MacBook met tweede monitor: te kleine letters

– Update: 8 november 2023 –

Als je een tweede monitor aansluit op je MacBook krijg je opeens hele kleine letters. Met de sneltoets Cmd F1 zet je spiegelen aan of uit (zie verderop), maar dat lost het probleem niet op. Je kan beter “zoomen” aanzetten, in de Voorkeuren.

De oplossing: Zoomen met Control-scrol

Zoomen is altijd handig, bij lessen en presentaties, en zeker bij deze ramp. Dit kan je instellen bij Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid > Zoomen > Gebruik scrolgebaar:

Vanaf MacOS Sonoma is dit weer anders. Zoek in de Voorkeuren op Zoom:

Drievinger-dubbeltik als ZOOM is handig (want ook op IOS). Drievinger-dubbeltik en veeg omhoog kan ook: dat is nog meer vergroting.

Beeldscherm instellen vanaf MacOS Ventura

Rechtsboven in de menubalk staat het Bedieningspaneel-icoon, met daar onder andere de knop voor Synchrone weergave, waar je de monitor verder kan instellen:

macbook tweede scherm spiegelen externe monitor kleine letters synchrone weergave

In het nieuwe Macos Sonoma kan je het icoontje voor Beeldschermen weer direct in de balk zetten. Maar verder gaat het net zo:

Klik “Match ingebouwd scherm”. Als dat er niet is, klik “Beeldscherminstellingen”:

Of klik in de Systeeminstellingen > Beeldschermen eerst het ingebouwd beeldscherm aan, en kies daarbij “Gebruik als Hoofdbeeldscherm” en dan daaronder “Optimaal voor jouw laptop”:

Om het scherm uit te breiden: klik dan het externe scherm aan, en kies daaronder
“Gebruik als Hoofdbeeldscherm”

De iconen in je menubalk zitten nu bij Systeeminstellingen  > Bedieningspaneel:

Helaas moet je dat bij elk scherm altijd opnieuw doen, en als je Spiegelen aan of uit zet ook weer opnieuw… heel irritant is dat, en op het nieuwe MacOS is dat nog steeds zo slecht.

MacBook-scherm spiegelen met sneltoets

Met een van deze sneltoetsen schakel je tussen “Synchrone weergave (spiegelen)” en “Uitgebreid scherm” (extra tweede scherm):

 • Command + Helderheid verminderen
 • of Fn Command F1
 • of Command F1, of Command Option F1

Maar standaard pakt hij de resolutie van het externe scherm, en dan zie je dus vrijwel niks meer. Dat standaard gedrag kan je nergens instellen, ook niet in de Terminal, dus dat moet je nog steeds bij elk scherm opnieuw zelf instellen. Ook op MacOS 13, nog steeds. Beetje dom, Apple!

Op Windows is het de sneltoets Windows-toets + P

Beeldscherm instellen op MacOS 12

Systeemvoorkeuren > Beeldscherm > Beeldscherminstellingen. Klik in de linkerkolom jouw externe monitor, en dan bij Gebruik als: Synchrone weergave…

Dit wordt voortaan onthouden voor dat scherm, maar je moet het helaas wel opnieuw doen bij elk ander scherm, en bij elk ander stekkertje of hub.

Menubalk en bedieningspaneel MacOS 12

Bij Systeemvoorkeuren > Menubalk > Beeldscherm kun je “Toon in menubalk” ook aanzetten (maar ook dit werkt niet altijd, afhankelijk van het scherm):macbook tweede scherm spiegelen externe monitor kleine letters synchrone weergave

Cursor naar het tweede scherm

Als je de externe monitor juist als Uitgebreide scherm gebruikt, dan kan je in de Systeemvoorkeuren > Beeldschermen het tweede scherm ook op de goede plek schuiven (op MacOs 13: klik de knop “Orden” ). Dan kan je op een natuurlijke manier met je cursor naar het tweede scherm:

muis op meerdere schermen cursor
Systeemvoorkeuren > Beeldscherm: schuif je externe scherm naar de goede plek

Maar soms heb je het tweede scherm ACHTER je, bijvoorbeeld bij lessen of presentaties. Je wil dan je cursor ook op het tweede scherm kunnen zetten, zonder te schuiven. Dat kan met BetterTouchTool.

In BetterTouchTool kan je instellen dat de cursor naar een bepaalde plek springt. Bijvoorbeeld Cmd-Alt-2 voor midden-boven op het tweede scherm, en Cmd-Alt-1 midden-boven op je laptopscherm:

 1. Ga naar BetterTouchTool Preferences > Keyboard.
 2. Klik Add New Shortcut of de Key Sequence knop.
 3. Kies een “Keyboard Shortcut” via Click to record shortcut, bijvoorbeeld
  voor het eerste scherm Cmd+Alt+1 en voor het tweede Cmd+Alt+2
 4. Selecteer dan Trigger Predefined Action dropdown menu
  Other Mouse Actions > Move Mouse To Position
 5. Je komt dan in een instelscherm. Zet je cursor op de goede plek, en druk op de Spatiebalk. Klik Save.
 6. Herhaal stap 2–5 voor al je schermen.

Ik gebruik BetterTouchTool ook voor allerlei extra gestures en Snap Areas (wat nog steeds niet op MacOS zit).

Het zijn eigenlijk fouten in MacOS dat je scherm automatisch op de externe resolutie springt. En dat je dit niet in de Terminal of Voorkeuren kan wijzigen. En dat het menubar-icoon niet werkt. En die in het bedieningspaneel ook niet. En dat er geen toets is om naar het andere scherm te springen.

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Wellicht wist je dit al maar typ het toch maar even. Logitech mx master, doet dit standaard. Je kan zelfs 3 verschillende pc’s instellen en dan copy paste doen. Plus alle knoppen maakt het de perfecte muis.

   1. Het Craft Toetsenbord kende ik nog niet. Maar die heb ik ook niet nodig, is toch nog wel een behoorlijk prijskaartje. Dan moet je het ook gebruiken.

    1. Het MX Keys Advanced Wireless Illuminated Keyboard (heeft mijn vrouw in gebruik) is al een stuk voordeliger en doet precies hetzelfde als de Craft, die inderdaad prijzig is, maar ik gebruik het intensief en wil niets anders meer.

 2. Iets vergelijkbaars maar toch anders is Mouse without Borders van Microsoft (ja ja, voor Windows). Dan kan je met 1 muis 2 of meer PC’s of laptops aansturen. Handig met Zoom sessies en zo.

Geef een reactie