOS 17 kan je AirTags met meerdere personen delen. De hoofdeigenaar kan nu tot vijf anderen toegang geven tot de locatie van de AirTag. Handig voor autosleutels bijvoorbeeld, als je die met meerdere mensen deelt. Dan voorkom je ook dat de AirTag begint te piepen, door het stalker-alarm.

AirTags kosten 35 euro per stuk, of 119 euro per vier. Ze zijn IP67 waterbestendig. De bijpassende sleutelhangers zijn – schrik niet – 39 euro. Maar die staan ook goedkoop op AliExpress, vanaf € 1,50. Of deze luxe leren versies. Of deze mooie goedkope. Of deze voor aan een riem of halsband.

Apple AirTags

Find My AirTag

sleutelhanger met Find My device

Je koppelt de AirTag simpel via je iPhone:

Apple AirTags

De kleinste sleutelhangers voor AirTags zijn deze leuke Cartoon-sleutelhangers, op AliExpress.

17 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb een airtag aangeschaft met het idee dat het de locatie doorgeeft, ik heb hem namelijk voor aan de broek van mijn zoontje. Voor als hij buiten wil spelen. Maar als hij uit bereik van mijn iPhone is dan geeft hij geen locatie waar hij is.
  Ik zie alleen dat hij dan bv. 5 minuten geleden thuis was.
  Klopt dit? Of doe ik iets fouts? Want ik dacht een mooie oplossing voor de grote lompe gps horloges voor kinderen.

  Gr janneke

  1. Je moet idd in de buurt zijn, max 15m. Maar als je zoontje wat verder weg is en er komt iemand (eender wie) met een iphone in de buurt van je zoontje zal die iphone de plaats doorsturen naar die van jou. (de persoon met die iphone merkt zelf niet dat hij dat doorstuurd.)

 2. Een tag aan de fiets kan ook, alleen die staat in de schuur en de AirTag van Apple gaat na drie dagen piepen als de eigenaar niet in de buurt is(geweest) ik fiets niet dagelijks. Dus ik pas hierin. Jammer.
  Ik wil nl geen gepiep uit m’n schuur hebben

 3. Ik heb een airtag. Op1,6m afstand met rechtstreeks zicht op de Airtag zegt mijn iphone 12 : “Signaal is zwak, beweeg naar een andere locatie” !!!
  Heb Apple gecontacteerd, zonder resultaat…

 4. Ho stop, je schrijft terecht dat het hele netwerk van Apple gebruik kan worden voor de tags, maar dat is nog meer het geval bij de SmartTag van Samsung, want daar doen vrijwel alle toestellen mee en niet, zoals bij Apple, enkel de laatste twee, drie topmodellen.

  Koppel dat aan een marktaandeel van Samsung circa 75% versus Apple 15% hier te lande, dan is de kans iets terug te vinden via het netwerk van Samsung vele, vele malen groter.

  Mooie techniek in beide gevallen, ik gok voor mijn dure fiets toch op Samsung, want dikke kans dat er iemand met een Galaxy in de buurt is van je gestolen waar.

 5. Je kan ook je geheugen trainen of een bakje waar je altijd je sleutels in legt of een dag van te voren je spullen klaar leggen (meestal in de ochtend toch????? waar heb ik die ……… nou gelegd?) Of gewoon naar je partner luisteren…….. :-)

 6. Mooi en volledig. Maar in principe is Chipolo slimmere keus. Hoe staat t eigenlijk met GPS slot, is die al binnen?

Geef een reactie