Headroom MS16 review: beter dan Apple oortjes

De Apple oortjes ofwel EarPods zijn best wel goed. Die oordoppen zitten los in je oor. Dat heeft voordelen: 1. Ze sluiten je oorgang niet af, zodat je nog iets omgevingsgeluid hoort. Veiliger in het verkeer. En 2. je kan hier beter mee bellen, omdat ze je oor niet afsluiten. Dat klinkt normaler. Maar het geluid kan nog wel beter. En ze gaan vaak kapot. Zijn er geen andere oordoppen of headsets met hetzelfde OPEN systeem? Ik ben bijvoorbeeld dol op in ears: dat is het andere systeem, die je gehoorgang afsluiten. Die klinken vaak veel beter, maar voor de open dopjes is ook wat te zeggen. En ik heb inmiddels wel wat moois gevonden in dat genre! Sodeju!

Betere dan de originele Apple dopjes zijn er dus wel degelijk. Neem zeker geen imitatie namaak Earpods, want die zijn meestal superslecht, zoals de E6C van 3 euro. Maar neem bijvoorbeeld de Venture Monk Plus of de Monk Killers zoals Seahf AWK-F32. Kost maar 6 a 7 euro. Enorme aanraders als je dit liever dit OPEN type hebt, en geen afsluitende IEM (in ears). Prachtig geluid, kunnen lekker hard, enorm goede bas. Je kan de bas afstellen door de dopjes wat te verdraaien in je oor. Hoe meer ze afsluiten, hoe meer bas. De Venture is extreem luid. De Seahf heeft een microfoon, die ook nog eens uitstekend is: bijna net zo goed als originele Apple oordopjes. De geluidskwaliteit is echt heel goed, en beter dan Apple oortjes. Volume op het snoer hebben deze helaas niet.

Headroom MS16 review: extreem goed en goedkoop, beter dan Apple oortjes

Maar nog weer beter en ook heel goedkoop (soms 7,-) is de Headroom MS16. Prachtig mooi ding, met een perfect superstil snoer, en een ongelofelijk goed geluid voor dit systeem. Wat een verrassing! Als je de dunne hoesjes om de dopjes weet te pielen (best wel lastig) klinken ze nog beter. Ze zitten supergoed en comfortabel. Je hoeft ook niet te zoeken naar een goede plaatsing in je oren. Ze zitten meteen goed! Het zit los in je oren, dus je hoort ook nog wat omgevingsgeluid en het belt fijner. Microfoon en volume zit bij deze gewoon op het snoer. De volume-knopjes werken zowel op de iPhone als op Android, wat heel bijzonder is! Dat kom je niet vaak tegen. De knopjes zijn wel fragiel. Het zijn vaak mijn favoriete dopjes, afwisselend met de KZ AS06.

En het geluid? Het geluid is zó mooi, zó ruimtelijk, zó gebalanceerd, zo glashelder en warm tegelijk. Verbazingwekkend gewoon. Ze kunnen extreem luid en de microfoon is ook nog eens heel erg goed: een van de beste.

Enorme aanrader! Dit is echte Super High Tech, voor een absurd lage prijs. Lang leve de ChiFi!

Ik heb er meteen 6 gekocht! En later nog weer 4. Hiermee besluit ik misschien zelfs wel mijn hele zoektocht naar het perfecte oordopje. Beter dan dit klinken eigenlijk alleen de beste in ears (IEM), die het buitengeluid buitensluiten. Die hebben wel passieve demping, en vele kan je draadloos maken met een Bluetooth kabel, als er een afneembare kabel op zit.

UPDATE: de Ollivan MS16 is volledig identiek, voor maar 4,-. Je ontvangt dan gewoon de Headroom MS16. Het duurde wel wat langer: bij mij 6 weken in plaats van 2. Kan zijn dat de knopjes wat fragieler zijn.

Binnenkort nog twee topmodellen

Twee andere OPEN oordopjes met een ongelofelijk goed geluid, maar dan zonder microfoon of bediening op het snoer, zijn de Beyerdynamic DP100 (10,-) en de QianYun Qian 69 (10,-).
– binnenkort met een review hier – 

Beyerdynamic DP100 voor 10,-
Beyerdynamic DP100 voor 10,-
QianYun Qian 69 ook voor 10 euro
QianYun Qian 69 voor 10 euro

Zie ook de blog over de beste IEM’s (in ears).

En zie ook de blog over alle draadloze Bluetooth oordoppen.

Heb je een iPhone zonder mini-jack, overweeg dan deze Fii i1: een supergoed klinkende DAC, zodat je al je oordopjes en hoofdtelefoons gewoon op je iPhone kan blijven gebruiken. Er zit ook een microfoon op. Je kan je iPhone met dit snoertje ook direct op je HiFi aansluiten. Elke hoofdtelefoon gaat beter klinken met zo’n DAC ofwel hoofdtelefoonversterker.
De beste goedkope die ik heb gevonden is deze voor 24,-.
Of deze met USB-C: de Sonata (22,-).

PS deze blog is niet gesponsord. Via de affiliate links naar de producten verdien ik wat bij, en daarmee koop en test ik weer nieuwe dingen.

13 Reacties

 1. De http://essency.co.uk/ app, Awareness!, is voor alle bedrade oortjes bedoeld!
  Het maakt niet uit hoe zeer “oortjes of schelpen” je oren afsluiten, of dat je harde muziek afspeelt!
  Wanneer je de microfoon in de app aanzet, hoor je, instelbaar, geluiden om je heen en ben je, zeker buiten, veiliger bezig.
  Je kunt gewoon een gesprek voeren als je wordt aangesproken met een goed ingestelde Awareness! app, terwijl je muziek afspeelt op je oortjes!

 2. De ms16 oortjes klinken inderdaad verrassend prettig. Vandaag ontvangen. Ga ze de komende uren nog uitgebreid testen (met mijn muziekcollectie in de Flacbox app).

 3. Ik heb de Headroom ms16 en de KZ ZS6 gekocht en wow wow wow wat een fantastisch geluid voor zo weinig geld! Zeker de ms16 voor die paar centen zijn verbluffend goed!

 4. Ook ik heb de MS 16 gekocht, gelijk twee stuks en klinken als een klok. Begrijp werkelijk niet dat dat zo goed kan klinken voor dat geld. Verslaat naar mijn idee de reguliere “touwtjes” van apple en ook beter dan de in ear van apple die ik ook heb. Zag iemand bij onze kookclub die ze om had en ik refereerde naar deze site, had ze daardoor ook besteld. “ja goed klinken die dingen he?”, grappig, dank voor je review!

 5. Hoi, ik heb zelf de Rock Zircoon, kan alleen maar zeggen dat ze goed geluid geven voor 8 euro of zo. Vaak worden er gezegt dat ze op kunnen tegen oordoppen van 100 euro.
  Ik weet niet of je ze al een review heb gegeven. Ook de einsear T2 zijn geweldig trouwens.
  Grt urban

 6. Gekocht, en idd goed geluid. Ze zijn open, ‘als Apple’, maar nèt iets groter. Ze blijven bij mij (bedeeld met kleine oor-gang) niet goed zitten, niet zo goed als die van Apple, vooral tijdens fietsen, lopen e.d.
  (Grappig hoe ze werken, overigens: als je open uiteinde met vingertop afdekt, zijn alle bastonen weg! Soort reflexkamer dus).

 7. Vandaag de MS-16 ontvangen. Meteen getest. Zeer goed geluid, zeker voor het geld. Ik heb als referentie een paar Sony walkman zelfde type oortjes en inears van Skullcandy, deze MS16M klinken veel beter, mooi uitgebalanceerd vol geluid, geen opdringerige bass, mooi hoog. En passen perfect, persoonlijk fijner dan inears. Een aanrader.

 8. Mijn jongste zoon wil geen in-ears (mijn KZ vind ie verschikkelijk zitten, maar mooi klinken) dus die heb ik maar deze besteld. Wil nooit weer andere dopjes of apple earpods. Deze zijn zoveel beter volgens hem.. aanrader.

 9. Vandaag ontvangen en gelijk op de fiets getest – Ik gebruik mijn telefoon als muziekspeler op de als postbezorger. En inderdaad meer dan wow. Enkel de hoesje eromheen lukte niet, eentje scheurde.

 10. Interessant. Was ook op zoek naar niet in-ear oordopjes met een goede gebalanceerde kaliteit van hoge tonen en bass. Alhoewel ik die half in-ears van samsung ook prima draag. Maar die hebben weer te veel bass ook daar waar je het niet wilt hebben waardoor muziek toch anders klinkt. En open oordopjes van bijvoorbeeld philips die ik heb geprobeerd hebben bijna geen of te weinig bass (een ouder model had zelfs beter bass dan de nieuwe helaas), maar hiermee merk ik weer heel goed dat bijvoorbeeld rock nummers mooi helder klinken. Met bijvoorbeeld die van samsung zorgt het bass voor andere tonen. Ik zou ze eigenlijk moeten afwisselen met het type muziek…

  Wat kunnen jullie hierover zeggen in vergelijking met wat jullie ervan vinden? Bass distortion?

  https://www.head-fi.org/showcase/headroom-ms16.23040/reviews

Geef een reactie