Ohropax vs andere geluiddempende oordopjes

ohropax siliconen oordopjes

– Update: 25 juli 2020 –

Ohropax: dat zijn die geluiddempende oordopjes. Om ’s nachts rustiger te slapen of overdag beter te kunnen studeren / werken. Het zijn wasbolletjes, met watjes erom. Ik dacht dat je ze in z’n geheel moest kneden, maar je moet de watten er eerst afhalen. En dan zodanig vormen dat het in je gehoorgang past. Je duwt de rest plat in je oorschelp. Zo kun je behoorlijk goed geluid dempen. Ik heb ze in deze test vergeleken met alternatieven.

ohropax

Ohropax is hier te koop voor 3 euro, in een doosje met 12 stuks. Het beste alternatief zijn deze kneedbare siliconen oordopjes (per 6 in een doosje voor 1,75 euro). Met hetzelfde principe als Ohropax, want je moet ze precies op dezelfde manier kneden. Maar deze zijn niet vet. Dat is eigenlijk fijner: het zit lekkerder, het zweet minder, het kan niet irriteren. Siliconen is het meest huidvriendelijke materiaal dat er is. Dit is wat mij betreft dus beter dan Ohropax, terwijl het er verder erg op lijkt. Je kan ze ook met zwemmen gebruiken. Ze zijn er in wit, rood of blauw. Ze zijn vrij groot, dus een klein deel gaat in je gehoorgang, en de rest duw je plat in je oorschelp, voor maximale geluidsdemping.

kneedbare siliconen oordopjes geluidsisolerend

Je kan ook niet-kneedbare oordopjes nemen, zoals deze siliconen geluiddempers (kerstboom-model). Goedkoop (60 cent), oneindig herbruikbaar en afwasbaar. Maar ze moeten wel goed passen, want als ze te groot zijn klemmen ze nogal. Je kan ze minder diep indoen, maar dan dempen ze ook minder goed. Je kan er ook een stukje afknippen, het bovenste topje bijvoorbeeld, of de twee bovenste topjes (zie de tip van Hans in de comments). Deze goedkope blauwe hieronder van 60 cent bijvoorbeeld. Ze zijn er ook in andere kleuren. Als je ze diep in je oren doet dempen deze het best van allemaal.

geluidsisolerende siliconen oordoppen

Ze steken wel ver uit, dat kan soms wat lastiger zijn als je op je zij ligt. Maar je kan er gewoon ook een stukje afknippen.

Er zijn er ook nog deze siliconen oordoppen. Die dempen iets minder goed. Meer voor zwemmers bedoeld. In verschillende kleuren, en ook goedkoop, voor een euro:

Tenslotte zijn er ook nog memory foam schuimpjes, zoals deze hier voor 50 cent. Je drukt ze eerst in elkaar, en in je oor zetten ze vanzelf weer uit, zodat deze altijd precies passen. Werkt prima, en dempt ook goed. Het zit bij mij ook comfortabel. Deze zie je ook vaak als geluiddempers in de industrie of op werkplaatsen. Wel minder lang bruikbaar, minder herbruikbaar, dan de siliconen oordopjes hierboven. En wat lastiger om in te doen.

memory foam schuim isolerende geluiddempende oordoppen

Qua draagcomfort vind ik deze kneedbare siliconen oordopjes het best, en dat is wat mij betreft ook de winnaar. Qua demping zijn die namelijk ook prima, alhoewel deze siliconen geluiddempers (kerstboom-model) nog ietsje beter dempen. Als ze goed passen dan.

Zie ook de blog over geluiddempende oordoppen voor muziek en concerten: maar  dat is wel wat anders. Deze goedkope hierboven kun je daar eigenlijk niet voor gebruiken, want die dempen het hoog veel te sterk. Voor muziek heb je oordopjes met filter (7,-) nodig, of dopjes met metalen geleiders zoals de FLARE Isolate oordopjes. Die laten de hoge tonen gematigd door, en dempen juist lage tonen meer, zodat de muziek nog goed klinkt – en niet veel te dof.

Deze blog is niet gesponsord. Er zitten wel affiliate links in, zodat je die dingen ook makkelijk kan bestellen.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik gebruik soms dopjes die lijken op die blauwe kegeltjes. Ik heb vrij brede gehoorgang. Dat maakte het lastig om deze ongmodificeerd te gebruiken. Vallen eruit en zitten pijnlijk. Ik heb de bovenste 2 schaaltjes er af geknipt en daarmee zitten ze perfect. Sluit de gehoorgang geheel af…

  2. Ik heb een paar “pluggerz sleep” zachte silicone oordopjes en kan daar prima mee op mijn zijn slapen. Je kunt ze makkelijk schoonmaken en daarom vind ik ze iets fijner dan de orophax was- en silicone kneeddopjes. Ik merk wel dat ze in mijn ene oor beter zitten dan in mijn andere (grotere gehooringang).. dat is iets waar je met kneedbare dopjes geen last van hebt. Ze gaan ’s nachts ook wel eens iets los, maar dat verhoogt alleen maar het “ademend vermogen” zodat je niet zo’n kleffe gehooringang hebt wanneer je wakker wordt.

    Laatst nog op ons geliefde aliexpress dopjes zonder zo’n uitstekende punt gekocht, maar daar zit een hard filter (?) in en dat slaapt meteen niet lekker (zitten wel goed voor een dutje als ik alleen op mijn rug lig)

Geef een reactie