– Update: 27 augustus 2018 –
Naast mijn grafische studio zit JimmyJoy. Dat heette voorheen Joylent. Die naam kende ik nog van de zakjes poeder ter vervanging van een complete maaltijd. Het idee kwam overwaaien uit Amerika, waar het Soylent heet. Joylent werd aangeklaagd door Soylent, en zag zich genoodzaakt van naam te veranderen. Nu JimmyJoy dus. Beter!
Ooit de film Soylent Green gezien? In deze science fiction-film worden in de toekomst in het geheim oude mensen vermalen tot koekjes, om het gebrek aan voedsel voor de rest van de bevolking op te lossen.
Nou ja, lekker verhaal!
JimmyJoy klinkt veel beter dus. De website is leuk en goed, en het is een sympathiek bedrijf. Een enorm succes ook: “Meer dan 7,5 miljoen maaltijden bezorgd naar meer dan 60.000 klanten in 86 landen”. Een maaltijd kost omgerekend maar 1,60 euro. Alles zit er in, voedingstoffen, vitaminen, mineralen – allemaal gebaseerd op de dagelijks aanbevolen hoeveelheden. Het kan natuurlijk zijn dat je nog wat mist, want in de toekomst zal de wetenschap over dit soort voeding wellicht nog worden aangepast. Maar er zijn gevallen bekend van klanten die al een jaar geen enkel ander voedsel meer eten dan deze shakes, en die nog steeds compleet happy en gezond zijn.
Persoonlijke ervaring met de Plennyshakes van JimmyJoy
Er zijn verschillende shakes: de normale Plennyshake, de veganistische variant, eentje als ontbijtvervanger, en eentje voor sporters. De sport-versie heeft extra calorieën in de vorm van koolhydraten en eiwitten. Ik heb de normale versie getest in de afgelopen maanden. Ik heb 20 zakken met in totaal 60 maaltijden gekocht, in de vijf beschikbare smaken Chocola, Banaan, Vanille, Aardbei en Mango. Kokos is er nu ook, die vind ik het lekkerst. Die heeft een vernieuwde receptuur, zonder melkpoeder – nog beter dus, en ietsje duurder.
En het bevalt mij heel goed.
Na zo’n shake zit je, ongeveer een half uurtje later, opeens helemaal vol. Je hebt dan helemaal geen honger meer. Dat is voor mij al een goede lichamelijke indicatie dat de voedingstoffen kloppen. Bij ongezond voedsel voel je je vadsig vol, terwijl je toch nog trek in iets hebt, bijvoorbeeld in zoetigheid. Dat heb ik na zo’n shake dus niet.
De voordelen zijn natuurlijk voor de hand liggend:
- Het is goedkoop: het is zo’n beetje het goedkoopste voedsel
- Je hoeft minder boodschappen te doen
- Je hoeft niet meer te koken
- Je hoeft niet te bedenken wat je vanavond nou weer moet gaan eten
- Je hoeft de afwas niet meer te doen
- De gesloten verpakking is enorm lang houdbaar
- Handig op reis / vakantie, of waar je moeilijk boodschappen kan doen
- Het spaart gigantisch veel tijd
- Je voelt je er toch goed en gezond bij
- Het is beter voor het milieu, de wereld en de dieren
- Je hebt geen after lunch dip
- Je kan het gebruiken om af te vallen
Geen wonder dat dit een hit is, bijvoorbeeld bij studenten! En over dat afvallen: natuurlijk is het leuker om echt te eten. Ik hou van eten! Maar zo’n shake is ook best lekker, en daar eet je nooit teveel van. Want het moeilijkste van afvallen is in mijn ogen gewoon om MINDER te eten. En geen tussendoortjes of zoetigheid meer. En dat gaat met die shakes vanzelf wat makkelijker.
Ik gebruik het niet eens zo vaak, hooguit een paar keer per week, meestal om een avondmaaltijd te vervangen. Maar die paar keer is het vaak wel een handige uitkomst!
De kop boven deze blog had ook kunnen zijn:
“Ik ben gestopt met eten… bevalt me prima!”
Dit artikel is niet gesponsord.
UPDATE: Ik heb nog wel een klein nadeel gevonden. Uit het boek “Laat je hersens niet zitten” blijkt namelijk dat kauwen een enorm belangrijke activiteit is voor je hersenen. Voor een tentamen of een belangrijke werkafspraak is het bijvoorbeeld goed om van te voren 20 minuten te kauwen. Je kunt je dan beter concentreren. Vergeet dus niet te kauwen!
Lees ook de blog over Luvos Heilaarde!
Aartjan, kan je dit onderwerp weer onder de aandacht brengen?
Zeker in deze tijd dat je eigenlijk geen stroom wil gebruiken voor het eten, is het nemen van shakes ideaal. Zoals in mijn situatie ben ik alleen met mijn vrouw en nemen we twee shakes per dag en s’avond koken we zelf.
Het geld dat we besparen met boodschappen kunnen we nu sparen.
Daarnaast hoef je geen vaatwasser, inductie kookplaat, oven en airfryer te gebruiken.