FILMTIP: Searching

– Update: 5 december 2018 –

Wat een originele top-film: Searching (2018). Geproduceerd door supertalent Timur Bekmambetov. Een waanzinnig spannend verhaal over een vader die zijn vermiste dochter probeert te vinden, en dat bijna geheel online doet. Dat online gedeelte is nu eens een keer overtuigend en realistisch gedaan, en beslaat bijna de gehele film. Je zit eigenlijk vrijwel de hele film achter zijn computer (soms op de zaak – ook al zo geinig, soms op z’n iPhone, soms op een ander ding), maar het voelt tegelijkertijd als een complete speelfilm met alles-erop-en-eraan. Briljant, geniaal en virtuoos uitgevoerd.

Alleen al het begin is een instant classic, net als die indrukwekkende en onvergetelijke intro-sequence van Pixar’s UP, destijds.  

De voor iedereen zeer herkenbare tijdgeest van NU, met al zijn social media, in al zijn aspecten zoals cyber-bullying, eenzaamheid, streaming services, drugs, sex en hijgerige nieuws-media worden allemaal zeer overtuigend neergezet. Nou ja okee, die nieuwsmedia zijn natuurlijk typisch overdreven, en erg Amerikaans. Dat hebben wij gelukkig hier nog niet. Of straks wel?

Hier en daar is een bijrolletje wat minder, en valt het verhaal af en toe een klein beetje door de mand als iets teveel overgeconstrueerd, maar het geheel is zo uniek en entertainend dat je dit in deze vorm nog nooit eerder hebt gezien. Inderdaad: a cinematographic masterpiece.

Zie ook Searching (2018) op IMDB – een 7,8 op IMDB voor een speelfilm: dat zegt al genoeg…

Of dit artikel op gamespot.com (spoiler alert!)

Geef een reactie