Ohropax en andere oordopjes voor slaap of festivals

ohropax geluiddempers

– Update: 23 maart 2023 –

Ohropax zijn geluiddempende oordopjes. Om rustiger te slapen, te werken of te studeren. Of als gehoorbescherming bij festivals en concerten. Het zijn wasbolletjes, die je kan kneden, zodat het in jouw oren past. In deze test vergelijk ik ze met allerlei andere oordopjes en geluiddempers.

ohropax

Ohropax is hier te koop voor 5 euro. Er zijn nu ook deze kneedbare siliconen oordopjes. Met hetzelfde principe, namelijk kneedbaar. Alleen niet van was, maar van siliconen. Dus deze zijn niet vet, en dat is fijner: het zit lekkerder, het zweet minder, het irriteert minder. Ze zijn net zo groot, dus je boetseert een klein deel als tuutje voor in je gehoorgang, en de rest duw je plat in je oorschelp. Het zit comfortabel en dempt goed. Het is ook redelijk vaak herbruikbaar.

kneedbare siliconen oordopjes geluidsisolerend

Er zijn ook niet-kneedbare oordopjes, zoals deze siliconen geluiddempers. Dit noemen ze ook wel het “kerstboom-model”. Goedkoop, herbruikbaar en afwasbaar. Alleen als ze voor jou groot zijn zit het niet zo comfortabel. Om de pasvorm dan te verbeteren kan je er een stukje afknippen, het bovenste topje bijvoorbeeld (zie de tip van Hans in de comments). Als je ze goed diep in je oren doet dempen deze het best van allemaal. Winnaar dus op demping, en ook op prijs, want ze zijn heel goedkoop en herbruikbaar. Ze staan ook op Amazon.

geluidsisolerende siliconen oordoppen

Dat staafje steekt helaas wel ver uit. Dat is lastig als je op je zij slaapt. Je kan er ook een stukje van afknippen. Een ander nadeel is dat ze rond zijn. Dopjes moeten eigenlijk ovaal zijn, want je gehoorgang is ook ovaal.

Winnaar Beste Geluiddempende Oordopjes

De winnaar heeft dus wel ovalen tips, en is plat en klein, met in plaats van dat staafje een plat haakje. Die in de ronding van je oor past. Je kan er mee op een kussen liggen. Zoals deze of anders deze vergelijkbare hier. Redelijk vergelijkbare staan ook op Amazon. Voor maximale demping kun je ze wat dieper aandrukken (dan moet je je oor even optillen). Bij concerten wat minder diep, om beter hoge tonen te horen.

Een goed ontwerp, met veel goede reviews ook. Voor 3 euro, inclusief doosje. Ook wel belangrijk, zo’n doosje, want je moet ze toch meenemen. Maar ik vind deze kleine doosjes beter.

CONCLUSIE: Dit soort siliconen oordopjes dempt het beste. Dankzij de ovalen tips hebben deze ook de beste pasvorm. Oneindig herbruikbaar en wasbaar, dus ook de beste Eco-keus. Hier te koop:

siliconen oordopjes demping
De beste geluiddempers. Je kan je oor optillen om ze dieper in te doen voor maximale demping.

Op maat gemaakte oordoppen

De allerbeste waren vroeger altijd op maat gemaakte. In de exacte vorm van jouw eigen gehoorgang en oorschelp. Peperduur waren die. Maar dat kan nu ook goedkoop: zoals deze hier voor 6 euro. Die doe je 30 seconden in heet water (één tegelijk) tot-ie zacht wordt. Dan ietsje afkoelen en in je oor aandrukken en vervormen tot het precies past. Het blijft daarna altijd in de juiste vorm.

Dat gaat allemaal prima. Maar ik vind het nogal hard materiaal, en de tips die er bij zitten passen bij mij totaal niet: dat hadden ovalen kerstboom-trio’s moeten zijn, zoals die hierboven. De goedkope siliconen hierboven zijn kleiner, die zitten fijner en zijn goedkoper. En die dempen nog beter ook.

Hieronder die goedkope op maat gemaakte. Er zijn ook dure, zoals deze op Amazon – maar dat zijn vrijwel dezelfde:

custom shape earplugs

Andere oordopjes dan Ohropax

Er zijn er ook nog deze siliconen oordoppen. Heb ik ook geprobeerd. Die dempen veel minder goed. Meer voor zwemmers bedoeld, denk ik. Heel goedkoop:

Schuimpjes: memory foam

Er zijn er ook nog die bekende gele schuimpjes (memory foam), zoals deze goedkope hier. Ook te koop op Amazon. En ze staan ook op BOL.com. Je drukt deze eerst in elkaar, en in je oor zetten ze vanzelf weer uit, zodat ze altijd precies passen. Dempt best goed en zit ook comfortabel. Deze zie je overal in fabrieken en zo. Maar dit is wel een wegwerp-artikel. Dus slechter voor het milieu en uiteindelijk ook duurder. En ik vind ze lastig om in te doen. En ze dempen bij mij ook veel minder goed dan die siliconen.

memory foam schuim isolerende geluiddempende oordoppen

Oordopjes voor festivals en concerten

Voor muziek neem je meestal oordopjes met filter, of dopjes met metalen geleiders zoals de FLARE Isolate oordopjes. Die zijn altijd beter dan Ohropax en zo, want die laten vooral de hoge tonen niet door. Zie het artikel over geluiddempende oordoppen voor muziek. Je kan overigens die goedkope siliconen ook wel gebruiken voor muziek, vooral als je ze wat minder diep in je oren doet, zodat er nog hoge tonen langs kunnen.

ohropax alternatief siliconen festival oordopjes

Beste demping: 2x Actief + 2x Passief

Tenslotte nog de allerbeste demping: dat is met ANC in ear oordopjes waar je dan nog een tweede ANC koptelefoon overheen doet. Dan heb je vier-dubbele demping: de oordopjes en de koptelefoon geven allebei al goede passieve demping, en op allebei heb je ook nog Active Noise Cancelling: dan heb je dus vierdubbele demping.

Deze blog is niet gesponsord. Er zitten wel affiliate links in, zodat je die dingen ook makkelijk kan bestellen.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik gebruik soms dopjes die lijken op die blauwe kegeltjes. Ik heb vrij brede gehoorgang. Dat maakte het lastig om deze ongmodificeerd te gebruiken. Vallen eruit en zitten pijnlijk. Ik heb de bovenste 2 schaaltjes er af geknipt en daarmee zitten ze perfect. Sluit de gehoorgang geheel af…

  2. Ik heb een paar “pluggerz sleep” zachte silicone oordopjes en kan daar prima mee op mijn zijn slapen. Je kunt ze makkelijk schoonmaken en daarom vind ik ze iets fijner dan de orophax was- en silicone kneeddopjes. Ik merk wel dat ze in mijn ene oor beter zitten dan in mijn andere (grotere gehooringang).. dat is iets waar je met kneedbare dopjes geen last van hebt. Ze gaan ’s nachts ook wel eens iets los, maar dat verhoogt alleen maar het “ademend vermogen” zodat je niet zo’n kleffe gehooringang hebt wanneer je wakker wordt.

    Laatst nog op ons geliefde aliexpress dopjes zonder zo’n uitstekende punt gekocht, maar daar zit een hard filter (?) in en dat slaapt meteen niet lekker (zitten wel goed voor een dutje als ik alleen op mijn rug lig)

Geef een reactie