LED paneel: voordelige foto- en videolamp

led paneel videolicht

– Update: 22 januari 2024 –

Mijn kinderen studeren allebei iets met AV en film, en die hebben voortdurend allerlei dure apparatuur nodig. Ik probeer dat dan altijd goedkoper te krijgen – maar dan toch nog net zo goed. Nu dus weer dit LED paneel: een Viltrox L116T, hier op Ali voor 25 euro (een nieuwe link zou deze zijn). Deze is perfect als video light, en ook voor fotografie is dit ding erg goed en handig. Ook als invullamp, als effectlicht. Hij is heel plat dus je kunt ‘m ook op een muur bevestigen. We hebben dit setje getest en hij is goed bevonden.

Lichtsterkte, kleurtemperatuur en CRI-waarde van een LED paneel

De lichtsterkte kan je instellen. De maximale lichtsterkte is 987 Lumen. De kleurtemperatuur is ook instelbaar, van 3300 tot 5600 graden Kelvin en alles daartussen. Oftewel van kunstlicht tot daglicht. De CRI-waarde is 95 en dat is heel hoog: dat betekent dat bijna alle kleuren erin zitten, en dat er nauwelijks nog gaten in het totale kleurspectrum zitten.

De bijpassende batterij is een NP-F550, en daar kan je er beter meteen drie van kopen. In de praktijk heb je dat echt nodig, want het LED paneel trekt 15 Watt. Dat is best veel. Je batterij is dus snel op, en het opladen lukt met twee stuks misschien niet op tijd. Met drie batterijen zit je dan altijd goed.

Een lichtbak kan ook: dat is veel goedkoper, hier op allerlei formaten, tot A2.

Als je het in China koopt dan kun je de batterijen beter apart kopen, dus niet samen met het LED paneel. Want dan blijft het totaal beneden de 25 euro, zodat je niks hoeft bij te betalen bij de douane, en geen gedoe hebt met inklaring en import-kosten.

Die batterijen kosten in China ongeveer een tientje per stuk. Een tip zou zijn om er niet drie tegelijk te kopen, ook weer vanwege die douane-beperkingen. Ik kocht daarom één losse batterij, en daarna nog een 2-pack met oplader voor 20 euro. Die batterijen zijn er overigens ook dubbeldik, dus dubbel zo sterk, 5200 mAh. Dat heet dan een NP-F770 batterij en die kost ook maar ruim een tientje. Deze kan je ook gebruiken op dit LED paneel. Een 2-pack van deze extra dikke batterijen + oplader kost hier nog geen 30 euro.

Je kan die batterijen+oplader natuurlijk ook gewoon allemaal in Nederland kopen, bijvoorbeeld deze bij bol.com. Op Amazon Duitsland zijn ze ook te koop, maar dat kan allemaal niet worden verzonden naar Nederland. Raar eigenlijk…

Flikkert ook niet

Deze lamp kan onmogelijk flikkeren, want deze is op DC batterijen. Een LED-lamp kan alleen flikkeren op AC stroom, en dan alleen als er slechte componenten in de stroom-conversie zitten (het moet van wisselstroom naar gelijkstroom omgezet worden).

Hier nog meer fotografie-tips 

led paneel videolicht foto lamp

led paneel videolicht foto lamp

led paneel videolicht foto lamp

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, dus mocht je wat kopen via die links dan verdien ik er mogelijk iets aan. Op de prijs van het artikel maakt dat niet uit. Die is hetzelfde.

Geef een reactie