Ioniq Car Sharing

ioniq car sharing review

– Update: 27 december 2017 –

Sinds 5 oktober 2017 is er in Amsterdam weer een nieuwe handige mogelijkheid voor transport bijgekomen. Namelijk Ioniq Car Sharing: een soort Car2Go, maar dan nog handiger en goedkoper.

Car2Go is van Mercedes, en de autootjes waren elektrische Smarts. Het was dus eigenlijk misschien wel een soort verkapte promotie voor die zuinige kleine handige elektrische stadsautootjes. Als je er eenmaal een paar keer in gereden hebt dan wil je misschien niks anders meer! Ik had destijds dan ook een blog over Car2Go geschreven.

Ioniq Car Sharing is van Hyundai. Zij proberen het eigenlijk op precies dezelfde manier. Maar dan met wat voordelen: de auto is veel groter, voor 5 personen. De range is ook veel groter, je kunt gewoon door heel Nederland rijden. En het is nog iets goedkoper dan Car2Go, namelijk maar 0,25 euro per minuut. De andere voordelen zijn dezelfde als bij Car2Go: gratis parkeren, overal in Amsterdam! En auto’s vinden en openen kan direct met je smartphone. Op een kaartje zie je alle beschikbare auto’s, en je kan kosteloos 30 min van tevoren reserveren. Helaas staan er voorlopig nog maar 100 Ioniq auto’s in Amsterdam, dat is niet veel. Maar dat kan natuurlijk groeien. Bovendien is het handig om zowel een Car2Go-account als een Ioniq-account te nemen. Het is toch gratis als je het niet gebruikt!

Het aanmaken van een account is tot 18 oktober gratis, en daarna is het slechts 10,-. Dat kun je doen met de Ioniq Car Sharing app voor IOS, of met de Android App in Google Play.

Een verrijking voor Amsterdam! Het zou helemaal mooi zijn als dit ook in andere steden komt, dan kon je bijvoorbeeld gewoon elektrisch naar Rotterdam rijden.

In het buitenland slaat autodelen niet altijd aan. Zo moest Car2go zich alweer terugtrekken uit onder meer Kopenhagen, Stockholm en Londen wegens te weinig interesse. Ook kon Daimler vorig jaar nog niet bekend maken of het totale project winstgevend is. In Amsterdam is het bedrijf sinds 2011 actief en rijden nu meer dan 300 elektrische smarts rond.

Voor Hyundai is Amsterdam de eerste stad voor het ‘Ioniq car sharing’. Het bedrijf koos Nederland wegens de nadruk die Amsterdam legt op elektrisch rijden.

Opladen kan ook langs snelwegen bij bijvoorbeeld de laadstations van Fastned. De laadkosten zijn inbegrepen in de huurprijs. Een auto kost per uur €12, per dag €60 en per week €300.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. nadeel is dat er bijna geen opgeladen IONIQ auto te vinden is. Weinigen nemen de moeite om de auto op te laden of bij een laadpaal achter te laten. Dat is de achillespees van dit concept

  2. Het lijkt erop dat de app nu wel met een iPhone 5 werkt? Toen ik het probeerde moest ik bellen om de huur te beëindigen en de deuren te sluiten. Weet iemand het zeker?

Geef een reactie