USB-C laptop opladen met powerbank / zonnepaneel

– Update: 10 april 2021 –

USB-C lijkt ideaal, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Oude USB was maar 5 Volt, en dat was te weinig om een laptop op te laden. USB-C lost dat gelukkig op. Hier info en tips over opladen met USB-C, over stroom, data, adapters en snoeren.

Een groot voordeel van USB-C is de stekker. Die kun je eindelijk gewoon omdraaien, zodat je niet hoeft te kijken hoe de stekker er ook maar weer in moet. Waarbij het logo natuurlijk ALTIJD op de verkeerde kant van de stekker zat. Ook de gigantische wirwar aan soorten stekkertjes is verleden tijd: usb-mini, Mini A of B of juist mini-AB, usb-micro, die vierkante Type B, de normale Type A. Zie dit overzicht over USB. Het is vanaf nu gelukkig nog één type.

Maar helaas. Perfect is USB-C niet. Sterker nog: je moet van ELK snoer en ELK apparaat eerst de specs checken voordat je het uitprobeert. Er is namelijk een kans dat het niet werkt. Er zijn zelfs gevallen bekend van snoeren die je apparatuur beschadigen. Fabrikant Qualcomm had zelfs een eigen versie: Quick Charge (waarvan alleen de nieuwste versie, QC 3.0 goed is).

De stekkers zijn nu aan beide kanten gelijk, en daarom zit er een chip in de kabel. Die checkt welke kant de data en/of de stroom opgaat. Data kan twee kanten op, en  tegelijkertijd kan je opladen. Een lege laptop kun je opladen met je mobiel, en andersom. En met elke oplader kan je elk apparaat opladen. Ideaal.

Door elk USB-C-snoer kan minstens 3 Ampere bij 20 Volt: dat is 60 Watt. Er zijn ook USB-C-snoeren met high power: 5 Ampere bij 20 Volt, dus 100 Watt. Voor zover ik kan zien heeft dit geen officiële naam, dus dat is nogal verwarrend. Los daarvan zijn ook nog eens meerdere standaarden in USB Power Delivery: PD 2.0 en PD 3.0. Die PD 3.0 is geavanceerder, maar die is niet bij alle apparatuur echt nodig. En QC 3.0 is er ook nog: dat is de Quick Charge van Qualcomm.

Wat betreft data-snelheid zijn er ook al meerdere versies. Een snelle USB-C kabel is 10 Gbit duplex, ook wel SuperSpeed+  genoemd (SS+). Maar die zie je bijna nooit, het zijn meestal langzame USB-C kabels, van 480 Mbit. Over dezelfde USB-C-stekker kan ook Thunderbolt 3, bijvoorbeeld voor monitors, met een super-hoge snelheid: 40Gbit.

Er zijn verloop-snoertjes van oude USB-A naar nieuwe USB-C, of verloop-stekkertjes. Maar USB-C ondersteunt niet altijd de snelle USB 3. Het kan dus gebeuren dat je supersnelle USB-3 schijf langzaam wordt op je nieuwe USB-C laptop, als het snoertje niet goed is…

Zelfs de naam USB-C is geen standaard, want het heet ook vaak USB Type-C.

Welke powerbank kan een USB-C laptop opladen?

Je hebt dus een powerbank nodig met USB-C – da’s duidelijk – maar hij moet ook nog eens 30-45 Watt kunnen leveren. Het USB-C snoer regelt het juiste Voltage. Maar er zijn veel USB-C-powerbanks met 10-15 Watt, dus die vallen af als je een laptop wil laden. Een krachtige USB-C 45W powerbank is zeldzaam. Op Amazon Duitsland staat er maar één die wordt verzonden naar Nederland: deze dus, voor 70,-:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

En diezelfde is er ook in zilver op Amazon Duitsland:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Verder kan je in Nederland bij Bol.com deze XTorm 45W powerbank met USB-C doen, voor 85,-. Dit is wel de enige op dit moment in Nederland. Grote capaciteit ook: 27Ah. Dat betekent dat je een laptop ruim helemaal vol kan laden.  Inmiddels getest, deze doet het perfect. (Dank, Huib!)

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Ook op AliExpress is er inmiddels wel iets te vinden, zoals de AUKEY PB-Y7 met 30Ah USB-C en 30 Watt (ook goed voor laptops):

Je kan al deze USB-C powerbanks allemaal snel opladen met je USB-C laptop-lader, of met een snellader zoals een 10W lader (iPad lader) van 4 euro. Een 45 Watt lader is er inmiddels ook, zoals deze USB-C 45 Watt snellader (24 euro).

En welk zonnepaneel kan zo’n powerbank opladen?

Zo’n powerbank kun je ook opladen met een zonnepaneel: bij voorkeur minstens 20 Watt, en liefst ook met Dual Output. Want het opladen gaat veel sneller met 12–20 Volt dan met USB van 5 Volt. Dan moet er op die powerbank wel een ingang van 12V–20V zitten. Dat zit dan weer niet op deze twee hierboven. Zucht…

Maar via het bijgeleverde verloopje van USB-A naar USB-C kan het in ieder geval wel, alhoewel het dan langzamer gaat. Er zou eigenlijk een 20 Volt USB-C uitgang op het zonnepaneel moeten zitten! Dat zie je helaas nog nergens. Ideetje misschien, beste fabrikanten? Daar zit de hele wereld nu op te wachten!

UPDATE: Een zonnepaneel met USB-C is er dan nu eindelijk: de Lifepwr Sun20-C (100,- op Amazon.com)

usb-c zonnepaneel

Een jump starter powerbank kan je meestal WEL snel opladen met 12V via een DC-ingang. En een 20 Watt zonnepaneel kan ook opvouwbaar, zie de beste draagbare zonnelader. Meer info over grotere zonneladers staat hier.

En zie ook het artikel over de Toekomst: die is 12 Volt / 24 Volt USB-C

USB-C kabels en adapters

Van USB-C naar USB 3.0 kan met adapters. Mijn USB Audio DAC en m’n externe HD doen het bijvoorbeeld prima via die adapters zoals deze van 1 euro. Of deze SD kaart lezer van 3 euro, getest en goed bevonden. Hier zit ook een USB-ingang op voor alle oude USB-apparaten. Of deze USB-splitter met drie USB-ingangen, voor een paar euro.

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig

Video Out kan ook met adapters of hubs. De goedkoopste USB-C hub, met HDMI, VGA, USB en SD kost iets van 15 euro. Er is er zelfs een voor maar 9 euro. Ga ik binnenkort testen, dat wordt een nieuwe blog.

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Is er een stekker die een USB uitgang, van 5 V, naar een Jack stekker adapt van 19v? Dan zou m’n laptop simpel in de USB uitgang van m’n auto kunnen.

Geef een reactie