IOS11 – Wat is er nieuw? Vooral Live foto’s!

– Update: 17 oktober 2017 –

IOS11 is nu officieel te downloaden. Ik had al een tijdje de testversie. In de praktijk vond ik er drie nieuwe features behoorlijk uitspringen:

Ten eerste het Control Center. Als je vanaf onderen naar boven veegt, dan heb je nu een veel uitbegreidere set, die je ook zelf kan aanpassen via Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan. Ik vind bijvoorbeeld de knop Batterij besparen erg handig. Dat komt omdat je die knop elke keer zelf moet aanzetten na het opladen. Je hebt ‘m dus vaak nodig. Ook moet je dit vaak uitzetten als je Apple Carplay gebruikt, in combinatie met Apps in de achtergrond. Anders werken die Apps niet.

Verder zit er in het Control Center nu ook de knop “Niet storen tijdens autorijden“. Ideaal, en belangrijk voor de verkeersveiligheid! Je wordt dan in de auto/op de fiets niet meer gestoord, tenzij je dat knopje uitzet, bijvoorbeeld omdat je op dat moment zelf niet rijdt. Je kan ook een standaard berichtje instellen aan de bellers. Check de Instellingen > Niet storen > Activeer: automatisch.

Maar de leukste vind ik de nieuwe mogelijkheden bij de Live foto’s. Live foto bestond al: op elke foto kun je lang tappen, en dan gaat de foto even bewegen. Maar het was nog niet goed, en daarom werd het weinig gebruikt. Daar gaat nu verandering in komen! Want er zijn een paar hele goede mogelijkheden bijgekomen:

Ten eerste kun je nu de hoofdfoto kiezen: Tap rechtsboven op Wijzig, en je krijgt een videobalkje. Daarin kun je de beste foto uitkiezen. Ideaal om een knipperend oog te vermijden bijvoorbeeld, of om de beste blik te kiezen. Inkorten kan ook. Dit is al een enorme verbetering!

En verder kun je loops maken. Dat klinkt simpel, maar dit is echt een verbetering. Als je op IOS11 je foto’s laat zien – gewoon door een beetje heen en weer te vegen in je foto’s – dan kun je de loopende fotootjes meteen zien bewegen! A la Harry Potter! Zonder wat te hoeven doen zoals lang-klik. Dus dat presenteert veel beter, en ziet er veel leuker uit. Een wereld van verschil.

Hoe doe je dat? Op een Live foto veeg je naar boven. Dan krijg je de nieuwe opties, zoals Herhaal (met een crossfade tussen eind-en-begin), Stuiter (die beweegt heen-en-terug) en Lange Belichting. Die laatste om bijvoorbeeld stromend water fraai te fotograferen, of in de avond een straat met bewegend verkeer. Altijd mooi!

En het geluid staat er ook op. Als je de mute-knop op de zijkant uitzet.

Je kan ook exporteren naar gif, via de Deel-knop linksonder. Dat kon eerder ook met de App Motion Stills van Google. Daarmee kan je zelfs ook teksten in beeld zetten. Gifjes kun je verder makkelijk bewerken, op allerlei manieren, op ezgif.com.

QR code direct in de camera

Tip van Roberto: QR codes doen het nu ook eindelijk! Dus mik je camera op een QR, en het werkt meteen, zonder app of zo. Dat hadden ze 7 jaar geleden al kunnen doen!

Control center zet Wifi en Bluetooth niet echt uit

Mij was dit ook al opgevallen: https://www.bright.nl/nieuws/control-center-van-ios-11-zet-wifi-en-bluetooth-niet-echt-uit – It’s not a bug, it’s a feature!

IOS 11 Bug: Met batterijbesparing AAN valt de mobiele verbinding soms uit

Je moet dan herstarten (2 knoppen ingedrukt houden tot je het Apple logo ziet), of je mobiel aan de lader hangen. Best wel vaak last van gehad. Volgens mij nu opgelost in IOS 11.0.3

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Wat ook een top toevoeging is is dat als je nu een screenshot maakt je er meteen notities en aantekeningen op kunt maken.

    Ook kun je nu met de normale camera een foto van een QR-code maken en dan herkent ie dat meteen! 👍

      1. Echt hè, dat idee had ik al zo lang. Van die screenshots ook trouwens. Maar het duurt altijd even voordat Apple wakker wordt.

        Nu alleen nog dat je bij het oppakken van je telefoon meteen het scherm met Widgets ziet. Kan je tenminste in 1 oogopslag zien welke afspraken je hebt die dag. Alleen het hoofdscherm met alleen de klok… Zo niet-efficiënt… 🙃

Geef een reactie