iPhone oplader: van welke ga je NIET dood?

iphone lader USB IKEA

– Update: 6 december 2022 –

Ik had al eens een blog geschreven over goede goedkope iPhone snoertjes. Want iemand moet die kabels toch gewoon eerst eens even onafhankelijk testen. Die vage reviews in de webwinkels kun je namelijk niet 100% vertrouwen. Dus doe ik in deze blog hetzelfde, maar dan voor de iPhone oplader. Want welke USB-laders zijn eigenlijk gevaarlijk? En, belangrijker: welke zijn wél goed? En het liefst ook nog een beetje goedkoop?

UPDATE: nieuwe GaN-opladers zijn beter. Zoals deze Baseus multi-lader 65W op BOL.com (staat ook hier op AliExpress)

Er zijn twee uitgebreide websites over geteste USB-laders. In 2016 heeft de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van het Ministerie van Economische Zaken) 41 USB-laders onderzocht op elektrische veiligheid, op verplichte aanduidingen en op relevante delen uit het technisch dossier. Conclusie: veel USB opladers deugen niet en zijn soms LEVENSGEVAARLIJK!

Veiligheidsrisico USB-laders

“Het risico van deze laders is dat bij een verkeerde constructie of productie kortsluiting in de vaak kleine laders kan ontstaan. Deze kunnen daardoor heet worden en smelten of zelfs verbranden. Hierdoor kan een explosie of brand ontstaan. Ook kunnen onder spanning staande delen aan te raken zijn met kans op een elektrische schok. Vertoont de lader technische gebreken, gebruik deze dan niet meer.”

Test-site voor iPhone laders

Verder is er nog deze enorme lijst. Zo te zien gemaakt door een bevlogen hobbyist. Er staan op Youtube ook van die vermakelijke filmpjes, door vriendelijke nerdy hobbymeneren die opladers uit elkaar halen. En die dan per ongeluk ontploffen en zo.

Apple had jaren geleden eventjes kort een take back programma. Je kon toen elke lader gratis omruilen voor een echte Apple lader, na een electrocutie-schandaal van een slechte oplader met nog slechtere afloop. Dat was heel fijn en fideel van Apple.

De officiële Apple opladers zijn allemaal veilig en goedgekeurd. Dat zal niemand verbazen. Dat mag ook wel voor die prijzen. We willen natuurlijk ook goedkope opladertjes. Want in de praktijk heb je er altijd VEEL te weinig in je huis/tuin/keuken rondslingeren, en ben je er altijd een kwijt.

Ik heb dus die enorme lijsten doorgespit, op zoek naar goedkope laders die toch goed zijn, en die je ook nog eens gewoon ergens kan kopen. In die uitputtend lange lijsten heb ik er eigenlijk maar één gevonden: de CHOETECH USB Phone Charger 5V 2.4A (voor maar 4,-). En daar staan ook nog eens 7000 positieve reviews bij. Kijk! 7000 kun je niet faken. A million Elvis fans can’t be wrong!

usb iphone oplader

Ik heb ‘m inmiddels en hij doet het perfect. Verder kan je ook de multi-USB oplader van de IKEA doen, die kost ook maar 8,- en is net als die CHOETECH ook een snellader (oftewel een iPad-lader) met 5 Volt en 2,4 Ampere. Maar dan meteen met 3 USB-poorten. Ook handig! Krijg je nergens goedkoper in Nederland, zelfs niet in China!

iphone lader USB IKEA
Deze iPhone lader van IKEA is veilig, goed, handig en goedkoop

Bij de Action had ik een 4-poorts (veilige en gekeurde) Maxxter-oplader gekocht. Helaas was mijn iPad na 1x opladen onherstelbaar beschadigd. De iPad werd snoeiheet, en doet nu dus helemaal niks meer. Kan je weggooien! Reparatie kan ook niet.

Nou ja zeg!

Maar waarschijnlijk kwam dat door een oude neppe kabel, die er precies zo uitzag als een echte. Koop NOOIT een neppe kabel die er precies zo uitziet als die van Apple! Koop dan een neppe GOEDE kabel. Het kan ook aan de iPad zelf gelegen hebben.

Kan je met een iPhone oplader ook een iPad opladen?

Ja. Je kan een iPhone lader (5W) en een iPad-lader (10W snellader) straffeloos door elkaar halen: een iPad kan je opladen met een iPhone-oplader, maar wel langzamer. En een iPhone kan je sneller opladen met een iPad-lader.

UPDATE: USB-C opladers met PD en QC 3.0 30W

Tegenwoordig kan je beter een lader kopen waar behalve USB ook USB-C op zit, want je krijgt steeds meer apparaten met USB-C. Dan moet er ook PD en QC 3.0 opzitten, en liefst ook meteen 30Watt, dan kan je zelfs je laptop ermee opladen: deze bijvoorbeeld, voor 9 euro. Inmiddels getest en goed bevonden: laadt zowel iPhones als laptops op. Met gratis een USB-C naar Lightning kabel, die ook goed werkt.

usb c oplader

Nog weer beter en nieuwer is een GaN-lader, zie dit artikel.

Heb jij ook een goede goedkope oplader, lange tijd in gebruik naar grote tevredenheid? Laat maar weten in de comments hieronder!

7 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

      1. Ik heb toch maar 3 van die ikea dingen gehaald want vaak ben je er 1 nodig en dan kun je ze niet vinden. Snel opladen is voor mij niet nodig en langzaam laden is beter voor de accu had ik begrepen. Ik heb ook zon goedkope draadloze lader gehaald bij Ikea. Dat werkt nog ook, zelfs door een hardplastic hoesje heen.

Geef een reactie