Radio 2 Top 2000 2023 en Top 8000 Aller Tijden ğŸŽ¶

radio 2 top 2000 aller tijden 2023 top 8000

– Update: 25 januari 2024 –

Hier de Top 8000 Aller Tijden, gebaseerd op alle jaargangen van de NPO Radio 2 Top 2000, editie 2023, aangevuld met alle nummers uit vorige edities. Ruim 20% is Nederlands of Nederlandstalig. De nieuwe binnenkomers van 2023 staan er ook bij.

De Top 8000 heb ik hier op Spotify gezet. Zonder reclame ;) – als je Spotify hebt dan. Op Radio 2 is de Top 2000 er vanaf eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond. De Top 2000 is het grootste radio-evenementen in Nederland, met 10 miljoen luisteraars. De lijst wordt elk jaar samengesteld door het publiek.

De bovenste tweeduizend nummers in mijn Spotify-lijst zijn min of meer nog op volgorde, op basis van de tweeduizend nummers uit vorige edities van de Top 2000. Om de lijst aan te vullen had ik ooit negen afspeellijsten gemaakt met de Top 200 van elk jaar, van 1976 tot 1985: de Gouden Jaren van de popmuziek. Die negen lijsten heb ik ook allemaal apart op Spotify gezet, publiek beschikbaar dus. Die beginnen telkens met de Top 100 van dat jaar in Nederland, aangevuld met de Amerikaanse Top 100 van dat jaar.

Verder heb ik een enorme hoop Dance Classics toegevoegd aan de lijst, want die vergeten ze nogal – of zijn ondervertegenwoordigd – in de TOP 2000. En alle “vergeten hitjes” die ik ergens hoor gooi ik er ook altijd in. Verder doe ik elk jaar altijd veel reparaties, bijvoorbeeld van artiesten die opeens weer op Spotify staan, of van tracks waarvan nu een betere versie is.

Nieuwe binnenkomers in de Radio 2 Top 2000 2023

Maan en Goldband zijn de hoogste nieuwkomers, op nummer 180 met Stiekem. Andere hoge binnenkomers zijn: Tonight van Son Mieux, Anti-Hero van Taylor Swift, Make It A Memory van Danny Vera & Krezip, Overcome van Nothing But Thieves, Ladada van Claude, Cupido van Bankzitters en Flowers van Miley Cyrus. En What was I made for van BIllie Eilish, uit de film Barbie.

En als verrassende hoogtepunten gloednieuwe nummers van The Beatles en de Stones: Now And Then van The Beatles, op basis van een oude schets van John Lennon, nu voor het eerst met alles-erop-en-eraan afgemaakt, inclusief George-Harrison-gitaartjes, bas, backing vocals en tussenstukjes van Paul, drums van Ringo, een geniaal einde en een perfecte productie van Jeff Lynn en Giles Martin.

En dan is er ook nog Sweet Sounds Of Heaven van The Rolling Stones met Lady Gaga en Stevie Wonder. Meteen een van de allerbeste Stones nummers ooit, gewoon live opgenomen en gefilmd. Een instant classic, vintage Stones. Het klinkt alsof je het al vijftig jaar kent. Een ander steengoed nieuw nummer van de Stones is Angry. Staat er ook meteen in.

En ook Acda en De Munnik met “Morgen wordt fantastisch” zijn in topvorm. Meteen een van hun beste nummers.

Een opvallende nieuwe binnenkomer is de kroeghit Engelbewaarder van de piepjonge Marco Schuitmaker. Het origineel is van Mieke, uit 1976. Die versie staat nu ook in de TOP 8000.

Radio 2 Top 2000 2023 nieuw in de lijst
Hoge binnenkomer (Fotosjop – grapje 😁).

Je kan deze nieuwe binnenkomers achter elkaar horen, als je sorteert op de laatste kolom in Spotify (Datum toegevoegd). Dat zijn er 76 en die staan dan bovenaan (maar er staan dan ook nog allerlei reparaties bij, van betere versies of als het voorheen niet op Spotify stond). Op je telefoon kan je ook sorteren: trek het scherm naar beneden en tik bovenaan op Sorteren > Onlangs toegevoegd. Maar de meeste binnenkomers zijn herintreders. Die stonden dus al in de Top 8000. Er zijn dit jaar maar weinig ECHTE nieuwe binnenkomers uit 2023 zelf:

nieuwe binnenkomers in de top 2000 radio 2 2023

De meest opvallende herintreder is “Twee motten” van Dorus! Prachtig.

De uitzending vanuit het Top 2000 Café is 24 uur per dag te volgen via nporadio2.nl of via een radio-app zoals MyTuner.

Top 8000 Aller Tijden, op Spotify:

Tip: Zet ‘m NIET op Shuffle, want dan kiest Spotify eigenlijk wat je luistert.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie