Kokos gezond? Over laurinezuur, monolaurine en Lauricidin®

kokos gezond laurinezuur lauricidin monolaurine

– Update: 6 februari 2021 –

Kokoswater: heerlijk. Kokosmelk. Kokosvet. Kokosolie. Allemaal lekker. En blijkbaar ook heel gezond. Want er zit laurinezuur in, of monolaurine. Oftewel Lauricidin. Dat werkt bewezen als anti-virus-middel, als een natuurlijk antibiotica en ook nog eens als schimmeldodend middel. Echt?

Lauricidin® is een merknaam. De werkzame stof heet monolaurine. Kokosolie bestaat voor bijna 50% uit laurinezuur. Je lichaam breekt het laurinezuur af tot monolaurine. Maar geen wetenschapper weet hoeveel precies. Niemand. Ene Dr Kabara, die  Lauricidin ontwikkelde en verkoopt, beweert dat je maar 3% van de werkzame stof uit laurinezuur kan halen. Dus dat je de werkzame stof niet voldoende binnenkrijgt via het eten van kokos-producten. Zegt hij. Er is helaas niemand anders die dat heeft onderzocht. Het is dus ook goed mogelijk dat je monolaurine juist voldoende binnenkrijgt via natuurlijke kokos.

Wat wel is onderzocht, in diverse laboratoria – met petri-schaaltjes en met dierproeven, dus niet op mensen – is de werkzaamheid van monolaurine. Het werkt daar inderdaad bewezen als een antibiotica, als een schimmeldodend middel en om virusinfecties te genezen. Zie verderop. Het is dus alleen niet op mensen getest. Wat wel is getest en bewezen, is dat monolaurine niet schadelijk is voor mensen. Het zit in grote hoeveelheden in voeding. In kokos onder andere.

Zie dit artikel: 8 Claimed Benefits of Monolaurin + Side Effects – SelfHacked:

“Ondanks een gebrek aan bewijs, gebruikt men monolaurine om bacteriële, schimmel- en virale infecties te voorkomen. Naar verluidt helpt het ook bij huidaandoeningen, versterkt het het immuunsysteem en brengt het de bacteriën in de darmen in evenwicht. Klinische studies ontbreken echter [12, 13, 11, 14].”

Waar koop je monolaurine?

Ik ging op zoek naar potjes met de werkzame stof. Nou ja, zoek maar mee, hier, gewoon googlen. Dan kom je tot een VERBAZINGWEKKENDE conclusie…

Een potje Lauricidin® van € 32,- bevat 227 gram pure monolaurine…

En ALLE ANDERE potjes bevatten maar een paar milligram!

Dat is dus tienduizenden keren minder. Dat vind ik verdacht. Zo’n groot verschil is meestal een tikfout, een rekenfout of oplichterij. Maar in dit geval ook nog eens de verkeerde kant op. In het NADEEL van al die andere potjes.

Vreemd verhaal.

Lauricidin 100% monolaurine
Te koop op BOL.com: Lauricidin ofwel 100% monolaurine
monolaurine laurinezuur Lauricidin
Het enige potje met DUIZEND keer meer werkzame stof?

monolaurine laurinezuur Lauricidin


Zie ook alle andere blogs hier over gezondheid

 

Bronnen

Zie dit artikel: Monolaurin: Benefits, Dosage, and Side Effects:

Antibacteriële effecten van monolaurine

“Onderzoek toont aan dat monolaurine effectief bacteriën doodt, waaronder antibioticaresistente Staphylococcus aureus. Een studie uit 2013, gepubliceerd in Journal of Medicinal Food, bevestigde de resultaten van andere in vitro-onderzoeken die de antibacteriële werking van monolaurine aantoonden. Het toonde ook aan dat monolaurine op zijn minst gedeeltelijk de Staphylococcus aureus bij muizen bestrijdt.”

“Een studie uit 2007 in het Journal of Dermatology Drugs vergeleek monolaurine met zes veel voorkomende soorten antibiotica bij de behandeling van huidinfecties. De studie toonde een statistisch significante breedspectrum antibiotische werking aan, zonder de resistentie van gewone antibiotica.”

Antivirale werking

“Wetenschappers denken dat monolaurine de virusreplicatie kan verstoren door DNA-replicatiesignalen te blokkeren. Wanneer monolaurine zich in het laboratorium bindt aan de virale envelop, wordt het virus herkenbaarder voor het immuunsysteem [17, 18]. Volgens één hypothese kan het voorkomen dat virussen zich vermenigvuldigen, door in de vetlaag van hun celmembraan te sluipen.”

Antibacteriële werking

Onderzoekers veronderstellen dat monolaurine zichzelf opneemt in het celmembraan van grampositieve bacteriën en deze vernietigt door het celmembraan af te breken. Theoretisch voorkomt dit dat bacteriën zich vermenigvuldigen en verspreiden, waardoor het immuunsysteem ze gemakkelijker kan vernietigen [19].

In cellen stopt het ook de productie van de meeste stafylokokken-toxines en andere eiwitten op bacterieel DNA-niveau. Het blokkeert ook de productie van bètalactamasen, die verantwoordelijk zijn voor resistentie tegen penicillines, cefalosporines met een breed spectrum, monobactams en carbapenems. De effecten op mensen zijn echter niet bekend [20, 21, 22].

Lopend onderzoek bepaalt de effecten ervan op het verminderen van de genexpressie van inflammatoire cytokines, IL-1α en IL-1β [23].

Volgens een andere niet-geverifieerde theorie breekt de stof het celmembraan van bacteriën af, waardoor ze in theorie gemakkelijker door het immuunsysteem bestreden kunnen worden.

Monolaurin: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Tsja, dat iets in een petrischaaltje werkt, wil niet zeggen dat het ook iets in het lichaam doet. Als ik een emmer zoutzuur over virussen of kankercellen in een petrischaaltje gooi concludeer ik terecht dat het wondermiddel zoutzuur antiviraal en oncolytisch werkt. Dat wil nog niet zeggen dat we met zijn allen zoutzuur moeten gaan drinken…

  2. Kokos olie wordt pas desinfecterend na door de maag van een zoogdier gegaan te zijn. Ik dacht dat iedereen dat al wist. In Azië zijn er daarom geen darminfecties. Het beste middel tegen staphylococcus Aureus is GLADSKIN. Dat weet ook iedereen.

Geef een reactie