Deze podcast-microfoon is verrassend goed 🎤👍

podcast microfoon streaming

– Update: 15 maart 2024 –

Dit nieuwe model microfoon blijkt een topdingetje. Verrassend goed en goedkoop. Hier wat samples in deze podcast-microfoon review. Want ook ik ben begonnen met een YouTube kanaal en met TikToks. Ik heb soms wel tien views! ;) Meestal is dat lesmateriaal, gewoon direct op de MacBook opgenomen. Maar de microfoon kan altijd beter.

De beste microfoons zijn dure condensators, al kan dat nu dus ook goedkoop: zoals dit nieuwe model voor €23 (tijdelijk denk ik). Op BOL kost hij €100.

Volgens mij is dit ook dezelfde.

De bouwkwaliteit is uitmuntend, met goede verzwaarde voet, hij hangt perfect met rubber in die ring (extreem belangrijk tegen contactgeluid), en de verstelbaarheid is ook helemaal goed. Het plopscherm aan de voorkant is ook top, en de bevestiging daarvan laat meteen al zien hoe perfect de afwerking is. Geen goedkoop plastic dingetje!

Hij geeft licht, in allerlei kleuren. Nutteloos detail, lijkt dat – maar het is toch wel handig om te zien of hij aan staat, of op mute, en genoeg stroom heeft. Dat krijgt hij via de lange USB-kabel. Het werkt dan meteen op mijn MacBook en ook op mijn Android telefoon. Met een adapter naar USB-C dan, want ik heb geen oude USB. Dat hadden ze er wel bij kunnen doen! Zo’n OTG-adapter kost maar een euro:

otg usb usb-c adapter
OTG (On The Go) = stroom + data (blauw = snelle data), van USB naar USB-C

Er zit een mute-knop op, bovenop. En onderop een volume-draairing. En er zit een 3,5mm minijack uitgang op, voor je koptelefoon of je oortjes. Allemaal slim en essentieel eigenlijk.

Zo’n condensator microfoon is niet geschikt voor buiten of op het podium – alleen voor in de studio.

Geluidskwaliteit

Oordeel zelf maar, met de samples hieronder. Vergeleken met de microfoon van een MacBook, en met mijn vorige goedkope condensator microfoon, de Felyby BM800 (die uitstekend klonk maar wel veel ruis had).

Over ruis gesproken: op de Mac zit tegenwoordig (sinds Sonoma) een ruisonderdrukker voor de microfoon. Bij de oranje knop in het menu kun je nu kiezen voor “Stemisolatie” en dat klinkt werkelijk uitstekend. Hoor zelf maar in de samples hieronder. Geen nabewerking meer nodig!

podcast microfoon condensator studio tafelmodel
Nieuw tafelmodel condensator, met top-geluid, zonder ruis. De kabel is een stuk langer in het echt. Je telefoon of laptop is de recorder.

Samples

Zonder enige nabewerking. Je kan achteraf nog van alles doen, zie verderop. Maar hier is er dus niks aan veranderd:

Van dichtbij, 10cm, volume op 75%:


Mijn beste voordelige microfoon, de Felyby BM800, gaf meer ruis. Hij heeft een typische sound die wel heel goed “door de mix snijdt”:


En dit zijn de standaard microfoons van MacBooks:


En nu weer die nieuwe, nu op 30cm, gewoon op tafel:


De eerste sample, nu met nabewerking: Stilte afkappen, Limiter, Normalisatie en EQ:

Premium podcast-microfoons

Een betaalbare premium topper is deze Streaming set van Sennheiser op BOL voor €189 of deze Audio Technica AT2020:

Sennheiser streaming set profile review
Inclusief luxe zwenkarm en tafelklem: Sennheiser Profile Streaming Set
Audio Technica AT2020: betaalbare topkwaliteit podcast condensator-microfoon met luxe zwenkarm

Voordelige zwenkarm-microfoon

Een voordelige microfoon voor €40 is op AliExpress deze best verkochte podcast-microfoon met zwenkarm. Het geluid is van dichtbij het best en dat gaat makkelijker met zo’n zwenkarm (ook al is dat bij deze maar een goedkoop dingetje):

studio microfoon podcast condensator zwenkarm

Vlak voor je mond

Het beste is dus vlak voor je mond. Dat kan ook met deze gaming headset-kabel op je eigen oordopjes. Binnenkort ook met een review hier (UPDATE: toch maar niet – want deze is best wel slecht eigenlijk, hoor maar ):

gaming headset microfoonkabel C-pin


Dan kan je dus beter goedkope top in ears nemen zoals de KZ ZEX voor €18:


Of zelfs spotgoedkope open oordopjes van een paar euro zoals deze KBear Stellar:


Of deze Sennheiser headsets, die zijn ook perfect, zeker ook voor vergaderingen, en helemaal niet duur:

beste headset

Of dus voor podcasts, TikToks en YouTube!

Mini mixer

Twee microfoons, zoals bij een interview, kan met zo’n mini-mixer:

Die mixer kan op elke USB telefoonlader, met dit kabeltje

Deze podcast microfoon review was niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!! LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!!

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. In de markt voor een microfoon. Welke heeft een betere geluidskwaliteit vind jij? Met gebruik op een Mac, doel: YouTube.

    GAM-ME6S Desktop Live Streaming Microfoon: https://s.click.aliexpress.com/e/_Dd6l6rX (€14,69).

    Cardioid Condenser Mic Kit met Boom Arm: https://s.click.aliexpress.com/e/_DeUvGMZ (€20,85 vanaf 18 maart)

    Keek ook naar zo’n BOYA BY-M1 Lavalier. Net zo’n goede geluidskwaliteit?
    https://s.click.aliexpress.com/e/_DDSRe93 (€19,98 vanaf 18 maart)

    NB. Misschien zinnig om jouw URLs te geven met affiliate-codes?

    1. Die bovenste lijkt mij dezelfde uit dit artikel en is dus de aanrader.
      Die daaronder heb ik (dacht ik) ook en is iets minder.
      De BOYA lavalier is ook goed maar een lavalier is nooit zo goed als een studiomicrofoon, dus die gebruik je bijvoorbeeld voor buiten of als je beweegt en zo.
      (links zijn nu affiliate links, dank je!)

  2. Voor de prijs is hij zeer zeker niet slecht maar ik kreeg toch het commentaar dat het leek alsof ik in een wasmachine zat met deze microfoon. Geen idee of het dan een QC issue is of niet. De mijne werkt trouwens niet op mijn telefoon met een usbC -> usbC kabel? Moet je echt zo’n OTG ding daarvoor hebben?

    1. Ja, maar het kan ook aan je telefoon liggen (er moet een analoge ingang op de USB-C zitten), en aan instellingen. Software level is er, maar ook een fysieke knop voor het Level op de microfoon zelf.

      1. Beste Aartjan, ik heb de microfoon nu binnengekregen, en hij ziet er goed uit, maarrrrrr. Als ik hem met een USB-naar-lightning-adapter aansluit op mijn iPhone (13) is het signaal oftewel opnameniveau heel zwak, op de app die ik voor opnemen gebruik (Dictafoon). Doe ik iets niet goed? Of moet ik een speciale adapter ervoor hebben?

        1. Op de iPhone moet je ergens kunnen kiezen voor de externe microfoon, en ook het level kunnen instellen. Dat moet je dus ergens dubbelchecken, en zeker weten, desnoods met een third party app? De adapter moet een OTG-adapter zijn, ik neem aan dat dat zo is? En er zit ook nog volume op de fysieke knop, op de microfoon zelf.

          1. Dak Aartjan, voor je ook nog eens supersnelle antwoord. Dat externe microfoon op de iPhone kan ik nergens vinden, maar hij blijkt het toch gewoon te doen: het probleem was dat ik het stekkertje van de adapter niet diep genoeg in de iPhone stak. Toen ik dat eenmaal doorhad, werkte ie. En overigens: OTG, die afko kende ik niet, betekent dat je dan wat je aansluit stroom krijgt uit – in dit geval – de telefoon?

            1. OTG = On The Go en betekent: stroom plus data (want er zijn ook adapters voor alleen stroom bijvoorbeeld)

  3. Heb de microfoon besteld via je link, dank je voor de tip. Lijkt inderdaad een goeie, en heel goedkoop natuurlijk, zeker vergeleken met bol.
    Extra tip: dezelfde microfoon kost nog geen € 15 voor wie voor de eerste keer iets bestelt bij AliExpress, iets als first deal-voordeel. Na het inloggen verspringt de prijs naar € 23 als je herkend wordt :)

Geef een reactie