Je iPhone op tv met een Lightning AV-kabel

– Update: 15 november 2022 –

Je iPhone op tv! Om gezamenlijk filmpjes te bekijken, of foto’s, Youtube, NPO of Spotify, of om je iPhone te tonen in een les of presentatie. Het kan draadloos, met een Apple TV of met een Google Chromecast. Maar het kan ook met een simpel los snoertje zoals deze Lightning AV-kabel (20,-) of met dit HDMI-kabeltje (7,-). Update: deze doet het niet meer met IOS 13.1. Ik zou nu deze doen.

Zo kan je je telefoon of iPad aansluiten op een TV, beamer of monitor, via HDMI, VGA of composiet video (dat is zo’n geel tulp-stekkertje). Met beeld en geluid in goede kwaliteit. De USB moet er ook in, voor de stroom: die kan in de USB van de TV, of in een iPhone-lader, of in een powerbank.

UPDATE 2021: Ik zou nu deze doen:

Het onderstaande HDMI-kabeltje (7,-) deed het prima (op oudere IOS). Deze heeft geen VGA of Composiet-video, dat heeft die AV-kabel verderop wel. Hij is twee meter lang, en dat is handig. NPO en Youtube doen het ook (advertenties worden niet op het grote scherm getoond). Netflix doet het NIET: dat kan alleen via een Google Chromecast of via de Netflix apps op smart tv of media player.

Het werkt op iPhones / iPads met Lightning. TV’s hebben meestal HDMI, met beeld en geluid tegelijk. Op oude beamers zit soms alleen VGA. In dat geval doe je het geluid via de minijack, met die AV-kabel (20,-) hieronder. Op die kabel zit ook composiet beeld (het gele plugje), in de gevallen dat er geen VGA-aansluiting is.

Eerst moet je de snoeren verbinden, en als laatste de iPhone. Je krijgt een melding “Vertrouw deze computer” en die moet je OK klikken. Het kan wel 10 seconden duren voordat er verbinding is, omdat er software in de stekker zit.

Als je je iPhone kantelt (een liggend beeldformaat) dan werkt het ook. Het beeld van fimpjes en foto’s is dan zelfs fullscreen. Superleuk ding! Hier verkrijgbaar op Aliexpress. In wit, zilver, grijs of rose-gold.

iphone tv beamer verloopkabel hdmi vga adapter ios ipad

Je laptop kan op tv met een Thunderbolt HDMI adapter voor € 1,50. Bij een USB-C laptop kun je een USB-C hub nemen met HDMI, USB en SD zoals deze voor 15 euro. Of zonder SD deze USB-C hub voor 9 euro met HDMI en 2x USB.

Een HDMI-kabel kan je hier voor 1 euro kopen.

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Gisteren vol verwachting dat kabeltje aangesloten om onze mooie foto’s te laten zien op tv. De kwaliteit op tv valt enorm tegen, zou dat komen dat de foto’s vergroot worden? Iemand een idee/oplossing? Hier specifiek voor gekocht.

 2. Ik heb ook een soort gelijke kabel als de roodzwarte bovenaan deze pagina aangeschaft, echt super scherp beeld. Echter na circa 10 seconden bevriest het beeld op mijn Samsung Qled tv als ik een filmpje afspeel vanaf mijn filmrol die op mijn Iphone XR staat. Iemand hier ervaring mee om dit op te lossen ? Software Qled tv is up to date, en mijn Iphone XR ook. Bedankt voor de hulp alvast !

 3. kan ik een ipad met de adapter naar hdmi op een monitor aansluiten zonder geluid en het geluid via de ipad laten gaan ofwel direct ofwel via een bleutooth of jack koptelefoon

 4. Goedemiddag,
  Ik heb een presentatie in Keynote en speel deze met HDMI kabel vanaf mijn Ipad af op tv.
  Nu wil ik een presentatiescherm kopen van 43 inch en heb inmiddels veel tv’s geprobeerd, maar het beeld in de weergave is echt ontzettend slecht. Lelijke kleuren, randen om de foto’s etc. Zelfs bij de Apple store snappen ze niet hoe dit kan, je moet je presentatie vanaf je ipad/iphone in goede kwaliteit toch af kunnen spelen op een groter beeldscherm.
  Weet iemand hier hoe dit op te lossen is? Of wat er verleerd gaat? Op mijn oude 32 inch Philips tv thuis is het beeld wel goed…

 5. Dank je wel, inderdaad bij de andere app’s werkt het wel.
  Mijn Bluetooth speaker werkt ook al niet meer (dacht ik) maar het ligt ook aan die NPO app blijkt nu.

  Groet, Jill

 6. Goedemiddag,
  Ik heb inmiddels dat leuke dingetje in huis, leek me wel handig omdat de uitzending gemist app op mijn telefoon prettiger werkt dan die van de tv.
  Het aansluiten gaat heel makkelijk, wijst eigenlijk voor zich. Helaas krijg ik daarna alleen stilstaand beeld, het geluid gaat wel verder.
  Doe ik toch iets verkeerd of heb ik de pech dat mijn allereerst Chinese bestelling kapot is aangekomen?
  Heeft iemand ervaring met reclameren bij AliExpress?

  Groet, Jill

  1. Kan het aan de app liggen? Oftewel werkt een andere app wel? YouTube of filmpjes uit je fotorol? Uitzendinggemist is nou net een van de allerslechtste apps ooit, vanaf het begin al, dat is altijd al een ramp geweest.

  2. Zojuist gecheckt: het ligt inderdaad aan Uitzendinggemist. Youtube en filmpjes uit de fotorol doen het o.a. wel. Dank voor de reactie, ik heb het artikel aangepast.

Geef een reactie