Grotere letters in Apple Mail op Mac OS X

– Update: 8 november 2018 –

Het blijft een enorme ergernis in Apple Mail op Mac OS X vanaf Yosemite: veel te kleine letters in mailtjes afkomstig van Windows. De default font-size kan je instellen in Mail, maar niet bij HTML mail (opgemaakte mail). En Font size=1 betekent op Windows heel wat anders dan op de Mac. Ook in 2018 nog steeds. Gaat lekker met die standaarden!

Vroeger, omstreeks 2013, kon je het nog oplossen met de Terminal, dan plakte je dit in voor grotere letters:

defaults write com.apple.mail MinimumHTMLFontSize 16

Maar dat werkt sinds Mavericks ook al niet meer. Dat commando betekent opeens iets geheel anders: namelijk grotere letters in het bericht dat jij STUURT, en niet van het bericht dat je ONTVANGT. Je kan ⌘+ tikken voor grotere letters, maar dat je moet dan  wel heel vaak en veel doen…

Maar zo krijg je wél grotere letters!

Je kan mijn Message.css hier downloaden en direct in de map /Applications/Mail.app/Contents/Resources/ zetten. Dan heb je grotere letters in Mail en hoef je de stappen hieronder niet meer te doen (dit kan helaas niet meer op Mac OS Mojave).

Maar je kan het ook zelf doen: tik in de Finder Cmd-Shift-G (Ga naar) en plak dit:

/Applications/Mail.app/Contents/Resources/Message.css

Daar zie Message.css staan. Dat open je met Tekst Editor, of met een andere editor zoals Sublime Text. Plak daar aan het einde dit bij:

font[size="1"],
font[size="2"],
font[size="3"] {font-size: 1.3rem !important;}
font {font-size:1.3rem }

Bewaar het. Verander eventueel die 1.3rem naar nog iets groters, bijv 1.5rem.
Als je niet kan bewaren (geen rechten) dan bewaar je het eerst op de Desktop, en sleep je het weer terug in de map /Applications/Mail.app/Contents/Resources/. Je hebt dan wel het admin-wachtwoord van je Mac nodig. Mail afsluiten en opnieuw starten. Voila!

UPDATE: Vanaf El Capitan heb je geen rechten meer op systeembestanden. Gelukkig is dat zo op te lossen. Zelfs op Mojave, maar daar is er geen Message.css meer.

Jammer dat er nog geen min-font-size bestaat in CSS. Nog steeds niet, in 2014! Zou nou eens handig zijn…

Meer informatie: http://apple.stackexchange.com/questions/157104/can-i-increase-the-minimum-font-size-of-text-when-reading-html-messages-in-mail

En over die REM (em, maar dan relatief met de Root):
http://www.sitepoint.com/new-css3-relative-font-size/

9 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Wat ik hierboven maar zeggen wilde: het bestand is dus niet te downloaden. Maar wat daar nog bij komt: ik kan op geen enkele manier toestemming krijgen om in bedoelde map iets te plakken; wanneer ik in de Finder naar die map ga en probeer om de aangepaste CSS te plakken, staat er al direct een “verbodsbordje” naast de muisaanwijzer.
  Ik kan en mag daar dus niets …

  1. Ha Wim,
   het bestand staat er inmiddels, dank.
   Je hebt Admin-rechten nodig voor die map, dus de hoogste rechten. Als het je eigen Mac is heb je dat meestal. Is het niet je eigen Mac, of ben je geen Admin?

   1. Het is wel m’n eigen Mac; ik heb je via een “rechtstreekse mail” een screenshot gestuurd van het info venster gestuurd.

 2. Probeer dit: “Als je niet kan bewaren (geen rechten) dan bewaar je het op de Desktop en sleep je het weer terug in de map waar het vandaan kwam. Mail afsluiten en opnieuw starten.”

  1. Zelfde probleem als Kees hierboven (en natuurlijk je “oplossing” al geprobeerd).

   Werk inmiddels in Sierra en kan iid het bestand op geen enkele manier blijvend bewerken of überhaupt iets in de map kopiëren.

   Suggesties?

   1. Ik heb de bijgewerkte CSS nu ook als download in het artikel toegevoegd. Die kun je direct downloaden en in deze map zetten: /Applications/Mail.app/Contents/Resources/.
    Je moet dan bij “Authenticeer” het wachtwoord van je Mac intikken.

 3. Ik kan bovenstaande wijziging niet opslaan in Message.css. Ik kan alleen dupliceren en een kopie opslaan.

  Hoe los ik dit op?

  Hartelijks,
  Kees

Geef een reactie