Headroom MS16 review: beter dan Apple oortjes

– Update: 4 oktober 2023 –

De Apple oortjes ofwel EarPods zijn best wel goed. Ze zitten los in je oor en dat heeft voordelen: 1. Je hoort nog iets omgevingsgeluid. Veiliger in het verkeer. En 2. je kan hier beter mee bellen. Het klinkt normaler omdat je je eigen stem hoort. Maar verder kan het geluid nog wel een stuk beter. En ze gaan vaak kapot. Zijn er geen andere goede oordoppen met dat OPEN systeem? Ik ben dol op in ears: het andere systeem, die je gehoorgang afsluiten. Die klinken vaak veel beter, maar voor de open dopjes is ook wat te zeggen. En ik heb inmiddels ook wat moois gevonden in dat genre! Sodeju!

Betere dan de originele Apple dopjes zijn er dus wel degelijk. Neem zeker geen imitatie Earpods, want die zijn meestal superslecht. Maar neem bijvoorbeeld de Venture Monk Plus of de Monk Killers zoals Seahf AWK-F32. Kost maar 6 a 7 euro. Enorme aanraders als je dit liever dit OPEN type hebt. Prachtig geluid, kunnen lekker hard, enorm goede bas. Je kan de bas afstellen door de dopjes wat te verdraaien in je oor en door er de kleine zachte hoesjes overheen te pielen. Hoe meer ze afsluiten, hoe meer bas. De Venture Monk is ook extreem luid, en er zijn allerlei versies, met of zonder microfoon, of speciaal voor iOS, of met verloopje naar USB en USB-C.

De microfoons zijn ook nog eens uitstekend: net zo goed als originele Apple oordopjes. De geluidskwaliteit is echt heel goed, en beter dan Apple oortjes. Volume op het snoer hebben ze allebei helaas niet, maar snoerbediening kan je wel kiezen op de Monk, en dan ook nog in verschillende versies, zoals 1-knops of 3-knops, of speciaal voor iPhone.

Headroom MS16 review: extreem goed en goedkoop, beter dan Apple oortjes

Maar nog weer beter en ook heel goedkoop (soms 7,-) is de Headroom MS16. Prachtig mooi ding, met een perfect superstil snoer, en een ongelofelijk goed geluid voor dit systeem. Wat een verrassing! Als je de dunne hoesjes om de dopjes weet te pielen (best wel lastig) klinken ze nog beter. Ze zitten supergoed en comfortabel. Je hoeft ook niet te zoeken naar een goede plaatsing in je oren. Ze zitten meteen goed! Het zit los in je oren, dus je hoort ook nog wat omgevingsgeluid en het belt fijner. Microfoon en volume zit bij deze gewoon op het snoer. De volume-knopjes werken zowel op de iPhone als op Android, wat heel bijzonder is! Dat kom je niet vaak tegen. De knopjes zijn wel fragiel. Het zijn vaak mijn favoriete dopjes, met de KZ ZEX.

En het geluid? Het geluid is zó mooi, zó ruimtelijk, zó gebalanceerd, zo glashelder en warm tegelijk. Verbazingwekkend gewoon. Ze kunnen extreem luid en de microfoon is ook nog eens heel erg goed: een van de beste.

Enorme aanrader! Dit is echte Super High Tech, voor een absurd lage prijs. Lang leve de ChiFi!

Ik heb er meteen 6 gekocht. En later nog weer 4. Hiermee besluit ik misschien zelfs wel mijn hele zoektocht naar het perfecte oordopje. Beter dan dit klinken eigenlijk alleen de beste in ears (IEM), die het buitengeluid buitensluiten. Die hebben ook passieve demping, en je kan ze vaak draadloos maken met een Bluetooth kabel, als er een afneembare kabel op zit.

UPDATE: de Ollivan MS16 is volledig identiek, voor maar 4,-. Je ontvangt dan gewoon de Headroom MS16. Het duurde wel wat langer: bij mij 6 weken in plaats van 2. Kan zijn dat de knopjes wat fragieler zijn.

Maak ze draadloos met een Bluetooth clip

Al deze oordopjes kun je voor een paar euro draadloos maken met een Bluetooth clip. Nou ja, draadloos… met minder draad dan.

Beyerdynamic DP100

Een ander OPEN oordopje met een ongelofelijk goed geluid, maar dan zonder microfoon of bediening op het snoer, is de Beyerdynamic DP100 (10,-)

Beyerdynamic DP100 voor 10,-
Beyerdynamic DP100 voor 10,-

Zie ook de blog over de beste IEM’s (in ears). En de blog over alle draadloze Bluetooth oordoppen.

Heb je een iPhone zonder mini-jack, overweeg dan deze Fiio i1: een supergoed klinkende DAC, zodat je al je oordopjes en hoofdtelefoons gewoon op je iPhone kan blijven gebruiken. Er zit ook een microfoon op. Je kan je iPhone met dit snoertje ook direct op je HiFi aansluiten. Je kan ook een DAC gebruiken: de beste goedkope die ik heb gevonden is de Trasam Q1 (20,-). En die kan ook op de iPhone met een IOS adapter.

Zo’n stekkertje kan ook heel goedkoop, zie deze blog:

Lighting Audio adapter minijack bellen opladen

PS deze blog is niet gesponsord. Via de affiliate links naar de producten verdien ik wat bij, en daarmee koop en test ik weer nieuwe dingen.

35 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb de MS16 besteld om mee te Teams-bellen. Geluid is prima. Maar de microphone is echt ondermaats. Mensen moeten heel goed hun best doen om mij te verstaan. Ze ervaren het alsof ik onderwater zit/of dat ik door een muur heen praat. Dus helaas niet zo goed als jouw opname deed vermoeden :-(

 2. Ik heb ook vol enthousiasme een paar van deze MS16’s gekocht. Helaas ervaar ik ook een matige kwaliteit van de microfoon op mijn nieuwe Dell XPS15 Windows laptop (deze heeft een minijack ingang). Alleen wanneer ik de audio input in Windows 11 op 100% zet vangt de microfoon geluid op. Echter veroorzaakt dit veel ruis, daar het input volume normaliter op 50% staat. Daardoor wordt het een soort “overdrive”, die dus veel ruis veroorzaakt, wat ik niet ervaar als hoogwaardig wanneer je regelmatig online meetings doet.

  Zou mooi zijn om een headset te vinden waarvan de microfoon ook goed werkt op laptops. Als het even kan met USB-C, zonder verloopstukje. Ik houd mij aanbevolen, want ben wel een groot voorstander van het “open” systeem. Helaas lijkt alles tegenwoordig in ear te zijn.

 3. Heb de dopjes ook net binnen. Uitstekend geluid! Alleen de microfoon werkt bij mij niet goed. Ik dacht eerst dat er helemaal geen input kwam, maar wanneer ik heel luid praat, kan men me nog net horen :-(

  1. Zojuist de dopjes eindelijk ontvangen, maar helaas hier hetzelfde probleem. Deze speciaal gekocht voor video calls, maar ik betwijfel of ik goed te horen zal zijn. Geluid is top voor niet ears, maar in mijn Teams test call hoorde ik mezelf dof en ver weg klinken. Jammer, ik zal wel een verkeerde versie hebben gekregen, want in jouw opnames klonken ze super Aartjan.

 4. Wat ook zo goed is aan de Headroom MS16 is de kabel. Het rubber om de draadjes van iPhone-koptelefoon is zacht, de draadjes kleven aan elkaar, met een onontwarbare kluwen tot gevolg. Die van de Headroom MS16 harder en gladder waardoor je dat probleem niet hebt en ze zijn stug waardoor ze bijna als vanzelf uit elkaar rollen als je ze pakt.

  Ze zijn ideaal om mee te bellen. Je hoeft geen in ears in je oren te wurmen voor een gesprekje, super. Ik heb de Xiaomi in ears ook, dankzij jou gekocht: fenomenaal geluid plus uitstekend antigeluid. Overigens net als met de ook via jou gekochte over the ears van Bluedio.

 5. Ik heb de Ollivan versie besteld en ben tevreden.
  Nu zoek ik nog bluetooth oortjes in de open versie met microfoon. in ear kan ik niet tegen.
  Op je site kan ik die combinatie niet vinden

   1. Gelijk gekeken. Ik zie alleen clips bij deze kop: Bluetooth audio: draadloze speakers, ontvangers, headsets, mutsen en handschoenen
    Alles wat daar staat is niet meer te koop.
    Het lukt me niet om hetzelfde ergens anders bij Ali te vinden. Heb jij een idee?

 6. Al vele oortjes geprobeerd na jouw enthousiaste verhalen. Met de microfoon in de kabel van de Terminator heb ik vaak problemen. Daarom wilde ik de Headroom MS16 eens proberen nav jouw opmerking: “Ze kunnen extreem luid en de microfoon is ook nog eens heel erg goed: een van de beste.” Is deze microfoon nog altijd één van de beste voor een videocall of beveel je iets anders aan? Alvast bedankt!

 7. Al enige tijd geleden, na het lezen van jouw blog, de Headroom MS16 besteld en getest. Geluid is idd echt goed en de bediening op het snoer is heel handig. Ze zijn alleen toch wat gevoelig voor regen en zijn dus toch uitgevallen na ongeveer 2,5 maanden gebruik op de fiets. Mijn dochter had bij de sony oordopjes hier minder problemen mee. Ze probeert nu toch ook weer andere bedrade oordopjes uit.

 8. Interessant. Was ook op zoek naar niet in-ear oordopjes met een goede gebalanceerde kaliteit van hoge tonen en bass. Alhoewel ik die half in-ears van samsung ook prima draag. Maar die hebben weer te veel bass ook daar waar je het niet wilt hebben waardoor muziek toch anders klinkt. En open oordopjes van bijvoorbeeld philips die ik heb geprobeerd hebben bijna geen of te weinig bass (een ouder model had zelfs beter bass dan de nieuwe helaas), maar hiermee merk ik weer heel goed dat bijvoorbeeld rock nummers mooi helder klinken. Met bijvoorbeeld die van samsung zorgt het bass voor andere tonen. Ik zou ze eigenlijk moeten afwisselen met het type muziek…

  Wat kunnen jullie hierover zeggen in vergelijking met wat jullie ervan vinden? Bass distortion?

  https://www.head-fi.org/showcase/headroom-ms16.23040/reviews

 9. Vandaag ontvangen en gelijk op de fiets getest – Ik gebruik mijn telefoon als muziekspeler op de als postbezorger. En inderdaad meer dan wow. Enkel de hoesje eromheen lukte niet, eentje scheurde.

 10. Mijn jongste zoon wil geen in-ears (mijn KZ vind ie verschikkelijk zitten, maar mooi klinken) dus die heb ik maar deze besteld. Wil nooit weer andere dopjes of apple earpods. Deze zijn zoveel beter volgens hem.. aanrader.

 11. Vandaag de MS-16 ontvangen. Meteen getest. Zeer goed geluid, zeker voor het geld. Ik heb als referentie een paar Sony walkman zelfde type oortjes en inears van Skullcandy, deze MS16M klinken veel beter, mooi uitgebalanceerd vol geluid, geen opdringerige bass, mooi hoog. En passen perfect, persoonlijk fijner dan inears. Een aanrader.

 12. Gekocht, en idd goed geluid. Ze zijn open, ‘als Apple’, maar nèt iets groter. Ze blijven bij mij (bedeeld met kleine oor-gang) niet goed zitten, niet zo goed als die van Apple, vooral tijdens fietsen, lopen e.d.
  (Grappig hoe ze werken, overigens: als je open uiteinde met vingertop afdekt, zijn alle bastonen weg! Soort reflexkamer dus).

 13. Hoi, ik heb zelf de Rock Zircoon, kan alleen maar zeggen dat ze goed geluid geven voor 8 euro of zo. Vaak worden er gezegt dat ze op kunnen tegen oordoppen van 100 euro.
  Ik weet niet of je ze al een review heb gegeven. Ook de einsear T2 zijn geweldig trouwens.
  Grt urban

 14. Ook ik heb de MS 16 gekocht, gelijk twee stuks en klinken als een klok. Begrijp werkelijk niet dat dat zo goed kan klinken voor dat geld. Verslaat naar mijn idee de reguliere “touwtjes” van apple en ook beter dan de in ear van apple die ik ook heb. Zag iemand bij onze kookclub die ze om had en ik refereerde naar deze site, had ze daardoor ook besteld. “ja goed klinken die dingen he?”, grappig, dank voor je review!

 15. Ik heb de Headroom ms16 en de KZ ZS6 gekocht en wow wow wow wat een fantastisch geluid voor zo weinig geld! Zeker de ms16 voor die paar centen zijn verbluffend goed!

 16. De ms16 oortjes klinken inderdaad verrassend prettig. Vandaag ontvangen. Ga ze de komende uren nog uitgebreid testen (met mijn muziekcollectie in de Flacbox app).

 17. De http://essency.co.uk/ app, Awareness!, is voor alle bedrade oortjes bedoeld!
  Het maakt niet uit hoe zeer “oortjes of schelpen” je oren afsluiten, of dat je harde muziek afspeelt!
  Wanneer je de microfoon in de app aanzet, hoor je, instelbaar, geluiden om je heen en ben je, zeker buiten, veiliger bezig.
  Je kunt gewoon een gesprek voeren als je wordt aangesproken met een goed ingestelde Awareness! app, terwijl je muziek afspeelt op je oortjes!

Geef een reactie