Hoe krijgen ouderen die geen telefoon hebben een QR-code?

qr code coronacheck app

– Update: 13 maart 2022 –

Iedereen moet tegenwoordig zijn Coronacheck QR code overal laten zien – ook al ga je alleen maar een kopje koffie drinken. Maar veel ouderen hebben geen smartphone (en dus ook geen CoronaCheck app). Of geen DigiD, want die heb je ook nodig. Ik heb het bij mijn ouders ingesteld, maar daar ging dagen overheen. Als het al lukt…

Er zijn ook andere manieren om die QR-code te krijgen, ook als je geen smartphone hebt. Bijvoorbeeld via de website coronacheck.nl. Met je DigiD kun je daar inloggen, om vervolgens een QR-code te krijgen en te kunnen printen. Maar dan moet je dus wel een DigiD hebben, en die krijg je niet zomaar! Dat gaat met brieven en codes en zo. En dan moet je dus ook nog eens een printer hebben…

Nog een ander nadeel is dat je niet samen kan doen met één telefoon. Want die geldt maar voor één persoon. De ander moet dan toch weer een printje hebben. Je kan de QR codes ook gewoon fotograferen met je telefoon. Dan laat je die als foto zien. In je fotobibliotheek.

Wat als je geen DigiD, smartphone of printer hebt?

Ja, wie heeft er nog een printer? Niemand. Gelukkig kun je ook nog bellen. Met de helpdesk van de CoronaCheck-app op 0800-1421. Dan krijg je na het doorlopen van allerlei stappen je QR-code thuisgestuurd. Op papier. Duurt helaas ook weer dagen…

Fotografeer de QR code dan maar meteen op je telefoon. Of nee, die had je niet! Op papier meenemen dan maar… en reservekopietjes maken, voor de zekerheid. Op een kopieermachine.

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dag Aart Jan, ik ben Arjen de oude vriend (en nog steeds goed bevriend) met Stéphanie G. Ik wil graag met mijn moeder die in een verzorgingshuis woont en geen DigId of smartphone heeft een cappuccino kunnen drinken in een koffietentje, liefst binnen niet op het terras in de winter. Ik zoek dus ook uit hoe ik een QR code voor haar kan krijgen. De discussie hier boven is vrij hopeloos, daar krijg ik mijn moeder niet mee naar binnen…. Groeten van Arjen en aan B uw vrouw!

 2. Aart Jan:
  Grappig dat je aandacht besteed aan QR code. Vgns mij stond er ooit een kritisch verhaal van je op de site. In de begindagen van deze gek geworden wereld……
  Terzake: aftrekbaar zijn aankopen van ondernemers altijd! Of er nou wel of niet BTW in een prijs zit. Als die er in zit dan vraag je die terug. Zijn verekenbaar zoals dat heet.
  En nu ik toch bezig ben: binnen EU kun je de verkoper vooraf je ondernemersstatus & gegevens doorgeven en dan moet hij je netto leveren. Kan ook ev nog achteraf maar dan meer gedoe en kans op weigering. Laatste heb ik wel gehad bij Amazon (Chinezen die de BTW negeerden terwijl op site stond dat die is inbegrepen, voor 1/7)

 3. Het is verbazingwekkend hoe deze medische apartheid zo snel heeft plaats gevonden hier in het westen… En het gros het allemaal maar normaal vind…
  Ik doe niet mee aan deze discriminatie!!

 4. Fijn dat je mensen wilt helpen met het verkrijgen van een QR code. Ik begrijp dat het erg lastig is voor mensen die niet zo tech-savy zijn. Ik ben alleen van mening dat we hier niet aan mee moeten werken. Het splijt de samenleven in twee, en als dit eenmaal ‘normaal’ is komt weer de volgende stap. Waar eindigt dit? Vergelijkingen met andere tijden liggen altijd gevoelig bij veel mensen, maar als je eerlijk bent ging het vroeger ook stap voor stap. Ik doe in ieder geval niet mee en ga verder ook niet uitzoeken hoe je zo’n QR code kan bemachtigen. 1e artikel van de grondwet zegt dat ik die niet nodig heb.

  1. Even je facts op een rijtje zetten Rob als je met artikelen van de grondwet gaat gooien: Deze zegt namelijk dat iedereen in Nederland “in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld”. Aangezien we het hier dus niet hebben met gelijke gevallen en het een vrijwillige keuze is om wel of niet gevaccineerd te worden en ook wel of niet met een bewijs ergens naar binnen kunt… tsja.
   Je moet ook een rijbewijs halen om te mogen autorijden, dus dan moet dat rijbewijs ook maar op de schop volgens jou…

   1. Aartjan, sorry dat je blog voor deze discussie gebruikt wordt maar ik vind het te belangrijk om hier niet op te reageren.

    Roel, een rijbewijs is een bewijs van bekwaamheid een corona QR-pas is alleen maar een medisch bewijs en dan ook niet met elkaar te vergelijken.
    En de vrijwillige keuze is op zijn minst erg twijfelachtig aangezien je voor vele (|sociale)zaken uitgesloten wordt, waarbij een testbewijs absoluut geen goedprater is hiervoor.
    En om dan nog maar niet te spreken over het feit dat je als gevaccineerde, die ook besmettelijk kan zijn en het ook kan doorgeven, geen test hoeft te overleggen. Wanneer je dan zegt “maar ze zijn minder besmettelijk” blijft het feit dat gevaccineerden nog steeds besmettelijk zijn. Zelfs bij een positieve test mag een gevaccineerde naar binnen en de rest aansteken.

  2. rob er komt een tijd dat je wel anders gaat denken. Ik ben 80 jaar en loop steeds tegen meer problemen aan maar ja als ik jou hoort praten of schrijven hoop ik dat je ouders nog leven en dat ze maar veel hulp van jou kant kunnen verwachten maar ik ben daar ban voor.

 5. Vorige week was ik ook bezig om voor een ouder stel de CoronaCheck app werkend te krijgen. Toen kreeg ik ook errors, en ging er vanuit dat het systeem overbelast zou zijn. Maar valt dit ergens te controleren?

  1. Ze zullen de servers wel opschalen, maar deze eerste dagen werkte het vaker niet dan wel. De enige optie was dan een qr code via de website uitprinten, of op je telefoon fotograferen.

 6. De openbare bibliotheek heeft een goede printer! En een printje kost weinig. Scannen kan er gratis zelfs, de scan mail je naar jezelf of zet je op USB.

  Het is gewoon net zo’n ding als in grote organisaties, maar dan vlakbij. De bieb is soms ook ’s avonds geopend, helemaal handig.

  Let wel, de medewerkers kennen het ding zelf niet helemaal goed, maar als het schermdisplay geeft allerlei interessante opties. En het is soms even zoeken waar je de USB in moet steken, dat zit altijd goed verstopt.

  Zoveel handiger dan een kopieshop waar je een PC moet huren voor x minuten en je in de rij moet gaan staan om je printje af te mogen rekenen. Je kan op je gemakje je printjes maken en je rekent af met een bibliotheekkaart waar je een paar euro tegoed op zet.

  Kopieshop en bieb zijn sowieso veel goedkoper dan zelf een inktjetprinter. De Consumentenbond heeft eens uitgerekend dat inkt in die dingen even duur is als Chanel 5 parfum, vergeleken in ml. En die inkjetprinters die weigeren vaak dienst omdat je vaak moet printen om ze in leven te houden. Maar vaak printen is juist duur. Zit je weer met een dure opgedroogde cartridge.

  1. Volgens mij moet je vanaf nu ook een groene vink hebben om de bieb in te komen als je iets anders wilt doen dan boeken inleveren of ophalen. kip en ei.

   1. “Voor bezoek aan de theaterzalen en horeca is nu wel een coronatoegangsbewijs nodig.” staat er op OBA.nl. Dus bij ons in het dorp hoef je geen QR-code te laten zien voor toegang tot de bieb. Elders in het land kan het anders uitpakken, dat weet ik niet.

 7. Wat als je ziek bent en daardoor niet gevaccineerd en getest kunt worden? Dan mag je dus vanaf morgen nergens meer in.

  En daar zijn genoeg mensen die hier mee te maken hebben.

  Zijn gestoord geworden in dit land.

 8. Inderdaad. De eerste vraag die je jezelf moet stellen, wil ik hier wel aan meedoen. Is dit de maatschappij die ik voor ogen heb?! Ik hoop dat de conclusie nee is.

 9. Of het nu wel of niet makkelijk kan is een tweede. Het eerste is dat we niet met deze QR code test mee moeten doen. Het enige waar dit voor dient is het pesten van mensen die (nog) geen corona19 vaccinatie hebben genomen, minder ziekenhuis opnames gaan we hier niet mee bereiken. En het zorgt wel voor een grote tweedeling in de maatschappij. Doe alsjeblieft niet mee met deze discriminatie.

  1. Hoe het ooit begon; ‘We doen het voor de zorg, we doen het voor de ouderen’…
   19 maanden later, geen geld naar de zorg, maar wel 5000 boa’s en 1,1 miljard naar een ’test samenleving’, voor mij een hele vreemde en zelfs een enge ontwikkeling.

   Maar merk in mijn omgeving dat nagenoeg niemand zich hier druk om maakt… ze hebben er (zonder kritisch te zijn) ALLES ervoor over om het ‘oude normaal’ terug te krijgen…

   WELKOM testmaatschappij, ohhneeee… we doen dit voor de ouderen, we doen dit voor de zorg!

   1. Maarten:
    Men heeft niet de gewoonte zelfstandig te denken, is lui, dom of heeft geen tijd…… En is vooral heel erg bang. Laatste is door overheid gegenereerd. Waarbij de media een zeer kwalijke rol spelen.

Geef een reactie