Een krant voor Judith Nab

– Update: 17 maart 2018 –

Van kunstenaar / theatermaker Judith Nab kreeg ik de opdracht om een krant te maken. Het idee was om van haar boek “Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten” een krant-versie te maken, ter begeleiding van de theater-installatie met dezelfde titel. Maar dan in het Frans. Want de installatie gaat door Frankrijk touren.

Met zijn driëen (met assistent Heléne Binder) hebben we er een prachtige, professionele en speelse krant van gemaakt. Omdat het budget nou ook weer niet oneindig was, hebben we een slimme methode verzonnen. We hebben eerst uit diverse Nederlandse en Franse kranten complete pagina’s geselecteerd die goed zouden passen bij bepaalde onderwerpen en artikelen. Zo is de krant samengesteld, waarna ik die pagina’s simpelweg in Indesign vrij heb nagebouwd. Vervolgens hebben Judith en Heléne in Indesign – met wat hulp – de pagina’s verder zelf ingevuld, met hun originele artwork en de Franse teksten. En uiteindelijk heb ik de laatste versie grafisch opgestrakt en het drukwerk technisch begeleid (kleurprofielen, pdf-profielen, zwart-nuances en afloop: dat soort dingen).

De krant is inmiddels gedrukt bij Rodi Rotatiedruk en we zijn al overladen met complimenten. Het idee van een krant paste goed bij de inhoud van het boek en de theater-installatie. Want daarin komen wetenschappers en kinderen aan het woord, onder andere over de toekomst, over ruimtereizen en over de leefbaarheid van de aarde. Allemaal onderwerpen die ook in een echte krant niet zouden misstaan, en vaak in een vorm (zoals interviews) die ook in gewone kranten gebruikelijk is.

Daarna heb ik ook een webversie gemaakt. Er is er één als pdf, want dat werkt simpel, goed en snel, en er is een versie met bladerbare plaatjes, met Javascript. Dat zie je tegenwoordig veel bij magazines die zich op internet presenteren (zoals bij issuu.com).

krant Judith Nab
Klik voor de online pdf-versie. Simpel, snel en doeltreffend.

 

krant Judith Nab
Klik deze voor de “bladerversie”. Blader met pijltjestoetsen, dubbelklik om te zoomen.

 

De theater installatie van Judith Nab

Geef een reactie