Wacom tekentablet tegen RSI

wacom tekentablet RSI alternatief muis

– Update: 20 oktober 2022 –

Als je veel achter een computer zit loop je risico op RSI. Een tekentablet als alternatief voor de muis is dan veel beter, ergonomisch gezien. Ik heb ooit enorme last van RSI gehad. Zo erg, dat de artsen zeiden dat ik nog maar 5 minuten per dag achter de computer mocht.

VIJF MINUTEN!!!  Dan kan je net zo goed meteen dood.

Anyway, uiteindelijk hebben drie dingen mij echt geholpen om van RSI te genezen: meer sporten, massage en een Wacom tekentablet. 

De oorzaak van RSI

De oorzaak van RSI is vaak statische spierspanning. Achter je computer beweeg je nauwelijks. Er is weinig doorbloeding, en afvalstoffen worden daarom niet afgevoerd. Weefsels raken vol met afval en zuren, en gaan verkleven: spierweefsel voelt koud en pijnlijk aan. Het straalt door naar je nek, schouders, rug en zelfs naar je benen. Met deep tissue massage kan je het verkleefde weefsel weer losmasseren, maar dat is behoorlijk pijnlijk. En bovendien pak je dan de oorzaak niet aan: dat was die statische spierspanning.

Een Wacom tekentablet als muis

Artsen en de fysiotherapeuten ontdekten dat de muis een boosdoener was: je vingers zweven voortdurend boven de knoppen, en dat geeft continu spierspanning. Omdat er ook weinig doorbloeding is wordt het afval van de spieren (het zuur) niet goed afgevoerd. Dat veroorzaakt pijnlijke verkleving in de spieren: RSI.

Ik had daarom een alternatieve muis uitgevonden, waarbij je hand OM de muis lag, als een plat liggend handvat. Schitterende uitvinding – vond ik zelf. Ik heb nog een prototype gemaakt, die was TOP, maar helaas, niemand begreep het, denk ik. Ik heb het ook maar niet doorgezet, want er was ook een goed alternatief: een Wacom tekentablet.

Op een laptop gebruik je natuurlijk je trackpad. Dit is voor die spierspanning ietsje gunstiger dan een muis. Maar een Wacom tekentablet is nog veel beter: omdat je het als een pen vasthoudt is je hand – en je arm – veel meer ontspannen.

Ik moest er wel aan wennen: dat duurde wel een maand. Maar eenmaal gewend wilde ik nooit meer terug.

Tekentablet in Muis Modus

Ik heb een Wacom Intuos. Maar ik zet ‘m wel op mouse mode. Standaard staat het altijd op Pen modus: rechtsboven op je tekentablet is dan rechtsboven op je scherm.

In Muis Modus kan je je hand laten rusten, en de pen optillen en verder schuiven, zoals je met een muis ook doet. En er is acceleratie: als je langzaam beweegt is het heel precies, maar beweeg je snel, dan kan je zo het hele scherm over. Daar is iedereen al aan gewend: want dat is bij elke muis zo!

Nu zou ik de nieuwe Wacom One Small nemen voor 42,-.

Als je gaat tekenen en schilderen dan is Pen Modus misschien toch beter en handiger: neem dan de grotere Wacom One Medium voor 60,-.

Rechtsklik zet ik op de bovenste knop, maar dan naar achter gedraaid, bij de duim. De standaard knop is de onderste, naar voren gedraaid, met je wijsvinger, maar dat vind ik niks. Die duim zit precies al op de goede plek, en met een minimale beweging tik je meteen al rechts-klik. Ideaal, al is het even wennen. Het loont de moeite om hier mee te experimenteren. Zie de settings:

Bij “Mapping” kan je Muis Modus eens aanzetten en uitproberen.
wacom tekentablet voorkeuren
Double click werkt ook gewoon met dubbel-tap, dus dat hoeft niet per se op een knop. Op de bovenste knop kan je dan Right Click proberen, dan kan je rechtsklik met je duim doen. Ik zou niet meer anders willen. Je kan ook scrollen met deze knop.
In de Options kan je “Klik en tik” aanzetten.

Scrollen: Smart Scroll, Grab scroll

Scrollen mis je enorm, met een pen. Maar er is een oplossing! In de settings hierboven kan je die bovenste knop – die op Double Click staat – ook instellen als Scroll knop. Ideaal! Maar dan moet de onderste knop op Right click. En zoals gezegd: dat vind ik niks. Gelukkig is er ook nog het programmaatje Smart Scroll van Marcmoini. En daarmee kun je met Grab Scroll zowel rechtsklik als scroll op dezelfde knop zetten. Ideaal. Als je klikt is het rechtsklik, maar als je ook sleept is het scroll. Ik zou niet anders kunnen of willen:

Goedkope alternatieven voor Wacom tekentablet

Er zijn ook tekentablets van andere merken. Maar  het komt ongelofelijk nauw: de exacte afstand-hoogte waarop de pen nog werkt bijvoorbeeld. Voor mij toch maar een Wacom, andere vond ik niks.

Maar het kan zijn dat er tegenwoordig wel goede zijn. Deze Huion van €25,- lijkt mij goed, ook als is die klein (4 inch). Die ZP-pen van €20,- lijkt ook een goede (4×3 inch): compact, lichtgewicht en goedkoop. De beste op normale grootte lijkt mij de 10moons 10 inch (ongeveer A5) van €30,-, of de 10moons 6 inch voor €20,-.

Die 10moons 6 inch voor €20,-. heb ik getest. Hij is perfect van grootte en doet het prima in PEN-modus, maar hij kan niet in MUIS-modus op de Mac, en is verder ook niet goed configureerbaar (rechts-klik bijvoorbeeld). Op een Mac werkte het meteen, plug & play. Op Windows 7 kreeg ik ‘m niet goed ingesteld, ook niet met de bijgeleverde software. Voor mij dus niks, maar wel een aanrader als je alleen de drukgevoelige pen-modus wil op een Mac.

Heb je een tip, laat maar weten in de comments hieronder.

Die originele Wacom Intuos kan je hier voor 70,- bij BOL.com kopen, snel en gratis verzonden. Er is ook een draadloze met Bluetooth.

Of nu de nieuwe Wacom One Small voor 42,-.

Als je veel tekent dan is er de grotere Wacom One Medium voor 60,-.

wacom tekentablet RSI alternatief muis

Er is ook een Apple Magic touch pad, daar zit geen pen bij, en die bedien je dus met je vingers, precies zoals een trackpad. Kost 150,-, draadloos met Bluetooth:

Apple Magic Trackpad 2 Bluetooth draadloze Zilver, Wit touch pad

Sporten helpt je ook van RSI af

Als je gaat sporten heb je minder kans op RSI. Gewoon wandelen of fietsen, een uur per dag of zo, is ook goed. Door de betere doorbloeding worden alle afvalstoffen uit je spieren afgevoerd. Overmatig of zwaar sporten is juist weer niet aan te raden, want dat kan blessures veroorzaken die juist ook onder RSI vallen.

Zie ook de andere berichten over Gezondheid

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

    1. Geen enkele link werkt daar nog, op die site. Dus dat is niet veelbelovend. Staat er ook bij: dat de kwaliteit niet goed is. En ook zonder die software kan je met een Wacom pen wel scrollen, dus dat blijft toch wel een goede optie.

  1. Een medium formaat is het mooiste formaat, naar mijn mening, omdat een large weinig toevoegt in muis-mode aangezien je die extra ruimte niet gebruikt en dan zit dat grote tablet juist in de weg naast je toetsenbord. Het kleinste / small model lijkt aantrekkelijk vanwege de prijs, maar raad ik af. Je zit dan steeds tegen de grenzen van je tablet aan te harken en dat bevordert eerder rsi, omdat je dan krampachtiger gaat zitten werken.

    De pro modellen zijn ook als touchpad te gebruiken. Dat is niet het enige verschil maar wel het grootste. Het is de vraag of dat zo’n groot prijsverschil van 200, 300 euro voor een small of medium waard is.

Geef een reactie