Apple AirTags: voor- en nadelen

apple airtag airtags

– Update: 1 oktober 2021 –

Apple AirTags zijn kleine labels waarmee je jouw waardevolle spullen makkelijk terug kan vinden. Je sleutelbos nooit meer kwijt, je huisdier, je koffer, je fiets. Zijn er ook nadelen? En hoe werkt het precies? 

De AirTag ziet er uit als een munt: rond en plat. Je kan ‘m in een sleutelhanger doen. Hij gaat piepen als je ‘m zoekt. En je ziet op de kaart waar hij is, in de “Find My” app.

Er zijn al jarenlang concurrenten met vergelijkbare tags, zoals die van Chipolo (gewoon op BOL.com), die van Tile, of de Samsung smarttags. Maar Apple heeft een enorme troef in handen: de Airtags kunnen het gehele netwerk van ALLE iPhones en Apple devices ter wereld gebruiken om jouw spullen terug te vinden (zie de presentatie). En er is altijd wel een in de buurt! En die ziet jouw AirTag. Geniaal. Een oneindig groot bereik, zonder GSM-abonnement. Daar kan geen enkele fabrikant tegenop.

De Vind Mij-app zit op je iPhone, iPad of Mac. De AirTag gebruikt Ultra Wideband, en dat is de volgende troef: dat is namelijk veel preciezer dan Bluetooth, GSM, GPS of Wifi. En die U1 chip is ook nog eens veel energie-zuiniger. De knoopcel-batterij gaat wel een jaar mee, en kun je zelf simpel en goedkoop vervangen. Ook geniaal dus! (Nou ja, Samsung tags hebben ook Ultra Wideband). Maar:

Apple AirTags werken niet als antidiefstal

Alles is geheel versleuteld, dus de privacy is gewaarborgd. Iemand anders kan jouw AirTag nooit wissen, uitlezen of opnieuw gebruiken.  En iPhones waarschuwen automatisch als er onbekende AirTags in je buurt blijven. Zodat je niet ongewenst gevolgd kan worden, met een AirTag die stiekem in je tas is verstopt – bijvoorbeeld.

Maar dit is meteen ook een groot nadeel: je kan het dan ook niet meer als anti-diefstal gebruiken, als GPS-tracker dus, voor je dikke ebike / scooter / koffer of partij drugs. Want dat hoort de dief dan ook meteen, en die gooit de Airtag gewoon weg. Je hebt dus nog steeds slimme GPS-sloten nodig.

Alhoewel je dat slimme netwerk van Apple ook op andere manieren voor antidiefstal kan gebruiken. Je kan de piepende speaker eenvoudig verwijderen uit een AirTag, zie deze video. En het netwerk is ook opgensteld voor andere trackers:

Netwerk opengesteld

Apple heeft zijn netwerk opengesteld voor concurrenten, zoals de vergelijkbare en veel goedkopere tags van Chipolo (65 euro voor 4 stuks). En een Van Moof ebike kan je er ook mee terugvinden. Dan werkt het dus juist weer WEL als antidiefstal, zonder AirTag. Apple verdient dan aan het enorme iPhone-UWB-netwerk. Als het om betaalde abonnementen gaat vangt Apple 30%. Bij Van Moof bijvoorbeeld: daar moet je er jaarlijks iets voor betalen.

Ik wacht dus nog even op het eerste UWB-fietsslot. Zoals die op Van Moof, maar dan los verkrijgbaar. Dat gaat kanjergroot worden, want alle andere GPS-oplossingen zijn duurder, lastiger qua batterij en veel minder precies. Of een UWB-carfinder. Grappig, dat je al in de toekomst kan kijken. Zonder glazen bol.

AirTags kosten 35 euro per stuk, of 119 euro per vier. Ze zijn IP67 waterbestendig. De bijpassende sleutelhangers zijn uiteraard ook te koop voor – schrik niet – 39 euro. Maar die staan nu ook goedkoop hier op AliExpress, in alle kleuren, voor € 1,50. Of deze luxe leren versies voor een paar euro. Of deze mooie goede, ook voor een paar euro. Of deze voor aan een riem of halsband.

Apple AirTags

Find My AirTag

sleutelhanger met Find My device

Je koppelt de AirTag simpel via je iPhone:

Apple AirTags

De meest compacte sleutelhanger-hoes voor een AirTag is deze mooie kleine, voor een euro, op AliExpress, lijkt mij verreweg de beste ook:

Tenslotte nog deze Nederlandse Bike Mount voor een Apple AirTag. Waarmee je de tracker makkelijk aan je fiets kan hangen:

 

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik heb een airtag. Op1,6m afstand met rechtstreeks zicht op de Airtag zegt mijn iphone 12 : “Signaal is zwak, beweeg naar een andere locatie” !!!
    Heb Apple gecontacteerd, zonder resultaat…

  2. Ho stop, je schrijft terecht dat het hele netwerk van Apple gebruik kan worden voor de tags, maar dat is nog meer het geval bij de SmartTag van Samsung, want daar doen vrijwel alle toestellen mee en niet, zoals bij Apple, enkel de laatste twee, drie topmodellen.

    Koppel dat aan een marktaandeel van Samsung circa 75% versus Apple 15% hier te lande, dan is de kans iets terug te vinden via het netwerk van Samsung vele, vele malen groter.

    Mooie techniek in beide gevallen, ik gok voor mijn dure fiets toch op Samsung, want dikke kans dat er iemand met een Galaxy in de buurt is van je gestolen waar.

  3. Je kan ook je geheugen trainen of een bakje waar je altijd je sleutels in legt of een dag van te voren je spullen klaar leggen (meestal in de ochtend toch????? waar heb ik die ……… nou gelegd?) Of gewoon naar je partner luisteren…….. :-)

  4. Mooi en volledig. Maar in principe is Chipolo slimmere keus. Hoe staat t eigenlijk met GPS slot, is die al binnen?

Geef een reactie