Maak je eigen GRATIS Fotokalender 2024

– Update: 25 januari 2024 –

Een fotokalender 2024, met je eigen favoriete foto’s. Hier een gratis template om zo’n kalender zelf te maken. In een tijdloos ontwerp van niemand minder dan AARTJAN.nl. Op groot A3-formaat. Open het in Indesign of Affinity Publisher, sleep je plaatjes in de grijze kaders en zet er desgewenst tekst bij.

Alle officiële vrije dagen staan er al in, en de winter- en zomertijd ook. Er is genoeg ruimte om er van alles bij te schrijven:

fotokalender 2023
Voorbeeldje uit een vorige kalender

Printen kan op elke A3-printer, al is dat dan wel met witte randjes er omheen. Je kan de drukklare pdf (zie verderop) ook naar een printservice sturen, voor prachtig aflopende plaatjes, schoongesneden en gebonden in een Wire-O.

Download het template als ZIP hier. Unzip het, en open dit IDML-bestand dan in Adobe Indesign of in Affinity Publisher.

STAP 1: Lettertypes vervangen. In Indesign bij Menu > Tekst > Lettertype zoeken/vervangen.

STAP 2: Sleep je foto’s in de fotokaders. De kaders zijn zo ingesteld dat elke foto meteen al passend is. Je kan de plaatjes in de kaders verschuiven, of inzoomen. In Indesign: klik het rondje in het midden. Sleep om te verschuiven. De bruine kaderlijnen kan je verslepen, ook alle hoekpunten (hou Shift ingedrukt).

  • Check de kwaliteit via Weergave > Weergaveprestatie > Hoge kwaliteit.
    En via Venster > Koppelingen: de Effectieve PPI moet meer dan 175 zijn.
  • Zie ook de instructiefilmpjes onderaan hier
  • Zie ook de gehele instructie op AARTJAN.nl/les

In Affinity gaat dat allemaal net weer anders. Zie de cursus Indesign en de cursus Affinity Publisher.

Als je het naar een print-service stuurt, dan moet je het exporteren als drukklare PDF. Kies bij Export voor Drukwerk, en zet daar in de settings 3mm afloop en snijtekens aan. Die pdf kan je dan overal laten printen.

Het mooiste is een ringband (wire-O) met hang-haakje. Bij Drukwerkdeal (online printen) hebben ze dat, voor iets van €20 (printen, snijden, binden en verzenden). Of doe meteen vier stuks, dat is maar iets van €30.

fotokalender 2023 kalender met je eigen foto's
Vrije dagen en zomertijd staan er al in. Bij Drukwerkdeal kan je het printen op mooi dik papier, met ringband + hanghaakje.

Filmpjes met uitleg

Filmpje: Exporteren voor drukwerk

Geef een reactie