Android Desktop Mode: je telefoon wordt je laptop

android desktop mode monitor keyboard

– Update: 7 september 2021 –

Het zit eraan te komen: je telefoon wordt je laptop. “Desktop Mode” heet dat, en dat komt op Android 12. Ik had al eens wat geschreven over de iPhone 12 met Mac OS Multiboot. Met een extern scherm en een keyboard zou je dan een complete Mac kunnen hebben. Toekomstmuziek, maar met die supersnelle Apple ARM A14 processor is dit theoretisch mogelijk. En op Android kan dat nu zelfs al echt.

Een extern scherm met keyboard is er ook al, bijvoorbeeld deze Uperfect (€ 280,-, kan vanuit Duitsland). Ziet eruit als een laptop van dik 1000 euro, met een 13 inch scherm (inclusief touch-bediening), een verlicht keyboard en een trackpad. En met accu en aansluitingen. Kortom, een complete laptop. Maar zonder OS, processor en geheugen. Want dat zit allemaal al op je telefoon!

Android Desktop Mode
Je telefoon groot op het scherm. Te bedienen met keyboard en trackpad.
Android Desktop mode
Of met je vinger: het scherm kun je omklappen en heeft touch-bediening

Je hangt je (toekomstige) bloedsnelle Android-telefoon er gewoon aan met USB-C. Er zijn Android telefoons waar dit nu al echt op werkt, zoals de Samsung DeX. Er is ook een tussenvorm, voor sommige huidige telefoons: semi desktop mode. En wellicht kan het straks ook nog draadloos, met de volgende versies.

Zo ziet Android Desktop Mode eruit

Iedereen wil wel zo’n desktop mode! Je Android blijft vertrouwd aanvoelen, maar er komt op het grote scherm een dock bij, onderaan. Kijk maar hieronder. Het voelt dan opeens als een echte laptop. Eigenlijk een Chromebook. Dat heeft ook nog wel nadelen, want veel software (zoals het Adobe pakket) draait er niet op. Maar bijvoorbeeld Office is er al wel, voor Android. Dus Word, Excel, Outlook en Powerpoint doen het gewoon. En Chrome uiteraard ook. En spelletjes ook! En alles waar al een app voor is. Youtube, Netflix en Spotify en zo.

Android Desptop Mode demo

Zie ook de blog over de iPhone 12 met Multiboot, ook al is dat nog toekomstmuziek:

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik maak al vele jaren gebruik van Dex via Samsung, werkt meesterlijk, kabeltje en gaan met de les (ik ben leraar), alles komt van mijn telefoon of via mijn telefoon uit de cloud, werkt simpel, is simpel, is compleet en werkt altijd.

    Leuk artikel, mooi ontwaken zeg maar.

  2. Superleuk dat je nu ook android fan aan het worden bent. Ik riep het maanden terug al: Android loopt zo ver voor op iOS.

Geef een reactie