Verwarming met warmtepomp, Rocket stove, pelletkachel of infraroodpaneel

warmtepomp airco verwarmen

– Update: 5 juni 2024 –

Je kan je huis energiezuinig verwarmen met een warmtepomp, in plaats van met een gasketel. Of met een moderne houtkachel, zoals een pelletkachel of een Rocket stove. Verwarmen kan ook met infrarood panelen, of met een split unit airco. Of met verwarmde vesten: dat kost nauwelijks energie. Hier allerlei mogelijkheden, en hoeveel je daar mee kan besparen.

Warmtepomp: helemaal van het gas af

Als je in goed geïsoleerde nieuwbouw woont, dan kun je de verwarming ook elektrisch doen. De beste manier is dan met een warmtepomp, meestal een luchtwater-warmtepomp. Een aardwarmtepomp komt steeds minder voor, want dat is nogal wat duurder en heeft ook andere nadelen.

Warmtepompen kunnen behalve verwarmen ook koelen. Het is wel een dure investering: rond 8.000 euro. Een warmtepomp is wel tot vijf keer zuiniger dan gewone elektrische kachels. Maar het verbruikt nog steeds wel 3.000 kWh per jaar aan elektra. Die stroom kan ook helemaal gratis, met een stuk of 12 zonnepanelen op je dak. Dat kost je eenmalig € 5.000,- inclusief alles. Die kosten heb je afhankelijk van de stroomprijs in twee tot zeven jaar terugverdiend.

Het salderen is weer verlengd, en zo gaat de transitie naar zon- en windenergie sneller. Want dan zijn zonnepanelen veel voordeliger, omdat je overtollige stroom mag terugleveren.

Ik heb op mijn huis zes panelen, die 2.000 kWh per jaar geven. Dat is voldoende stroom voor een heel huishouden. Alleen niet genoeg voor verwarming… dan zou ik er een stuk of tien panelen bij moeten plaatsen.

Een 6kW warmtepomp is dus voldoende voor de verwarming (en koeling) van een gemiddeld huis. Die kost ongeveer 8.000 euro, maar daar gaat nog wel €1.800 aan subsidie van af. Er komen nog wel radiatoren bij. Soms kan je ook de bestaande radiatoren gebruiken. Nieuwe laagtemperatuur radiatoren kosten bij elkaar €2.500.

luchtwater warmtepomp elektrische verwarming

Dit hierboven is een luchtwater-warmtepomp. Hij haalt energie uit de buitenlucht, zelfs als het buiten vriest. En het systeem is ook goed geschikt voor vloerverwarming. Het enorme voordeel is dus dat je – met voldoende zonnepanelen – geen kosten meer hebt. En geen gas meer nodig hebt.

Een nadeel is dat een warmtepomp herrie maakt: 50dB. Dat komt door de grote ventilator. Die staat op het dak of naast je huis.

En je hebt dan ook nog een elektrische boiler of zonneboiler nodig, voor het warm stromend water – zie verderop.

Stadsverwarming

Ik heb stadsverwarming en onze centrale wordt gestookt op afval, dus dat is zuinig en ecologisch. Helaas volgen ze wel gewoon de gasprijs… dus ook bij ons was het duur toen de gasprijs hoog was.

Split unit airco: lucht-lucht warmtepomp

Een split unit airco is veel goedkoper in aanschaf, bijvoorbeeld deze voor €1.800. Dat is  een airco die behalve koelen ook kan verwarmen. Met warme lucht. Dan heb je ook geen radiatoren nodig. Je moet er dan wel in elke ruimte eentje plaatsen. En je moet ook nog steeds warm water op een andere manier doen. Zo’n airco trekt veel meer stroom dan een luchtwater-warmtepomp. Je krijgt geen subsidie, behalve voor bedrijven, via de EIA. Maar er is niet veel subsidie, en de regels zijn nogal streng, waardoor je goedkoper uit kan zijn – zonder subsidie – als je een goede aanbieding vindt.

Voordelen:

 • Veel goedkoper in aanschaf
 • Geen radiatoren nodig

Nadelen:

 • Het kost veel meer stroom dan een warmtepomp (bijna twee keer zo veel, dus grofweg twintig zonnepanelen voor een heel huis)
 • In elke ruimte heb je er een nodig
 • Warm water moet nog op een andere manier
 • Het maakt geluid
 • De lucht wordt erg droog

Isolatie

Goede isolatie is een eerste vereiste, zowel voor verwarming als koeling. Dubbelglas, tochtstrips, muur-, dak- en vloerisolatie en zonneschermen. Zelfs in een modern huis kun je vaak nog verbeteringen aan de isolatie doen:

 • Raamfolie kost €2,50 per m2, en levert €13,- per jaar per m2 op, ook bij dubbelglas. Dus je hebt de kosten er meteen uit. En het koelt ook nog eens in de zomer. Het kan alleen niet op de binnenkant van HR, HR+ of HR++ glas.
 • Radiatorfolie zit tussen de muur en de radiator. De warmte wordt zo de ruimte in gekaatst en dat levert een besparing op van €25,- per m2, terwijl het maar €4,- per m2 kost. Een radiatorventilator levert nog meer besparing op.
 • Gebruik gordijnen en vloerkleden, want die isoleren ook. En zonneschermen in de zomer.

Energiezuinig koelen

Koelen met een airco kost – per graad – veel meer energie dan verwarmen. Maar je hebt die koeling maar weinig dagen per jaar nodig, en je hoeft ook veel minder graden te koelen (bijvoorbeeld maar 5 graden, tegenover 15 graden verwarmen in de winter). Met een warmtepomp koelen is veel zuiniger dan met een airco koelen.

Warm stromend water

Warm stromend water kan met een elektrische boiler. De beste geteste en zuinigste is de Eldom 80 liter 2000W. Of, als je de snelste opwarmtijd wil, deze boiler van Bosch. Maar het kan ook met een zonneboiler, en daar kan je subsidie voor aanvragen. De overheid heeft een apparatenlijst voor zonneboilers (pdf). De lijst wordt continu bijgewerkt, met het subsidiebedrag per zonneboiler.

Maar die gewone Eldom is enorm veel goedkoper, en dat stroomverbruik is sowieso al gratis met een a twee zonnepanelen extra.

PVT Zonnepanelen: warmte + elektra

Er zijn nu ook PVT-zonnepanelen. PVT staat voor PhotoVoltaisch + Temperatuur. Die leveren behalve elektriciteit ook warm water (en ze koelen ook de zonnepanelen, zodat die 15% beter presteren). Zonder geluid, zonder buitenunit. Je dak wordt in de zomer gekoeld, en daarmee koel je ook je hele huis. De aanschafkosten zijn hoog, maar de prijzen dalen.

Goedkoop alternatief: infraroodpanelen

Het goedkoopst in aanschaf bij elektrische verwarming zijn infraroodpanelen. Het kost meer stroom dan een warmtepomp (grofweg vier keer zoveel), maar je kan er ook plaatselijk en tijdelijk mee verwarmen. Bijvoorbeeld alleen bij je zithoek, en dan alleen als je er zit. Hij verwarmt niet de lucht, maar alleen objecten en lichamen. Het is een heerlijk behaaglijke warmte. Je kent het misschien van de sauna. Ik heb er eentje van 600W. Dun, lichtgewicht en verplaatsbaar. Hij staat naast mijn bureau. Hij moet wel dichtbij staan voor het beste effect. Regelen kan met een slimme stekker met tijdschema.

Verplaatsbaar infraroodpaneel

infrarood kachel verwarming elektrisch

Of zo’n infrarood-kacheltje van 900W voor €45 op BOL:

infrarood kachel

Zoiets vergelijkbaars is er ook in een staand model.

Vloerverwarming met infrarood-matten kan ook. En er zijn ook infraroodpanelen met steen, die de warmte langer afgeven, net als een speksteenkachel. Als hoofdverwarming zou het wel veel stroom trekken, grofweg 12.000 kWh per jaar – dat zijn wel VEERTIG zonnepanelen, voor een gemiddeld huis.

Vest met USB verwarming

Een vest met USB verwarming kost nauwelijks stroom, is goedkoop en werkt goed. Ik had er deze blog over geschreven. De stroom gaat met powerbanks. Voor je voeten zijn er verwarmde inlegzooltjes en sokken. En er zijn ook van die heerlijke warme tv-dekens.

Verwarmde stoelen

Deze stoelverwarming werkt gewoon thuis met elke stoel, op het stroomnet, verder net zoals je stoelverwarming in de auto. Er is ook stoelverwarming voor thuis  op USB-powerbanks.

Elektrische dekens

De best geteste elektrische deken, van Inventum, op BOL:

Verwarming met houtkachel: pellets of Rocket stove

Een gewone houtkachel is vervuilend, want in de rook zit ongezonde fijnstof. Maar dat geldt veel minder voor een Rocket stove of een pelletkachel: daar wordt het hout vrijwel volledig verbrandt. Je haalt er veel meer energie uit, met veel minder schadelijke uitstoot, en ook veel minder fijnstof. De CO2 is ook al gecompenseerd.

Op een pellet-kachel kreeg je daarom subsidie. Nu niet meer, maar ze zijn wel goedkoper geworden, zoals deze kleine pelletkachel. Een nadeel is dat het ook wat herrie geeft (door de mechanische ventilator). En je moet stroom hebben voor die ventilator. En je moet ergens een enorme voorraad pellets hebben. 800 Kilo houtpellets kost ongeveer €800,- (€1 per kilo).

Er moet ook een schoorsteen zijn. Dat kost €1.000, als je dat laat doen. Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 à 2 kg per uur. Een gezin van vier personen verbruikt ongeveer 1.500 kg pellets per jaar. Dat kostte vorig jaar nog €500 maar inmiddels rond de €1500. Pellets zijn geperst zaagsel, dus eigenlijk zaag-afval, en daardoor ecologisch verantwoord. Maar er zijn ook “foute” pellets… van fout hout.

Pellet-kachel: schoon, zuinig, en vaak via wifi te bedienen

Een Rocket stove houtkachel is geniaal. De verbrandingskamer zit horizontaal, met de luchtinlaat aan de zijkant. Hij zuigt de lucht veel krachtiger aan, en dat geeft een soort zacht raket-achtig geluid – vandaar de naam. De temperatuur van het vuur wordt veel hoger. Er blijft nauwelijks as over en is er heel weinig rook of schadelijke uitstoot.

De hitte kan via een buizensysteem door de ruimte geleid worden. Bijvoorbeeld door een stenen zitbank. Maar het kan ook in de kachel zelf naar beneden en omhoog. Bijvoorbeeld bij deze Rocket Stove kachel:

Zo’n rocket stove werkt supergoed in een tuinhuis, tiny house, boot of caravan. Mijn buren op het tuinpark hebben er een. Met een paar kleine stukjes schoon en droog hout is hun huis de hele dag warm. Dit is verreweg de goedkoopste verwarming qua verbruik. De kachel zelf is wel duur: zo’n €1.500. Er moet uiteraard ook nog een schoorsteen bij. Dat kost nog eens € 1.000 (als je het laat doen). Er zijn nu ook goedkope houtkachels rond de €300 die bijna net zo goed verbranden.

Het is zelfs mogelijk om een houtkachel als CV-ketel te gebruiken.

Petroleumkachel

Je kan ook een petroleumkachel doen. Kost maar iets van €200,-. Je hebt dan geen schoorsteen nodig, maar wel goede ventilatie. 20 Liter petroleum, oftewel paraffine, oftewel kerosine kostte vorig jaar rond de 60 euro (nu 100 euro) en daarmee kan je ongeveer 100 uur verwarmen. Dat was in prijs toen vergelijkbaar met houtpellets, en nu dus veel goedkoper. Paraffine / kerosine verbrandt ook schoon en geurloos. Je ruikt alleen het aan- en uitzetten. Dit is de eenvoudigste optie om een kamer te verwarmen. Ik heb er eentje in mijn tuinhuis, en dat bevalt prima:

petroleumkachel

Het kan ook met een terrasverwarmer op gewone propaan gasflessen. Dat kan zelfs ook op LPG. Dat kost de helft van gewone gasflessen. Voor het tanken moet je dan wel naar een benzinestation.

gasstraler terraswarmer

En deze gaskachel met sierkooltjes kan ook zowel op LPG als op gewone gasflessen (propaan). De 12 kilo gasfles of de 25 liter LPG-fles zet je achterin de kachel. De kachel is verplaatsbaar, en door de sierkooltjes met echt vuurtje ziet het er gezellig en mooi uit. Ook voor binnenshuis redelijk goed geschikt, zonder schoorsteen, want er zit een zuurstofbeveiliging op (hij slaat af als er te weinig zuurstof is):

gaskachel lpg

Of deze Provence gaskachel. Die heb ik inmiddels zelf ook en bevalt ook uitstekend. Met waakvlam en met twee standen. Hij is ook verplaatsbaar, op wieltjes. Je hebt geen schoorsteen nodig, en er zit een zuurstof- en CO2-beveiliging op. Van zwaar gietijzer, dus hij houdt ook warmte vast. Hij kan zowel op propaan als op LPG. Hij brandt geurloos, ook bij het aan- en uitzetten. Met eenvoudige elektrische ontsteking:

gaskachel LPG

Samenvatting en conclusies

 • Isolatie is belangrijk en kun je vaak nog verbeteren.
 • Zonnepanelen blijft een must: neem minstens zes grote. De terugverdientijd is nu nog maar twee jaar. Als je ook de verwarming elektrisch doet heb je minstens 10 tot 20  panelen extra nodig.
 • Het zuinigste systeem voor elektrische verwarming is een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Je hebt dan geen kosten meer: met 10–12 zonnepanelen is het verbruik vrijwel gratis (bij volledig salderen). De investeringskosten zijn wel hoog, vanaf €6.000 voor de pomp plus €5.000 voor de zonnepanelen. Het geeft wel extra geluid (+50dB) en je hebt ook nog warm stromend water (een boiler) nodig.
 •  PVT-zonnepanelen zijn ook een goede keus. Die geven behalve elektriciteit ook warm water. Zonder extra geluid, en zonder extra ruimte in te nemen. Ze zijn nog duur, maar de prijs zakt. Ze koelen ook je dak, en dus in de zomer je huis. En door de koeling renderen de zonnepanelen ook 15% beter.
 • Een split unit airco is in aanschaf goedkoop, en kan de lucht behalve verwarmen ook koelen. Dit is een lucht-luchtwaterpomp: een gewone airco. Geen subsidie, en het kost erg veel stroom (twee keer zoveel als een warmtepomp). En het geeft ook geluid, en de lucht wordt droog. En je hebt nog steeds warm stromend water nodig. En in elke kamer heb je er eentje nodig.
 • Als bijverwarming zijn infraroodpanelen uitstekend, zeker als je zonnepanelen hebt.
 • In een klein huis is een Rocket stove goed en voordelig, gestookt met schoon en droog hout. Of een pellet-kachel, gestookt met houtpellets. Je hebt wel een schoorsteen nodig, en bij een pellet-kachel ook nog stroom.
 • Als er geen stroom is, en ook geen schoorsteen, dan is de eenvoudigste verwarming een petroleumkachel of een gaskachel, eventueel op LPG. Je moet je huis dan wel goed ventileren, en het is fossiele brandstof.
 • Het allergoedkoopste is een verwarmd vest of andere verwarmde kleding, en elektrische dekens.
 • Warm water kan met een elektrische boiler, zeker als je al zonnepanelen hebt: met 1 a 2 zonnepanelen is die stroom al gratis.

Zie ook het artikel met de 10 beste tips om energie te besparen

Koken op elektra of gas?

Koken op gas kost maar 60 euro per jaar (als de stroomprijs normaal laag is). Bij elektrisch koken is inductie het zuinigst: dat gebruikt 175 kWh per jaar oftewel een half zonnepaneel. Keramisch koken verbruikt 225 kWh per jaar, en gewone kookplaten 260 kWh per jaar. Met 1 zonnepaneel heb je dat al gratis.

37 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hallo Aartjan,

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over warmtepompen. Als ervaringsdeskundige heb ik veel ervaring met duurzame energie, waaronder het gebruik van warmtepompen. Daarom zie ik veel waarde in jouw artikel, zoals je heldere uitleg over de verschillende soorten warmtepompen en hun toepassingen.

  Ik ben het eens met je punten over de noodzaak van een goede isolatie bij het gebruik van warmtepompen, aangezien dit de efficiëntie van het systeem aanzienlijk kan verbeteren. Wat ik graag wil toevoegen is dat ik zelf heb gemerkt hoe belangrijk het is om ook te investeren in een goed dimensionering van de warmtepomp, zodat deze optimaal kan functioneren in mijn woning.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten,
  Wouter

 2. Even een reactie, blijft interessant dit onderwerp. Energie is duur, maar idd met zonnepanelen en slim stoken kun je een hoop bezuinigen, zo ook hier bij ons. Gewoon convectoren gekocht voor weinig geld als proef voor evt. airco of warmtepomp, maar…. waarom zou ik het doen? ondanks deze dure maanden gaan we minder betalen dan ooit, of in ieder geval lang geleden, hooguit 80 euro p/m. Volgens mij zijn die warmtepompen etc een marketingkwestie en kun je met slim bezig te zijn (en natuurlijk isoleren) al heel veel doen.

 3. Hoi Aart-Jan, hoe vaak ik niet even spiek of jij niet toevallig geschreven hebt over een onderwerp. En dat bleek weer eens het geval. Drie jaar geleden heb ik een huis (hout en glas) gebouwd en destijds hebben we ervoor gekozen om alles te verwarmen met een luchtwarmtepomp, gekoppeld aan vloerverwarming en buffervat (warm water). We komen er nu achter (al doende leert men) dat wanneer het kwik onder nul komt dat de luchtwarmtepomp het net niet bij kan benen m.b.t. de vloerverwarming. Ik zoek dus een oplossing voor de net wat koudere maanden en was getriggerd door jouw stuk over de gaskachel. Je schrijft dat je de Provence Kachel bezit. Ik ben benieuwd naar je ervaring. Waar gebruik je hem zelf voor en wat voor gasfles heb je er aan gekoppeld (en hoe lang doe je daar mee)? Mocht je een keer tijd hebben (je bent maar druk met zo’n website), ben ik zeker benieuwd! Dank je wel.

  1. Ik gebruik ‘m in mijn tuinhuis, en dat gaat super. Ik doe er een gewone gasfles in (propaan). Het zou goedkoper kunnen met een LPG-gasfles (maar dan moet je wel een verloopje hebben en dan moet je ook tanken bij een tankstation). Ik weet niet hoe lang ik er mee doe, ik ben daar niet zo veel… maar mijn indruk is dat het niet erg duur is.

 4. Ben ook op zoek naar een alternatief voor gasketel. Gelukkig heb ik juist voor de Russische crisis afgezegd voor een nieuwe gas cv ketel. Nadat de prijzen voor gas enorm gestegen te zijn betaal ik nu meer dan 230 euro per maand hier in BE. Ben aan het kijken of pelletkachel een goedkoper alternatief is voor warm water en cv thuis. Er zijn er wat opties maar mis een exacte berekening daarvoor. Heb wel gezien dat je uw ketel voor warm water en cv kan vervangen door een pelletkachel die op je huidige cv installatie kan aansluiten. Ben aant overwegen een elek. boiler voor warm water en een pelletkachel voor het vervangen van mijn gasketel maar zoals gezegd mis een sxact berekening dervan.

 5. Elektra kan (nog) niet naar groen: geen capaciteit. We vallen in een gat, namelijk het gat dat valt in de komende jaren waarbij er geen fossiele brandstof meer is en niet voldoende groene brandstof. Dit is al een jaar of 30 bekend en staat nu op het punt om werkelijkheid te worden. Terug naar de oertijd, gedurende een jaar of twintig…

 6. Hee Aart-Jan,
  Je hebt een hele belangrijke vergeten, namelijk de lucht-lucht warmtepomp oftewel de “gewone” split unit airco. Deze zijn, zeker in vergelijking tot een lucht-water warmtepomp of hybride varianten., veel goedkoper, Veel mensen weten niet dat verwarmen met een airco verbazingwekkend efficient is en veel effcienter, en dus goedkoper, dan een HR-ketel. Ik heb van de zomer al een airco in mijn slaapkamer laten installeren omdat ik vaak nachtdiensten draai en het ’s zomers een sauna kan zijn op mijn slaapkamer als ik overdag moet slapen. Nu heb ik de radiator daar dichgedraait en verwarm ik de kamer nu met de airco en dat gaat verbazingwekkend snel.

  In plaats van de radiator aan te laten staan kan ik nu snel even de kamer verwarmen en hem daarna weer uitzetten. Scheelt een hoop energie!

  Ik ben dus ook voornemens een airco in de woonkamer te installeren, gewoon omdat verwarmen daarmee een stuk goedkoper is dan met de CV en de verwachting is dat gas alleen maar duurder gaat worden en als het gas dat zelf niet wordt, dan wel de belasting erop. En met de acht zonnepanelen op mijn dak verwarm en koel ik een groot deel van het jaar voor bijna niets. Mocht het echt koud worden kan ik altijd mijn CV met vloerverwarming bijschakelen, maar bij moderne airco’s hoeft dat zelfs niet eens en kunnen die zelfs bij ruim onder nul graden verwarmen.

   1. Wij zijn in het bezit van een split airco en dat bevalt prima, nadeel dat het maar een kamer verwarmd. Als airco doet hij het prima maar ook als verwarming. De buiten unit doet erg stil zijn werk en 20 graden in de woonkamer is geen enkel probleem.
    In het verleden een Zibro Laser kachel gebruikt met ventilator. Prima te gebruiken met speciale reukvrije maar dur brandstof van o.a Zibro maar ook met lampolie van de Action. Heb trouwens dit bericht gedeeld op FB.
    In Duitsland gaat men voor aardgas, de subsidie om over te schakelen van olie naar gas is minimaal 750 Euro omdat gas zo schoon is.

    1. Dat is heel zuinig als je het op een klein stukje doet op de momenten dat je het wil dus als bijverwarming Op de hele vloer is het erg onzuinig, als hoofdverwarming.

      1. Volgens mijn berekening 40 panelen voor een heel huis dus voor de woonkamer moet dat wel kunnen lijkt mij

  1. Klopt het als ik zeg dat het een behoorlijk onduidelijk toekomstbeeld is en dat het op z’n zacht gezegd “merkwaardig” is dat gas wordt afgeschaft ten faveure van elektra terwijl tevens de kolencentrales worden gesloten die elektra produceren? Nederland produceert/verbruikt 72% van haar elektriciteit uit fossiel. Is de overheid gek geworden? Of zit hier een plan achter?

   1. Nou ja, alles gaat toch naar elektra, want dat kan zoveel mogelijk groen. Alhoewel je niet alles met wind en zon kan doen, omdat dat niet constant is. Dus er moet toch nog wat bij (getijden? biogas/afval?). Gas afschaffen is vooral vanwege de aardverzakkingen in Groningen. En nu vanwege Rusland.

 7. Aartjan, goed dat je dit even kort op een rijtje zet. Echter vergeet je een ding: Warm tapwater. Er zal een boiler o.i.d bij moeten. Deze vreten ook stroom, ruimte en dus een extra investering.

  Het blijft toch qua kosten gokken. Je weet nooit wat de overheden doen op de lange termijn. En dit soort investeringen doe je voor zeker 20 jaar vooruit. Als we zometeen niet meer de zonnestroom kunnen salderen is het dak volleggen met panelen ook niet meer zo gunstig. Dan moet er weer een batterij bij….enz….enz…weg korte terugverdientijd.
  Alles elektrisch is de toekomst. Alles lijkt er wel op te wijzen. Maar teveel pionieren kan vervelend uitpakken voor je portemonee (voor het milieu is een andere discussie ;-) ).

  1. Je hebt helemaal gelijk! Ik had me dat net ook gerealiseerd. Ik heb de tekst wat aangepast, en een noot toegevoegd onderaan.

  2. Eigenlijk gaat het tegen alle klimaatprincipe’s in om de salderingsregeling af te schaffen. Overal zit subsidie op om maar schone energie en “van het gas af” aan te moedigen. Dan vind ik het ronduit vreemd dat ze dan de salderingsregeling willen afschaffen. Ik denk inderdaad dat er dan veel minder mensen nog aan zonnepanelen zullen beginnen. Als iedereen een batterij gaat nemen is dat niet alleen duur maar ook weer een extra belasting. en met een batterij kun je prima de korte nachten in de zomer opvangen, maar in de winter met de korte bewolkte dagen en lange koude nachten krijg je die nooit vol of je moet wel heel erg veel zonnepanelen hebben.

   Ook wordt er gezegd dat zonnepanelen een extra belasting zou zijn voor het lichtnet, maar is dat juist niet het tegenovergestelde? Ik bedoel, neem een willekeurige wijk. Daar gaat een dikke stroomkabel naar toe vanaf de centrale. Als er in die wijk zeg eens twintig procent zonnepanelen stroom opwekken dan hoeft die stroom niet vanaf de centrale door de kabels aangevoerd te worden omdat die zonnepanelen dit zelf al “leveren” in de wijk.

   Hoe meer stroom er lokaal wordt opgewekt, hoe minder stroom er van buiten aangevoerd hoeft te worden en hoe minder belastend dat voor het net of is mijn aanname onjuist?

   1. Het zijn de grote wisselingen tussen vraag en aanbod die het probleem geven. Overdag leveren de panelen veel stroom terug dat niet wordt gebruikt waardoor de centrale moet worden geknepen. In de avond wanneer de panelen niets meer leveren stijgt de vraag enorm door warmtepompen, airco en elektrische auto. Dan kan het net die vraag niet leveren. Wanneer het brandgevaar van accu’s kan worden verholpen kun je elke woning ook uitrusten met een buffervat voor stroom, zodat de vraag per woning wordt gladgestreken. Voor hoogbouw moet je wat anders verzinnen. Een wijkacxu kan ook waaraan je levert en terug ontvangt. Het zal allemaal flink kostenverhogend werken en centrales blijven nodig. Kernenergie is maar gedeeltelijk een oplossing omdat je een kernreactor in de stroomleverantie niet kunt knijpen.

  3. Je weet wél wat overheden doen op lange termijn, namelijk de korte termijn fouten proberen te herstellen op kosten van de belastingbetaler. Ga er maar van uit dat het geld gaat kosten. Beste advies: koop een dikke trui plus een zonnepaneel met batterij.

 8. Wij stoken op een pelletkachel (Invicta Akimix) zonder ventilator die is aangesloten op het bestaande rookkanaal van 15 cm doorsnede. Afgelopen winter precies 1 pallet van 84 zakken van 12,5 kg verstookt (€ 350) en dat bedrag hebben we onder de oude gasprijs ook bezuinigd op het gasverbruik. De pelletkachel kan ook als houtkachel worden gebruikt, maar als pelletkachel is hij subliem en alleen het geluid van het wormwiel en het vallen van de pellets in het stookbakje hoor je regelmatig maar dat is niet storend.

 9. Bij warmtepompen moet je er sinds 1 april 2021 ook rekening mee houden dat er normen gelden voor de geluidsbelasting op de erfgrens met de buren (35 dB(A) indien rekening moet worden gehouden met tonaal geluid). Een installateur moet vooraf berekenen met een rekenblad waar de warmtepomp kan worden geplaatst zonder de norm te overschrijden. Zonder beoordeling s de kans aanwezig dat de warmtepomp moet worden verplaatst of verwijderd. Naast watrmtepompen heb je ook nog de hybridewarmtepompen. In de Consumentenids van januari 2021 zijn vrschillende getest ook op geluid en om te kunnen voldoen aan de eis hierboven moest de afstand tot de ergrens tussen 2 en 12 meter bedragen! Dezelfde eisen gelden voor airco’s en veel oude exemplaren voldoen niet.

 10. Petroleum (bij voorkeur schone kerosine) is inderdaad een goed idee, maar neem dan niet zo’n aftands Qlima kutbrandertje.

  Hebben we helaas ervaring mee, is niet half zo handig als een veel in Japan gebruikte brander, de japanners weten goed hoe een slecht geisoleerde rijstpapieren ruimte snel warm krijgen:

  Toyotomi KS 47B
  https://www.toyotomi.eu/product/toyotomi-ks-47b/

  De Pittenspecialist in Amsterdam bijvoorbeeld verkoopt ‘m, het is echt een aanrader, in no time van min 4 graden naar 18 graden, dat kan die Qlima niet.
  Wij gebruiken deze naar volle tevredenheid in ons tuinhuis.

  1. Heeft dit type een zgn dubbelbrander zo niet dan is die niet geschikt voor afgsloten ruimten ivm teveel restgassen.toch?

 11. Interessant. Alleen mis ik de verwerking van de gasprijs in de stadsverwarming prijs zoals vastgesteld door de ACM. Imo betaal je dan nog steeds voor hogere gasprijs?
  Minder vervuilende pelletkachel heb ik ook wel eens vernietigend commentaar over gelezen maar zal dat moeten nazoeken.
  Maar goed, heb zelf stadsverwarming dus redelijk voor elkaar. Groot huishouden waardoor warm water voorziening via warmtepomp volgens mij veel lastiger wordt maar goed, noodzaak is minder

  1. De stadsverwarming bij ons is gestookt met afval, dus niet met gas. De gasprijs kan per maand 1000% verschillen dus zegt eigenlijk niks meer…

   1. Zeker, ACM bepaalt maximum prijs tarief per jaar maar wel gebaseerd op gasprijs.
    Zie https://www.omgevingsweb.nl/beleid/beantwoording-kamervragen-over-gebruik-warmtenetten/
    Citaat:
    De huidige maximumtarieven voor warmte zijn nog grotendeels gebaseerd op het uitgangspunt van de gasreferentie. ACM stelt maximumtarieven vast voor de volgende onderdelen:

    het vastrecht voor warmte (gebaseerd op de gasreferentie)
    het variabele tarief voor warmte (gebaseerd op de gasreferentie)
    de meetkosten (gebaseerd op de meetkosten bij gas)
    (…)

    Nieuwe Warmtewet 2.0 zou daar verandering in moeten brengen maar zit nog in proces (en nu vertraging want demissionair)
    Ofwel: gasprijs zit id berekeningsformule vd prijs stadsverwarming door ACM ongeacht waar die warmte gegenereerd wordt (afval of anders)

 12. Prudent en informatief zoals zo vaak! Fijn :-) heb je ook een beeld bij al dan niet elektrisch koken? Daar zat ik over te mijmeren.

  1. Elektrisch koken kost veel stroom. Neem bij voorkeur inductie. Het is geschikt en voordelig als je twee extra zonnepanelen van rond 350W per stuk plaatst, in een 220V huis. Elektrisch koken is totaal niet geschikt in een 12V/24V accu-situatie. Dan kan je beter met gasflessen koken.

 13. Wat is de besparing in energie (kWh of kJ) en in geld per optie per “gemiddeld” huis of M3? Petroleum kachel: hoeveel liter per uur verbrandt dat apparaat?

  1. Tja dat staat er min of meer al in, voor zover ik het weet dan… ik heb wat getallen toegevoegd, dank. Petroleum is ongeveer 100 uur op 20 liter.

    1. Neem aan dat petroleumprijs ook meegaat met die v overige fossiele…
     En pellets in Rocketstove… kan dat en heeft het zin?.

Geef een reactie