Autoradio met DAB+ en Apple CarPlay anno 2020

apple carplay radio autoradio dab+

– Update: 29 november 2022 –

Tja, dan wil je liefje een nieuwe autoradio. Want ze wil beter kunnen bellen in de auto. Okee, koop ik wel ff voor je, schatje! Eentje met DAB+ en Apple Carplay! Helaas was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een oerwoud geworden. Vandaar deze blog.

Ten eerste moet er dus DAB+ op zitten. HOE-DE-WAT-PLUS? Ja, dat is digitale radio. De hele FM wordt binnenkort vervangen door DAB+. Zit je daar over een jaar met je nieuwe radio, die niet eens digitale-dab kan! Je wil nog wel de toekomst in natuurlijk. Met je radiootje.

Nou, dan valt er al heel veel af.

Ten tweede moet er Apple CarPlay op. Want dat gedoe met je iPhone met aansluiten en stekkertjes en Bluetooth, daar zijn we allemaal inmiddels wel helemaal klaar mee. Ja, één stekkertje graag, om ‘m op te laden, en daar moet gewoon alles mee kunnen. Je moet meteen kunnen bellen, handsfree over de speakers, het display van je autoradio moet je iPhone in het groot tonen, op een versimpelde manier. Dat is dus CarPlay. Weg met die verschrikkelijke radio-interfaces van vroeger. Die zie je nog steeds, hardnekkig. Het lijkt net of ze nog nooit een mobieltje hebben gezien in die geheime laboratoria waar ze (on)gestoord blijven sleutelen aan autoradio’s. Zie het plaatje bovenaan dit artikel. Is toch verschrikkelijk. Kan echt niet meer…

Met dat Carplay (of Android Auto) is dat allemaal in één klap opgelost. De navigatie van je iPhone wordt getoond op het riante touchscreen. Je kan alles bedienen met je vinger of met je stem. Je muziek en je Spotify doen het gewoon meteen, over de speakers. Bellen gaat via Siri of via het touch screen van de radio. Berichten en Whatsappjes krijg je voorgelezen. Antwoorden spreek je gewoon in, en dat wordt omgezet naar tekst. Is toch een inkoppertje? Want dat zat ook al op je iPhone.

Maar dan vergis je je in de autoradio-bouwers-industrie. Daar werkt blijkbaar geen kip meer.

ER WAS ER NAMELIJK GEEN ÉÉN TE KRIJGEN!!!

Ja, okee, ik heb er ÉÉNTJE gevonden. Een hele dure. 600 euro. Zal wel weer. Maar volgens de specs zit daar Bluetooth 3 op! DJIEZUS, antieke waardeloze Bluetooth. We zitten inmiddels op 5, HALLOOO! En wat kost dat nou, een Bluetooth chip. Niks!

Nou ja, dat hele Bluetooth hoeft trouwens helemaal niet meer, als je Apple Carplay hebt. In de auto is dat hele Bluetooth al achterhaald. Niet eens meer nodig! Bluetooth is alweer zooooo 2021!

(UPDATE: verderop toch nog wel weer wat nieuwe tips!)

Er was dus één autoradio met DAB+ en Apple Carplay

Het moest dus DIE ENE worden met DAB en Carplay. Een Kenwood DDX8016DABS-E3. Ja, ook qua type-nummering is het een slag tegen je hoofd. “Hee heb jij nog een DDX8016DABS-E3b? Nee, wel een DDX8016DABS-E3. –– WAT?? NEE MAN!! Daar zit nog CD en DVD op. Wie wil dat nou?”

En dan moet het nog passen… (het is altijd DIN of dubbel DIN) … de controls op het stuur moeten nog wel blijven werken (bij mijn auto helaas totaal mislukt)… alles moet nog ingebouwd worden… STAAT ER KEIHARD IN DE SPECS DAT DE IPHONE AANSLUITING ER NIET BIJZIT!  DAT IS EEN EXTRA ACCESOIRE GENAAMD CA-IU.52C!

– Blijkt dat een gewoon iPhone kabeltje te zijn… ja, zég dat dan… ik schrik me dood man…

… een DAB+ antenne installeren (dat is weer nieuwe antenne, niet meegeleverd)… het mag geen DAB antenne zijn, en het MOET een actieve antenne zijn (???) … en de GPS heeft ook weer een eigen antenne nodig. Kan ook dus nog veel mis mee gaan… gek wordt je ervan. Update: er zijn ook nog eens 4 typen stekkers voor de antenne. Kom ik pas achter nu ik een goede antenne heb.

Met het verkeerde stekkertje….

Welke fabrikant maakt er eens een simpel Carplay-ding met alleen een Touch-screen en een versterker + microfoon? Okee, met aansluiting voor auto-camera’s. Maar verder niks, geen tomtom, geen DVD, niks, misschien zelfs geen DAB+: want dat zit allemaal al op je mobiel. Radio apps zijn er namelijk ook al: bijvoorbeeld myTuner Radio. Met je onbeperkte data werkt dat eigenlijk beter dan DAB+.

Draadloos? Nope…

Het is 2022, dus je dacht dat het wel draadloos kon? Nope! Dan heb je behalve die hele radio ook nog eens een wifi transmitter nodig zoals deze of deze. Dan kan je je iPhone gewoon in je zak laten zitten. O nee, hij moet natuurlijk ook opgeladen worden. Dan moet je weer zo’n Qi-lader voor in de auto erbij nemen. Je blijft aan de gang zo!

UPDATE: zie deze nieuwe blog over wireless Carplay en Android Auto

qi lader auto
Qi draadloos opladen in de auto 15W quick charger

OUDE UPDATES:

Nu in 2019 kan je inmiddels op Amazon Duitsland (snelle bezorging) ook deze Pioneer kopen voor 350 € met Carplay en DAB+

apple carplay radio autoradio dab+

Of, ook op Amazon Duitsland, deze Pioneer voor 250 €: ook met Carplay en DAB+

apple carplay radio autoradio dab+

Het kan inmiddels ook eventueel zonder DAB+ (want radio kan ook met gratis apps). Doe dan bijvoorbeeld deze Sony XAV-AX100 voor 290 €  (zonder DVD en zonder DAB+): deze is er ook met DAB+ en eventueel DVD, maar dan fors duurder.apple carplay radio autoradio dab+


En als het allemaal toch mislukt of tegenvalt, doe dan deze supergoedkope low budget AartJan-Carplay-Oplossing, voor slechts 2,-! Met zo’n ideaal magneetje kun je namelijk best okee handsfree bellen. Gewoon op je iPhone-speaker zetten! Navigatie: helemaal prima op je iPhone. Microfoon: iPhone pikt het goed op. Muziek: met een kabeltje naar de line-in van je suffe radio. Sms en Whatsapp: via SIRI en Dicteren (aanzetten op de Instellingen). Radio: via apps als MyTunerRadio.

Nog een tip daarbij is deze popsocket.

Zie ook de vergelijking Carplay navigatie: Apple Maps, Waze of Google Maps?

EN DAN: HÈHÈ, EINDELIJK EEN GOEDKOPE!

Ja hoor, eindelijk gevonden, na jaren. Een goedkope autoradio met CarPlay en zo, deze NAVIVOX. Zit alleen geen DAB+ op. Maar dat kan ook met zo’n dingetje als hieronder. Of met radio-apps op je telefoon.

En… hou je vast…. alles-erop-en-eraan voor 85 euro. VIJFENTACHTIG EURO!!!

Dat werd tijd. Wie gaat ‘m eens testen? Ik ben er wel weer ff klaar mee… ;)

DAB+ ontvanger met uitgang en FM zender

Deze losse ontvanger kan elke autoradio upgraden naar DAB+: het is deze DAB+ ontvanger (35,-). Met een mini-jack-snoertje naar je radio, maar ook met Bluetooth en een FM-zender die naar je gewone radio uitzendt. De DAB+ antenne zit er ook bij.

DAB+ ontvanger FM zender Bluetooth antenne


Apps voor Apple CarPlay

Behalve de standaardapps zijn er meer apps die werken met CarPlay:

 • Spotify en Deezer
 • Google Maps, Waze en Flitsmeister
 • Whatsapp
 • myTuner Radio: supertip!

En kleinere apps zoals:

 • Stitcher Radio for Podcasts
 • Overcast: Podcast Player
 • TuneIn Radio – Stream Live Radio
 • Audioboeken van Audible
 • Audio Books by Audiobooks
 • VOX – Music Player for FLAC & MP3, SoundCloud, YouTube

Vanaf IOS12 komen er meer bij, zoals Tomtom

Oude updates, over de inbouw

Het werkt! Na een half jaartje inbouw dan. Apple Carplay is zelfs heel goed: bellen gaat uitstekend, sms-en ook, Apple Maps doet het perfect en muziek en Spotify ook. De geluidskwaliteit van de Kenwood is erg goed. De DAB-radio is ook supergoed en handig, echt veel beter dan de oude FM, maar wel nadat ik eindelijk de juiste antenne had gevonden met de juiste verloopjes. Er was geen DAB+ antenne bijgeleverd (??). Er moet PLUS achter staan en hij moet ACTIEF zijn. Ik had er hier eentje gevonden

Inmiddels krijg je de antenne er gratis bij. Poeh hee! Maar de DAB-radio valt wel soms uit. Radio-apps werken eigenlijk beter, alhoewel dat via je databundel gaat.

En voor de FM-antenne is er geen verloopje, maar FM hoeft al niet meer.

De controls op het stuur werken niet: erg jammer.

Stroombesparing op je iPhone moet UIT, anders werkt Carplay niet goed.

apple carplay radio autoradio dab+
Wel een topgeluid trouwens, mede dankzij dit soort gazillion options galore

Microfoon

De microfoon is goed. Het snoer was bij mij helaas kapotgegaan, en ik kocht daarom deze nieuwe microfoon voor 2,-. Doet het ook, bijna net zo goed.

Volume van Maps instellen ten opzichte van muziek op Apple Carplay

De stem van Maps was erg zacht, in verhouding met Spotify. Je moet dan – tijdens dat je de stem hoort – het volume harder zetten, op de radio. Dat volume wordt dan onthouden voor Maps, terwijl de muziek (bijvoorbeeld Spotify) op het vorige volume blijft. Moet je maar net achterkomen! Op zich wel intuïtief, handig en goed, dat wel.

Je kan ook in CarPlay Maps op de aanwijzing klikken: dan krijg je de gesproken aanwijzing weer, en tijdens die stem kun je het harder zetten.

Ik miste altijd de maximale snelheid in beeld, maar dat komt er in IOS 11.x bij. Schijnt. Eventjes geduld nog. UPDATE: Nog steeds niet in Nederland helaas…

Je kan zelfs Google Maps gebruiken, want dat zit er nu ook op, vanaf IOS 12. Andere navigatie zoals Waze kan via een omweg. Zie deze handleiding: Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond moet AAN (dit gaat overigens automatisch uit als Batterij-besparing aanstaat). Verder moet Voorkeuren > Privacy > Locatievoorzieningen AAN.

Dit geldt ook voor andere apps die je wil gebruiken, zoals FlitsMeister. Dan kun je die apps dus gebruiken op het scherm van je iPhone, terwijl Carplay gewoon doorloopt op het andere scherm.

Vanaf IOS12 werken deze navigatie-Apps ook direct op het Carplay-scherm, zonder deze omweg te hoeven gebruiken. Maar dan moet er wel een update komen van die Apps. Google Maps was de eerste.

De DAB radio kun je tegelijk met Apple Maps gebruiken, de radio dempt dan automatisch bij een gesproken aanwijzing. Net als Spotify of Apple music. En net als radio apps zoals myTuner Radio.

44 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aartjan, interessant blog met leuke en nuttige onderwerpen! Mijn vraag is of je nog een update hebt op deze blog voor de svz anno maart 2022, we zijn inmiddels bij IOS 15.
  Ik zoek een autoradio met 7 inch HD scherm, DAB+, FM en draadloos Carplay met de iPhone 13 en zie door de bomen het bos niet meer. Een draadje naar de iPhone voor navigatie etc zie ik niet zo zitten. Ik zie een hele dure Kenwood (Eisa winnaar 2021) die dat kan en een dure Pioneer, verder zie ik Android 11 apparaten die specifiek voor mijn auto geschikt zouden moeten zijn. (Een Alfa Romeo Spider 939 uit 2007) waarbij ik me meteen afvraag of andere apparaten dan niet zouden passen. Graag je advies.

 2. Mytuner radio pro geeft mijn favorieten 2* in het scherm favorieten en het scherm met radiostations wordt meestal niet geladen. Hoe los ik dit op ?

 3. Hallo Aartjan
  bij mij werkt alles een opel met standaard carplay maar heb je een tip voor mij.
  Ik sluit hem aan met kabel en doe dat omdat ik Waze altijd aan heb staan.
  Tevens luister ik naar de radio maar op de een of andere manier gaat hij de muziek van mij iphone afspelen dan moet ik de kabel er weer uittrekken en opnieuw aansluiten en luister ik weer gewoon naar de radio.
  Heb je een tip zodat de muziek van mijn telefoon niet aangaat ?
  Ik heb er geen spotifay opzitten

  Ik hoop dat je kan helpen ik heb IOS 14.1

  Groeten
  Ad

 4. Hee Aartjan,

  Uit de categorie goedkope oplossingen: grofweg 55,- inclusief heffingen en verzending!
  https://nl.aliexpress.com/item/33028601623.html
  Geen DAB+, wel stevig capacitief scherm en nette afwerking! Aan de recensies te zien is het een prima apparaat ook! Goed werkend met het huidige iOS 13.

  Wel betwijfel ik nogal of de fabrikant een officiële licentie van Apple heeft voor de integratie van de CarPlay software. Oftewel, of zo’n ding bij de volgende grote iOS-update direct en vlekkeloos blijft werken blijft een vraag. Maar goed, voor nog geen 60,- durf ik daar nog wel op te gokken…

 5. Sibe Jan zei:

  Helaas, de NAVIVOX link werkt niet meer, en ik krijg ‘m ook maar niet gevonden met carplay.

  Maar dan nog een algemene vraag: ik gebruik(te) m’n iphone 7 met jouw AartJan-€2-Carplay-Oplossing i.c.m. een oude parrot CK3100 en een Bluetooth-dingetje op de mini-jack ingang van m’n
  vooroorlogse maar heerlijk intuïtieve autoradio. Werkte prima, echt uitstékend qua handsfree bellen (véél fijner dan de kenwood €170 verschrikkelijk disco-interface-autoradio met ‘handsfree” klote verstaanbaarheid in m’n vriendins auto) en prima navigeren.
  Maar nu kom ’t, want toen kreeg ik m’n iphone 11. Nu wil ik én draadloos opladen in de auto, én de eenvoud van een magnetische houder, én fijne handsfree audio: dus én goede verstaanbaarheid voor de ander en goede audio over mijn speakers van de ander en fijn naadloos schakelen naar andere apps, én siri kunnen gebruiken. Kan zo’n CarPlay-ding dat bieden? En de magnetische houder was ook wel erg lekker (relatief) lo-fi, én makkelijk tijdelijk over te plaatsen op een leen-auto.
  Bovendien wil de Parrot plots niet meer pairen, niet met de iPhone 11, maar ook niet meer met de iPhone 7, en ’t wordt ook langzamerhand tijd voor de DAB+ upgrade. Dus ik zal waarschijnlijk toch wel de portemonnaie moeten trekken voor het een en ander. En dan meteen maar goed: wat raadt je aan?

  1. als het CarPlay is dan zit er sowieso al een draad aan, dus dan heb je draadloos opladen niet nodig. Een magneethouder blijft juist wel heel erg handig, ook met CarPlay.
   Microfoon kan het beste NIET via Bluetooth dus WEL met CarPlay: theoretisch beter, want met draad.

   Of direct met de microfoons van de iPhone. maar dat kan niet met CarPlay

   Kortom ik zou nu inmiddels die goedkope onderaan proberen, met een losse DAB ontvanger erbij. Staat hier ook ergens in de blog

 6. Wat ben ik blij dat ik deze site vond. Ik kwam dus ook tot de slotsom dat de Kenwood (ik laat de typeduiding even achterwege) de enige was samen met de pioneers SPH230/130 of 120. De linkjes naar de Amazon site van de pioneers uit je artikel doen het niet dus ik neem aan dat je die bedoeld??

  1. Lijkt mij super! 2xdin dus grote kans dat het past. Geen DAB+ radio, jammer, maar dat kan met apps. Wel FM radio. Microfoon zit in de radio, prima. Dit gaan we meer zien, dit is de eerste. Gewoon proberen maar! voor die prijs kan je je geen buil vallen. Stuurcontrols zijn wel instelbaar, maar kan per auto verschillen. Geen canbus voor stuurcontrole.

 7. Ik gebruik de standaard radio met een parrot MKI 9200.
  Iphone koppelen en klaar is Klara.
  Radio via de app. Spotify werkt, zelfs YouTube…. Magneetje op het dashboard, Iphone eraan voor het beeld. Ik kan zelfs tv kijken als ik zou willen, en alle geluid over de autospeakers.Bellen gaat via voicecommand van Siri, dus geen enkel probleem. Kost inclusief inbouwen rond de 200 à 250 euro. Maar middels de inmiddels meestal standaard iso stekkers is dit zelf een peuleschil….

 8. Hallo, leuk om te lezen dat er meer van mijn soort mensen zijn die het leuk vinden om een goeie radio in de auto te willen.
  Ik had het idee om (wat al ff bestaat,) https://soundmanca.com/products/sideslider om gewoon de mini ipad in de dubbeldin te klikken, daar zit alles al op en leek mij de ultieme oplossing.
  1 nadeel, het is nogal prijzig dus op zoek naar toch iets met carplay, vandaar dat ik deze leuke pagina vond. Iemand nog tips voor een alfa fanaat?

 9. Hoi even een vraagje aan een kenner, mijn zoon heeft laatste een Kenwood dmx7017dabs laten installeren door een bedrijf. We zijn best tevreden maar, hij moet de radio handmatig uitschakelen wat hij van de week dus een keer vergat. Gelukkig starten de auto nog gewoon. Naar kan dit niet anders. Hij zou toch gewoon uit moeten kunnen gaan nadat je de auto uitschakelt? Of kan dat niet bij dit type?

  Ik hoop iets van je te horen.

  Simone

  1. Hallo Simone,
   Dat lijkt er toch verdomd veel op dat dat bedrijf er minder kaas van heeft gegeten als dat je zou mogen verwachten.
   En het lijkt er verdomd veel op dat je zoon een auto van de volkswagen groep heeft (o.a. ook seat, skoda). Want juist die merken menen dat standaarden niet voor hun gelden, en draaien 2 kleuren (rood en geel) kabeltjes om.
   En dat heeft niets met dit merk of type autoradio te maken, want dat is het geval bij alle merken autoradio’s.
   Het wordt zelfs beschreven in de handleiding van Kenwood op pagina 80:
   —quote—
   De penopstelling voor de ISO-connectors is afhankelijk
   van het type auto dat u rijdt. Voorkom beschadiging
   en zorg dat u de juiste aansluitingen verricht. De
   standaardaansluiting voor de bedradingsbundel
   is in (1) hieronder beschreven. Als de ISO-
   connectorpenopstelling is als beschreven in (2),
   verricht de aansluiting dan zoals afgebeeld. De kabel
   moet opnieuw worden aangesloten zoals afgebeeld
   in (2) hieronder voor het monteren van dit toestel in
   Volkswagen-modellen, etc.
   (1): Standaardinstelling
   De rode (A-7-pen) van de ISO-connector van de auto is
   aangesloten op de ontsteking, en de gele (A-4-pen) is
   aangesloten op de constante voeding.
   (2)
   De rode (A-7-pen) van de ISO-connector van de auto is
   aangesloten op de constante voeding, en de gele (A-4-
   pen) is aangesloten op de ontsteking.
   —quote—
   Succes!

 10. Gelukt! Je kan gewoon DAB radio luisteren en ondertussen Navigatie gebruiken. De radio wordt steeds even gedempt als de navigatiestem iets te vertellen heeft. Die stem zet ik eigenlijk altijd uit maar heb hem om te testen aangezet. Waze is te gebruiken maar als je naar bijvoorbeeld muziek gaat dan verdwijnt Waze van je telefoon en zie je automatisch op je telefoon ook de muziek app. Dat is een “feature” uiteraard maar in dit geval niet heel handig zolang de Waze app nog geen CarPlay app heeft….

 11. Hoi Aartjan,
  Een vraagje over die Kenwood:
  Is het mogelijk *tegelijkertijd* te luisteren naar een dab+ station en te navigeren via carplay?
  Dank!
  Maurice

   1. Hoi Maurice, ik heb de antenne wel aan de praat. (Gelukt dus Aartjan!) Zal morgen eens voor je uitproberen. Maar Dab is dus eigenlijk al een beetje achterhaald als je voldoende internetbundel hebt in combinatie met een app zoals MyTuner Pro. ;)
    Uiteindelijk gebruik ik om te navigeren wel nog steeds Waze trouwens omdat ik dat toch duidelijk vind dan Apple Maps… misschien moet ik er nog aan wennen :)

    1. Tof als je het eens uit wilt proberen Michiel.
     Ik wil niet helemaal afhankelijk zijn van een internetverbinding op de iphone èn om nu nog te investeren in een fm radio vind ik twijfelachtig, vandaar de keuze dab+.
     Waze werkt inderdaad prettig, jammer dat dat (nog?) niet op carplay kan. Maar sinds ik een iWatch heb gebruik ik apple maps. Je krijgt dan tikjes op je pols voor linksaf/rechtsaf en dat is echt zó handig.

     1. Waze doet het wel net als Google Maps in de achtergrond. Dus op het scherm van je iPhone terwijl spotify of internetradio draait via CarPlay. Ook best fijn! Maar DAB kost inderdaad 0 data. Alhoewel Spotify ook geen data verbruikt bijv bij T-Mobile!

 12. Dank voor je post! Ik heb net afgelopen week de Kenwood DMX7017DABS (wat een debiele namen inderdaad) in mijn oude Volvo gezet. Nog weinig kilometers mee gereden en ik moet nog een lelijke DABS antenne installeren maargoed… Wat mij vooral opvalt is de bizar lelijke user interfase van Kenwood zelf die me terug laat denken aan de jaren 80! Daarnaast is het jammer dat de Kenwood niet meteen automatisch op CarPlay overgaat op het moment dat je de iPhone verbind. Daar moet ik nog even induiken of dat kan.
  Eigenlijk is dat DABS voor mij ook een beetje overbodig bedacht ik me omdat ik op de iPhone TuneIn heb met een eigen CarPlay app. Zolang je een internet verbinding werkt dat prima. Aangezien ik ook in het buitenland nu internet heb ben ik heel benieuwd of ik in Zuid Spanje ook Radio 1 kan beluisteren :)
  Ik heb mijn Kenwood trouwens bij Amazon.de gekocht => http://amzn.to/2sDdsNB Dat scheelt behoorlijk wat.

   1. Hoi AartJan, Check, jij bedankt voor je post nogmaals! Weet jij toevallig hoe je zorgt dat je bij aansluiten van de iPhone direct naar CarPlay gaat? Erg irritant om elke keer eerst te moeten wachten en dat ie dat niet direct doet :) Gr Michiel

    1. Is inderdaad ook irritant ja, en al helemaal dat je eerst ook op altijd OK moet klikken. Ook na het starten van de auto opnieuw.

   2. Pas even op bij die TuneIn trouwens want een Premium abonnement kost je meer dan 100 euro per jaar! Ik ben er nog niet precies achter wat de voordelen zijn van zo’n Premium abonnement behalve geen reclame in de app zelf. Als ik een andere app tegenkom dan zal ik dat nog even melden :)

    1. Okee, met dat abonnement is het inderdaad helemaal niks en veel te duur, dank!. Probeer anders MyTuner. Die heeft ook een betaalde versie en die is maar € 3,50. Er zit ook CarPlay op. De gratis versie doet het trouwens sook prima.

     En kijk uit met die DAB antenne want bij mij was het dus met de verkeerde stekker. Er zijn vier soorten!

     1. Dank voor de tip! Bleek dat ik hem al een keer gratis heb kunnen downloaden ofzo want ik kon de pro versie nog downloaden :)

      En volgens mij komt dat goed met die DAB antenne omdat het een bijpassende is van Kenwood. Ik ga zo even kijken :)

 13. Haha mooi verhaal. Eindelijk een keer duidelijke praat 😂.

  Ik weet niet of dit ding echt dedicated CarPlay is maar er zal wel iets van Android op draaien denk ik? Want als je geen telefoon aan sluit gebeurd er ook nog wel iets toch?

  Nu heb ik ook zo’n chinees 2Din Android ding en ik heb DAB+ wel goed draaien en werkt ook redelijk goed op 2 dingen na. Ik heb een Calearo Shark2 FM/DAB+/GPS antenne op me dak geschroefd. Best wel prijzig maar wel super. Je hebt ook een RTL2832U stickie nodig. Die heb ik via een echte (via de NooElec site zelf voor de zekerheid gekocht) NooElec stick op me Android unit aangesloten. Ik gebruik Wavesink Plus als DAB+ App en werkt op zich top maar met wat kleine quirks. Kost ook 15 euro maar er is gewoon niks anders. En wordt helaas ook niet meer verder ontwikkeld :-/. Das wel echt zonde want is echt een top App alleen nieuwe updates met bijv. Presets kunnen we wel vergeten denk ik. Dus als er iemand een beetje kan coden In Android is er nog wel wat te verdienen.

 14. Precies wat je schrijft Aartjan!
  Ik heb gevonden de
  Kenwood DDX8016DABS
  en de
  Kenwood DMX7017DABS

  Maar probeer maar eens fatsoenlijk de verschillen tussen die 2 te vinden. Niet te doen.

  Iemand nog tips voor dab+/carplay/achteruitrijcamera? Mag ook uit china komen.

 15. Er zijn trouwens wel meer modellen te krijgen maar inderdaad: Wat een belachelijk hoge prijzen.. Zeker als je bedenkt dat dit alleen werkt als verlengstuk van je iPhone / iPad.

  Ik heb natuurlijk geen trek mijn auto in te ruilen hiervoor, maar wil wel een DAB+ radio nu FM langzaam uitsterft. iOS ‘integratie’ zit op steeds meer radio’s. Daarmee kun je al de belangrijkste zaken, zoals Siri gebruiken, handsfree bellen en muziek afspelen. Geen wonder dat CarPlay ‘after market’ autoradio’s dungezaaid zijn / niet populair zijn bij deze prijzen: Ze bieden geen waar voor je geld.

 16. Wat leuk lezen over die huppelepup kenwood.
  Ik zit ook te denken aan iets anders, wij hebben nl een parrot asteroid mini die niet met iphones werkt ze zeggen dat het wel kan maar de werkelijk is anders!

  Kenwood of alpine of pioneer of clarion daar valt uit te kiezen

 17. Ja, je bent een held Aart-Jan! Dit is echt het antwoord… Is trouwens het audio geluid een beetje te pruimen? Als je zeg maar goeie boxen hebt…

  1. Goedemiddag allen, een vraag. Ik luister met een USB stick muziek via autoradio. Is er een mogelijkheid om een dac ertussen te plaatsen? Of wat zijn de mogelijkheden als je dit wilt?

   Gr Alan

   1. Dat heeft weinig zin, denk ik (want er zit dus al een DAC in de autoradio).
    En er moet dan ook een analoge ingang op de autoradio zitten.

Geef een reactie