MacOS Ventura: datum en tijd grijs

– Update: 28 januari 2023 –

Ik blijf hardcore Apple-fan, maar af en toe doet Apple HELE RARE dingen. Zoals die Puk-muis. Of die Pen-oplader. Of de HDMI (het gebrek eraan). Nu op MacOS Ventura wordt de datum en de tijd opeens telkens grijs. Waarom, WAAROM???

Het blijkt een feauture te zijn: als NIET STOREN of FOCUS aan gaat, dan wordt de datum grijs. Begrijp jij het nog?

De oplossing: zet Focus in je menubalk. Dan blijft de datum wel zwart…

Nou ja zeg… Alt-klik op de datum lost het ook op, want dat zet Focus aan/uit… onbegrijpelijk… En hoe zet je die Focus dan in je menubalk?
Via Systeeminstellingen > Bedieningspaneel:

macos ventura 13 datum en tijd grijs

Focus kan nu ook automatisch AAN als je op een bepaalde locatie bent. Heel leuk, maar ik wil ‘m juist ALTIJD aan. Dat kan nog steeds niet, voor zover ik weet:

macos ventura focus datum tijd locatie
Ik doe ontzettend ingewikkeld met een schema: om vier uur ’s nachts UIT, en een minuut later meteen weer de hele dag AAN…

Andere rare dingen op MacOS Ventura

Ik worstel ook nog steeds met de volgende dingen:

 • Als ik mijn DAC verbindt, gaat het volume meteen naar 100%. MY GOD!!! Kan dat UIT!!!? Waar is het Terminal commando “Set default volume on connect” of zo????
  OPGELOST: in de Midi-settings heb ik alles weer normaal gezet.
 • Beeldschermen instellen: als je het scherm verbindt krijg je PIEPKLEINE LETTERTJES… Ook nog steeds op MacOS 13.
 • En dan die nieuwe Stage Manager. Alsof niemand ooit interactieve hoeken gebruikte (Systeeminstellingen > Bureaublad). Met Mission Control, Appvensters en Bureaublad in de hoeken, da’s toch prima? Dan heb je toch geen “manager” nodig?
Probeer maar! Echt ideaal. Met je muis naar de hoek, voor allerlei handige dingen.

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Da’s een goeie. Op nieuwe Macs kun je altijd upgraden, al vind ik van 13 naar 13.2 niet zo belangrijk. Op iPhone en iPad zou ik altijd upgraden, maar dan een paar maanden later dan het uitkwam. Op oude Macs zou ik op de laatste versie van het betreffende oude OS blijven, dus niet een heel OS verder.

   1. Mijn Macbook pro 14 inch werd in Aberdeen op de heliport in beslag genomen omdat het automatisch opstarten niet uitgezet kan worden en dus een gevaar is in de helicopter. Tenenkrommend is dat, ik had gehoopt dat dat bij de nieuwe update wel mogelijk zou worden met een terminal sudo commando?

 1. Dat van je volume op 100% heeft windhoos.
  Vreselijk irritant en ze willen waarschijnlijk je speakers kwaliteit testen (of je nieuwe laten kopen….) 🙄

  1. Opgelost bij mij, die audio! Het had te maken met de Midi-setup, die heb ik nu weer gewoon staan, en dan blijft de volume-setting wel bewaard…

Geef een reactie