Verplaats je muis tussen meerdere schermen

– Update: 22 mei 2022 –

Stel: je gebruikt meerdere schermen, op je Mac. Bijvoorbeeld een MacBook met een tweede scherm ernaast. In de systeemvoorkeuren kun je dat goed afstellen. Maar soms wil je direct je cursor of muis op het tweede scherm kunnen zetten. Zonder te zoeken of te schuiven. Dat kan normaliter niet in Mac OS. Alleen met BetterTouchTool.

muis op meerdere schermen cursor
In de Systeemvoorkeuren kan je externe scherm op de goede plek schuiven

Als het tweede scherm bijvoorbeeld links van je laptop staat, kun je dat in de voorkeuren op diezelfde plek schuiven. Dan kan je er gewoon met je muis of trackpad naar toe, aan de linkerkant. Maar soms heb je het tweede scherm achter je, bijvoorbeeld  de beamer bij lessen of presentaties. Je wil dan je muis  of cursor op het tweede scherm kunnen zetten, zonder te hoeven kijken of te zoeken. Dat kan alleen met BetterTouchTool. Ik gebruik dat programma ook al voor allerlei extra gestures en Snap Areas (wat nog steeds niet op Mac OS zit). Ik zou niet meer zonder kunnen.

In BetterTouchTool kan je instellen dat de cursor op een bepaalde plek op een scherm staat met een sneltoets. Bijvoorbeeld Cmd-Alt-2 voor midden-boven op het tweede scherm, en Cmd-Alt-1 midden-boven op je laptopscherm:

 1. Ga naar BetterTouchTool Preferences > Keyboard.
 2. Klik Add New Shortcut of de Key Sequence knop.
 3. Kies een “Keyboard Shortcut” via Click to record shortcut, bijvoorbeeld
  voor het eerste scherm Cmd+Alt+1 en voor het tweede Cmd+Alt+2
 4. Selecteer dan Trigger Predefined Action dropdown menu
  Other Mouse Actions > Move Mouse To Position
 5. Je komt dan in een instelscherm. Zet je cursor op de goede plek, en druk op de Spatiebalk. Klik Save.
 6. Herhaal stap 2–5 voor al je schermen.

Nu kan je met trackpad of muis meteen van het ene scherm naar het andere springen met die sneltoets. Het kan ook bij drie schermen.

In dit voorbeeld gebruikte ik Cmd en Alt, omdat je die met je linkerduim makkelijk tegelijk kan indrukken. Je moet het wel bij elk nieuw scherm opnieuw instellen. Jammer, want als docent zit ik telkens in een ander lokaal – met weer een ander scherm.

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Wellicht wist je dit al maar typ het toch maar even. Logitech mx master, doet dit standaard. Je kan zelfs 3 verschillende pc’s instellen en dan copy paste doen. Plus alle knoppen maakt het de perfecte muis.

   1. Het Craft Toetsenbord kende ik nog niet. Maar die heb ik ook niet nodig, is toch nog wel een behoorlijk prijskaartje. Dan moet je het ook gebruiken.

    1. Het MX Keys Advanced Wireless Illuminated Keyboard (heeft mijn vrouw in gebruik) is al een stuk voordeliger en doet precies hetzelfde als de Craft, die inderdaad prijzig is, maar ik gebruik het intensief en wil niets anders meer.

 2. Iets vergelijkbaars maar toch anders is Mouse without Borders van Microsoft (ja ja, voor Windows). Dan kan je met 1 muis 2 of meer PC’s of laptops aansturen. Handig met Zoom sessies en zo.

Geef een reactie