MacBook valt plotseling uit, of hangt op Bluetooth muis / keyboard

pram reset zap smc reset mac

– Update: 13 juli 2021 –

Mijn MacBook valt plotseling uit. Of soms loopt hij meteen vast bij het openklappen, met een melding over “Bluetooth muis of keyboard niet gevonden”. Je kon niks meer, je moest helemaal herstarten. Het probleem bleef terugkomen. Het “hangen op Bluetooth” gebeurde niet vaak. Maar dat plotseling uitvallen gebeurde steeds vaker, tot wel een paar keer per dag. Toen ik dat opgelost had, was ook dat hangen op Bluetooth opeens opgelost.

De remedie is om de pram te zappen en de smc te resetten. SORRY–WAAAAT??

SMC reset

Als je rare problemen tegenkomt (zoals met de batterij, opladen, verbinding met externe devices, opstarten, koeling, geluid of verlichting) kan je de SMC resetten. SMC is de System Management Controller. Uitgebreide info staat hier. Het verschilt per model Mac. De grootste kans is dat je een Intel MacBook met T2 chip hebt. Voor de nieuwste M1 Macs is het weer anders, en voor oudere Macs ook. Alle info staat hier ook bij Apple. In het kort, voor Intel + T2:

 1. Zorg dat er geen externe apparaten aan je Mac hangen.
  Kies Apple menu > Zet uit.
 2. Hou daarna de Rechter Shift, de Linker Option en Control 7 seconden ingedrukt. Je ziet een herstart. Als het Apple logo verschijnt, druk er dan ook nog de Power knop bij, ook weer 7 seconden. Je Mac gaat weer uit. Laat dan alles los.
 3. Wacht even, en zet ‘m dan weer aan.

smc reset

PRAM zappen

Bij mij moet ik het soms een aantal keer doen, voordat het echt werkte. Je kan ook nog de PRAM zappen. Zie deze info hier. Of op de Apple website hier. In het kort:

pram zap pram reset macbook

 1. Kies Apple menu > Zet uit
 2. Wacht tot hij helemaal uit is. Druk dan op Power en Command Option P R
 3. Hou die ingedrukt totdat hij opnieuw opstart en je het opstartgeluid weer hoort
 4. Laat alles los en laat ‘m verder opstarten

De PRAM is de Parameter RAM. Na zulke resets moet je waarschijnlijk een aantal dingen weer opnieuw instellen. Kan van alles zijn. Dat is normaal, want die instellingen in het RAM-geheugen kunnen juist de boosdoener zijn geweest.

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Pff, geen zin in resetten, maar de laatste tijd wel dat m’n Magic Mouse even geen contact maakt. En dan kun je niet veel, behalve afwachten of op het knopje van de muis drukken of de batterij er even uithalen.

 2. Sinds een week heb ik een macbook Pro met M1 chip (16gb ram). Ik ben er zeer tevreden over. Het apparaat is tot nu toe stabiel (zoals je van apple toch wel mag verwachten), echt razendsnel en de batterij gaat bijzonder lang mee. Mijn macbook Air had grote moeite met online vergaderen en ging dan heel hard blazen. Met de M1 chip is dat verleden tijd.

    1. De M1 MacBook Air heeft inderdaad geen fan, de M1 MacBook Pro wel.
     De Air schroeft bij teveel warmte de processor-snelheid terug.
     (dus bij teveel hitte wordt hij gewoon wat trager)

Geef een reactie