Superlux HD681B review: beste koptelefoon

Superlux hoofdtelefoon review

– Update: 6 februari 2022 –

Deze goedkope Superlux HD681B is een topper. Hij kreeg overal supergoede reviews en kost maar 35 euro hier op AliExpress (voorheen €25,-). In ieder geval de beste in die prijsklasse, en zelfs tot 150 euro blijft dit een topper.  Er is ook een gesloten variant: de HD662 EVO.

Het is een mooi ontwerp, zeer lichtgewicht, half open met grote 50 mm drivers. De pasvorm is goed en hij zit lekker. Alleen de kussentjes zouden nog wel ietsje beter en zachter kunnen. (UPDATE: hier betere protein leather memory foam kussentjes). Er zit verder ook een lang snoer bij van 2,5 meter, ideaal voor studio-gebruik. Met draagtasje, en een verloopje van minijack naar grote jack. Het snoer is alleen niet afneembaar.

Je kan kiezen voor de OEM-versie zonder verpakking, of voor de versie in een blister-verpakking. Ik doe dan altijd de OEM, want dat is milieuvriendelijker en goedkoper. Dat zouden meer fabrikanten moeten doen!

Het geluid is uitstekend, ook met een goede bas: de B aan het eind staat voor Bass. Er zijn ook andere versies: de F en de gewone.
UPDATE: de gesloten versie, de HD662 EVO is niet meer te koop zo te zien.

Verder met een mooi natuurlijk midden en superhelder hoog. Ik heb een extreem klein hoofd, en bij mij zit hij daarom nogal ruim, waardoor er iets minder bas en mid-laag in zit. En dus naar verhouding iets teveel helder hoog. Als ik ‘m ietsje meer aandruk is het geluid beter, met precies genoeg bas. Bij de meeste mensen zal dat vanzelf gaan, omdat hij iets strakker zal zitten. Je kan ook een beetje EQ aanzetten. Je kan ‘m ook nog modden voor nog beter geluid (zie onderaaan) en je kan er ook betere dikkere kussentjes op zetten.

Door het half open systeem klinkt het heel ruimtelijk. Het nadeel van dit systeem is dat het weinig geluid van buiten dempt. Het lekt ook geluid: anderen horen je koptelefoon, zeker als je ‘m hard zet.
UPDATE: De gesloten versie HD662 EVO heeft betere demping.

Superlux HD681B / HD668B / HD662 review conclusie

Voor die prijs vind ik deze waanzinnig goed en een dikke aanrader: hier te koop voor rond de 35 euro.

Superlux HD681B review Superlux HD681B review Superlux HD681B review

Betere kussentjes: memory foam protein leather, voor een betere pasvorm en nog beter geluid (voor 10,-). Je kunt ze makkelijk verwisselen zonder gedoe.
Bij de vergelijkbare Superlux HD668B krijg je ook nog twee afneembare snoeren.
De gesloten variant HD662 EVO (43,-) is er in zwart of wit en heeft ook twee afneembare kabels. Deze dempt ook iets beter het buitengeluid.

Of doe zo’n kabeltje van 2 euro  met microfoon en controls, dan kan je er ook mee bellen, als je telefoon nog mini-jack heeft. Er moet dan nog wel een een verlengstekkertje bij, vrouwtje-vrouwtje mini-jack.

“Mod” voor beter geluid

Je kan ze “modden” voor een nog beter geluid. Haal de kussentjes eraf, en plak er op bepaalde plekken een dun laagje WC-papier in om het hoog iets te filteren. Zie deze mod-handleiding.

Maar voorlopig ben ik nog verslaafd aan de verbluffend heerlijke Anker Q30 met ANC, en aan de Qoa Vesper in ears in combinatie met de Loconaq top-DAC.

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Prettig, deze tips.

  Vraagje: gaat deze hoofdtelefoon luid genoeg zijn op mobiele apparaten of anders icm de Trasam Q1 die inmiddels naar mij onderweg is?

  Ik hou overigens van hoofdtelefoons met lekker aanwezige bass (of anders via de EQ), dus als je evt een andere/betere goedkope tip daartoe hebt, dan hoor ik het graag.

   1. Bedankt.
    Die ken ik geloof ik, ga ik es meer info over zoeken.
    De Superlux Hd-662 Evo is ook een optie inmiddels.
    “Lekker aanwezige bass” betekent voor mij overigens niet zozeer zwaar doordreunend, dus wat gematigder is juist prima.

 2. Goede tip, de hoofdtelefoons van Superlux hoofdtelefoons zijn echt top. Het model wat je noemt is echter al wat ouder, opvolger is de HD-681 Evo. Zie o.a. https://www.thomann.de/nl/superlux_hd_681_evo_bk.htm (is er in wit en zwart)
  Zelf heb ik de gelosten versie, de 682 Evo (https://www.thomann.de/nl/superlux_hd_662_wh_evo.htm). Heb de 681 Evo ook gehad maar vind deze beter klinken. Zeker na deze mod (scheelt echt!): http://diyah.boards.net/thread/1169/superlux-hd662-evo

 3. Ik dacht bij mezelf…. Hoe serieus moet ik de tips / adviezen van aartjan nemen…. en heb de proef op de som genomen en deze hoofdtelefoon via Thomann besteld. Ik ben serieus onder de indruk, WAT een VET geluid. Ik heb iets de equalizer op mijn mp3 speler aan moeten passen, ik ben van de keiharde metal (o.a.) en daar mocht wel iets bij. Maar verder? Indrukwekkend. En dat voor (slechts) 22 euro. Een absolute aanrader! Klinkt werkelijk als een spreekwoordelijke klok. Thanks, aartjan.nl/blog

 4. Zou je zo’n hoofdtelefoon aanbevelen of een in ear? Ik heb altijd het idee dat ik meer ruimte heb op zo’n hoofdtelefoon (al is die van mij oud) maar dat ik Ua detail en isolatie al snel bij in ears uitkom. Wat is jouw voorkeur en waarom?

  1. Ik wissel het af, het heeft allemaal voor- en nadelen. Passieve demping van in ears is beter, draagcomfort van in ears is beter, geluidskwaliteit van top-in ears kan extreem goed zijn, maar half-open hoofdtelefoons hebben altijd op een bepaalde manier een natuurlijker, ruimtelijker en opener geluid.

 5. Hij lijkt w.m.b. best wel op de Samson SR850. Ik zie op het oog zo veel overeenkomsten i.i.g. Ik heb de Samson SR850 vorige week aangeschaft (bij Bax) voor €29,95. Deze is halfopen en kreeg ook heel veel goede reviews. Ik ga ‘m voornamelijk gebruiken voor bij de digitale piano.

  Ook heb net 2 dagen mijn Bluedio T6 vanuit China binnen, helaas door de douane onderschept waardoor ik €20,75 extra moest afrekenen :( Maar ik ben er toch blij mee, want hij klinkt erg goed, zit comfortabel. Qua noicecancelling functie ga ik morgen op het werk eens testen hoe dat werkt.

  Rest mij nog te zeggen: Erg bedankt voor al je goede reviews en tips. Ik hoop dat je nog lang blijft doorgaan met deze blog, ik blijf in ieder geval een vaste bezoeker!
  mvg, Rob

Geef een reactie