Beste elektrische vouwfiets: Qicycle EF1 review

beste elektrische vouwfiets

– Update: 29 april 2023 –

Behalve deze blog heb ik ook een blog over fietsen, mede bedoeld om mijn stuurdrager en mijn kettingbeschermer onder de aandacht te brengen. Daar staat bijvoorbeeld een lijst met de beste elektrische vouwfiets. De winnaar was de Xiaomi Qicycle EF1.  En dat was toevallig ook nog eens de goedkoopste! Hier de review.

Kort samengevat: superlicht (14,5 kg), makkelijk een trap op te tillen. In trein en metro kan hij zo mee. 16 inch is klein, maar zelfs met mijn 1,90 meter kan het prima. Een Brompton is ook maar 16 inch – en die is drie keer zo duur, en niet eens elektrisch. Maar de Xiaomi Qicycle EF1 is nauwelijks meer te vinden (NU HIER GEWOON OP BOL.com!).

Motor, batterij, ondersteuning en afwerking zijn perfect. Vouwsysteem ook. Shimano Nexus versnelling, 3-speed. Bereik: 45 km. Snelheid is begrensd op 25 km/u en dat is prima.

Prachtig design ook.

Kost dat geintje? Ik heb ‘m in januari 2019 hier gekocht voor 585,- op AliExpress. Je zou zeggen: kan dat dan wel, met import en zo? Ja! Belasting, import, BTW en transport zijn allemaal al inbegrepen in die prijs. Hij was er in 6 weken. Ik rij er nu vrijwel dagelijks op, lekker de metro in. Topkwaliteit. Aanrader!

UPDATE: NU DUS OOK HIER OP BOL.com te koop

(Meestal kost hij 1000 a 1200,- euro en je vind ‘m ook bijna nooit goedkoper)

Xiaomi is ook de fabrikant van die honderdduizenden elektrische huurstepjes van BIRD die je overal in het buitenland ziet. Zo’n goedkope handige step is in Nederland niet legaal, maar deze vouwfiets wel, en die is ook beter en handiger. Het is de beste elektrische vouwfiets.

Update na bijna vier jaar: Hij bevalt nog steeds heel goed. Het is echt een topper. Ideaal in de metro. Alles werkt perfect. De remmen zijn ook prima. Dit is mijn beste ebike, tevens de goedkoopste.

Xiaomi Qicycle EF1 accessoires

We zagen hem ook goedkoop in Spanje. Enkele onderdelen zijn daar op vernieuwd. De pedalen zijn nu anders. Er zit nu ook een zijstandaard bij. En het display van de nieuwe is Engels (ik heb nog een Chinees display).

Stuurdrager op de Qicycle

Ik heb de stuurdrager.nl op deze Qicycle gezet en dat is TOP! Als je ‘m in de hoge stand zet heb je een 20cm hoger stuur, maar dan moet je wel de voorremkabel verlengen. Ik heb ‘m in de lage stand. Ik heb een stukje uit de dwarsbuis weggezaagd, want dan kan hij evenwijdig met het stuur. Dat is mooier. En ook in de lage stand heb je een 10cm hoger stuur.  Het inklappen van het stuur is dan wel lastig: de voorremkabel moet dan bijvoorbeeld een stuk langer.

 

Alternatieven

Een andere elektrische vouwfiets is de Fiido D11. Ook een aanrader. Kan ook uit de EU (Polen) op AliExpress. Afneembare batterij (dat is de gehele zadelpen: slim), grote 20 inch wielen, en het grotere frame is ook geschikt voor wat langere mensen. 16 Kilo. 7-speed Derailleur. Schijfremmen. 250 Watt, max 25 km/u. Met 3 ondersteuning-standen, trap-sensor ipv torque sensor. Met brommer-modus oftewel gashendel. Rond de €1.200 inclusief gratis levering en belasting in Nederland:

Zie ook de review over de grote elektrische fiets op deze plaatjes, de STROM CITY, en de reviews over de VanMoof S5 en alle alternatieven zoals Veloretti, en de Cowboy.

Daarom eerst wat alternatieven:

De nieuwe Qicycle TDP02Z. Met 20 inch wielen (maar NIET vouwbaar). Voor 1000,- op AliExpress:

Op AliExpress kan je dus elektrische fietsen uit de EU bestellen, met alle import-kosten al inbegrepen. Zoals deze 20 inch Fat Bike, uit Polen. Als een brommer, met die dikke banden. Ziet er supercool uit, kost rond de 1.000 euro, met grote afneembare batterij, aluminium frame, 28 kilo, 7 speed. En ook nog volledig opvouwbaar. Topding! 500W motor, begrenzer kan je zelf instellen, schijfremmen.

Of deze 20 inch vouwfiets, de Himo Z20 voor rond 1.000,-:

43 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Toch al vrij vlot problemen met 1 van onze 2 fietsjes.
    Zelf zijn we absoluut niet handig dus naar de fietsenmaker ermee.
    Hij zei dat er een nieuwe kabel besteld moest worden.
    Had geprobeerd het probleem op te lossen met ‘2 pinnetjes’ maar dan werkte het display en daarmee de elektrische ondersteuning, nog niet.
    Krijg nu een telefoontje van fietsenmaker dat hij de kabel nergens vinden kan.
    Hij geeft het op.
    Hopelijk heb jij een tip voor ons?
    Waar er kabels besteld kunnen worden misschien?
    Of wie eventueel naar het Fietje kan kijken, mogelijk iemand met iets meer kijk op dit merk?
    Zó zonde als we nu al een nieuwe moeten kopen!
    Nog niet echt veel kilometers mee gereden.
    Ik hoor graag wat jij hiervan denkt!!
    Groetjes,
    Jacqueline

    1. In het display zit namelijk de controller. Let bij een nieuw display of daar de juiste stekkers op zitten. Er zijn twee verschillende namelijk

      1. ok, bedankt, de fiets is zo nieuw toegekomen, dik display , dus controller zit erin, torque sensor zit waarschijnlijk in trapas, er vertrekt geen kabeltje uit het zwarte doosje achterwiel, bedrading gaat zonder stekker in display, kan normaal de ondersteuning selecteren, ben bezig met verkoper nu.

  2. Dag aartjan,

    Kun jij me helpen aub. Ik ben opzoek naar een kleine elektrische fiets, geen vouwfiets. Een klein modelletje dat wel. Na lang zoeken keek ik ook maar eens op de Ali site. En ja hoor, daar staan hele leuke kleine modelletjes op. Precies wat ik zoek. Ik durf eigenlijk niet voor een groot bedrag bij Ali te kopen. Bang dat je toch niet krijgt wat je ziet, zo is het vaak bij Ali express heb ik gemerkt. Ik kwam bij jou site uit. Jij hebt het wel gedaan las ik. En je hebt verstand van kleine elektrische fietsen, ik helemaal niet.
    Zou je aub voor mij op een rijtje kunnen zetten waar ik op moet letten qua elektrische fiets. Is het aan te raden om een dure bestelling te doen op Ali?

    Bij voorbaat dank,
    Chant.

    1. Ja, er moet bijstaan “inclusief EU tax” of “EU” of “EU stock” etc, vanuit een EU-land, dus Spanje, Frankrijk of Polen etc. Dat gaat verder prima, en als er iets fout gaat kun je direct met die shop mailen en een “dispute” (geschil) openen en dan krijg je je geld terug. Mijn ervaringen zijn goed, en ik heb er al enorm veel gekocht, ook ebikes inderdaad.
      Maar als die EU-optie er niet is zou ik het niet doen inderdaad.

  3. Sinds kort ook bezitter van een “Xiaomi Mi Smart Qicycle Electric Folding Bike”.
    Het was de laatste, zijnde een demo-model cq tweede keus, van Pro Shop.
    Wordt hij nog gemaakt (?).
    Het model is gek of geniaal maar het meest opvallend is:
    Hij heeft een BBTS1SD koppelsensor IN DE TRAPAS (..).
    Geen idee of dit een voor- of een nadeel is ?
    Er is bijna niks over te vinden maar dit lijkt er veel op:https://fabled.eu/bbts1sd/https://www.lohner.at/wp-content/uploads/2020/05/01_BBTS-Installation-Guide.pdf
    Als knutsels tzt zou mooi zijn om te doen:
    Een (Illegaal) “thumb throttle” gashendeltje,
    Een stuurverhoging (zonder het rekje) (Ben 190 cm).
    Een anti-batterij-diefstal dingetje
    (zou mooi zijn als de zadelpen er evt. nog wel makkelijk uit zou kunnen)..
    Afneembaar of wegklapbaar bagagedrager-achter waar iets groots op kan.
    Afneembaar of wegklapbaar bagagerekje of tas aan de voorkant.
    Antidiefstal dingen (ketting, kettingbevestiging, tag etc.).

          1. Wij hadden intussen een proefrit gemaakt en het viel ontzettend tegen. Veel snelle trapbewegingen, zelfs in de zwaarste versnelling. En hij remde echtvaf bij even stoppen met trappen. Gewoon uitrijden was er niet bij. Net bericht van tecpunt gekregen dat Xiaomi binnen is maar door de negatieve fietservaring van bovenstaande vouwfiets durf ik ineens niet goed meer te bestellen. Of herken je wat onze negatieve ervaring is en zullen we dat op de xiaomi niet zo ervaren. Helaas kunnen we geen proefrit maken.

            1. Dat was mijn. Laatste vraag hoor. Vind het gewoon eng om zoveel geld uit te geven (2 fietsjes) Dit weekend op vakantie dus moet deze dagen beslissen. Hopelijk lees jij dit nog op tijd om te adviseren

            2. Die Xiaomi is echt een topper. Ga je geen spijt van krijgen. Als je m ergens ziet: meteen kopen

            3. En anders nu deze week bij Kruidvat: voor 800 euro een redelijk goede elektrische vouwfiets

  4. Dank voor de review. Inmiddels heb ik nu ook de Xiaomi EF1, een heerlijk fietsje (EU versie). Weet jij hoe ik de max. snelheid van 25 naar 29km/u krijg? Alvast bedankt, groet John

    1. Op de Xiaomi is dat mij niet gelukt. Er zijn ook veel nadelen aan. Je bereik is kleiner, het is illegaal en het is gevaarlijker. De remmen zijn er niet op aangepast. Op een kleinere fiets is een lagere snelheid ook natuurlijker. Verder is wat extra beweging juist gezond. Kortom, zo’n kleine fiets zou ik niet opvoeren.

      1. Hi. als je 100 Kg bent en 193 cm lang bent. Zou dit dan een fiets voor mij zijn? Ik ben voor de lengte niet zo bang maar vooral het gewicht..bedankt.

        1. De Himo Z20 en vooral de Fiido D11 zijn dan echt wel beter geschikt. Maar als je maar kleine stukjes hoeft kan dit ook wel.

  5. Himo z20 is nu te koop voor ongeveer 650 euro uit EU. Is vergelijkbaar met qicycle denk ik. Ook de meer luxe versie c20 is verkrijgbaar. Rond de 800 euro. Deze heeft bv. schijfremmen.
    Ik ben ook zeer tevreden van mijn qicycle!

  6. Hallo Aartjan,
    De nieuwe Fiido D11 ziet er interesant uit. Maar is deze voor € 800 deze fiets echt in Nederland?
    Ik lees in de FAQ dat er door Amerikaanse klanten slechts 0% belasting betaald zou worden. Maar ik lees in dit artikel dit artikel http://chinesebike.nl/over/ dat je als Nederlander nog met invoerrechten, antidump rechten en BTW te doen hebt.
    (goed blog verder trouwens)

    1. Ze beweren dat de levering in EU vanuit EU warenhuis is, inclusief alle belastingen en transport. Kan ook wel denk ik. Ik heb op die manier ook Qicycles gekocht, op Ali, ging goed. Ook 1 in Spanje, in een winkel daar, ging ook goed.

  7. Ik heb hem intussen al een paar maanden. Ik neem hem elke dag mee op de trein.
    Ik lees met veel interesse een groot deel van je artikels en koop regelmatig op Ali…
    Bedankt voor alle nuttige en duidelijke info.
    Groetjes,
    Leen

  8. Ben je nog steeds tevreden over je fiets? Ik vraag me af wat je doet als er iets stuk is. Meestal wil een hersteller enkel fietsen herstellen die je bij hem kocht…
    Zijn de remmen bv nog steeds goed?
    Het vouwsysteem nog oké?
    Ik rijd elke dag met de trein en overweeg deze fiets te kopen dan kan ik ’s avonds gewoon naar huis fietsen.

    1. Ja hij is nog steeds top. Alles werkt perfect en het is allemaal van ongekend hoge kwaliteit. Er zat minieme speling in het stuur en dat heb ik opgelost met een paar laagjes gaffer tape aan de binnenkant van het vouwmechanisme.

  9. Helaas is deze nergens meer verkrijgbaar? :/ Ik ben wel benieuwd als je in de toekomst nog een gelijkaardig goed en goedkope (opvouwbare) elektrische fiets vindt, ik ben namelijk al een tijdje op zoek naar een.

Geef een reactie